Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Γόνατο του δρομέα

Τι είναι το γόνατο του δρομέα;

Το γόνατο του δρομέα είναι ένας κοινός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε από αρκετές παθήσεις που προκαλούν πόνο γύρω από την επιγονατίδα. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν το σύνδρομο πρόσθιου πόνου στο γόνατο, τη μη φυσιολογική επιγονατιδομηριαία ευθυγράμμιση, τη χονδροπάθεια επιγονατίδος και το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Όπως αποδεικνύει το όνομα, το τρέξιμο είναι μία κοινή αιτία του γόνατος του δρομέα αλλά οποιαδήποτε δραστηριότητα προκαλεί επαναλαμβανόμενη πίεση στην άρθρωση του γόνατος μπορεί να προκαλέσει τη διαταραχή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βάδιση, σκι, ποδήλατο, άλματα και ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, το γόνατο του δρομέα είναι περισσότερο κοινό στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες, ιδιαίτερα στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Επίσης, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα είναι περισσότερο επιρρεπή στην εμφάνιση της διαταραχής.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του γόνατος του δρομέα;

Το χαρακτηριστικό του γόνατος του δρομέα είναι ένας αμβλύς πόνος γύρω ή πίσω από την επιγονατίδα, ιδιαίτερα εκεί όπου ενώνεται με το κατώτερο μέρος του μηριαίου οστού.

Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται όταν:

  • Περπατάτε
  • Κάνετε αναρρίχηση ή κατεβαίνετε σκάλες
  • Κάνετε καθίσματα
  • Γονατίζετε
  • Τρέχετε
  • Κάθεστε ή σηκώνεστε
  • Κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα με το γόνατο λυγισμένο

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα και αίσθηση τριβής στο γόνατο.

Στην περίπτωση του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας, ο πόνος είναι οξύς στην εξωτερική πλευρά του γόνατος, εκεί όπου η λαγονοκνημιαία ταινία, η οποία ξεκινά από το ισχίο ως το κάτω μέρος του ποδιού συνδέεται στην κνήμη, το παχύ οστό του κάτω μέρους του ποδιού.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του γόνατος του δρομέα;

Ο πόνος στο γόνατο του δρομέα μπορεί να προκληθεί από ερεθισμό των μαλακών ιστών, φθορά ή ρήξη του χόνδρου, ή θλάση των τενόντων. Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα επίσης συνεισφέρει στο γόνατο του δρομέα:

  • Υπέρχρηση
  • Τραυματισμός στην επιγονατίδα
  • Λανθασμένη ευθυγράμμιση της επιγονατίδας
  • Πλήρης ή μερική εξάρθρωση της επιγονατίδας
  • Πλατυποδία
  • Εξασθενημένοι ή σφιχτοί μύες στο μηρό
  • Μη επαρκής προθέρμανση ή διατάσεις πριν την άθληση
  • Αρθρίτιδα
  • Κάταγμα της επιγονατίδας
  • Σύνδρομο υμενικής πτυχής, στο οποίο οι υμενικές πτυχές της άρθρωσης υφίστανται πάχυνση και φλεγμονή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος ξεκινά στη μέση ή το ισχίο και μεταφέρεται στο γόνατο. Αυτός είναι γνωστός ως «προβαλλόμενος» πόνος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το γόνατο του δρομέα;

Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης του γόνατος το δρομέα ο γιατρός θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει μία ενδελεχή κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία ακτίνων-Χ, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το γόνατο του δρομέα;

Ο γιατρός θα προσαρμόσει το θεραπευτικό πλάνο με βάση την υποκείμενη αιτία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις στο γόνατο του δρομέα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά χωρίς χειρουργική επέμβαση. Πιο συχνά, το πρώτο βήμα της θεραπείας είναι η μέθοδος RICE:

  • Rest (ξεκούραση): Αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη πίεση και στρες στο γόνατο.
  • Ice (πάγος): Για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος, εφαρμόστε μία παγοκύστη στο γόνατο για 30 λεπτά τη φορά και αποφύγετε τη θερμότητα.
  • Compression (συμπίεση): Τυλίξτε το γόνατό σας με ένα ελαστικό επίδεσμο ή φορέστε κάλτσες συμπίεσης για να περιορίσετε το οίδημα. Προσέξτε, όμως, ο επίδεσμος ή οι κάλτσες δεν θα πρέπει να είναι πολύ σφιχτά τυλιγμένα, ώστε να μην προκαλέσουν οίδημα κάτω από το γόνατο.
  • Elevation (ανύψωση): Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατο όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε για να αποφύγετε περαιτέρω οίδημα. Εκεί όπου υπάρχει έντονο οίδημα, τοποθετήστε το άκρο ποδός ανυψωμένο πάνω από το επίπεδο του γόνατος και το γόνατο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.

Αν χρειάζεστε επιπλέον ανακούφιση τον πόνο, μπορείτε να λάβετε μη συνταγογραφούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και ναπροξένη. Η ακεταμινοφαίνη (ή παρακεταμόλη), το ενεργό συστατικό που εντοπίζεται στο Depon και το Panadol, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού λάβετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα, ιδιαίτερα αν έχετε και άλλα προβλήματα υγείας ή αν λαμβάνετε και άλλα φάρμακα.

Μόλις ο πόνος και το οίδημα υποχωρήσουν, ο γιατρός θα σας προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις ή φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση της πλήρους δύναμης και του εύρους κίνησης του γόνατος. Μπορεί να δέσει το γόνατό σας με ταινίες κινησιολογίας ή να σας προτείνει νάρθηκα, που να παρέχει επιπλέον υποστήριξη και ανακούφιση από τον πόνο. Επίσης, θα χρειαστεί να προσθέσετε ειδικούς πάτους στα παπούτσια σας, που ονομάζονται ορθωτικά πέλματα.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη εάν ο χόνδρος έχει υποστεί βλάβη ή αν η επιγονατίδα χρειάζεται ευθυγράμμιση.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το γόνατο του δρομέα;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, προτείνονται τα ακόλουθα βήματα για την πρόληψη του γόνατος του δρομέα:

  • Παραμείνετε σε καλή φυσική κατάσταση: Θα πρέπει η φυσική σας κατάσταση και η γενικότερη εικόνα της υγείας σας να είναι καλές. Εάν είστε παχύσαρκος/η, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να δημιουργήσετε ένα πλάνο απώλειας βάρους.
  • Κάνετε διατάσεις: Κάντε μία πεντάλεπτη προθέρμανση ακολουθούμενη από διατάσεις πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο ή οποιαδήποτε δραστηριότητα πρόκειται να ασκήσει πίεση στο γόνατο. Ο γιατρός μπορεί να σας δείξει ασκήσεις που αυξάνουν την ευλυγισία του γόνατος και αποτρέπουν τον ερεθισμό.
  • Σταδιακά αυξήστε την προπόνηση: Ποτέ μην αυξάνετε απότομα την ένταση του προγράμματος γυμναστικής σας. Αντιθέτως, η αύξηση στην ένταση και τη διάρκεια θα πρέπει να γίνεται σταδιακά.
  • Χρησιμοποιείστε σωστά παπούτσια για το τρέξιμο: Αγοράστε ποιοτικά αθλητικά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς και ταιριάζουν σωστά στο πόδι σας. Μην τρέχετε με φθαρμένα παπούτσια. Χρησιμοποιήστε ορθωτικά πέλματα αν έχετε πλατυποδία.
  • Χρησιμοποιήστε σωστή τεχνική. Κατά το τρέξιμο, κρατήστε σφιχτό τον κορμό σας, ώστε να μην γέρνετε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, και διατηρήστε τα γόνατα λυγισμένα. Προσπαθήστε να τρέχετε σε μαλάκες επιφάνειες. Αποφύγετε να τρέχετε σε τσιμέντο. Περπατήστε ή τρέξτε σε ένα πρότυπο ζιγκ-ζαγκ όταν κατεβαίνετε σε επίπεδο με μεγάλη κλίση.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved