Τι αισθάνεσαι;

Παθολογικά

Ημικρανίες και Διάρροια

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της ημικρανίας και της διάρροιας;

Αν έχετε βιώσει ποτέ ημικρανία, γνωρίζετε πόσο εξουθενωτική είναι. Παλλόμενος πόνος, ευαισθησία στο φως ή τον ήχο και οπτικές αλλαγές είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτούς τους συχνούς, επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους.

Γνωρίζετε ότι η διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με τις ημικρανίες; Παρόλο που είναι λιγότερο συχνά, οι ερευνητές διερευνούν τη σύνδεση μεταξύ των ημικρανιών και των γαστρεντερικών συμπτωμάτων.

Τι είναι η ημικρανία;

Πάνω από 10% των Αμερικανών υποφέρουν από ημικρανίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Μελέτη Επιπολασμού και Πρόληψης της Ημικρανίας. Η ημικρανία είναι κάτι περισσότερο από ένας έντονος πονοκέφαλος. Είναι ένας συγκεκριμένος τύπος κεφαλαλγίας που χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να έχετε ημικρανία αν ο πονοκέφαλος σάς καθιστά μη λειτουργικούς.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ημικρανίας;

Οι γιατροί δεν έχουν καθορίσει ακόμη την ακριβή αίτια των ημικρανιών. Τα γονίδια διαδραματίζουν ρόλο – τουλάχιστον εν μέρει – στο πόσο πιθανό είναι να εμφανίσετε ημικρανίες. Τα συμπτώματα των ημικρανιών είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών στον εγκέφαλο. Αυτές οι αλλαγές προκαλούνται από κληρονομικές ανωμαλίες στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να εμπλέκονται. Όμως, οι περιβαλλοντικοί πυροδοτικοί παράγοντες για τις ημικρανίες διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή. Κοινοί πυροδοτικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Στρες
  • Σοκολάτα
  • Κόκκινο κρασί
  • Εμμηνορροϊκός κύκλος

Διάρροια

Διάρροια και ημικρανίες: Ποια είναι η σύνδεση;

Η διάρροια χαρακτηρίζεται από τρεις ή περισσότερες κενώσεις μαλακών κοπράνων μέσα σε μία περίοδο 24 ωρών. Στομαχικό άλγος ή πόνο στην κοιλιακή χώρα μπορεί επίσης να εμφανιστούν.

Η ναυτία και ο εμετός είναι κοινά συμπτώματα των ημικρανιών. Η διάρροια είναι λιγότερο συχνή, όμως είναι πιθανό να εμφανίσετε διάρροια σε συνδυασμό με ημικρανία.

Δεν είναι σαφής η σύνδεση μεταξύ των δύο. Ερευνητικές μελέτες αναφέρουν ότι οι ημικρανίες μπορεί να συνδέονται με αρκετές γαστρεντερικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το σύνδρομο φλεγμονώδους εντέρου. Και τα δύο σύνδρομα χαρακτηρίζονται εν μέρει από διάρροια και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Τα άτομα που βιώνουν σχετικά τακτικά γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ημικρανίες. Η αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου και η φλεγμονή είναι δύο πιθανοί υπαίτιοι αυτού του συσχετισμού.

Το μικροβίωμα του εντέρου (το πόσα υγιή βακτήρια υπάρχουν στο έντερο) επίσης διαδραματίζει ρόλο. Επιπλέον επιστημονικά στοιχεία χρειάζονται για την επιβεβαίωση του συσχετισμού.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες;

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ημικρανίες, όμως οι γυναίκες έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες.

Οι κοιλιακές ημικρανίες είναι ένας υπότυπος ημικρανίας που σχετίζεται με τη διάρροια. Στα άτομα που βιώνουν μία κοιλιακή ημικρανία, ο πόνος γενικά εντοπίζεται στην κοιλιακή χώρα και όχι στο κεφάλι.

Οι κοιλιακές ημικρανίες μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν ναυτία, εμετό ή διάρροια. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να βιώσουν κοιλιακές ημικρανίες.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε το άγχος επίσης αυξάνει τις πιθανότητες διάρροιας ως σύμπτωμα ημικρανίας.

Το άγχος και το στρες αυξάνουν τη συχνότητα των πονοκεφάλων και σας καθιστούν πιο επιρρεπείς σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Διάγνωση και Θεραπεία

Πώς διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται οι ημικρανίες;

Ένας νευρολόγος είναι σε θέση να διαγνώσει τις ημικρανίες μέσω μιας κλινικής εξέτασης. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε κάποιο τύπο νευροαπεικόνισης, όπως μαγνητική τομογραφία.

Οι κεφαλαλγίες μπορεί σπάνια να προκαλούνται από έναν αναπτυσσόμενο εγκεφαλικό όγκο, επομένως ένας εξειδικευμένος ιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει ακόμα και τους όχι και τόσο συχνούς πονοκεφάλους. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό αν παρατηρήσετε πονοκεφάλους που επιδεινώνονται ή γίνονται πιο συχνοί.

Παρομοίως, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική καθοδήγηση από έναν γαστρεντερολόγο αν η διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα γίνονται πιο συχνά. Ο γιατρός μπορεί να αποκλείσει καρκίνο του παχέος εντέρου, ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn και να σας προσφέρει συμβουλές στο πώς να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα διαταραχής του στομάχου.

Θεραπεία

Για τα γαστρεντερικά προβλήματα, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μικρές αλλαγές στη διατροφή σας. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορείτε να λάβετε για τις ημικρανίες. Μερικά εξ αυτών λαμβάνονται καθημερινά για την πρόληψη των ημικρανιών.

Μπορεί ακόμη να βρείτε κάποιο φάρμακο που μπορεί να αντιμετωπίσει τη διάρροια και άλλα συμπτώματα της ημικρανίας. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να δημιουργήσουν δυσκοιλιότητα και ίσως να αντιμετωπίζουν τις κεφαλαλγίες.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν οι ημικρανίες;

Οι πυροδοτικοί παράγοντες των ημικρανιών είναι μοναδικοί για κάθε άτομο, επομένως θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε τι προκαλεί τις ημικρανίες στη δική σας περίπτωση.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τι φάγατε, τους στρεσογόνους ή άλλους παράγοντες και γεγονότα που έχουν συμβεί σύντομα πριν την έναρξη ενός επεισοδίου ημικρανίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πρότυπα που δεν θα μπορούσατε αλλιώς.

Όταν μία ημικρανία ξεκινά, μπορεί να βρείτε ανακούφιση σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο. Η θερμοκρασία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Πειραματιστείτε με παγωμένες ή ζεστές κομπρέσες. Δοκιμάστε και τα δύο για να δείτε εάν κάποιο προσφέρει ανακούφιση.

Επιπλέον, η καφεΐνη έχει δειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα των ημικρανιών, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες καφεΐνης. Μία κούπα καφέ επαρκεί για να σας βοηθήσει χωρίς να βιώνετε συμπτώματα στέρησης της καφεΐνης αργότερα. Μάλιστα κάποια φάρμακα για την ημικρανία περιέχουν καφεΐνη.

Η κατανόηση των πυροδοτικών παραγόντων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πρόληψη των ημικρανιών, αλλά και πάλι μπορεί περιστασιακά να βιώνετε ημικρανίες. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καθορίσετε ένα πλάνο πρόληψης και θεραπείας. Η σωστή προετοιμασία θα κάνει τις ημικρανίες περισσότερο αντιμετωπίσιμες και λιγότερο στρεσογόνες.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Buse, D. C., Manack, A. N., Fanning, K.M., Serrano, D., Reed, M. L. Turkel, C. C., Lipton, & R. B. (2012, July 25). Chronic migraine prevalence, disability, and sociodemographic factors: Results from the American migraine prevalence and prevention study [Abstract]. Headache, 52(10), 1456-1470 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22830411

2. Diarrhea and constipation. (n.d.) migraine.com/migraine-symptoms/diarrhea-and-constipation/

3. Mayo Clinic Staff. (2015, July 8). Migraines: Simple steps to head off the pain mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/in-depth/migraines/art-20047242

4. Mayo Clinic Staff. (2013, June 4). Migraine: Causes mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/basics/causes/con-20026358

5. Migraines in children and teens. (n.d.) migraine.com/migraines-in-children-and-teens/

6. Migraine overview. (2014, March 19) healthywomen.org/condition/migraine

7. Swanson, J.W. (2015, October 16). Is there any link between migraines and gastrointestinal problems? Retrieved from mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/expert-answers/migraines/faq-20058268

8. van Hemert, S., Breedveld, A. C., Rovers, J. M. P., Vermeiden, J. P. W., Witteman, B. J. M., Smits, M. G., & de Roose, N. M. (2014, November 21). Migraine associated with gastrointestinal disorders: Review of the literature and clinical implications. Frontiers in Neurology, 5, 241 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4240046/