Αυτοάνοσες παθήσεις

Ηπατίτιδα D

Τι είναι η ηπατίτιδα D;

Η ηπατίτιδα D είναι μία λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή στο ήπαρ. Η διόγκωση μπορεί να παρεμποδίσει την ηπατική λειτουργία και να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως ουλοποίηση του ήπατος και καρκίνο. Η πάθηση προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας (HDV). Ο ιός αυτός είναι σπάνιος στις ΗΠΑ, αλλά αρκετά κοινός στις ακόλουθες περιοχές:

  • Δυτική Αφρική
  • Νότια Αμερική
  • Κεντρική Ασία
  • Ρωσία
  • Νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού
  • Μεσόγειος

Η ηπατίτιδα D είναι μία από τις πολλές μορφές ηπατίτιδας. Οι άλλοι τύποι είναι οι εξής:

  • Ηπατίτιδα Α, η οποία μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με κόπρανα ή έμμεσης μόλυνση νερού ή τροφής από μολυσμένα κόπρανα.
  • Ηπατίτιδα Β, η οποία μεταδίδεται μέσω έκθεσης σε σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, των ούρων και του σπέρματος.
  • Ηπατίτιδα C, η οποία μεταδίδεται μέσω έκθεσης σε μολυσμένο αίμα ή σύριγγες.
  • Ηπατίτιδα E, η οποία είναι μία βραχυπρόθεσμη μορφή της ηπατίτιδας που υποχωρεί από μόνη της και μεταδίδεται μέσω έμμεσης μόλυνσης νερού ή τροφής από μολυσμένα κόπρανα.

Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές ηπατίτιδας, η ηπατίτιδα D δεν μπορεί να μεταδοθεί από μόνη της. Μπορεί μόνο να μολύνει άτομα που έχουν ήδη ηπατίτιδα B.

Η ηπατίτιδα D μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία ηπατίτιδα D συμβαίνει ξαφνικά και συνήθως προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα. Μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της. Αν η λοίμωξη διαρκεί έξι μήνες ή περισσότερο, τότε η κατάσταση είναι γνωστή ως χρόνια ηπατίτιδα D. Η μακροχρόνια μορφή της λοίμωξης αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται στο σώμα για αρκετούς μήνες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Καθώς η χρονιά μορφή της ηπατίτιδας D εξελίσσεται, οι πιθανότητες των επιπλοκών αυξάνονται. Πολλά άτομα με την πάθηση εν τέλει αναπτύσσουν κίρρωση του ήπατος.

Δεν υπάρχει ίαση ή εμβόλιο για την ηπατίτιδα D, αλλά η ασθένεια μπορεί να προληφθεί σε άτομα που δεν έχουν ήδη μολυνθεί από ηπατίτιδα B. Η θεραπεία περιλαμβάνει επίσης πρόληψη της ηπατικής ανεπάρκειας όταν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα.

Συμπτώματα Μετάδοση Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας D;

Η ηπατίτιδα D δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Όταν αυτά εμφανιστούν, συχνά περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)
  • Απώλεια όρεξης
  • Πόνο στις αρθρώσεις
  • Κόπωση
  • Εμετό
  • Σκούρα ούρα

Tα συμπτώματα της ηπατίτιδας B και της ηπατίτιδας D είναι παρόμοια, επομένως είναι δύσκολο να καθοριστεί ποια νόσος τα προκαλεί. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ηπατίτιδα D μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ηπατίτιδας B. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα με ηπατίτιδα B που μέχρι τώρα ήταν ασυμπτωματικά.

Μετάδοση

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα D;

Η ηπατίτιδα D προκαλείται από τον ιό HDV. Η λοίμωξη είναι μεταδοτική και εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου – συγκεκριμένα μέσω:

  • Σπέρματος
  • Ούρων
  • Αίματος
  • Κολπικών υγρών
  • Τοκετού (από τη μητέρα στο νεογέννητο)

Όταν μολυνθείτε από τον ιό της ηπατίτιδας D, μπορείτε να μολύνετε άλλους πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ωστόσο, μπορείτε να νοσήσετε από ηπατίτιδα D μόνο αν έχετε ήδη ηπατίτιδα B. Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, περίπου 5% των ατόμων με ηπατίτιδα Β θα αναπτύξει ηπατίτιδα D. Μπορεί να αναπτύξετε επίσης τις δύο ασθένειες ταυτόχρονα.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ηπατίτιδας D;

Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο ηπατίτιδας D αν:

  • Έχετε ηπατίτιδα B
  • Είστε άνδρες και έχετε σεξουαλικές επαφές με άλλους άντρες
  • Χρησιμοποιείτε ενέσιμα ή ενδοφλέβια ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη
  • Κάνετε συχνά μεταγγίσεις αίματος

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ηπατίτιδα D;

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα ηπατίτιδας D. Αν έχετε συμπτώματα της νόσου χωρίς ίκτερο, ο γιατρός μπορεί να μην υποψιαστεί ηπατίτιδα.

Για μία ακριβή διάγνωση, ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο αντισωμάτων έναντι του ιού της ηπατίτιδας D. Αν αυτά βρεθούν, σημαίνει πως έχετε εκτεθεί στον ιό.

Ο γιατρός επίσης θα ζητήσει έναν έλεγχο ηπατικής λειτουργίας αν υποπτεύεται ηπατική βλάβη. Αυτή η εξέταση αίματος αξιολογεί την υγεία του ήπατος μετρώντας τα επίπεδα πρωτεϊνών, ηπατικών ενζύμων και χολερυθρίνης στο αίμα. Τα αποτελέσματα θα δείξουν αν το ήπαρ βρίσκεται υπό κατάσταση στρες ή έχει υποστεί βλάβη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα D;

Δεν υπάρχουν γνωστές θεραπείες για την οξεία και χρόνια ηπατίτιδα D. Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές ηπατίτιδας, τα αντιϊικά φάρμακα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι του HDV.

Μπορεί να σας συνταγογραφηθεί μεγάλη δόση ενός φαρμάκου που καλείται ιντερφερόνη για έως και 12 μήνες. Η ιντερφερόνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού και να οδηγήσει σε ύφεση της νόσου. Ωστόσο, ακόμη και μετά από θεραπεία, τα άτομα με ηπατίτιδα D μπορεί να εξακολουθούν να είναι θετικά στον ιό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά προληπτικά μέτρα, ώστε να μη μεταδώσετε τη νόσο. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκεστε συνεχώς σε επαγρύπνηση για τυχόν επανεμφάνιση συμπτωμάτων.

Αν έχετε κίρρωση ή οποιοδήποτε άλλο τύπο ηπατικής βλάβης, μπορεί να χρειαστείτε μεταμόσχευση ήπατος. Η μεταμόσχευση ήπατος είναι μία πολύ σοβαρή χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αφαίρεση του κατεστραμμένου ήπατος και την αντικατάστασή του με ένα υγιές από έναν δότη. Σε περίπτωση μεταμόσχευσης, περίπου 70% των ατόμων ζουν για πέντε χρόνια ή περισσότερο μετά την εγχείρηση.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για κάποιον που έχει ηπατίτιδα D;

Η ηπατίτιδα δεν είναι ιάσιμη. Η έγκαιρη διάγνωση είναι καταλυτική στην πρόληψη της ηπατικής βλάβης. Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας αν υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχετε ηπατίτιδα. Αν δεν λάβετε θεραπεία, είναι πολύ πιθανό ότι θα εμφανιστούν επιπλοκές, όπως ηπατική νόσος, κίρρωση ή καρκίνος του ήπατος.

Τα άτομα με χρόνια ηπατίτιδα D είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές από όσους έχουν την οξεία μορφή της λοίμωξης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ηπατίτιδα D;

Ο μοναδικός γνωστός τρόπος πρόληψης της ηπατίτιδας D είναι η αποφυγή μόλυνσης από ηπατίτιδα B. Μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο ηπατίτιδας B:

  • Εμβολιαστείτε. Υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β το οποίο θα πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά. Οι ενήλικες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, όπως όσοι χρησιμοποιούν ενδοφλέβια ναρκωτικά, θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο συνήθως δίδεται σε τρεις δόσεις μέσα σε έξι μήνες.
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό. Χρησιμοποιείστε πάντοτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή με όλους σας τους ερωτικούς συντρόφους. Δεν θα πρέπει ποτέ να έρχεστε σε επαφή χωρίς προφυλακτικό παρά μόνο εάν είστε απολύτως βέβαιοι ότι ο/η σύντροφός σας δεν έχει μολυνθεί με ηπατίτιδα ή κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
  • Αποφύγετε ή τερματίσετε τη χρήση ναρκωτικών σε ενέσιμη μορφή, όπως η ηρωίνη ή η κοκαΐνη. Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη χρήση τους, χρησιμοποιήστε μία αποστειρωμένη βελόνα κάθε φορά που κάνετε την ένεση. Ποτέ μη μοιράζεστε τις σύριγγες με άλλα άτομα.
  • Να είστε προσεκτικοί στα τατουάζ και τα σκουλαρίκια. Οποτεδήποτε επιθυμείτε να κάνετε ένα νέο τατουάζ ή μία νέα τρύπα για σκουλαρίκι, πηγαίνετε σε ένα έμπιστο κατάστημα. Ρωτήστε πώς αποστειρώνεται ο εξοπλισμός και βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Abbas Z, et al. (20150. Management of hepatitis delta: Need for novel therapeutic options. DOI: 10.3748/wjg.v21.i32.9461

2. Hepatitis D. (2018). cdc.gov/hepatitis/HDV/index.htm

3. Hepatitis D. (n.d.). chop.edu/conditions-diseases/hepatitis-d#diagnosis

4. Hepatitis D. (n.d.). who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-d

5. Mayo Clinic Staff. (2017). Hepatitis B. mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-b/symptoms-causes/syc-20366802

6. Noureddin M, et al. (2014). Hepatitis delta: Epidemiology, diagnosis and management 36 years after discovery. DOI: 10.1007/s11894-013-0365-x

7. The five types of hepatitis. (2016). southernnevadahealthdistrict.org/health-topics/hepatitis.php

8. Yurdaydin C. (2017). Recent advances in managing hepatitis D. DOI: 10.12688/f1000research.11796.1