Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Ινομυαλγία

Τι είναι η ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση.

Προκαλεί:

 • Πόνο στους μύες και στα οστά (μυοσκελετικό πόνο)
 • Γενικευμένη κόπωση
 • Περιοχές ευαισθησίας
 • Γνωσιακές διαταραχές και προβλήματα ύπνου

Η κατανόηση της ινομυαλγίας είναι δύσκολη, ακόμη και για τους επαγγελματίες υγείας. Τα συμπτώματά της μιμούνται αυτά άλλων παθήσεων και δεν υπάρχουν εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν τη διάγνωση. Ως αποτέλεσμα, πολλά περιστατικά ινομυαλγίας συχνά διαγιγνώσκονται ως άλλη ασθένεια.

Στο παρελθόν, κάποιοι γιατροί αμφισβητούσαν την ίδια την ύπαρξη της νόσου. Σήμερα, υπάρχει περισσότερη γνώση, επομένως και κατανόηση.

Παρόλα αυτά, η ινομυαλγία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αλλά ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής, θεραπειών και αλλαγών του τρόπου ζωής θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Συμπτώματα Πόνος Αίτια Αυτοανοσία Διάγνωση Θεραπεία Διατροφή Στατιστικά Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας;

Η ινομυαλγία προκαλεί τις λεγόμενες «περιοχές πόνου». Ορισμένες εξ αυτών επικαλύπτονται με αυτό που παλαιότερα καλούσαν «περιοχές ευαισθησίας». Ωστόσο, κάποιες προγενέστερες περιοχές ευαισθησίας έχουν πλέον αποκλειστεί.

Ο πόνος στις εν λόγω περιοχές είναι συνεχής και αμβλύς. Ο γιατρός σας θα διαγνώσει ινομυαλγία αν βιώνετε μυοσκελετικό πόνο σε 4 από τις 5 περιοχές πόνου που χαρτογραφήθηκαν στα αναθεωρημένα διαγνωστικά κριτήρια της ινομυαλγίας του 2016.

Το διαγνωστικό πρωτόκολλο αναφέρεται ως «πολυεστιακός πόνος», κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον ορισμό των διαγνωστικών κριτηρίων του 1990 για «χρόνιο εκτεταμένο πόνο».

Η διαδικασία της διάγνωσης εστιάζει στις περιοχές του μυοσκελετικού πόνου και στην ένταση του πόνου αυτού και όχι τόσο στη διάρκειά του, κάτι το οποίο συνιστούσε παλαιότερο κριτήριο για τη διάγνωση της ινομυαλγίας.

Έτερα συμπτώματα ινομυαλγίας περιλαμβάνουν:

 • Πονοκεφάλους
 • Ξηρούς οφθαλμούς
 • Προβλήματα ύπνου
 • Αγωνία
 • Κατάθλιψη
 • Πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας
 • Προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, όπως διάμεση κυστίτιδα
 • Ύπνο για πολλές ώρες που δεν προσφέρει αίσθημα ξεκούρασης
 • Προβλήματα συγκέντρωσης

Στα άτομα με ινομυαλγία, ο εγκέφαλος και τα νεύρα μπορεί να παρερμηνεύουν ή να υπεραντιδρούν σε φυσιολογικά σήματα πόνου. Αυτό πιθανώς οφείλεται σε μία χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο ή σε ανωμαλία των γαγγλίων της ραχιαίας ρίζας, επηρεάζοντας την κεντρική ευαισθητοποίηση του πόνου.

Η ινομυαλγία μπορεί ακόμη να επηρεάσει τα συναισθήματά σας και τα επίπεδα ενέργειας.

Ινομυαλγία και ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου εξαιτίας της ινομυαλγίας (“fibro-fog” ή “brain-fog”) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από μερικούς για να περιγράψει αυτήν την πνευματική θολερότητα που βιώνουν. Ενδείξεις της ομίχλης εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στη συγκέντρωση
 • Διαλείψεις μνήμης
 • Δυσκολία να παραμείνετε σε εγρήγορση

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Rheumatology International”, κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν πως η ομίχλη εγκεφάλου εξαιτίας της ινομυαλγίας είναι πολύ πιο ενοχλητική από τον πόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας στις γυναίκες;

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας γενικά είναι πιο σοβαρά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι γυναίκες εμφανίζουν εκτεταμένο πόνο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και πρωινή κόπωση σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες. Οι περίοδοι έντονου πόνου είναι επίσης κοινές.

Ωστόσο, από όταν εφαρμόστηκαν τα αναθεωρημένα διαγνωστικά κριτήρια του 2016, περισσότεροι άνδρες διαγιγνώσκονται με ινομυαλγία, κάτι το οποίο ελαττώνει το βαθμό διάκρισης στα επίπεδα πόνου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Βέβαια, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της διάκρισης αυτής.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να επιδεινώσει την ινομυαλγία. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται, διότι ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της ινομυαλγίας ταυτίζονται πλήρως.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας στους άνδρες;

Οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν ινομυαλγία. Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις παραμένουν χωρίς διάγνωση, καθώς θεωρείται νόσος των γυναικών. Τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως όσο περισσότερο εφαρμόζονται τα αναθεωρημένα διαγνωστικά κριτήρια του 2016, τόσο περισσότεροι άνδρες διαγιγνώσκονται.

Οι άνδρες εμφανίζουν επίσης έντονο πόνο και συναισθηματικά συμπτώματα εξαιτίας της ασθένειας αυτής. Επηρεάζονται η ποιότητα ζωής, η καριέρα και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις, σύμφωνα με μία έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “American Journal of Public Health”.

Μέρος του στίγματος που συνοδεύει τη νόσο και της δυσκολίας της διάγνωσης είναι το κοινωνικό στερεότυπο ότι οι άνδρες δεν πρέπει να εκδηλώνουν τον πόνο.

Πόνος

Ποια είναι τα σημεία του πόνου στους ασθενείς με ινομυαλγία;

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι διαγιγνώσκονταν με ινομυαλγία αν είχαν εκτεταμένο πόνο και ευαισθησία σε τουλάχιστον 11 από τις 18 συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Οι γιατροί συνήθιζαν να ελέγχουν πόσα από τα σημεία αυτά προκαλούν πόνο πιέζοντάς τα με δύναμη.

Κοινά σημεία πόνου (trigger points) περιλάμβαναν:

 • Τα ισχία
 • Το πίσω μέρος του κεφαλιού
 • Τον άνω θώρακα
 • Το εξωτερικό μέρος των αγκώνων
 • Την κορυφή των ώμων
 • Τα γόνατα

Σε μεγάλο βαθμό, τα σημεία πόνου δεν είναι πλέον μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας.

Αντιθέτως, οι γιατροί διαγιγνώσκουν ινομυαλγία αν βιώνετε πόνο σε 4 από τις 5 περιοχές πόνου, όπως αυτές καθορίστηκαν στα αναθεωρημένα διαγνωστικά κριτήρια του 2016, και δεν έχετε κάποια άλλη πάθηση που θα μπορούσε να εξηγήσει τον πόνο αυτό.

Ο πόνος της ινομυαλγίας

Ο πόνος είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ινομυαλγίας. Θα βιώσετε πόνο σε διάφορους μύες και άλλους μαλακούς ιστούς σε όλο το σώμα.

Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση ως μία έντονη και ανυπόφορη δυσφορία. Η σοβαρότητά του καθορίζει πόσο καλά ανταπεξέρχεστε μέρα με τη μέρα.

Η ινομυαλγία φαίνεται να πηγάζει από μία μη φυσιολογική απόκριση του νευρικού συστήματος. Το σώμα σας υπεραντιδρά σε ερεθίσματα που φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να προκαλούν πόνο. Ο πόνος αυτός εκδηλώνεται σε περισσότερες από μία περιοχές του σώματος.

Η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει κατορθώσει να καταδείξει μία ακριβή αιτία για την ινομυαλγία. Οι μελέτες συνεχίζονται ώστε η νόσος και η προέλευσή της να γίνουν πιο κατανοητά.

Πόνος στο στήθος

Όταν ο πόνος της ινομυαλγίας εντοπίζεται στο στήθος σας, είναι τρομακτικά παρόμοιος με τον πόνο μιας καρδιακής προσβολής.

Ο πόνος στο στήθος ουσιαστικά εστιάζει στο χόνδρο που συνδέει τις πλευρές στο οστό του στέρνου και μπορεί να εκτείνεται ως τους ώμους και τα χέρια. Οι άνθρωποι που τον βιώνουν τον περιγράφουν ως:

 • Αιχμηρό
 • Σαν μαχαίρωμα
 • Σαν μια αίσθηση καψίματος

Όπως και στην καρδιακή προσβολή, ο πόνος στο στήθος μπορεί να σας δυσκολεύει στην αναπνοή.

Πόνος στην πλάτη

Η πλάτη είναι ένα από τα πιο κοινά σημεία πόνου. Περίπου το 80% των Αμερικανών βιώνουν πόνο στη μέση σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ωστόσο, ο πόνος στην πλάτη δεν βοηθά στο να καθοριστεί αν είναι υπεύθυνη η ινομυαλγία ή κάποια άλλη πάθηση, όπως η αρθρίτιδα, ή ένας τραβηγμένος μυς.

Έτερα συμπτώματα, όπως η ομίχλη εγκεφάλου και η κόπωση, μπορούν να καταδείξουν την ινομυαλγία ως αιτία. Επίσης είναι πιθανό να έχετε συνδυασμό ινομυαλγίας και αρθρίτιδας.

Τα ίδια φάρμακα που λαμβάνετε για να ανακουφιστείτε από άλλα συμπτώματα της ασθένειας μπορούν να σας βοηθήσουν και με τον πόνο στην πλάτη. Οι διατάσεις και οι ασκήσεις έκτασης μπορούν να παρέχουν υποστήριξη στους μύες και σε άλλους μαλακούς ιστούς της πλάτης.

Πόνος στα πόδια

Μπορεί να βιώσετε τον πόνο της ινομυαλγίας στους μύες και τους μαλακούς ιστούς των ποδιών. Ο πόνος αυτός είναι παρόμοιος με τον πόνο ενός τραβηγμένου μυ ή με την ακαμψία της αρθρίτιδας. Συχνά περιγράφεται ως:

 • Βαθύς
 • Σαν μια αίσθηση καψίματος
 • Παλλόμενος

Μερικές φορές η ινομυαλγία στα πόδια εκδηλώνεται ως μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος. Μπορεί επίσης να έχετε την τρομακτική αίσθηση ότι κάτι περπατά πάνω σας. Μία ανεξέλεγκτη ανάγκη να κινείτε συνεχώς τα πόδια σας είναι ένδειξη του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, το οποίο μπορεί να επικαλύπτεται με την ινομυαλγία.

Η κόπωση κάποιες φορές εστιάζεται στα πόδια. Μπορεί να νιώθετε τα κάτω άκρα σας βαριά, σαν να σέρνετε ένα βαρύ αντικείμενο.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια της ινομυαλγίας;

Τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία της ινομυαλγίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η αιτία φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης (κληρονομικά χαρακτηριστικά) και ερεθίσματος ή ερεθισμάτων, όπως μια μόλυνση, ένα τραύμα και άγχος.

Μολύνσεις

Μία παλαιότερη νόσος θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ινομυαλγία ή να επιδεινώσει τα συμπτώματά της. Η γρίπη, η πνευμονία, οι μολύνσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως αυτές που προκαλούνται από τα βακτήρια Salmonella και Shigella, και ο ιός Epstein-Barr έχουν όλα σχέση με την εκδήλωση ινομυαλγίας.

Γονίδια

Η ινομυαλγία συχνά εμφανίζεται σε οικογένειες. Αν ένα μέλος της οικογένειάς σας πάσχει από τη νόσο, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να την αναπτύξετε και εσείς.

Οι ερευνητές θεωρούν πως οι μεταλλαγές ορισμένων γονιδίων μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Έχουν ανιχνεύσει κάποια πιθανά γονίδια τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μετάδοση των χημικών σημάτων πόνου μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Τραύμα

Τα άτομα που υφίστανται έντονο σωματικό ή συναισθηματικό τραύμα μπορεί να αναπτύξουν ινομυαλγία. Η ασθένεια έχει συνδεθεί με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Άγχος

Όπως και το τραύμα, έτσι και το άγχος μπορεί να έχει επιπτώσεις μακράς διαρκείας στο σώμα σας. Το άγχος έχει συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ινομυαλγία.

Οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως της αιτίες της χρόνιας και εκτεταμένης φύσης του πόνου της ινομυαλγίας. Μία θεωρία είναι ότι ο εγκέφαλος μειώνει το «κατώφλι» του πόνου. Έτσι, αισθήσεις που παλαιότερα δεν προκαλούσαν πόνο, τώρα γίνονται επώδυνες.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι τα νεύρα υπεραντιδούν στα σήματα πόνου. Γίνονται πιο ευαίσθητα και καταλήγουν στο σημείο να προκαλούν μη αναγκαίο ή υπερβολικό πόνο.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ινομυαλγίας;

Οι εξάρσεις της ινομυαλγίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

 • Τραυματισμού
 • Άγχους
 • Ασθένειας, όπως η γρίπη

Μία ανισορροπία στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μπορεί να οδηγεί στην παρερμήνευση ή στην υπεραντίδραση στα φυσιολογικά σήματα πόνου από το νευρικό σύστημα.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ινομυαλγίας περιλαμβάνουν:

 • Την ηλικία: Είναι πιο πιθανό να διαγνωστείτε με τη νόσο στη μέση ηλικία και οι πιθανότητες αυξάνονται με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, ακόμη και τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ινομυαλγία.
 • Το φύλο: Οι περισσότερες περιπτώσεις ινομυαλγίας διαγιγνώσκονται στις γυναίκες, παρόλο που ο λόγος αυτής της διάκρισης μεταξύ των φύλων δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος.
 • Το οικογενειακό ιστορικό: Αν έχετε κάποιο στενό συγγενή με ινομυαλγία, πιθανώς να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο να την αναπτύξετε και εσείς.
 • Ασθένειες: Παρόλο που η ινομυαλγία δεν είναι μια μορφή αρθρίτιδας, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ινομυαλγίας.

Αυτοανοσία

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ινομυαλγίας και αυτοανοσίας;

Στις αυτοάνοσες νόσους, όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή την πολλαπλή σκλήρυνση, το σώμα λανθασμένα στοχεύει τους δικούς του ιστούς με πρωτεΐνες που καλούνται αυτοαντισώματα. Όπως θα επιτίθεντο φυσιολογικά σε ιούς και βακτήρια, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις και άλλους υγιείς ιστούς.

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με αυτά των αυτοάνοσων διαταραχών. Αυτή η αλληλοεπικάλυψη έχει οδηγήσει στη θεωρία ότι η ινομυαλγία θα μπορούσε να είναι μια αυτοάνοση νόσος.

Αυτός ο ισχυρισμός είναι δύσκολο να αποδειχθεί, λόγω του ότι η ινομυαλγία δεν προκαλεί φλεγμονή και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί αυτοαντισώματα.

Βέβαια, είναι πιθανό να έχετε ταυτόχρονα ινομυαλγία και μία αυτοάνοση διαταραχή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ινομυαλγία;

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει ινομυαλγία αν έχετε εκτεταμένο πόνο για τρεις μήνες ή περισσότερο. «Εκτεταμένος» σημαίνει ότι ο πόνος εξαπλώνεται και στις δύο πλευρές του σώματος και τον βιώνετε πάνω και κάτω από τη μέση.

Ύστερα από μια ενδελεχή εξέταση, ο γιατρός θα καταλήξει ότι καμία άλλη αιτία δεν προκαλεί τον πόνο.

Κανένας εργαστηριακός έλεγχος ή απεικονιστική τεχνική δεν μπορεί να ανιχνεύσει την ινομυαλγία. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τις εν λόγω εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες του χρόνιου πόνου.

Η ινομυαλγία είναι δύσκολο να διακριθεί από αυτοάνοσες παθήσεις, επειδή τα συμπτώματα συχνά αλληλεπικαλύπτονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες έρευνες έχουν καταδείξει μια σύνδεση μεταξύ της ινομυαλγίας και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως το σύνδρομο Sjogren.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ινομυαλγία;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία.

Αντιθέτως, οι επιλογές αντιμετώπισης εστιάζουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με:

 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Στρατηγικές αυτοφροντίδας
 • Αλλαγές του τρόπου ζωής

Τα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο και να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα. Η φυσικοθεραπεία βελτιώνει τη δύναμή σας και η εργοθεραπεία μειώνει το άγχος. Η άσκηση και οι τεχνικές μείωσης του άγχους θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα, σωματικά και ψυχικά.

Επιπρόσθετα, μπορεί να επιθυμείτε να αναζητήσετε καθοδήγηση και υποστήριξη σε ένα ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή ή σε μια ομάδα υποστήριξης. Στην ομάδα, θα λάβετε συμβουλές από άλλα άτομα που πάσχουν επίσης από ινομυαλγία και έτσι θα πάρετε θάρρος και κουράγιο ώστε να ανταπεξέλθετε καλύτερα στο δικό σας ταξίδι.

Ποια φαρμακευτική αγωγή συνιστάται στην ινομυαλγία;

Ο στόχος της αντιμετώπισης της ινομυαλγίας είναι η διαχείριση του πόνου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό συχνά επιτυγχάνεται με μια διττή προσέγγιση φαρμακευτικής αγωγής και αυτοφροντίδας.

Κοινά φάρμακα στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας είναι:

Παυσίπονα

Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στον ήπιο πόνο.

Ναρκωτικά, όπως η τραμαδόλη (Ultram), η οποία είναι οποιοειδές, συνταγογραφούνταν παλαιότερα για την ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν πως δεν είναι αποτελεσματικά. Επίσης, η δόση για τα φάρμακα αυτά τυπικά αυξάνεται ταχέως, κάτι το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όσους τα λαμβάνουν.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας προτείνουν την αποφυγή των ναρκωτικών για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας.

Αντικαταθλιπτικά

Αντικαταθλιπτικά, όπως η ντουλοξετίνη (Cymbalta) και η μιλνασιπράνη (Savella), είναι μερικές φορές χρήσιμα στην αντιμετώπιση του πόνου και της κόπωσης που η ινομυαλγία προκαλεί. Αυτά τα φάρμακα επίσης βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και συνεισφέρουν στην εξισορρόπηση των νευροδιαβιβαστών.

Αντιεπιληπτικά

Η γκαμπαπεντίνη (Neurontin) σχεδιάστηκε για τη θεραπεία της επιληψίας, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Η πρεγαβαλίνη (Lyrica), ένα άλλο αντιεπιληπτικό φάρμακο, ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για την ινομυαλγία. Παρεμποδίζει τα νευρικά κύτταρα από το να μεταδίδουν σήματα πόνου.

Ορισμένα φάρμακα που δεν είναι εγκεκριμένα από τον FDA για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα βοηθητικά ύπνου, μπορούν να φανούν χρήσιμα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα μυοχαλαρωτικά, που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, δεν συνιστώνται πλέον.

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για την ινομυαλγία;

Αν τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός σας δεν ανακουφίζουν εντελώς τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, μπορείτε να αναζητήσετε εναλλακτικές. Πολλές φυσικές θεραπείες εστιάζουν στη μείωση του άγχους και του πόνου. Μπορείτε να τις εφαρμόσετε μόνες τους ή σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες.

Οι φυσικές θεραπείες για την ινομυαλγία περιλαμβάνουν:

 • Διαλογισμό
 • Φυσικοθεραπεία
 • Άθληση
 • Μασάζ
 • Τάι-τσι (tai chi)
 • Βελονισμό
 • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
 • Γιόγκα
 • 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-HTP)

Η ψυχοθεραπεία μπορεί πιθανώς να μειώσει το άγχος που πυροδοτείται από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας και την κατάθλιψη.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να συνιστά μια πιο οικονομικά συμφέρουσα επιλογή και θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους που πάσχουν από την ίδια νόσο.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αγχωτικές καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εναλλακτικές θεραπείες για την ινομυαλγία δεν έχουν μελετηθεί ενδελεχώς ή δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τα οφέλη και τους κινδύνους πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης.

Πώς μπορώ να ανακουφιστώ από τον πόνο της ινομυαλγίας;

Ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να είναι τόσο δυσάρεστος και έντονος που να παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μιλήστε στο γιατρό σας για το πώς μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε.

Μία εκλογή είναι να λάβετε παυσίπονα όπως:

 • Ασπιρίνη
 • Ιβουπροφαίνη
 • Ναπροξαίνη

Αυτά τα φάρμακα καταπολεμούν τη φλεγμονή. Παρόλο που η φλεγμονή δεν συνιστά πρωταρχικό στοιχείο της ινομυαλγίας, μπορεί να είναι παρούσα εξαιτίας της ταυτόχρονης παρουσίας ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή άλλης πάθησης. Τα παυσίπονα θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν παρενέργειες. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν λαμβάνονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάτι που συνήθως συμβαίνει στην αντιμετώπιση χρόνιου πόνου.

Μιλήστε με το γιατρό σας ώστε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές θεραπευτικό πλάνο που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πάθησή σας.

Τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιεπιληπτικά είναι δύο κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να σας συνταγογραφηθούν για την ανακούφιση του πόνου.

Ωστόσο, το πιο αποτελεσματικό παυσίπονο δεν εμπεριέχεται σε μπουκάλι.

Η γιόγκα, ο διαλογισμός και ο βελονισμός μπορούν:

 • Να μειώσουν τα επίπεδα του πόνου
 • Να απαλύνουν τη δυσφορία
 • Να σας βοηθήσουν γενικά στην καλύτερη αντιμετώπιση της πάθησής σας

Η κόπωση που προκαλεί η ινομυαλγία μπορεί να είναι εξίσου απαιτητική στην αντιμετώπιση όπως και ο πόνος.

Διατροφή

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με ινομυαλγία;

Κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν καλύτερα όταν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο ή αποφεύγουν ορισμένες τροφές. Αλλά η έως τώρα έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι υπάρχει κάποια διατροφή που να βελτιώνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Αν έχετε διαγνωστεί με ινομυαλγία, προσπαθήστε να ακολουθείτε γενικά μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές, να προλάβετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων και να παρέχετε στον οργανισμό σας διαρκή αποθέματα ενέργειας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

 • Πίνετε άφθονο νερό.
 • Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με σιτηρά, χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά και άπαχη πρωτεΐνη.
 • Καταναλώστε περισσότερα προϊόντα φυτικής παρά ζωικής προέλευσης.
 • Μειώστε την προσλαμβανόμενη ποσότητα ζάχαρης.
 • Ασκηθείτε όσο πιο συχνά μπορείτε.
 • Προσπαθήστε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας, όπως η γλουτένη ή το γλουταμινικό μονονάτριο. Αν αυτό πράγματι συμβαίνει στην περίπτωσή σας, διατηρήστε ένα διατροφικό ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τι τρώτε και πώς αισθάνεστε ύστερα από κάθε γεύμα.

Δείξτε το ημερολόγιό σας στο γιατρό σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ταυτοποιήσετε τις τροφές που προκαλούν την επιδείνωση. Η αποφυγή τους μπορεί να φανεί ιδιαίτερα επιβοηθητική στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η ινομυαλγία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Για αυτό επιλέξτε τροφές που ενισχύουν την ενέργειά σας.

Στατιστικά

Στοιχεία και στατιστικά για την ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μία χρόνια πάθηση που προκαλεί:

 • Εκτεταμένο πόνο
 • Κόπωση
 • Κατάθλιψη
 • Δυσκολία στον ύπνο

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία και οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τις αιτίες της. Οι επιλογές αντιμετώπισης στηρίζονται στα φάρμακα και στις αλλαγές του τρόπου ζωής για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Περίπου 4 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 18 ετών (το 2% του πληθυσμού) έχουν διαγνωστεί με ινομυαλγία. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε γυναίκες, αλλά οι άνδρες και τα παιδιά μπορούν επίσης να επηρεαστούν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται είναι μέσης ηλικίας.

Παρόλο που η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση, κάποια άτομα βιώνουν περιόδους ύφεσης, όπου ο πόνος και η κόπωση βελτιώνονται.

Σύνοψη

Ζώντας με ινομυαλγία

Η ποιότητα της ζωής σας θα επηρεαστεί όταν ζείτε με πόνο, κόπωση και άλλα συμπτώματα σε καθημερινή βάση. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο εξαιτίας των λανθασμένων αντιλήψεων των ατόμων αναφορικά με την ινομυαλγία. Επειδή τα συμπτώματα δεν είναι ορατά, είναι εύκολο όσοι βρίσκονται γύρω σας να θεωρήσουν ότι ο πόνος σας είναι φανταστικός.

Αντιληφθείτε ότι η νόσος είναι πραγματική. Επιμείνετε στη δημιουργία της βέλτιστης για εσάς θεραπείας. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερες από μία θεραπευτικές προσεγγίσεις ή συνδυασμό τους προτού αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα.

Βασιστείτε σε ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάστασή σας, όπως ο γιατρός σας, η οικογένειά σας, οι στενοί σας φίλοι και ο ψυχοθεραπευτής σας.

Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας και να έχετε πίστη ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια.

+ 22 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. About fibromyalgia (n.d.). fmaware.org/about-fibromyalgia/

2. Ahimsadasan N, et al. (2018). Neuroanatomy, dorsal root ganglion. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532291/

3. Conversano C, et al. (2019). Potentially traumatic events, post-trauma stress disorder and post-traumatic stress spectrum in patients with fibromyalgia. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29745889

4. Daily food and activity diary. (n.d.). nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/eat/diary.htm

5. Fibro fog. (n.d.). arthritis.org/about-arthritis/types/fibromyalgia/articles/fibro-fog.php

6. Fibromyalgia: In depth. (2018). nccam.nih.gov/health/pain/fibromyalgia.htm

7. Fibromyalgia. (2017). cdc.gov/arthritis/basics/fibromyalgia.htm

8. Fibromyalgia. (2019). rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Fibromyalgia

9. Fibromyalgia. (2019). ghr.nlm.nih.gov/condition/fibromyalgia

10. Psychotherapy: Understanding group therapy. (n.d.). apa.org/helpcenter/group-therapy

11. Karns M, et al. (n.d.). Fibromyalgia fixes: Treatments worth trying. arthritis.org/about-arthritis/types/fibromyalgia/articles/fibromyalgia-treatments.php

12. Kravitz HM. (2015). Fibrofog and fibromyalgia: A narrative review and implications for clinical practice. DOI: 10.1007/s00296-014-3208-7

13. Kwiatek R. (2017). Treatment of fibromyalgia. DOI: 10.18773/austprescr.2017.056

14. Lleo A. (2014). Chapter 2: What is an autoantibody? Autoantibody (third edition). DOI: 10.1016/B978-0-444-56378-1.00002-2

15. Low back pain fact sheet. (2019). ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Low-Back-Pain-Fact-Sheet

16. Mayo Clinic Staff. (2017). Fibromyalgia. mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/basics/alternative-medicine/con-20019243

17. Mayo Clinic Staff. (2017). Fibromyalgia: Understand the diagnosis process. mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/in-depth/fibromyalgia-symptoms/art-20045401

18. Muraleetharan D. (2018). Understanding the impact of fibromyalgia on men: Findings from a nationwide survey. DOI: 10.1177/1557988317753242

19. Nijs J. (2005). Generalized joint hypermobility: An issue in fibromyalgia and chronic fatique syndrome? DOI: 10.1016/j.jbmt.2005.02.005

20. Park D-J, et al. (2017). New insights into the genetics of fibromyalgia. DOI: 10.3904/kjim.2016.207

21. Thomas SA. (2016). Treatment of fibromyalgia pain. DOI: uspharmacist.com/article/treatment-of-fibromyalgia-pain

22. Wolfe F, et al. (2016). 2016 revisions to the 2010/2011 fibromyalgia diagnostic criteria. DOI: 10.1016/j.semarthrit.2016.08.012