Διαγνωστικές εξετάσεις

Γενετική εξέταση HLA-B27

Τι είναι η γενετική εξέταση HLA-B27;

Το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας HLA-B27 είναι μία πρωτεΐνη που εντοπίζεται στην επιφάνεια των λευκών αιμοσφαιρίων. Η συγκεκριμένη εξέταση ανιχνεύει την πρωτεΐνη HLA-B27.

Τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA) είναι πρωτεΐνες που εντοπίζονται συχνά στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ταυτοποιήσει τις διαφορές μεταξύ υγιών σωματικών ιστών και εξωγενών παραγόντων μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

Παρόλο που τα περισσότερα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας προστατεύουν τον οργανισμό, το HLA-B27 είναι ένας συγκεκριμένος τύπος πρωτεΐνης που συνεισφέρει στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσία του αντιγόνου ιστοσυμβατότητας HLA-B27 στην επιφάνεια των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να προκαλέσει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κατά τα άλλα υγιή κύτταρα του εαυτού. Όταν αυτό συμβαίνει, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η εμφάνιση κάποιας αυτοάνοσης διαταραχής, όπως νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο πραγματοποιείται η γενετική εξέταση HLA-B27;

Παρακολούθηση της εξέλιξης μιας ασθένειας

Η παρουσία του αντιγόνου ιστοσυμβατότητας HLA-B27 σχετίζεται με συγκεκριμένες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως:

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τη γενετική εξέταση HLA-B27 για να παρακολουθεί την εξέλιξη των προαναφερθέντων και άλλων παθήσεων.

Διαγνωστικές χρήσεις

Για άτομα με συγκεκριμένα συμπτώματα, η εξέταση HLA-B27 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις αίματος, ούρων ή απεικονιστικές τεχνικές για την επιβεβαίωση της διάγνωσης κάποιας αυτοάνοσης νόσου. Τα συμπτώματα που πιθανώς χρήζουν ιατρικής επίσκεψης είναι τα εξής:

  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Ακαμψία ή οίδημα της σπονδυλικής στήλης, του αυχένα ή του θώρακα
  • Φλεγμονή των αρθρώσεων ή της ουρήθρας που συνοδεύεται από κακώσεις του δέρματος
  • Υποτροπιάζουσα φλεγμονή των οφθαλμών

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αντιγόνων ιστοσυμβατότητας, συμπεριλαμβανομένου του HLA-B27, όταν πρόκειται να υποβληθείτε σε μεταμόσχευση νεφρού ή μυελού των οστών. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις επιβεβαιώνουν τη συμβατότητα μεταξύ δότη και δέκτη.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η γενετική εξέταση HLA-B27;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για τη γενετική εξέταση HLA-B27;

Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τη γενετική εξέταση HLA-B27;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν ανιχνεύτηκε το αντιγόνο HLA-B27 στο αίμα σας.

Ωστόσο, το αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι δεν πάσχετε από κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Για την πραγματοποίηση της τελικής διάγνωσης, ο γιατρός θα λάβει υπόψιν τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων, καθώς και τα συμπτώματά σας. Ορισμένες φορές, άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές δεν έχουν το αντιγόνο HLA-B27.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, σημαίνει ότι ανιχνεύθηκε το αντιγόνο HLA-B27 στο αίμα σας. Παρόλο που αυτό μπορεί να αποτελεί αιτία ανησυχίας, η παρουσία του δεν συνεπάγεται πάντοτε την εκδήλωση κάποιας αυτοάνοσης διαταραχής. Η διάγνωση μιας αυτοάνοσης διαταραχής θα πρέπει να βασίζεται στα συμπτώματά σας και στα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved