Λοιμώδη νοσήματα

Ηπατίτιδα Ε

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την ηπατίτιδα Ε;

Η ηπατίτιδα Ε είναι μια δυνητικά σοβαρή οξεία νόσος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (ΗΕV), ο οποίος προσβάλει το ήπαρ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 20 εκατομμύρια κρουσμάτων ηπατίτιδας Ε, ενώ το 2015, 44.000 από αυτά κατέληξαν στο θάνατο. Η ηπατίτιδα Ε, εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, και συνήθως θεραπεύεται μόνη της, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας Ε;

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Ε, εμφανίζονται μερικές εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον ιό και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ίκτερο, δηλαδή κίτρινο χρώμα στο δέρμα και τα μάτια
  • Πόνο στις αρθρώσεις
  • Σκούρο χρώμα στα ούρα
  • Απώλεια όρεξης
  • Κοιλιακό πόνο
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Διόγκωση του ήπατος
  • Οξεία ηπατική ανεπάρκεια
  • Κούραση
  • Πυρετό

Αίτια

Πώς μπορεί να κολλήσει κάποιος ηπατίτιδα Ε;

Οι περισσότερες περιπτώσεις ηπατίτιδας Ε, προκαλούνται από την κατανάλωση νερού, μολυσμένου με κόπρανα. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος αυξάνει σημαντικά, όταν ταξιδεύει ή διαμένει σε κάποια πυκνοκατοικημένη περιοχή ή χώρα με κακές συνθήκες υγιεινής.

Πιο σπάνια, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων ζωικών προϊόντων ή μέσω μετάγγισης αίματος. Τέλος, μια μολυσμένη μητέρα, είναι δυνατόν να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο που κυοφορεί, κατά την διάρκεια της κύησης ή της γέννας.

Διάγνωση

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση της ηπατίτιδας Ε;

Για τη διάγνωση της ηπατίτιδας Ε, διεξάγονται εξετάσεις αίματος, στις οποίες γίνεται ανίχνευση των αντισωμάτων, που έχει παράγει ο οργανισμός κατά του ιού. Παρ' όλα αυτά, η διάγνωση είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς είναι δύσκολο να γίνει η διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων ηπατίτιδας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 5 τύποι ιογενείς ηπατίτιδας: Α, Β, C, D και Ε, κάθε μια από τις οποίες προκαλείται από διαφορετικό είδος ιού.

Θεραπεία

Πώς μπορεί να θεραπευτεί η ηπατίτιδα Ε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ηπατίτιδας Ε, εφόσον το άτομο δεν έχει κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν απαιτείται κάποια θεραπεία και ο ασθενής ανακάμπτει πλήρως χωρίς να εμφανίσει επιπλοκές. Ο ιατρός στην περίπτωση αυτή συστήνει, ξεκούραση, κατανάλωση πολλών υγρών, αποφυγή αλκοολούχων ποτών και καλή υγιεινή, έως ότου η νόσος υποχωρήσει μόνη της.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις των ατόμων που εμφανίζουν την σοβαρή οξεία μορφή της νόσου, εκτός των εγκύων γυναικών, η θεραπεία έγκειται στη χορήγηση ριμπαβιρίνης για 21 ημέρες, καθώς έχει φανεί ότι αυτό βελτιώνει την ηπατική λειτουργία. Ενώ, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό και τα άτομα που εμφανίζουν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, συνίσταται να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Γενικότερα, η ηπατίτιδα Ε συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα και δεν προκαλεί επιπλοκές, ενώ οι περιπτώσεις οξείας ηπατικής ανεπάρκειας που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο του ατόμου, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Το ποσοστό θνησιμότητας του ιού είναι πολύ χαμηλό, ενώ το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων επιπλοκών διατρέχουν οι έγκυες γυναίκες. Τέλος, τα άτομα με ανοσοκαταστολή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν την χρόνια μορφή της νόσου. 

Πρόληψη

Τι μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να αποφύγει να μολυνθεί από την ηπατίτιδα Ε;

Προκειμένου να αποφύγει κάποιος τη μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Ε, είναι σημαντικό να καταναλώνει καθαρό νερό. Ειδικότερα, εάν βρίσκεται σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα θα πρέπει να καταναλώνει μόνο φιλτραρισμένο ή βρασμένο νερό. Επίσης, συνίσταται να αποφεύγεται η βρώση μη μαγειρεμένων ζωικών τροφών και φρούτων, τα οποία δεν έχουν ξεφλουδιστεί. Αυτό ισχύει ειδικότερα για τρόφιμα τα οποία πλένονται με μολυσμένο νερό. Τέλος, είναι σημαντικό να ακολουθούνται πάντα οι βασικοί κανόνες προσωπικής υγιεινής και ιδιαίτερα συνίσταται το συχνό πλύσιμο των χεριών. 

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hepatitis E. (2017). odh.ohio.gov/pdf/idcm/hepe.pdf

2. Hepatitis E FAQs for health professionals. (2017). cdc.gov/hepatitis/HEV/HEVfaq.htm

3. Mirazo S, et al. (2014). Transmission, diagnosis, and management of hepatitis E: An update. DOI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4051621/

4. World Health Organization. (2017). Hepatitis E [Fact sheet]. who.int/mediacentre/factsheets/fs280/en/