Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Γονόρροια

Τι είναι η γονόρροια;

Η γονόρροια αποτελεί ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Προκαλείται όταν ο οργανισμός ενός ανθρώπου μολυνθεί από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Έχει την τάση να μολύνει θερμές, υγρές περιοχές του σώματος όπως:

• ουρήθρα
• μάτια
• λαιμό
• κόλπο
• πρωκτό
• γυναικεία αναπαραγωγική οδό

Η γονόρροια μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω απροστάτευτου στοματικού, πρωκτικού ή κολπικού σεξ. Τα άτομα με πολυάριθμους σεξουαλικούς συντρόφους ή εκείνα που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν. Οι καλύτερες πρακτικές προστασίας κατά της μόλυνσης είναι η αποχή, η μονογαμία (σεξ με μόνο έναν σύντροφο) και η σωστή χρήση του προφυλακτικού. Οι συμπεριφορές που καθιστούν ένα άτομο πιο πιθανό να έχει ερωτική επαφή χωρίς προστασία, αυξάνουν επίσης την πιθανότητα μόλυνσης. Αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν κατάχρηση αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη Επίσκεψη στο γιατρό

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της γονόρροιας;

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός δύο έως 14 ημερών μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, ορισμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με γονόρροια δεν αναπτύσσουν ποτέ αισθητά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα άτομο με γονόρροια που δεν έχει συμπτώματα, ονομάζεται επίσης μη συμπτωματικός φορέας, εξακολουθεί να μεταδίδει την ασθένεια. Ένα άτομο είναι πιο πιθανό να μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλους ερωτικούς συντρόφους όταν δεν έχει αισθητά συμπτώματα.

Συμπτώματα στους άνδρες

Οι άνδρες μπορεί να μην αναπτύξουν αξιοσημείωτα συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες. Μερικοί άνδρες μπορεί να μην αναπτύξουν ποτέ συμπτώματα.
Συνήθως, η μόλυνση αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα μία εβδομάδα μετά τη μετάδοσή της. Το πρώτο αισθητό σύμπτωμα στους άνδρες είναι συχνά μια καυτή ή οδυνηρή αίσθηση κατά τη διάρκεια της ούρησης. Καθώς προχωράει, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
• μεγαλύτερη συχνότητα ή επείγουσα ανάγκη ούρησης
• έκκριση από το πέος (λευκή, κίτρινη, μπεζ ή πρασινωπή)
• πρήξιμο ή ερυθρότητα στο άνοιγμα του πέους
• πρήξιμο ή πόνο στους όρχεις
• επίμονο πονόλαιμο

Η λοίμωξη θα παραμείνει στο σώμα για λίγες εβδομάδες μετά τη θεραπεία των συμπτωμάτων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γονόρροια μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί βλάβη στο σώμα, συγκεκριμένα στην ουρήθρα και τους όρχεις.

Συμπτώματα στις γυναίκες

Πολλές γυναίκες δεν εμφανίζουν εμφανή συμπτώματα γονόρροιας. Όταν οι γυναίκες αναπτύσσουν συμπτώματα, τείνουν να είναι ήπια ή παρόμοια με άλλες λοιμώξεις, καθιστώντας τους πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Οι λοιμώξεις γονόρροιας μπορεί να εμφανιστούν σαν κοινές κολπικές μυκητιάσεις ή βακτηριακές λοιμώξεις.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• έκκριση από τον κόλπο (υδαρή, κρεμώδης ή ελαφρώς πράσινη)
• πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
• επώδυνες και βαρύτερες περιόδους ή κηλίδες αίματος
• πονόλαιμο
• πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
• οξύ πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα
• πυρετό

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της γονόρροιας;

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διαγνώσουν τη μόλυνση από γονόρροια με διάφορους τρόπους. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται λοίμωξη, θα λάβει το δείγμα τραβώντας αίμα ή εισάγοντας μια βελόνα στη συμπτωματική περιοχή για να αφαιρέσει το υγρό. Θα προσθέσει έπειτα ένα λεκέ στο δείγμα και θα το εξετάσει κάτω από ένα μικροσκόπιο. Εάν τα κύτταρα αντιδράσουν, πιθανότατα έχετε λοίμωξη από γονόρροια. Αυτή η μέθοδος είναι σχετικά γρήγορη και εύκολη, αλλά δεν παρέχει απόλυτη βεβαιότητα.

Μια άλλη μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος και την τοποθέτηση του σε ένα ειδικό πιάτο μικροβιακής καλλιέργειας (τρυβλίο Petri). Αυτό θα επωάζεται υπό ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για μερικές ημέρες. Εάν υπάρχει μόλυνση από γονόρροια θα αναπτυχθούν αποικίες του συγκεκριμένου είδους βακτηρίων .
Ένα αρχικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι έτοιμο εντός 24 ωρών. Ένα τελικό αποτέλεσμα θα διαρκέσει έως τρεις ημέρες.

Θεραπεία

Πώς γίνεται η θεραπεία της γονόρροιας;

Τα σύγχρονα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τις περισσότερες λοιμώξεις. Τα περισσότερα κράτη παρέχουν επίσης δωρεάν διάγνωση και θεραπεία σε κρατικές κλινικές υγείας.

Θεραπεία στο σπίτι

Δεν υπάρχουν φάρμακα στο σπίτι ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που θα θεραπεύουν λοίμωξη γονόρροιας. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε γονόρροια, θα πρέπει να αναζητήσετε φροντίδα από έναν επαγγελματία υγείας.

Αντιβιοτικά

Η γονόρροια συνήθως αντιμετωπίζεται με ένεση με Ceftriaxone με αντιβιοτικό μία φορά στους γλουτούς ή μία δόση αζιθρομυκίνης από το στόμα. Μετά τη σωστή χορήγηση αντιβιωτικών, θα πρέπει να αισθανθείτε ανακούφιση μέσα σε λίγες μέρες.

Η εμφάνιση ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, στελεχών της γονόρροιας είναι μια αυξανόμενη πρόκληση. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν πιο εκτεταμένη θεραπεία, με επταήμερη πορεία αντιβιοτικού από το στόμα ή διπλή θεραπεία με δύο διαφορετικά αντιβιοτικά, συνήθως για συνολικά επτά ημέρες θεραπείας. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για εκτεταμένη θεραπεία χορηγούνται συνήθως μία ή δύο φορές την ημέρα. Μερικά κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν την αζιθρομυκίνη και τη δοξυκυκλίνη. Οι επιστήμονες εργάζονται τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη εμβολίων για την πρόληψη της μόλυνσης από γονόρροια.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γονόρροιας;

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών από μη θεραπευμένες λοιμώξεις. Η ανεπεξέργαστη λοίμωξη από τη γονόρροια στις γυναίκες μπορεί να ανέλθει στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό και να μολύνει τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως πυελική φλεγμονώδης νόσος (PID) και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό και χρόνιο πόνο και να βλάψει τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος (PID) μπορεί να προκληθεί και από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να αναπτύξουν φραγή ή ουλές των σαλπίγγων, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν τη μελλοντική εγκυμοσύνη ή να προκαλέσουν έκτοπη κύηση. Μια έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Η λοίμωξη γονόρροιας μπορεί να περάσει σε νεογέννητο βρέφος κατά τον τοκετό.

Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν ουλές της ουρήθρας. Οι άνδρες μπορούν επίσης να αναπτύξουν ένα οδυνηρό απόστημα στο εσωτερικό του πέους. Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μειωμένη γονιμότητα ή στειρότητα.

Όταν η μόλυνση γονόρροιας εξαπλώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν αρθρίτιδα, βλάβη της καρδιακής βαλβίδας ή φλεγμονή της επένδυσης του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού. Αυτές είναι σπάνιες αλλά σοβαρές καταστάσεις.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η γονόρροια;

Ο ασφαλέστερος τρόπος για την πρόληψη της γονόρροιας ή άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι μέσω της αποχής. Εάν έχετε ξεκινήσει ενεργά τη σεξουαλική ζωή σας, χρησιμοποιήστε πάντα προφυλακτικό. Είναι σημαντικό η σεξουαλική ζωή να μην ξεκινά νωρίς στην εφηβεία, να υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και σωστή ενημέρωση σε όλους τους νέους και τις νέες. Είναι, επίσης, σημαντικό να είστε ανοιχτοί στις συζητήσεις σας με τους σεξουαλικούς σας συντρόφους, να κανετε τακτικές εξετάσεις που αφορούν τη διάγνωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και να διαπιστώσετε εάν οι σύντροφοί σας έχουν επίσης εξεταστεί. Να θυμαστε πάντα ότι η συχνή εναλλαγή συντρόφων εκθέτει άμεσα την υγεία σας.
Εάν ο σύντροφός σας παρουσιάζει ενδείξεις πιθανής μόλυνσης, αποφύγετε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή μαζί του. Ζητήστε του/της να αναζητήσει ιατρική εξέταση και φροντίδα για να αποκλείσετε κάθε πιθανή μόλυνση που μπορεί να μεταδοθεί.

Επίσκεψη στο γιατρό

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε γονόρροια

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε γονόρροια, θα πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον γιατρό σας, να είστε προετοιμασμένοι να μιλήσετε για:
• τα συμπτώματά σας
• το σεξουαλικό σας ιστορικό
• δώσετε τις πληροφορίες επικοινωνίας προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων, ώστε ο γιατρός να μπορεί να επικοινωνήσει με αυτούς ανώνυμα εξ ονόματός σας

Αν είστε σε επαφή με τους σεξουαλικούς σας συντρόφους, ενημερώστε τους ότι πρέπει να εξεταστούν αμέσως.
Αν έχουν χορηξηθεί αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τη θεραπεία σας για να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη σας θα αντιμετωπιστεί πλήρως. Η μείωση του προβλεπόμενου χρόνου της θεραπείας με αντιβιοτικά είναι πιθανό να κάνει τα βακτήρια να αναπτύξουν αντίσταση στο αντιβιοτικό. Πρέπει επίσης να επισκεφτείτε το γιατρό σας μία έως δύο εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας για να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη σας έχει αντιμετωπιστεί και θεραπευθεί.

Εάν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και ο σεξουαλικός σας σύντροφος είναι επίσης καθαρός από οποιαδήποτε λοίμωξη, είναι δυνατό να επανέλθετε στη σεξουαλική δραστηριότητα.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Kumar, P. (2012, January-June). Gonorrhoea presenting as red eye: Rare case. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS, 33(1), 47-48 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3326851/

2. Gonorrhea - CDC fact sheet (detailed version). (2015, November 17) cdc.gov/std/gonorrhea/stdfact-gonorrhea-detailed.htm

3. lm.nih.gov/pubmed/19627182 Whiley, D. M., Goire, N., Lahra, M. M., Donovan, B., Limnios, A. E., Nissen, M. D., & Sloots, T. P. (2012, September). The ticking time bomb: escalating antibiotic resistance in Neisseria gonorrhoeae is a public health disaster in waiting [Abstract]. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 67(9), 2059-2061 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22604449

4. Whiley, D. M., Goire, N., Lahra, M. M., Donovan, B., Limnios, A. E., Nissen, M. D., & Sloots, T. P. (2012, September). The ticking time bomb: escalating antibiotic resistance in Neisseria gonorrhoeae is a public health disaster in waiting [Abstract]. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 67(9), 2059-2061 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19627182

5. Gonorrhea and chlamydia: Screening. (2014, September) uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/RecommendationStatementFinal/chlamydia-and-gonorrhea-screening

6. 2015 Sexually transmitted diseases treatment guidelines. (2015, June 4) cdc.gov/std/tg2015/toc.htm