Λοιμώδη νοσήματα

Ηπατίτιδα C

Τι είναι η ηπατίτιδα C;

Η ηπατίτιδα C είναι μία ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και μόλυνση του ήπατος. Η πάθηση αναπτύσσεται ύστερα από τη μόλυνση ενός ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η ηπατίτιδα C μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια.

Σε αντίθεση με τις ηπατίτιδες A και B, δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C, παρόλο που οι προσπάθειες δημιουργίας του συνεχίζονται. Η ηπατίτιδα C είναι πολύ μεταδοτική, κάτι που εξηγεί και τον αυξημένο αριθμό των ασθενών.

Χρόνια ηπατίτιδα C

Τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας C εμφανίζονται γρήγορα και διαρκούν για λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, τα συμπτώματα της χρόνιας ηπατίτιδας C αναπτύσσονται μέσα σε μία περίοδο μηνών και μπορεί να μην είναι έκδηλα από την αρχή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 71 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρόνια ηπατίτιδα C.

Συμπτώματα Μετάδοση Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Οδηγίες Q&A

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι περίπου 70-80% των ατόμων με ηπατίτιδα C είναι ασυμπτωματικά. Παρόλο που αυτό αληθεύει, κάποιοι μπορεί να αναφέρουν ήπια μέχρι και σοβαρά συμπτώματα, όπως:

 • Σκούρα ούρα
 • Πόνο στις αρθρώσεις
 • Πυρετό
 • Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία
 • Ίκτερο
 • Απώλεια όρεξης

Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως. Ορισμένα εξ αυτών χρειάζονται μέχρι και έξι εβδομάδες για να γίνουν αντιληπτά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C στους άντρες;

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C στους άντρες είναι ίδια με αυτά στις γυναίκες. Ωστόσο, οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να καταπολεμήσουν τον ιό συγκριτικά με τις γυναίκες. Η ηπατίτιδα C μπορεί να παραμείνει στους άνδρες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σε αυτούς συμπτώματα.

Μετάδοση

Πώς μπορεί κάποιος να μολυνθεί με ηπατίτιδα C;

Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται μέσω επαφής του αίματός σας με το αίμα ενός μολυσμένου ατόμου. Μπορεί να μεταδοθεί με:

 • Μεταγγίσεις αίματος
 • Μεταμοσχεύσεις οργάνων
 • Κοινή χρήση συριγγών
 • Κοινή χρήση αντικειμένων, όπως ξυραφάκια ή οδοντόβουρτσες
 • Τοκετό (από τη μητέρα με ηπατίτιδα C στο μωρό)
 • Σεξουαλική επαφή αν υπάρξει ανταλλαγή αίματος

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από ηπατίτιδα C περιλαμβάνουν όσους:

 • Έχουν λάβει μόσχευμα
 • Είχαν ερωτικό σύντροφο μολυσμένο με ηπατίτιδα C
 • Έχουν κάνει αιμοκάθαρση για παρατεταμένη χρονική περίοδο
 • Έχουν κάνει μετάγγιση αίματος πριν το 1992
 • Χρησιμοποιούν σύριγγες που είχαν χρησιμοποιηθεί από άλλους πριν
 • Έχουν γεννηθεί από μητέρα με ηπατίτιδα C
 • Έχουν λάβει παράγοντες πήξης του αίματος ή άλλα προϊόντα αίματος πριν το 1987

Είναι μεταδοτική η ηπατίτιδα C;

Η ηπατίτιδα C είναι μεταδοτική. Ωστόσο, επειδή ακριβώς μεταδίδεται μέσω της επαφής αίματος με μολυσμένο αίμα, οι πιθανότητες να νοσήσετε από αυτή μέσω της τυπικής επαφής είναι μικρές. Υπάρχουν άλλες λοιμώξεις που είναι πολύ πιο μεταδοτικές από την ηπατίτιδα C.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ηπατίτιδα C;

Ο γιατρός μπορεί να μην έχει επαρκείς ενδείξεις για να διαγνώσει ηπατίτιδα C μόνο από τα συμπτώματα. Είναι πολύ σημαντικό να τον ενημερώσετε αν έχετε εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C.

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει μία σειρά εξετάσεων αίματος για τον έλεγχο ενδείξεων λοίμωξης. Υπάρχουν επίσης εξετάσεις που μπορούν να μετρήσουν την ποσότητα του HCV στο αίμα σας αν έχετε μολυνθεί. Ένας έλεγχος γονότυπου μπορεί να βρει το γονότυπο ηπατίτιδας C που έχετε. Αυτή η πληροφορία θα καθορίσει ποια είναι η βέλτιστη για εσάς θεραπεία.

Αν ο γιατρός πιστεύει ότι έχετε ηπατική βλάβη, θα ζητήσει μία εξέταση ελέγχου της ηπατικής λειτουργίας για την ανίχνευση αυξημένων ηπατικών ενζύμων στο αίμα. Μία άλλη εξέταση είναι η βιοψία του ήπατος. Ο γιατρός θα λάβει ένα μικρό δείγμα ιστού από το ήπαρ σας και θα το εξετάσει για κυτταρικές ανωμαλίες.

Αντισώματα για την ηπατίτιδα C

Συγκεκριμένες εξωγενείς ουσίες που εισέρχονται στο σώμα πυροδοτούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα. Τα αντισώματα είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να στοχεύουν και να επιτίθενται μόνο στις εξωγενείς ουσίες για τις οποίες κατασκευάστηκαν. Αν μολυνθείτε με HCV, το σώμα σας θα παράγει αντισώματα έναντι του ιού.

Από τη στιγμή που το σώμα θα παράγει αντισώματα κατά του HCV αν έχετε ηπατίτιδα, ένας έλεγχος των εν λόγω αντισωμάτων μπορεί να επιβεβαιώσει τη λοίμωξη.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την ηπατίτιδα C;

Δεν χρειάζονται όλοι οι ασθενείς με ηπατίτιδα C θεραπεία. Για κάποιους, το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να είναι αρκετά ικανό να καταπολεμήσει πλήρως τη λοίμωξη. Αν αυτή η περίπτωση βρίσκει εφαρμογή σε εσάς, τότε ο γιατρός πιθανώς να ελέγχει τακτικά την ηπατική σας λειτουργία με εξετάσεις αίματος.

Για τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές. Η θεραπεία συνήθως προτείνεται σε όσους έχουν σοβαρή ηπατική βλάβη και ουλοποίηση και καμία άλλη πάθηση που παρεμποδίζει την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C.

Παλαιότερες επιλογές αντιμετώπισης της νόσου περιελάμβαναν εβδομαδιαίες ενέσεις για 48 εβδομάδες. Αυτή η θεραπεία είχε τον κίνδυνο σημαντικών και μερικές φορές απειλητικών για τη ζωή παρενεργειών. Νέα αντιϊικά φάρμακα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θεραπείας και λιγότερες παρενέργειες. Επίσης, απαιτούν μικρότερη περίοδο θεραπείας. Ο γιατρός θα αποφασίσει εάν η αντιϊική θεραπεία είναι πιθανό να παρέχει περισσότερα οφέλη παρά βλάβη σε εσάς.

Φάρμακα για την ηπατίτιδα C

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, όπως οι ιντερφερόνες και τα αντιϊικά φάρμακα.

Υπάρχουν αρκετοί γονότυποι HCV και για αυτό δεν μπορούν όλα τα φάρμακα να αντιμετωπίσουν όλες τις HCV λοιμώξεις.

Μόλις ο γιατρός διαπιστώσει τον γονότυπο της ηπατίτιδας σε που έχετε, θα έχει μία καλύτερη άποψη για το φάρμακο που μπορεί να αποβεί αποτελεσματικό.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με την ηπατίτιδα C;

Οι επιπλοκές από την ηπατίτιδα C περιλαμβάνουν κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Κάποια άτομα μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος.

Οι επιπλοκές συνήθως προκύπτουν από τη χρόνια ηπατίτιδα C. Επομένως, όσο πιο έγκαιρα λάβετε διάγνωση για την νόσο τόσο πιο σύντομα το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να εφαρμοστεί, ώστε να αποφύγετε αυτές τις επιπλοκές.

Οδηγίες

Οδηγίες για τη διαχείριση της ηπατίτιδας C

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαχείριση της ηπατίτιδας C, πάρα μόνο οι οδηγίες του γιατρού για τα φάρμακα που σας συνταγογραφεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, ώστε να διαχειριστείτε τη νόσο και να ζήσετε μία υγιή ζωή.

Έλεγχος για ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται μέσω του αίματος, επομένως δεν είναι τόσο εύκολο να εξαπλωθεί όσο άλλες λοιμώδεις νόσοι. Υπάρχουν επιλογές αντιμετώπισης, αλλά ορισμένες έχουν σοβαρές παρενέργειες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να λάβετε προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Αν βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο ηπατίτιδας από το γενικό πληθυσμό, θα πρέπει να κάνετε τακτικούς ελέγχους. Αν μολυνθείτε από τον HCV, όσο το συντομότερο το μάθετε τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Q&A

Υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hepatitis C. (2017). who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/index.html

2. Hepatitis C. (n.d.). idph.state.il.us/public/hb/hbhepc.htm

3. Hepatitis C FAQs for the public. (2016). cdc.gov/hepatitis/hcv/cfaq.htm