Ψυχικές νόσοι

Γενικευμένη διαταραχή άγχους

Τι είναι η γενικευμένη διαταραχή άγχους;

Τα άτομα που έχουν γενικευμένη διαταραχή άγχους (GAD) ανησυχούν ανεξέλεγκτα για συνήθεις καταστάσεις. Η πάθηση είναι επίσης γνωστή ως χρόνια νεύρωση άγχους.

Η γενικευμένη διαταραχή άγχους διαφέρει από το φυσιολογικό συναίσθημα αγωνίας. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος αναφορικά με ορισμένες καταστάσεις στη ζωή σας, όπως τα οικονομικά, μία στο τόσο. Ένα άτομα με γενικευμένη διαταραχή άγχους ανησυχεί ανεξέλεγκτα αναφορικά με την οικονομική του κατάσταση αρκετές φορές την ημέρα για μήνες. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το άτομο συχνά έχει επίγνωση ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί.

Μερικές φορές τα άτομα με την πάθηση απλά ανησυχούν, αλλά δεν είναι σε θέση να πουν για ποιο πράγμα ανησυχούν. Αναφέρουν αισθήματα ότι μπορεί κάτι κακό να συμβεί ή ότι δεν μπορούν να ηρεμήσουν τον εαυτό τους.

Αυτή η υπερβολική, μη ρεαλιστική ανησυχία μπορεί να τους τρομοκρατεί και να παρεμποδίζει προσωπικές σχέσεις και καθημερινές δραστηριότητες.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της γενικευμένης διαταραχής άγχους;

Τα συμπτώματα της γενικευμένης διαταραχής άγχους περιλαμβάνουν:

 • Ευερεθιστότητα
 • Δυσκολία στη συγκέντρωση
 • Εφίδρωση στις παλάμες
 • Κόπωση και εξάντληση
 • Ταχυπαλμία
 • Τρόμο
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Τάση των μυών
 • Επαναλαμβανόμενο στομαχόπονο ή διάρροια
 • Νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος σε διάφορα μέρη του σώματος

Διάκριση της γενικευμένης διαταραχής άγχους από άλλα προβλήματα πνευματικής υγείας

Η αγωνία είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών παθήσεων πνευματικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και πολλές φοβίες. Η γενικευμένη διαταραχή άγχους διαφέρει από αυτές σε πολλά σημεία.

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί περιστασιακά να νιώθουν άγχος και τα άτομα που έχουν κάποια φοβία ανησυχούν για ένα συγκεκριμένο πράγμα. Ωστόσο, τα άτομα με γενικευμένη διαταραχή άγχους ανησυχούν για μία πληθώρα διαφορετικών θεμάτων σε βάθος μιας μεγάλης χρονικής περιόδου (έξι μήνες ή περισσότερο) ή μπορεί να μην είναι σε θέση να ταυτοποιήσουν την αιτία της ανησυχίας τους.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της γενικευμένης διαταραχής άγχους;

Οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της γενικευμένης διαταραχής άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Οικογενειακό ιστορικό αγωνίας
 • Κακοποίηση στην παιδική ηλικία
 • Πρόσφατη ή παρατεταμένη έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως ασθένεια του ίδιου του ατόμου ή μέλους της οικογένειας
 • Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή καπνού, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα αγωνία

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η γενικευμένη διαταραχή άγχους;

Η γενικευμένη διαταραχή άγχους διαγιγνώσκεται με έναν έλεγχο της ψυχικής υγείας που μπορεί να πραγματοποιήσει ο οικογενειακός σας γιατρός. Θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματά σας και πόσο καιρό τα βιώνετε. Ακολούθως, μπορεί να σας προτείνει έναν ειδικό ψυχικής υγείας, όπως ένα ψυχολόγο ή ένα ψυχίατρο.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις για να καθορίσει εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία ή πρόβλημα κατάχρησης ουσιών που προκαλεί τα συμπτώματα. Η αγωνία μπορεί να συνδέεται με:

Εάν ο οικογενειακός γιατρός υποπτεύεται ότι υπάρχει κάποια ιατρική πάθηση ή πρόβλημα κατάχρησης ουσιών που προκαλεί το άγχος, μπορεί να πραγματοποιήσει περισσότερες εξετάσεις, όπως:

 • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο επιπέδων ορμονών που μπορεί να υποδεικνύουν μία θυρεοειδική διαταραχή
 • Εξετάσεις ούρων για τον έλεγχο κατάχρησης κάποιας ουσίας
 • Εξετάσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ του πεπτικού συστήματος ή μία ενδοσκόπηση για τον έλεγχο του οισοφάγου
 • Ακτινογραφίες ακτίνων-Χ και τεστ κοπώσεως για τον έλεγχο καρδιακών παθήσεων

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η γενικευμένη διαταραχή άγχους;

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ο στόχος είναι να αλλάξετε τη σκέψη και τη συμπεριφορά σας. Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί επιτυχής στη δημιουργία μιας μόνιμης αλλαγής σε πολλούς ανθρώπους με άγχος. Θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής για διαταραχές άγχους σε έγκυες γυναίκες. Άλλοι έχουν βρει ότι τα πλεονεκτήματα της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας μπορεί να προσφέρουν μακροπρόθεσμη ανακούφιση από την αγωνία.

Στις συνεδρίες θα μάθετε πώς να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τις αγχώδεις σκέψεις σας. Ο θεραπευτής θα σας διδάξει επίσης πώς να ηρεμείτε όταν οι σκέψεις αυτές εμφανίζονται.

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν φάρμακα συνδυαστικά με την ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της γενικευμένης διαταραχής άγχους.

Φάρμακα

Αν ο γιατρός σάς προτείνει φάρμακα, κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο φαρμακευτικό πλάνο.

Τα βραχυπρόθεσμα φάρμακα ανακουφίζουν κάποια από τα φυσικά συμπτώματα του άγχους, όπως η μυική τάση και οι στομαχικές κράμπες. Ονομάζονται αγχολυτικά φάρμακα και τα πιο κοινά εξ αυτών είναι:

 • Η αλπραζολάμη
 • Η κλοναζεπάμη
 • Η λοραζεπάμη

Τα αγχολυτικά φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλες χρονικές περιόδους, καθώς ενέχουν τον κίνδυνο εξάρτησης και κατάχρησης.

Φάρμακα που ονομάζονται αντικαταθλιπτικά λειτουργούν καλύτερα για μακροχρόνια χρήση. Ορισμένα κοινά αντικαταθλιπτικά είναι τα εξής:

 • Εσκιταλοπράμη
 • Βουσπιρόνη
 • Σιταλοπράμη
 • Φθοροξετίνη
 • Παροξετίνη
 • Φθοροξαμίνη
 • Δουλοξετίνη
 • Δεσβενλαφαξίνη
 • Σερτραλίνη

Αυτά τα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν λίγες εβδομάδες για να αρχίσουν να λειτουργούν. Μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες, όπως ξηροστομία, ναυτία και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα ενοχλούν κάποιους ανθρώπους τόσο πολύ που σταματούν να λαμβάνουν τα φάρμακα.

Υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος αυξημένων αυτοκτονικών σκέψεων σε νεαρούς ενήλικες στην έναρξη της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά. Θα πρέπει να βρίσκεστε στη στενή επικοινωνία με τον γιατρό που σας συνταγογραφεί τα φάρμακα και να αναφέρετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διάθεση ή στις σκέψεις που σας ανησυχούν.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει και αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα. Εάν αυτό συμβεί, πιθανώς θα λαμβάνετε τα αγχολυτικά φάρμακα για λίγες εβδομάδες έως ότου αρχίσουν να λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά.

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της γενικευμένης διαταραχής άγχους;

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να βρουν ανακούφιση υιοθετώντας τις συγκεκριμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως:

 • Γιόγκα και διαλογισμό
 • Τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή και επαρκή ύπνο
 • Αποφυγή διεγερτικών ουσιών, όπως ο καφές και κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως χάπια καφεΐνης
 • Συνεύρεση και συνομιλία με ένα μέλος της οικογένειας ή έναν έμπιστο φίλο αναφορικά με τους φόβους και τις ανησυχίες

Αλκοόλ και αγωνία

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νιώθετε λιγότερο άγχος σχεδόν αμέσως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά άτομα που υποφέρουν από διαταραχές άγχους στρέφονται στο αλκοόλ για να βρουν ανακούφιση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη διάθεσή σας. Μέσα σε λίγες ώρες μετά το ποτό ή την επόμενη μέρα μπορεί να αισθάνεστε περισσότερη ευερεθιστότητα ή κατάθλιψη. Το αλκοόλ επίσης μπορεί να παρεμποδίσει τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε για την αντιμετώπιση της αγωνίας. Ο συνδυασμός ορισμένων φαρμάκων με το αλκοόλ μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Εάν διαπιστώνετε ότι η κατανάλωση αλκοόλ παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, μιλήστε στο γιατρό σας. Μπορείτε, επίσης, να βρείτε υποστήριξη για να σταματήσετε το αλκοόλ μέσα των Ανώνυμων Αλκοολικών.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με γενικευμένη διαταραχή άγχους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τη γενικευμένη διαταραχή άγχους με ένα συνδυασμό ψυχοθεραπείας, φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Μιλήστε στο γιατρό σας εάν ανησυχείτε για το πόσο πολύ άγχος βιώνετε. Εκείνος θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Generalized anxiety disorder (GAD). (2015, October) adaa.org/understanding-anxiety/generalized-anxiety-disorder-gad

2. Generalized anxiety disorder (GAD). (n.d.) nimh.nih.gov/topics/topic-page-generalized-anxiety-disorder.shtml

3. Mayo Clinic Staff. (2014, November 25). Antidepressants: Selecting one that’s right for you mayoclinic.com/health/antidepressants/HQ01069/

4. Mayo Clinic Staff. (2014, September 25). Generalized anxiety disorder: Risk factors mayoclinic.org/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/basics/risk-factors/con-20024562