Ασθένειες νευρικού συστήματος

Ιδιοπαθής τρόμος

Τι είναι ο ιδιοπαθής τρόμος;

Ο ιδιοπαθής τρόμος (ΕΤ) είναι μία εγκεφαλική διαταραχή που προκαλεί την ανεξέλεγκτη κίνηση ενός μέρους του σώματος. Αυτή η κίνηση ονομάζεται τρόμος (τρέμουλο). Τα άκρα των χεριών και οι πήχεις επηρεάζονται πιο συχνά. Ωστόσο, ο τρόμος μπορεί να εμφανιστεί και στα ακόλουθα μέρη του σώματος:

  • Στο κεφάλι
  • Στο πρόσωπο
  • Στη γλώσσα
  • Στον αυχένα
  • Στον κορμό

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο τρόμος μπορεί να εμφανιστεί στα πόδια και τα άκρα ποδός.

Άλλες παθήσεις, όπως η νόσος του Parkinson, μπορούν να προκαλέσουν τρόμο. Όμως, στον ιδιοπαθή τρόμο δεν υπάρχει κάποια γνωστή υποκείμενη πάθηση που πυροδοτεί τις ανεξέλεγκτες κινήσεις. Ο τρόμος μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κυρίως επηρεάζει τους ηλικιωμένους.

Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι μία σχετικά κοινή διαταραχή, που επηρεάζει περίπου 7 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Tremor and Other Hyperkinetic Movements. Δεν είναι απειλητικός για τη ζωή και δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, παρόλο που το τρέμουλο μπορεί να καταστήσει καθημερινές δραστηριότητες, όπως το φαγητό, ιδιαίτερα δύσκολες.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιδιοπαθούς τρόμου;

Οι τρόμοι που σχετίζονται με τον ιδιοπαθή τρόμο είναι μικρές, ταχείες κινήσεις. Μπορεί να βιώνετε τρόμους διαρκώς, συχνά ή περιστασιακά. Επίσης, μπορεί να επηρεάζεται η μία ή και οι δύο πλευρές του σώματος. Τα περισσότερα άτομα βιώνουν τρόμο όταν προσπαθούν να κάνουν μία συγκεκριμένη διεργασία, όπως για παράδειγμα να δέσουν τα παπούτσια τους. Αυτή η περίπτωση είναι γνωστή ως τρόμος κίνησης. Άλλοι μπορεί να βιώνουν τρόμο όταν δεν κάνουν απολύτως τίποτα (τρόμος ηρεμίας).

Οι τρόμοι ποικίλουν από ήπιοι έως σοβαροί. Μπορεί να είναι τόσο ήπιοι ώστε να μην επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή ή τόσο σοβαροί ώστε να παρεμποδίζουν βασικές δραστηριότητες.

Τα ακόλουθα είναι συμπτώματα ιδιοπαθούς τρόμου σε διάφορα μέρη του σώματος:

  • Μπορεί να βιώνετε ορατό τρέμουλο στα χέρια όταν προσπαθείτε να κάνετε δραστηριότητες με τα χέρια σας.
  • Ο τρόμος στην κεφαλή και τον αυχένα μπορεί να προκαλεί την κίνηση της κεφαλής πάνω-κάτω ή δεξιά-αριστερά.
  • Μέρη του προσώπου μπορεί να παρουσιάζουν συσπάσεις, όπως τα βλέφαρα.
  • Ο τρόμος στη γλώσσα ή τις φωνητικές χορδές μπορεί να κάνει τη φωνή σας να ακούγεται τρεμάμενη.
  • Ο τρόμος στον κορμό, τα πόδια και τα άκρα ποδός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ισορροπίας. Μπορεί επίσης να κάνει το βάδισμά σας να φαίνεται μη φυσιολογικό.

Συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν προσωρινά τους τρόμους όπως:

  • Συναισθηματικό στρες
  • Κόπωση
  • Πείνα
  • Πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές θερμοκρασίες
  • Καφεϊνούχα ροφήματα
  • Κάπνισμα τσιγάρων

Αίτια

Τι προκαλεί τον ιδιοπαθή τρόμο;

Οι τρόμοι μπορεί να προκαλούνται από κατάχρηση αλκοόλ, υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα, εγκεφαλικό και μία πληθώρα νευρολογικών παθήσεων. Όμως, αυτοί οι τρόμοι δεν χαρακτηρίζονται ως ιδιοπαθείς.

Η ακριβής αιτία του ιδιοπαθούς τρόμου παραμένει άγνωστη. Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει καμία σαφή γενετική ή περιβαλλοντική αιτία και καμία κυτταρική ανωμαλία δεν έχει συνδεθεί με την πάθηση. Ωστόσο, μία πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι ο ιδιοπαθής τρόμος μπορεί να πυροδοτείται από αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS) των ΗΠΑ. Όπως και με τις περισσότερες παθήσεις, η έρευνα συνεχίζεται.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ιδιοπαθούς τρόμου;

Τα άτομα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ιδιοπαθούς τρόμου αν είναι άνω των 40 ετών.

Τα γονίδια επίσης επηρεάζουν τον κίνδυνο. Ο ιδιοπαθής τρόμος μπορεί να είναι κληρονομικός, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άτομα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ιδιοπαθούς τρόμου, καλείται «οικογενής ιδιοπαθής τρόμος». Στον οικογενή τρόμο, το παιδί έχει 50% πιθανότητες εμφάνισης ιδιοπαθούς τρόμου αν εσείς πάσχετε από τη διαταραχή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο ιδιοπαθής τρόμος;

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν ιδιοπαθή τρόμο παρατηρώντας τον τρόμο και αποκλείοντας άλλες πιθανές αιτίες. Ο γιατρός θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για την αξιολόγηση της σοβαρότητας του τρόμου. Μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές τεχνικές για να καθορίσει εάν έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση που προκαλεί τρόμο, όπως νόσο του Parkinson. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Αντιμετωπίζεται ο ιδιοπαθής τρόμος;

Δεν υπάρχει ίαση για τον ιδιοπαθή τρόμο, αλλά η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι σταδιακή και αργή. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μπορεί να μη χρειάζεστε θεραπεία αν τα συμπτώματά σας είναι ήπια. Ο γιατρός θα σας προτείνει θεραπεία αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Φάρμακα

 Φάρμακα για τον ιδιοπαθή τρόμο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • β-αναστολείς, όπως η προπρανολόλη, η οποία περιορίζει την αδρεναλίνη και αποτρέπει την επιδείνωση των τρόμων
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως η φλουναριζίνη, η οποία περιορίζει την αδρεναλίνη
  • Αντισπασμωδικά φάρμακα, όπως η πριμιδόνη, η οποία δρα για τη μείωση της διεγερσιμότητα των νευρικών κυττάρων
  • Ήπια ηρεμιστικά, όπως η αλπραζολάμη, αποτελούν επίσης θεραπευτική επιλογή

Θεραπείες

Μπορείτε να υποβληθείτε σε φυσικοθεραπεία για τη βελτίωση του συντονισμού και του μυϊκού ελέγχου. Επιπλέον, ενέσεις μπότοξ μπορεί να χορηγηθούν στα χέρια για την εξασθένηση των μυών και την ελαχιστοποίηση ή τον τερματισμό του τρέμουλου.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται όταν οι προαναφερθείσες θεραπείες αποτύχουν να παρέχουν ανακούφιση. Είναι η τελευταία επιλογή των γιατρών. Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση και στερεοτακτική ραδιοχειρουργική.

  • Εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση. Σε αυτή τη διαδικασία, μικρά ηλεκτρόδια τοποθετούνται σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση. Αυτά τα ηλεκτρόδια μπλοκάρουν τα νευρικά σήματα που προκαλούν τρόμο.
  • Στερεοτακτική ραδιοχειρουργική. Σε αυτή τη διαδικασία, ακτίνες-Χ υψηλής έντασης κατευθύνονται σε μία μικρή περιοχή του εγκεφάλου για την επιδιόρθωση του τρόμου.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο;

Πολλά άτομα με ιδιοπαθή τρόμο ζουν μία φυσιολογική ζωή. Η διάσημη ηθοποιός Katharine Hepburn είχε μία επιτυχή καριέρα παρά τον ιδιοπαθή τρόμο που επηρέασε την κεφαλή και τη φωνή της.

Η σοβαρότητα του τρόμου μπορεί να παραμείνει σχετικά στα ίδια επίπεδα ή να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ο τρόμος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.

Μπορεί θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε κάποιες προσαρμογές αν ο τρόμος είναι σοβαρός. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

  • Να φοράτε παπούτσια χωρίς κορδόνια
  • Να χρησιμοποιείτε καλαμάκι όταν πίνετε
  • Να χρησιμοποιείτε μία ηλεκτρική μηχανή για να ξυρίζεστε αντί για κανονικό ξυράφι

Υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν ότι τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson ή αισθητηριακών προβλημάτων, όπως η απώλεια όσφρησης ή ακοής. Αυτός αυτή η συσχέτιση ακόμη διερευνάται.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Essential tremor. (2015). rarediseases.org/rare-diseases/essential-tremor/

2. Essential tremor information page. (n.d.). ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Essential-Tremor-Information-Page

3. Louis ED, et al. (2014). How many people in the United States have essential tremor? Deriving a population estimate based on epidemiological data. doi.org/10.7916/D8TT4P4B

4. Mayo Clinic Staff. (2017). Essential tremor: Symptoms and causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/essential-tremor/symptoms-causes/syc-20350534

5. Tremor fact sheet [Fact sheet]. (2017). ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Tremor-Fact-Sheet