Παθολογικά

Ινοαδένωμα μαστού

Τι είναι το ινοαδένωμα;

Η εύρεση ενός όγκου στο στήθος σας μπορεί να σας θορυβήσει, αλλά δεν είναι όλοι οι όγκοι καρκινικοί. Ένας τύπος καλοήθους (μη καρκινικού) όγκου ονομάζεται ινοαδένωμα. Αν και δεν απειλούν τη ζωή, ένα ινοαδένωμα μπορεί να απαιτεί θεραπεία. Ένα ινοαδένωμα είναι ένας μη καρκινικός όγκος στο στήθος που συναντάται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα με το Ίδρυμα American Society of Breast Surgeons, περίπου το 10% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται με ινοδοανένωμα. Έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες της Αφρικής και της Αμερικής αναπτύσσουν αυτούς τους όγκους σε μεγαλύτερη συχνότητα. Ο όγκος αποτελείται από μαστικό ιστό και στρωματικό ή συνδετικό ιστό. Τα ινοαδενώματα μπορούν να εμφανιστούν σε ένα ή και στα δύο στήθη.

Πώς διακρίνεται ένα ινοαδένωμα κατά την ψηλάφηση;

Ορισμένα ινοαδενώματα είναι τόσο μικρά που δεν μπορούν να γίνουν αισθητά. Μεγαλώνοντας το ινοαδένωμα μπορεί να το ψηλαφήσετε και είναι πολύ διαφορετικό από τον περιβάλλοντα ιστό. Οι άκρες είναι σαφώς καθορισμένες και οι όγκοι έχουν ανιχνεύσιμο σχήμα. Είναι κινητοί κάτω από το δέρμα και συνήθως σκληροί με ίσως μια ελαφρά ελαστικότητα.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ινοαδενωμάτων;

Διακρίνονται δύο τύποι ινοαδενωμάτων:

  • απλά ινοαδενώματα
  • σύνθετα ινοαδενώματα

Τα απλά ινοαδενώματα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εξαλλαγής σε καρκίνο του μαστού και φαίνονται ίδιοι σε σύσταση και ομοιόμορφοι στο μικροσκόπιο.

Τα σύνθετα ινοαδενώματα περιέχουν άλλα συστατικά όπως μακροκύστες, σάκους γεμάτους υγρό που διακρίνονται και χωρίς μικροσκόπιο. Περιέχουν επίσης ασβεστώσεις ή εναποθέσεις ασβεστίου. Τα σύνθετα ινοαδενώματα μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δηλώνει ότι οι γυναίκες με σύνθετα ινοαδενώματα έχουν περίπου κατά μιάμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από ό, τι οι γυναίκες χωρίς όγκους του μαστού.

Ινοαδενώματα στα παιδιά

Τα νεανικά ινοαδενώματα είναι εξαιρετικά σπάνια για αυτό και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την προοπτική τους. Γενικά χαρακτηρίζονται ως καλοήθεις όγκοι.

Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Αίτια

Από τι προκαλείται ένα ινοαδένωμα;

Δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι λόγοι που μπορουν να προκαλέσουν ένα ινοαδένωμα.. Οι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των όγκων. Η λήψη από του στόματος αντισυλληπτικών πριν από την ηλικία των 20 ετών έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ινοαδενωμάτων. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να μεγαλώνουν σε μέγεθος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά την εμμηνόπαυση, συχνά συρρικνώνονται. Είναι συχνό επίσης ένα ινοαδένωμα να εξαφανιστεί από μόνο του. Ορισμένες γυναίκες έχουν αναφέρει ότι αποφεύγοντας τα τρόφιμα και τα ποτά που είναι διεγερτικά - όπως τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά και καφές - έχουν βελτιώσει τα συμπτώματα του μαστού. Παρόλο που αυτό αξίζει να δοκιμάσετε ως σωστότερη διατροφή, δεν υπάρχουν μελέτες που έχουν επιστημονικά διαπιστώσει τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση διεγερτικών και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του μαστού.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται τα ινοαδενώματα;

Κατά την επίσκεψη στον ιατρό σας θα διεξαχθεί μια ψηλάφηση των μαστών. Εν συνεχεία μπορεί να σας παραπέμψει για περαιτέρω εξετάσεις όπως:

  • Υπέρηχο μαστών
  • Μαστογραφία
  • Βιοψία

Κατά τον υπέρηχο των μαστών δημιουργείται μία απεικόνιση του εσωτερικού ιστού από έναν μετατροπέα που ακουμπά στο δέρμα σας και δημιουργεί την εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή.  

Η μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία του μαστού που λαμβάνεται ενώ το στήθος συμπιέζεται μεταξύ δύο επίπεδων επιφανειών.

Η βιοψία περιλαμβάνει λήψη δείγματος προς εξέταση, με τη βοήθεια βελόνας για την αφαίρεση μικρών κομματιών του όγκου. Ο ιστός θα αποσταλεί έπειτα σε εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση για να προσδιοριστεί ο τύπος του ινοαδενώματος και αν είναι καρκινικός.

Θεραπεία

Θεραπεία ινοαδενώματος

Εάν διαγνωσθείτε με ινοαδένωμα, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το αφαιρέσετε. Ανάλογα με τα σωματικά σας συμπτώματα, το οικογενειακό ιστορικό και τις προσωπικές σας ανησυχίες, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να αποφασίσετε πότε και αν χρειάζεται θα το αφαιρέσετε.

Ινοαδενώματα τα οποία δεν αναπτύσσονται και είναι καλοήθη μπορούν να παρακολουθούνται στενά με κλινικές εξετάσεις στο στήθος και με εξετάσεις απεικόνισης, όπως μαστογραφίες και υπερήχους.

Η απόφαση για την αφαίρεση ενός ινοαδενώματος συνήθως εξαρτάται από τα ακόλουθα:

  1. αν επηρεάζει το φυσικό σχήμα του μαστού
  2. αν προκαλεί πόνο
  3. αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη καρκίνου
  4. εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου
  5. εάν λάβετε αμφίβολα αποτελέσματα βιοψίας

Εάν αφαιρεθεί ένα ινοαδένωμα, είναι πιθανό να παρουσιαστούν ένα ή περισσότερα στη θέση του.

Οι επιλογές θεραπείας για παιδιά είναι παρόμοιες με εκείνες που ακολουθούνται για τους ενήλικες, αλλά προτιμάται η πιο συντηρητική οδός.

Εάν έχετε ινοαδενώματα, λόγω του ελαφρώς αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, θα πρέπει να πραγματοποιείτε τακτικές εξετάσεις με το γιατρό σας και να προγραμματίζετε τακτικές μαστογραφίες. Θα πρέπει επίσης να κάνετε αυτο-εξετάση του μαστού σας. Εάν υπάρχουν αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα ενός υφιστάμενου ινοαδενώματος, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. The American Cancer Society medical and editorial content team. (2016). Fibroadenomas of the breast. cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/fibroadenomas-of-the-breast.html

2. The American Cancer Society medical and editorial content team. (2016). Fibrosis and simple cysts in the breast. cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/fibrosis-and-simple-cysts-in-the-breast.html

3. Fibroadenomas. (n.d.). breast360.org/en/topics/2015/10/23/fibroadenoma/

4. Fibroadenomas of the breast. (2015). my.clevelandclinic.org/health/articles/fibroadenomas-of-the-breast

5. Ng WK, e al. (2011). Juvenile fibroadenoma of the breast: Treatment and literature review. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3269333/