Παθολογικά

Ηπατικό αιμαγγείωμα

Τι είναι το ηπατικό αιμαγγείωμα;

Ένα ηπατικό αιμαγγείωμα είναι ένα περίπλοκο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων μέσα ή πάνω στην επιφάνεια του ήπατος. Αυτός ο όγκος είναι μη καρκινικός και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ηπατικό αιμαγγείωμα. Συνήθως ανακαλύπτεται μόνο κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ή διαδικασίας για άσχετη αιτία. Ακόμα και όταν διαγνωστούν, τα περισσότερα ηπατικά αιμαγγειώματα δεν απαιτούν θεραπεία.

Ένα ηπατικό αιμαγγείωμα δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο όγκος συνήθως είναι μικρός, λιγότερο από 4 εκατοστά σε διάμετρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος. Ένας μεγάλος όγκος είναι πιο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος και ναυτία.

Οι έγκυες γυναίκες και όσοι χρησιμοποιούν θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεγάλου αιμαγγειώματος. Και αυτό διότι τα οιστρογόνα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των αιμαγγειωμάτων στο ήπαρ.

Τα περισσότερα άτομα έχουν μόνο ένα ηπατικό αιμαγγείωμα. Ωστόσο, είναι πιθανό αρκετά αιμαγγειώματα να σχηματιστούν ταυτόχρονα στο ήπαρ.

Παρόλο που ο όγκος δεν είναι καρκινικός, έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας.

Ένα ηπατικό αιμαγγείωμα τυπικά δεν προκαλεί επιπλοκές στους ενήλικες, αλλά μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνο όταν αναπτύσσεται σε βρέφη. Στα βρέφη, ο όγκος ονομάζεται βρεφικό ηπατικό αιμαγγείωμα και συνήθως διαγιγνώσκεται πριν τους έξι μήνες ζωής. Όμως είναι μία πολύ σπάνια διάγνωση.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ηπατικού αιμαγγειώματος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ηπατικό αιμαγγείωμα δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν εάν ο όγκος επιδεινωθεί από τραυματισμό ή επηρεαστεί από αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ακόμη και αν έχετε ηπατικό αιμαγγείωμα, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από διαφορετική αιτία. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες ενός ηπατικού αιμαγγειώματος;

Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι γιατί τα αιμοφόρα αγγεία συσσωρεύονται και σχηματίζουν ηπατικό αιμαγγείωμα. Ωστόσο, πιστεύουν ότι υπάρχει γενετική υπόσταση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η πάθηση τείνει να εμφανίζει κληρονομικότητα. Κάποια ηπατικά αιμαγγειώματα μπορεί να είναι παρόντα κατά τη γέννηση.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ηπατικού αιμαγγειώματος;

Τα άτομα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ηπατικού αιμαγγειώματος αν έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Οι πιθανότητες επίσης είναι αυξημένες για άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ηπατικά αιμαγγειώματα από ό, τι οι άνδρες. Επειδή τα οιστρογόνα θεωρείται ότι τροφοδοτούν την ανάπτυξη ενός αιμαγγειώματος, η μάζα επίσης τείνει να είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν θεραπεία υποκατάστασης ορμονών για να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ηπατικού αιμαγγειώματος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένα ηπατικό αιμαγγείωμα;

Ένα ηπατικό αιμαγγείωμα συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, επομένως δεν διαγιγνώσκεται. Τυπικά εντοπίζεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ή διαδικασίας για άλλη ιατρική αιτία.

Ένα ηπατικό αιμαγγείωμα μπορεί να ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια μιας απεικονιστικής εξέτασης, όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Αυτές είναι χαμηλού κινδύνου, μη επεμβατικές εξετάσεις που δημιουργούν εικόνες των ιστών και των οργάνων εντός του σώματος. Έτσι ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το ήπαρ και τις περιβάλλουσες δομές με περισσότερη λεπτομέρεια.

Εάν ο γιατρός αναζητά άλλες ανωμαλίες του ήπατος, μπορεί να βρει ένα ηπατικό αιμαγγείωμα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το ηπατικό αιμαγγείωμα;

Τα περισσότερα ηπατικά αιμαγγειώματα δεν απαιτούν θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση. Ωστόσο, ένα αιμαγγείωμα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά αν είναι μεγάλο και αναπτύσσεται ή προκαλεί συμπτώματα.

Εάν προκαλεί έντονο πόνο ή βλάβη σε μέρος του ήπατος, ο γιατρός θα αποφασίσει να αφαιρέσει ολόκληρο το πάσχον τμήμα του ήπατος.

Ένα ηπατικό αιμαγγείωμα μπορεί να αναπτυχθεί εάν υπάρχει σημαντική παροχή αίματος σε αυτό.

Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα αποκόψει την κυρία αρτηρία που παρέχει αίμα στο αιμαγγείωμα. Οι περιοχές που περιβάλλουν το ήπαρ θα λαμβάνουν αίμα από άλλες αρτηρίες και θα παραμείνουν υγιείς. Αυτή η χειρουργική διαδικασία είναι γνωστή ως απολίνωση ηπατικής αρτηρίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μια φαρμακευτική ουσία στο αιμαγγείωμα για να μπλοκάρει την παροχή αίματος, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην καταστροφή του. Αυτό ονομάζεται αρτηριακή εμβολή.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το πάσχον ήπαρ αντικαθίσταται με το ήπαρ ενός δότη. Η μεταμόσχευση κρίνεται απαραίτητη εάν το αιμαγγείωμα είναι εξαιρετικά μεγάλο ή πολλαπλά αιμαγγειώματα δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συρρίκνωση της μάζας. Όμως είναι μία εξαιρετικά σπάνια μορφή θεραπείας για τα αιμαγγειώματα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές ενός ηπατικού αιμαγγειώματος;

Τα ηπατικά αιμαγγειώματα σπάνια προκαλούν επιπλοκές. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν:

  • Διογκωμένο αιμαγγείωμα
  • Ηπατική βλάβη
  • Έντονος πόνος

Ρωτήστε το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών, ιδιαίτερα αν είστε έγκυος, χρησιμοποιείτε ορμονοθεραπεία ή έχετε ηπατική νόσο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με ηπατικό αιμαγγείωμα;

Ένα ηπατικό αιμαγγείωμα σπάνια προκαλεί μελλοντικές επιπλοκές. Ωστόσο, ένα αιμαγγείωμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν αυξηθεί σε μέγεθος.

Προσέξτε οποιαδήποτε συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με ένα διογκωμένο αιμαγγείωμα, όπως ναυτία, εμετό και επίμονο πόνο στην άνω δεξιά κοιλία.

Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε το ήπαρ σας. Αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και ο τερματισμός του καπνίσματος, εάν είστε καπνιστής, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πιο σοβαρών ηπατικών επιπλοκών.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bajenaru N, et al. (2015). Hepatic hemangioma review. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4564031/

2. Curry MP, et al. (2020). Hepatic hemangioma. uptodate.com/contents/hepatic-hemangioma

3. Hinen HB, et al. (2020). Childhood vascular tumors. DOI: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2020.573023/full

4. Leon M, et al. (2020). Hepatic hemangioma: What internists need to know. DOI: https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v26/i1/11.htm