Ασθένειες νευρικού συστήματος

Ινιακή νευραλγία

Τι είναι ινιακή νευραλγία;

Η ινιακή νευραλγία είναι ένας σπάνιος τύπος χρόνιας κεφαλαλγίας. Εμφανίζεται όταν ο πόνος προέρχεται από την ινιακή περιοχή και εξαπλώνεται μέσω των ινιακών νεύρων. Τα ινιακά νεύρα ξεκινούν από το άνω μέρος του νωτιαίου μυελού και φτάνουν στο τριχωτό της κεφαλής.

Σε αντίθεση με τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, η ινιακή νευραλγία μπορεί να πυροδοτηθεί άμεσα ακόμη και με ένα απαλό άγγιγμα, όπως το βούρτσισμα των μαλλιών. Το πιο σοβαρό τμήμα του επεισοδίου είναι σύντομο με έντονο, οξύ πόνο που διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Ο πόνος της ημικρανίας, ο οποίος είναι επίσης έντονος, διαρκεί πολύ περισσότερο από τον πόνο της ινιακής νευραλγίας.

Εκτιμάται ότι η ινιακή νευραλγία επηρεάζει περίπου 3 στα 100 χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ινιακής νευραλγίας;

Το κύριο σύμπτωμα της ινιακής νευραλγίας είναι ξαφνικός, έντονος πόνος που πολλά άτομα συσχετίζουν με τις ημικρανίες. Ο πόνος περιγράφεται ως έντονος, διαπεραστικός και οξύς. Τα επεισόδια του έντονου πόνου μπορεί να διαρκούν μόνο για λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα, αλλά η ευαισθησία γύρω από τα νεύρα μπορεί να επιμένει στη συνέχεια. Όπως και οι ημικρανίες, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται περισσότερο συχνά στη μία πλευρά της κεφαλής.

Τα επεισόδια ινιακής νευραλγίας είναι απίθανο να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως υδαρά μάτια ή ερυθρότητα των οφθαλμών, τα οποία είναι κοινά σε άλλους τύπους κεφαλαλγίας. Σε αντίθεση με τις κεφαλαλγίες τάσης, τα επεισόδια ινιακής νευραλγίας παρουσιάζουν έναν περισσότερο διαπεραστικό πόνο και όχι αμβλύ και παλλόμενο πόνο.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ινιακής νευραλγίας;

Η ινιακή νευραλγία προκαλείται περισσότερο συχνά από συμπίεση νευρικών ριζών στον αυχένα. Μερικές φορές αυτό προκαλείται από πολύ σφιχτούς μύες στην περιοχή του αυχένα. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλείται από τραυματισμό της κεφαλής ή του αυχένα. Η χρόνια τάση στον αυχένα είναι μία άλλη κοινή αιτία.

Άλλες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν ή να συνεισφέρουν σε αιτίες της ινιακής νευραλγίας είναι οι εξής:

  • Οστεοαρθρίτιδα, ιδιαίτερα στην άνω αυχενική μοίρα, που μπορεί να προκαλέσει συμπίεση νεύρων
  • Όγκοι που επηρεάζουν τις νευρικές ρίζες
  • Φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Λοίμωξη

Μεμονωμένα επεισόδια ινιακής νευραλγίας μπορεί να εμφανιστούν φαινομενικά αυτόματα ή να πυροδοτηθούν από ένα ελαφρύ άγγιγμα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ινιακή νευραλγία;

Όταν πραγματοποιήσετε ραντεβού με το γιατρό σας, αρχικά θα ερωτηθείτε για το ιατρικό ιστορικό σας. Ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει για πόσο καιρό βιώνετε τα συμπτώματα και θα σας κάνει ερωτήσεις για να εντοπίσει κάποια υποκείμενη πάθηση. Κατά την κλινική εξέταση, εάν υποπτεύεται ινιακή νευραλγία αντί για πονοκεφάλους ή ημικρανίες, θα πιέσει τις ινιακές περιοχές για να διαπιστώσει εάν εμφανίζεται πόνος.

Για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων και την αναζήτηση της υποκείμενης αιτίας της ινιακής νευραλγίας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο του νωτιαίου μυελού και την αναζήτηση διαφορετικών αιτιών πόνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι νευρολογικές εξετάσεις δεν θα αναδείξουν κάποια ανωμαλία μόνο από τη νευραλγία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ινιακή νευραλγία;

Μία πληθώρα διαφορετικών θεραπευτικών επιλογών είναι διαθέσιμες για την ινιακή νευραλγία. Ο γιατρός αρχικά θα σας προτείνει να δοκιμάσετε κατ’ οίκον θεραπείες, όπως ζεστές κομπρέσες στην πάσχουσα περιοχή και λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως ιβουπροφαίνη.

Επιπλέον, μπορεί να σας προτείνει φυσικοθεραπεία, συνταγογραφούμενα μυοχαλαρωτικά και μασάζ για την αντιμετώπιση των συμπιεσμένων νεύρων που προκαλούνται από σφιχτούς μύες. Τα αντιεπιληπτικά και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των συμπτωμάτων.

Εάν οι πιο συντηρητικές μέθοδοι δεν φέρουν αποτέλεσμα, ο γιατρός θα χορηγήσει ένα τοπικό αναισθητικό στην ινιακή περιοχή. Αυτό θα παρέχει άμεση ανακούφιση και μπορεί να διαρκέσει ως 12 εβδομάδες.

Ανάλογα με την αιτία, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για τη μείωση της πίεσης στα νεύρα. Για παράδειγμα, μέσω χειρουργικής επέμβασης μπορεί να μειωθεί η νευρική συμπίεση λόγω οστεοαρθρίτιδας ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας στην αυχενική μοίρα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ινιακής νευραλγίας;

Η ινιακή νευραλγία μπορεί να είναι επώδυνη. Όμως, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που αυξάνουν τις πιθανότητες να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ιδιαίτερα αν θεραπευτεί η υποκείμενη αιτία. Παρόλο που η πάθηση δεν είναι απειλητική για τη ζωή, είναι επώδυνη. Πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας αν παρατηρείτε συμπτώματα ινιακής νευραλγίας.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved