Παθολογικά

Ινοκυστική νόσος του μαστού

Η ινοκυστική νόσος του μαστού,  γνωστή και ως ινοαδενική μεταβολή, χρόνια κυστική μαστίτιδα, δυσπλασία ή και δυστροφία του μαστού, είναι μια καλοήθης (μη καρκινική κατάσταση) στην οποία τα στήθη δεν είναι επιβλαβή ή επικίνδυνα, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικά, με δυσάρεστη αίσθηση για μερικές γυναίκες.

Fibrocystic breast changes disease, medical infographic. Diagnostics, symptoms, treatment. Women`s health icon set

Σύμφωνα με την Mayo clinic, περισσότερες από τις μισές γυναίκες θα εμφανίσουν ινοκυστική νόσο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πολλές γυναίκες με ινοκυστικά στήθη δεν εμφανίζουν οποιαδήποτε συναφή συμπτώματα. Αν και δεν είναι επιβλαβές να έχετε ινοκυστικά στήθη, αυτή η κατάσταση μπορεί να κάνει την ανίχνευση ενός καρκίνου του μαστού πιο δύσκολη.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Ινοκυστική νόσος του μαστού και καρκίνος

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ινοκυστικής νόσου του μαστού;

Εάν έχετε ινοκυστική νόσο του μαστού, ενδέχεται να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
• Οίδημα (πρήξιμο) στήθους
• Ευαισθησία
• Πόνος
• Οζίδια σε ένα ή και στα δύο στήθη.

Μπορεί να εμφανιστούν περισσότερα οζίδια στο ένα από τα δύο στήθη. Τα συμπτώματα πιθανόν να χειροτερεύουν πριν την καθορισμένη ημερομηνία της έμμηνου ρύσης (περιόδου), λόγω των ορμονικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας. Μπορεί όμως να παραμένουν τα συμπτώματα έντονα και καθόλη τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου.

Σε ινοκυστικά στήθη οι όγκοι κυμαίνονται σε μεγέθος καθόλη τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου και μπορούν να κινούνται κατά την ψηλάφηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει άφθονος ινώδης ιστός, οι όγκοι μπορεί να είναι πιο σταθεροί σε ένα μέρος. Πολλές φορές η ψηλάφηση μπορεί να είναι επώδυνη. Από τη θηλή μπορεί να παρουσιαστεί μια πράσινη ή σκούρα καφέ έκκριση. Θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας, εάν από τη θηλή σας βγαίνει μια σαφή, κόκκινη ή αιματηρή έκκριση, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του μαστού.
Θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα που μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου του μαστού:

• Νέοι ή ασυνήθιστοι όγκοι στο στήθος σας
• ερυθρότητα ή διόγκωση του δέρματος στο στήθος σας
• έκκριση από τη θηλή σας, ειδικά εάν είναι καθαρή, κόκκινη ή αιματηρή
• εισέχουσες ή επίπεδες θηλές

Αίτια

Τι προκαλεί ινοκυστική νόσο του μαστού;

Ο ιστός του μαστού αλλάζει ως απάντηση στις ορμόνες που παράγουν οι ωοθήκες. Οι γυναίκες με ινοκυστικά στήθη μπορεί να έχουν πιο έντονες αλλαγές με τις αυξομειώσεις των ορμονών κατά τον καταμήνιο κύκλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και ευαίσθητα ή επώδινα οζίδια του μαστού. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μπορεί να αναπτυχθούν όγκοι στο στήθος που προκαλούνται από κύστεις και πρήξιμο των λοβίων του μαστού, τους αδένες που παράγουν γάλα. Λόγω της υπερβολικής ανάπτυξης του ινώδους ιστού μπορεί να παρατηρηθεί μια πάχυνση του στήθους.

Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να πάθει ινοκυστική νόσο του μαστού, αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 50 ετών.

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να μειώσουν τα σύμπτώματα και η ορμονοθεραπεία μπορεί να τα αυξήσει. Τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται ή επιλύονται μετά την εμμηνόπαυση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ινοκυστική νόσος του μαστού;

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει ινοκυστική νόσο του μαστού κάνοντας μια φυσική εξέταση του μαστού. Ο γιατρός μπορεί επίσης να παραπέμψει σε μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μια γυναίκα για να ελεγξει καλύτερα τις αλλαγές στο στήθος. Μια ψηφιακή μαστογραφία μπορεί επίσης να συνιστάται για γυναίκες με ινοκυστικά στήθη, καθώς αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την ακριβέστερη απεικόνιση του μαστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας υπερηχογράφος μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση του φυσιολογικού ιστού του μαστού από τις ανωμαλίες.

Εάν ο γιατρός ανησυχεί για την εμφάνιση κύστης ή άλλου ευρήματος στο στήθος, μπορεί να παραπέμψει για βιοψία για να δει ή όχι την παρουσία καρκινικών κυττάρων. Αυτή η βιοψία εκτελείται συνήθως με αναρρόφηση λεπτής βελόνας. Αυτή είναι μια χειρουργική διαδικασία για την αφαίρεση του υγρού ή του ιστού χρησιμοποιώντας μια μικρή βελόνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια βιοψία με κεντρική βελόνα, η οποία αφαιρεί μια μικρή ποσότητα ιστού που θα εξεταστεί.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η ινοκυστική νόσος του μαστού;

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ινοκυστική νόσο του μαστού δεν χρειάζονται επεμβατική θεραπεία. Η θεραπεία στο σπίτι είναι συνήθως επαρκής για να ανακουφίσει τον σχετικό πόνο και τη δυσφορία. Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη (Advil) και η ακεταμινοφαίνη (Tylenol) ανακουφίζουν αποτελεσματικά κάθε πόνο και δυσφορία. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φοράτε ένα καλά προσαρμοσμένο στηθόδεσμο για να μειώσετε τον πόνο και την ευαισθησία του μαστού. Ορισμένες γυναίκες διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή θερμών ή κρύων επιθεμάτων ανακουφίζει τα συμπτώματά τους.

Διατροφικές αλλαγές

Μερικοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης, η κατανάλωση δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή η λήψη βασικών συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων μιεώνουν τα συμπτώματα της ινοκυστικής νόσου του μαστού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που να δείχνουν ότι αυτές οι διαιτητικές αλλαγές είναι αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές

Δεν έχουμε κατανοήσει την ακριβή αιτία εμφάνισης της ινοκυστικής νόσου του μαστού μεχρι σήμερα. Ωστόσο, οι γιατροί υποπτεύονται ότι τα οιστρογόνα και άλλες αναπαραγωγικές ορμόνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Ως αποτέλεσμα, τα συμπτώματα πιθανόν να εξαφανιστούν μόλις μια γυναίκα φθάσει στην εμμηνόπαυση, καθώς η διακύμανση και η παραγωγή αυτών των ορμονών μειώνεται και σταθεροποιείται.

Ινοκυστική νόσος του μαστού και καρκίνος

Η ινοκυστική νόσος του μαστού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά οι αλλαγές στο στήθος μπορεί να δυσκολέψουν το γιατρό με την ταυτοποίηση δυνητικά καρκινικών όγκων κατά τη διάρκεια εξετάσεων μαστού και σε μαστογραφίες.

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α. συστήνει στις γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου σημειώνει επίσης ότι οι τακτικές αυτοελέγχου του μαστού μπορεί να είναι χρήσιμες.

Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να εξοικειωθεί με το πώς φαίνονται τα στήθη της κανονικά, ώστε να γνωρίζει πότε υπάρχουν αλλαγές ή κάτι δεν φαίνεται φυσιολογικό.