Παθολογικά

Ημικρανία και χρόνια ημικρανία

Συμπτώματα Αίτια Μιλήστε στο γιατρό

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ημικρανίας;

Οποιοσδήποτε έχει περάσει ημικρανία γνωρίζει πόσο επώδυνη και εξουθενωτική είναι. Αυτές οι έντονες κεφαλαλγίες μπορούν να προκαλέσουν:

  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Ευαισθησία στον ήχο
  • Ευαισθησία σε οσμές
  • Ευαισθησία στο φως
  • Αλλαγές στην όραση

Αν βιώνετε σποραδικές ημικρανίες, η κεφαλαλγία και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν μόνο μία με δύο ημέρες. Αν όμως υποφέρετε από χρόνιες ημικρανίες, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται για 15 μέρες ή περισσότερο κάθε μήνα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των ημικρανιών;

Οι ημικρανίες αποτελούν μυστήριο. Οι ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει πιθανές αιτίες, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε μία σαφή εξήγηση. Πιθανές θεωρίες είναι οι εξής:

  • Μία υποκείμενη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να πυροδοτεί επεισόδια ημικρανίας.
  • Ανωμαλίες στο αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου μπορεί να προκαλούν ημικρανίες.
  • Μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για τις ημικρανίες.
  • Ανωμαλίες σε χημικές ουσίες ή νευρικά μονοπάτια στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλούν επεισόδια ημικρανιών.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει μία ημικρανία;

Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει μία μοναδική αιτία. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις ημικρανίες είναι να αποφύγετε τους πυροδοτικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί είναι μοναδικοί για κάθε άτομο και δεν είναι ασύνηθες κάποιος να έχει αρκετούς διαφορετικούς πυροδοτικούς για τις ημικρανίες παράγοντες. Οι πιο κοινοί πυροδοτικοί παράγοντες των ημικρανιών είναι οι εξής:

Τροφές

Αλμυρά ή πεπαλαιωμένα τρόφιμα, όπως το τυρί και το σαλάμι, μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Επιπλέον, τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πυροδοτικό παράγοντα.

Παράλειψη γευμάτων

Τα άτομα με ιστορικό ημικρανιών δεν θα πρέπει να παραλείπουν γεύματα ή να νηστεύουν, εκτός και αν αυτό πραγματοποιείται υπό ιατρική επίβλεψη.

Ροφήματα

Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.

Συντηρητικά και γλυκαντικά

Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, μπορεί να πυροδοτήσουν ημικρανίες. Το ίδιο συμβαίνει και με το διάσημο συντηρητικό γλουταμινικό μονονάτριο (MSG). Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να αποφεύγετε αυτά τα συστατικά.

Αισθητηριακό ερέθισμα

Ασυνήθιστα δυνατά φώτα, ήχοι ή έντονες οσμές μπορούν να πυροδοτήσουν ημικρανίες. Τα φλας, ο δυνατός ήλιος, τα αρώματα, οι βαφές και ο καπνός του τσιγάρου, είναι όλα πυροδοτικοί παράγοντες.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές αποτελούν κοινή αιτία ημικρανιών για τις γυναίκες. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ημικρανίες ακριβώς πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Άλλες αναφέρουν ορμονοεπαγόμενες ημικρανίες κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή των επιπέδων οιστρογόνων σε αυτές τις περιόδους.

Ορμονοθεραπεία

Φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά και η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών, μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τις ημικρανίες. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τις ημικρανίες στις γυναίκες.

Άλλα φάρμακα

Αγγειοδιαστολείς, όπως η νιτρογλυκερίνη, μπορεί να πυροδοτήσουν ημικρανίες.

Άγχος

Το διαρκές άγχος μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες. Η οικογενειακή και εργασιακή ζωή είναι οι δύο πιο κοινές πήγες άγχους, το οποίο έχει αρνητική επίπτωση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σας ευεξία αν δεν μπορείτε να το ελέγξετε αποτελεσματικά.

Σωματικό στρες

Η υπερβολική άθληση, η σωματική εξάντληση, ακόμη και η σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να πυροδοτήσουν ημικρανίες.

Αλλαγές στα πρότυπα ύπνου

Αν δεν έχετε μία τακτική ρουτίνα ύπνου, μπορεί να βιώσετε περισσότερες ημικρανίες. Μην προσπαθείτε να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο τα Σαββατοκύριακα – ο υπερβολικός ύπνος είναι εξίσου πιθανό να προκαλέσει ημικρανίες.

Αλλαγές στον καιρό

Οι αλλαγές στον καιρό και τη βαρομετρική πίεση μπορούν να πυροδοτήσουν ημικρανίες.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ημικρανιών

Δεν παθαίνουν ημικρανίες όλα τα άτομα που εκτίθενται σε πυροδοτικούς παράγοντες. Όμως κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του ποιος είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση ημικρανιών.

Ηλικία

Οι ημικρανίες μπορεί να πρωτοεμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν για πρώτη φορά ημικρανίες κατά την εφηβεία. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, οι ημικρανίες συνήθως βελτιώνονται μετά την ηλικία των 30 ετών.

Οικογενειακό ιστορικό

Εάν ένα στενό μέλος της οικογένειας πάσχει από ημικρανίες, είναι πιο πιθανόν να πάσχετε και εσείς. Στην πραγματικότητα, το 90% των ασθενών με ημικρανίες έχουν οικογενειακό ιστορικό. Αν ο ένας ή και οι δύο γονείς σας έχουν ιστορικό ημικρανιών, ο κίνδυνος για εσάς είναι μεγαλύτερος.

Φύλο

Κατά την παιδική ηλικία, τα αγόρια έχουν περισσότερες ημικρανίες από ό, τι τα κορίτσια. Μετά την εφηβεία, όμως, οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ημικρανίες συγκριτικά με τους άντρες.

Μιλήστε στο γιατρό

Πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας αν έχετε ημικρανίες. Εκείνος θα διαγνώσει την υποκείμενη πάθηση, εάν υπάρχει, και θα σας προτείνει θεραπεία. Ο γιατρός επίσης θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Buse D. C., Manack A. N., Fanning K. M., Serrano D., Reed M. L., Turkel C. C., & Lipton R. B. (2012, Nov.-Dec.). Chronic migraine prevalence, disability, and sociodemographic factors: results from the American Migraine Prevalence and Prevention Study. Headache, 52(10),1456-70 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22830411

2. Mayo Clinic Staff. (2016, June 16). Symptoms and causes. Retrieved from mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/basics/causes/con-20026358

3. Shanadan, P. & Matharu, M. (n.d.) Medication Overuse Headache migrainetrust.org/about-migraine/types-of-migraine/other-headache-disorders/medication-overuse-headache/