Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Ιγμορίτιδα

Τι είναι η ιγμορίτιδα;

Η ιγμορίτιδα είναι μία κοινή πάθηση που επηρεάζει 31 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας. Η λοίμωξη προκαλεί τη φλεγμονή των ιγμορείων και των ρινικών διόδων, και η φλεγμονή αυτή καλείται ιγμορίτιδα.

Τα ιγμόρεια είναι μικροί θύλακες αέρα που βρίσκονται πίσω από το μέτωπο, τη μύτη, τα ζυγωματικά και μεταξύ των ματιών. Τα ιγμόρεια παράγουν βλέννα, η οποία είναι ένα λεπτόρρευστο υγρό που προστατεύει το σώμα παγιδεύοντας και απομακρύνοντας μικροοργανισμούς.

Μερικές φορές, βακτήρια και αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή μεγάλης ποσότητας βλέννας, κάτι το οποίο αποφράσσει τα ανοίγματα των ιγμορείων.

Η υπερβολική παραγωγή βλέννας είναι συνήθης αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργίες. Η βλέννα μπορεί να γίνει παχύρρευστη και να διευκολύνει τη συσσώρευση βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών στη ρινική κοιλότητα, οδηγώντας σε βακτηριακή ή ιική λοίμωξη. Οι περισσότερες περιπτώσεις ιγμορίτιδας είναι ιικές και υποχωρούν μέσα σε μία με δύο εβδομάδες χωρίς θεραπεία.

Αν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μέσα σε μία με δύο εβδομάδες, μπορεί να έχετε μία βακτηριακή λοίμωξη και θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ραντεβού με το γιατρό σας.

Ποιοι είναι οι τύποι ιγμορίτιδας;

Οξεία ιγμορίτιδα

Η οξεία ιγμορίτιδα έχει τη μικρότερη διάρκεια. Μία ιική λοίμωξη που προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που τυπικά διαρκούν μία με δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης, η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 εβδομάδες. Οι εποχιακές αλλεργίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν οξεία ιγμορίτιδα.

Υποξεία ιγμορίτιδα

Τα συμπτώματα υποξείας ιγμορίτιδας μπορεί να διαρκέσουν μέχρι τρεις μήνες. Αυτή η πάθηση παρουσιάζεται συχνά μαζί με βακτηριακές λοιμώξεις ή εποχιακές αλλεργίες.

Χρόνια ιγμορίτιδα

Τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες και συχνά είναι λιγότερο έντονα. Μία βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να είναι η αιτία σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, η χρονιά ιγμορίτιδα συχνά συμβαίνει σε συνδυασμό με επίμονες αλλεργίες ή δομικά ρινικά προβλήματα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ιγμορίτιδας;

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει ιγμορίτιδα. Ωστόσο, συγκεκριμένες παθήσεις και προδιαθεσικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας, όπως:

 • Σκολίωση ρινικού διαφράγματος (όταν ο ιστός που βρίσκεται μεταξύ του δεξιού και αριστερού ρώθωνος παρεκκλίνει ανόμοια προς τη μία πλευρά)
 • Ρινική οστική άκανθα (μία ανάπτυξη οστού εντός της μύτης)
 • Ρινικοί πολύποδες, συνήθως μη καρκινικοί όγκοι εντός της μύτης
 • Ιστορικό αλλεργιών
 • Πρόσφατη επαφή με μούχλα
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Κάπνισμα τσιγάρων
 • Πρόσφατη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος
 • Κυστική ίνωση, μία πάθηση που προκαλεί τη συσσώρευση παχύρευστης βλέννας στους πνεύμονες και άλλες μεμβρανώδεις επιφάνειες
 • Οδοντική λοίμωξη
 • Ταξίδια με αεροπλάνο, τα οποία μπορεί να σας εκθέσουν σε ένα αυξημένο αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας;

Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας είναι παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένη ικανότητα όσφρησης
 • Πυρετό
 • Βουλωμένη μύτη
 • Ρινική καταρροή
 • Πονοκέφαλο από την πίεση της ιγμορίτιδας
 • Κόπωση
 • Βήχα

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να εντοπίσουν την ιγμορίτιδα στα παιδιά τους. Ενδείξεις της λοίμωξης περιλαμβάνουν:

 • Συμπτώματα κρυολογήματος ή αλλεργίας που δεν βελτιώνονται μέσα σε 14 ημέρες
 • Υψηλό πυρετό πάνω από 39 ᵒC
 • Παχύρευστη, σκούρου χρώματος βλέννα από τη μύτη
 • Βήχα που διαρκεί περισσότερο από 10 ημέρες

Τα συμπτώματα της οξείας, υποξείας και χρόνιας ιγμορίτιδας είναι παρόμοια. Ωστόσο, η σοβαρότητα και η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλουν.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ιγμορίτιδα;

Για τη διάγνωση της ιγμορίτιδας, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Θα σας ελέγξει για πίεση και ευαισθησία ψηφίζοντας με το δάχτυλό του το κεφάλι και τα ζυγωματικά σας. Θα εξετάσει το εσωτερικό της μύτης για την αναζήτηση ενδείξεων φλεγμονής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός θα διαγνώσει ιγμορίτιδα με βάση τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης.

Ωστόσο, σε περίπτωση χρόνιας λοίμωξης ο γιατρός θα προτείνει απεικονιστικές τεχνικές για να εξετάσει τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια. Αυτές οι εξετάσεις θα αποκαλύψουν απόφραξη βλέννας και οποιεσδήποτε δομικές ανωμαλίες, όπως πολύποδες.

Μία αξονική τομογραφία παρέχει τρισδιάστατες εικόνες των ιγμορείων. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών δομών.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα σκόπιο οπτικών ινών, το οποίο είναι ένας σωλήνας με φακό στην άκρη, που περνά μέσω της μύτης. Χρησιμοποιείται για την άμεση απεικόνιση του εσωτερικού των ρινικών διόδων και των ιγμορείων. Κατά τη διάρκεια της ρινικής ενδοσκόπησης μπορεί να ληφθεί δείγμα για καλλιέργεια, ώστε να ταυτοποιηθεί η παρουσία λοίμωξης.

Ένα τεστ αλλεργίας ταυτοποιεί ερεθιστικά που μπορεί να προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Μία εξέταση αίματος ελέγχει ασθένειες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο HIV.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της ιγμορίτιδας;

Συμφόρηση

Η ρινική συμφόρηση είναι μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων της ιγμορίτιδας. Για την ανακούφιση της αίσθησης πόνου από την πίεση των ιγμορείων, εφαρμόστε ένα ζεστό υγρό ύφασμα στο πρόσωπο και το μέτωπό σας αρκετές φορές την ημέρα. Τα ρινικά σπρέι ορού μπορούν να σας βοηθήσουν στην απομάκρυνση της κολλώδους και παχιάς βλέννας από τη μύτη.

Πίνετε νερό και χυμούς, ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι και να βοηθήσετε στη λέπτυνση της βλέννας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, όπως η γουαϊφενεσίνη, που λεπταίνει τη βλέννα.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο δωμάτιό σας, ώστε να αυξήσετε την υγρασία του αέρα. Κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό, ώστε να εισπνέετε τον ζεστό ατμό.

Σκεφτείτε επίσης τη χρήση μη συνταγογραφούμενων ρινικών σπρέι κορτικοστεροειδών. Υπάρχουν διαθέσιμα μη συνταγογραφουμενα αποσυμφορητικά, αλλά θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε το γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Αντιμετώπιση του πόνου

Η ιγμορίτιδα μπορεί να πυροδοτήσει πονοκέφαλο ή πίεση στο μέτωπο και τα ζυγωματικά. Εάν βιώνετε πόνο, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη, θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

Αντιβιοτικά

Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, πιθανώς έχετε μία βακτηριακή λοίμωξη και θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία με αντιβιοτικά αν έχετε συμπτώματα που δεν βελτιώνονται μέσα σε δύο εβδομάδες, όπως ρινική καταρροή, συμφόρηση, βήχα, επίμονο πόνο στο πρόσωπο ή πονοκεφάλους, διόγκωση των ματιών ή πυρετό.

Αν σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά, θα πρέπει να τα παίρνετε για 3 με 14 ημέρες, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μη σταματήσετε τα φάρμακα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, καθώς αυτό θα επιτρέψει την αναζωπύρωση της βακτηριακής λοίμωξης.

Πραγματοποιήστε ένα νέο ραντεβού με το γιατρό σας για να ελέγξει την κατάστασή σας. Αν η ιγμορίτιδα δεν έχει βελτιωθεί ή έχει επιδεινωθεί μέχρι την επόμενη ιατρική επίσκεψη, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Ο γιατρός επίσης μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εξετάσεις για να καθορίσει εάν κάποια αλλεργία πυροδοτεί την ιγμορίτιδα.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για τον καθαρισμό των ιγμορείων, την αποκατάσταση ενός παρεκκλίνοντος ρινικού διαφράγματος ή την απομάκρυνση πολυπόδων μπορεί να βοηθήσει εάν η χρόνια ιγμορίτιδα δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ιγμορίτιδα;

Επειδή η ιγμορίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από ένα κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργική αντίδραση, ένας υγιής τρόπος ζωής και η μείωση της έκθεσης σε παθογόνους μικροοργανισμούς και αλλεργιογόνα μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μπορείτε:

 • Να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο.
 • Να καταναλώνετε υγιεινές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά.
 • Να πλένετε τα χέρια σας τακτικά.
 • Να περιορίσετε την έκθεσή σας σε καπνό, χημικά, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά.
 • Να λάβετε αντιισταμινικά φάρμακα για αλλεργίες και κρυολογήματα.
 • Να αποφύγετε την έκθεση σε άτομα που έχουν ενεργή λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως κρυολόγημα ή γρίπη.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της ιγμορίτιδας;

Η ιγμορίτιδα είναι αντιμετωπίσιμη και τα περισσότερα άτομα ανακάμπτουν χωρίς να επισκεφτούν το γιατρό τους ή να λάβουν αντιβιοτικά. Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν έχετε επαναλαμβανόμενα ή χρόνια προβλήματα ιγμορίτιδας. Μπορεί να έχετε κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση, όπως ρινικούς πολύποδες.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει σπάνιες επιπλοκές, όπως:

 • Απόστημα, μία συσσώρευση μολυσμένου πύου στη ρινική κοιλότητα
 • Μηνιγγίτιδα, μία απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό
 • Περικογχική κυτταρίτιδα, μία λοίμωξη του ιστού που περιβάλλει τα μάτια

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Acute sinusitis. (2018). my.clevelandclinic.org/services/head-neck/diseases-conditions/hic-acute-sinusitis

2. Battisti AS, et al. (2019). Sinusitis. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470383/

3. Hwang PH, et al. (2016). Patient information: acute sinusitis (sinus infection) (Beyond the basics). uptodate.com/contents/acute-sinusitis-sinus-infection-beyond-the-basics

4. Radojicic C. (2017). Sinusitis. clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/allergy/rhino-sinusitis/

5. Sinus infection. (n.d.). acaai.org/allergies/types/sinus-infection

6. Sinus infection (sinusitis). (2017). cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/sinus-infection.html