Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Ηπατική ανεπάρκεια

Τι είναι η ηπατική ανεπάρκεια;

Το ήπαρ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του σώματος και πραγματοποιεί αρκετές διαφορετικές λειτουργίες.

Επεξεργάζεται οτιδήποτε τρώτε και πίνετε και μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να χρησιμοποιηθούν από το σώμα. Φιλτράρει βλαβερές ουσίες, όπως το αλκοόλ, από το αίμα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Η έκθεση σε ιούς ή επικίνδυνα χημικά μπορεί να βλάψει το ήπαρ. Όταν το όργανο αυτό υποστεί βλάβη, μπορεί να αναπτύξετε ηπατική ανεπάρκεια. Στα άτομα με ηπατική βλάβη, το ήπαρ κάποια στιγμή σταματά να λειτουργεί φυσιολογικά.

Η ηπατική ανεπάρκεια είναι μία σοβαρή πάθηση. Αν την αναπτύξετε, θα πρέπει να λάβετε άμεση θεραπεία.

Ποιοι είναι οι τύποι ηπατικής ανεπάρκειας;

Η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να είναι οξεία η χρόνια.

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια εμφανίζεται γρήγορα. Θα βιώσετε απώλεια ηπατικής λειτουργίας μέσα σε εβδομάδες, ακόμη και μέρες. Μπορεί να συμβεί ξαφνικά χωρίς την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Κοινές αιτίες της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν τη δηλητηρίαση από μανιτάρια ή την υπερδοσολογία φαρμάκων, η οποία μπορεί να συμβεί από τη λήψη υπερβολικής δόσης ακεταμινοφαίνης.

Χρόνια ηπατική ανεπάρκεια

Η χρόνια ηπατική ανεπάρκεια αναπτύσσεται πιο αργά από την οξεία. Μπορεί να χρειαστούν μήνες, ακόμη και χρόνια, πριν την εκδήλωση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων. Η χρόνια ηπατική ανεπάρκεια είναι συχνά το αποτέλεσμα κίρρωσης, η οποία προκαλείται από την μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ. Η κίρρωση συμβαίνει όταν ο υγιής ηπατικός ιστός αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό.

Στη χρόνια ηπατική ανεπάρκεια το ήπαρ υφίσταται φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί το σχηματισμό ουλώδους ιστού με την πάροδο του χρόνου. Καθώς το σώμα αντικαθιστά τον υγιή ιστό με ουλώδη, το ήπαρ χάνει λειτουργία του.

Υπάρχουν τρεις τύποι σχετιζόμενης με το αλκοόλ ηπατικής ανεπάρκειας:

  • Αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Η αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι το αποτέλεσμα της εναπόθεσης λιποκυττάρων στο ήπαρ. Γενικά επηρεάζει όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και τους παχύσαρκους.
  • Αλκοολική ηπατίτιδα: Η αλκοολική ηπατίτιδα χαρακτηρίζεται από λιπώδη κύτταρα στο ήπαρ, φλεγμονή και ουλοποίηση. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Ήπαρ, μέχρι και 35% των ατόμων που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ θα αναπτύξουν αυτή την πάθηση.
  • Αλκοολική κίρρωση: Η αλκοολική κίρρωση θεωρείται η πιο προχωρημένη μορφή από τους τρεις τύπους ηπατικής ανεπάρκειας. Το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Ήπαρ αναφέρει ότι κάποια μορφή κλήρωσης θα επηρεάσει το 10-20% των ατόμων που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.
Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ηπατικής ανεπάρκειας;

Μία πληθώρα αιτιών σχετίζονται με την ηπατική ανεπάρκεια.

Αιτίες της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί ακόμη και αν δεν έχετε κάποια προϋπάρχουσα ηπατική νόσο.

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η πιο κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η υπερδοσολογία ακεταμινοφαίνης. Η ακεταμινοφαίνη είναι ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο. Θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε πιστά την προτεινόμενη δόση που αναγράφεται στις οδηγίες. Επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας αν πιστεύετε ότι έχετε λάβει υπερβολική δόση.

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκαλείται από:

  • Συγκεκριμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • Ορισμένα συμπληρώματα βοτάνων
  • Ιικές λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα A, B ή C
  • Τοξίνες
  • Συγκεκριμένες αυτοάνοσες νόσους

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να είναι γενετική, δηλαδή μπορεί να κληρονομηθεί μέσω ενός μη φυσιολογικού γονιδίου από τον έναν ή και τους δύο γονείς. Αν έχετε κάποια γενετική ηπατική νόσο, είστε πιο επιρρεπείς σε ηπατική ανεπάρκεια.

Αιτίες της χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας

Η χρόνια ηπατική ανεπάρκεια είναι συνήθως το αποτέλεσμα κίρρωσης ή αλκοολικής ηπατοπάθειας. Το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Ήπαρ αναφέρει ότι ο αλκοολισμός είναι η πιο κοινή αιτία κίρρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνήθως το ήπαρ καταβολίζει το αλκοόλ που καταναλώνετε. Όταν όμως πίνετε μεγάλες ποσότητες, το ήπαρ δεν μπορεί να μεταβολίσει το αλκοόλ αρκετά γρήγορα. Επίσης, τοξικά χημικά στο αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσουν φλεγμονή στο ήπαρ και να προκαλέσουν τη διόγκωσή του. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η βλάβη οδηγεί σε κίρρωση.

Εάν έχετε ηπατίτιδα C, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ή κίρρωσης. Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται μέσω του αίματος. Εάν έρθετε σε επαφή με το αίμα μολυσμένου ατόμου, μπορεί να νοσήσετε από ηπατίτιδα C. Η κοινή χρήση συρίγγων ή η χρήση μη απολυμασμένων βελονών για τατουάζ και piercing μπορεί να μεταδώσουν την ηπατίτιδα C.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Ήπαρ, περίπου 25% των ατόμων στις ΗΠΑ με χρόνια ηπατίτιδα C αναπτύσσουν κίρρωση. Η ηπατίτιδα C είναι η δεύτερη κύρια αιτία κίρρωσης στην Αμερική.

Άγνωστες αιτίες

Είναι πιθανό να αναπτύξετε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς κάποια αιτία.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατικής ανεπάρκειας;

Τα συμπτώματα της ηπατικής ανεπάρκειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Απώλεια όρεξης
  • Κόπωση
  • Διάρροια
  • Ίκτερο, μία κίτρινη απόχρωση του δέρματος και των ματιών
  • Απώλεια βάρους
  • Εύκολη δημιουργία μωλώπων ή αιμορραγίας
  • Κνησμό
  • Οίδημα, συσσώρευση υγρού στα πόδια
  • Ασκίτης, συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή χώρα

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορούν, όμως, να αποδοθούν και σε άλλα προβλήματα ή διαταραχές, κάτι το οποίο καθιστά δύσκολη τη διάγνωση της ηπατικής ανεπάρκειας. Κάποια άτομα δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα έως ότου ηπατική ανεπάρκεια έχει προχωρήσει στο τελικό στάδιο. Μπορεί να βιώσετε αποπροσανατολισμό, υπνηλία ή και να πέσετε σε κώμα τη στιγμή που θα φτάσετε σε αυτό το στάδιο.

Εάν έχετε αλκοολική ηπατοπάθεια, μπορεί να αναπτύξετε ίκτερο. Τοξίνες μπορεί να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο προκαλώντας αϋπνία, έλλειψη συγκέντρωσης ακόμη και μειωμένη πνευματική λειτουργία. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε διογκωμένο σπλήνα, αιμορραγία στο στομάχι και νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος του ήπατος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ηπατική ανεπάρκεια;

Εάν βιώνετε συμπτώματα, αναζητήστε ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ, γενετικές ανωμαλίες ή άλλες ιατρικές παθήσεις. Υπάρχουν αρκετές εξετάσεις αίματος που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών στο αίμα που μπορεί να υποδεικνύουν ηπατική ανεπάρκεια.

Αν έχετε υποστεί δηλητηρίαση από κάποιο φάρμακο, όπως η ακεταμινοφαίνη, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπισή της, καθώς και φάρμακα για τον τερματισμό οποιασδήποτε εσωτερικής αιμορραγίας.

Η βιοψία είναι μία κοινή εξέταση που χρησιμοποιείται στον καθορισμό της ηπατικής βλάβης. Κατά τη διάρκεια της βιοψίας ήπατος, ένα μικρό τμήμα του οργάνου αφαιρείται και στέλνεται σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Κάποια είδη ηπατικής βλάβης μπορούν να αναστραφούν εάν εντοπιστούν έγκαιρα. Το ήπαρ μπορεί να αποκαταστήσει μόνο του τη βλάβη, ειδάλλως τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία αποκατάστασης.

Βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο λιπώδους νόσου του ήπατος εάν είστε παχύσαρκοι ή αν ακολουθείτε μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά. Η αλλαγή της διατροφής σας σε πιο υγιεινή θα είναι ιδιαίτερα επιβοηθητική. Αν έχετε ηπατική βλάβη και καταναλώνετε αλκοόλ, η πλήρης αποχή από αυτό είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ηπατική ανεπάρκεια;

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα. Εάν μόνο ένα μέρος του ήπατος έχει υποστεί βλάβη, μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνσή του. Ο γιατρός επίσης θα ζητήσει και ορισμένες τεχνικές απεικόνισης για να εντοπίσει τη βλάβη του ήπατος.

Εάν ένα υγιές ήπαρ έχει υποστεί βλάβη, μπορεί να αναπτυχθεί ξανά.

Εάν η βλάβη είναι πολύ σοβαρή, κάτι το οποίο συμβαίνει πολλές φορές στην οξεία ηπατική ανεπάρκεια, μπορεί να χρειαστείτε μεταμόσχευση ήπατος.

 

 

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ηπατική ανεπάρκεια;

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους πρόληψης της ηπατικής ανεπάρκειας είναι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ. Η Κλινική Mayo προτείνει ότι οι γυναίκες πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα. Οι υγιείς άνδρες άνω των 65 επίσης θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα. Οι υγιείς άνδρες κάτω των 65 δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα.

Αλλά προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Αποφυγή κοινής χρήσης συρίγγων ή βελόνων
  • Εμβολιασμός για ηπατίτιδα Α και Β
  • Προστασία του δέρματος από τοξικά χημικά
  • Χρήση σπρέι αεροζόλ σε αεριζόμενες περιοχές, ώστε να μην εισπνέεται τις αναθυμιάσεις

Θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα στο γιατρό σας αν βιώνετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Μπορεί να μην έχετε ηπατική ανεπάρκεια, εάν όμως έχετε, η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική. Η ηπατική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή μπορεί να μην εμφανίσετε συμπτώματα έως ότου είναι πολύ αργά. Με την κατάλληλη θεραπεία μπορείτε να ελέγξετε την ηπατική νόσο και να ζήσετε μία φυσιολογική ζωή.