Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Ισχαιμική κολίτιδα

Τι είναι η ισχαιμική κολίτιδα;

Η ισχαιμική κολίτιδα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση του παχέος εντέρου και αναπτύσσεται όταν δεν υπάρχει επαρκής αιματική ροή προς αυτό. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι περισσότερο κοινή στα άτομα άνω των 60 ετών.

Η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας εντός των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) μπορεί να προκαλέσει χρόνια ισχαιμική κολίτιδα. Η πάθηση μπορεί να υποχωρήσει με ήπια θεραπεία όπως, βραχυπρόθεσμη διατροφή μόνο με υγρά και αντιβιοτικά.

Η ισχαιμική κολίτιδα είναι επίσης γνωστή ως μεσεντερική αρτηριακή ισχαιμία, μεσεντερική αγγειοπάθεια ή ισχαιμία του παχέος εντέρου. Ένας θρόμβος συνήθως προκαλεί οξεία (ξαφνική και βραχυπρόθεσμη) ισχαιμική κολίτιδα, η οποία συνιστά επείγον ιατρικό περιστατικό και απαιτεί άμεση θεραπεία. Ο ρυθμός της θνησιμότητας είναι υψηλός αν συμβεί γάγγραινα (νέκρωση του ιστού) στο παχύ έντερο.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί την ισχαιμική κολίτιδα;

Η ισχαιμική κολίτιδα συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη αιματικής ροής στο παχύ έντερο. Η σκλήρυνση ενός ή περισσοτέρων μεσεντέριων αρτηριών μπορεί να προκαλέσει ξαφνική μείωση στη ροή του αίματος, γνωστή και ως απόφραξη. Οι εν λόγω αρτηρίες εφοδιάζουν με αίμα τα έντερα. Μπορούν να σκληρύνουν όταν υπάρχει συσσώρευση λιπωδών εναποθέσεων (αθηρωματική πλάκα) εντός των τοιχωμάτων. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση και αποτελεί μια κοινή αιτία ισχαιμικής κολίτιδας σε άτομα με ιστορικό στεφανιαίας αρτηριακής νόσου ή περιφερικής αγγειοπάθειας.

Ένας θρόμβος αίματος μπορεί επίσης να αποφράξει τις μεσεντέριες αρτηρίες και να σταματήσει ή να μειώσει την αιματική ροή. Οι θρόμβοι είναι περισσότερο κοινοί σε άτομα με ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, ή αρρυθμία.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ισχαιμικής κολίτιδας;

Η ισχαιμική κολίτιδα συμβαίνει κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρτηρίες τείνουν να σκληραίνουν με την πάροδο των ετών. Καθώς μεγαλώνετε, η καρδιά και τα αγγεία χρειάζεται να λειτουργήσουν πιο σκληρά για να στείλουν και να λάβουν αίμα. Αυτό οδηγεί στην εξασθένηση των αρτηριών, κάνοντάς τις πιο ευάλωτες σε συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας.

Μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ισχαιμικής κολίτιδας εάν:

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ισχαιμικής κολίτιδας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ισχαιμική κολίτιδα αισθάνονται ήπιο έως μέτριο κοιλιακό άλγος. Αυτός ο πόνος συνήθως συμβαίνει ξαφνικά και μοιάζει με στομαχική κράμπα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί λίγο αίμα στα κόπρανα, αλλά η αιμορραγία δεν είναι σοβαρή. Μεγάλη ποσότητα αίματος στα κόπρανα μπορεί να είναι ένδειξη ενός διαφορετικού προβλήματος όπως, καρκίνος του παχέος εντέρου ή κάποια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Επείγουσα ανάγκη για κένωση του εντέρου
  • Κοιλιακό άλγος μετά το φαγητό
  • Ευαισθησία στην περιοχή της κοιλιάς
  • Εμετό
  • Διάρροια

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ισχαιμική κολίτιδα;

Η ισχαιμική κολίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, διότι συχνά τα συμπτώματα μοιάζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μία ομάδα ασθενειών που περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Ο γιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα ζητήσει συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις όπως:

  • Έναν υπέρηχο ή μία αξονική τομογραφία, οι οποίες μπορούν να απεικονίσουν τα αγγεία και τα έντερα.
  • Μία μεσεντερική αγγειογραφία, η οποία είναι μία απεικονιστική τεχνική που χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ για την απεικόνιση των αρτηριών και τον καθορισμό της θέσης της απόφραξης.
  • Εξετάσεις αίματος, για τον έλεγχο του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων. Αν έχετε υψηλά λευκά, αυτό μπορεί να υποδεικνύει οξεία ισχαιμική κολίτιδα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ισχαιμική κολίτιδα;

Τα ήπια περιστατικά ισχαιμικής κολίτιδας συνήθως αντιμετωπίζονται με:

  • Διατροφή μόνο με υγρά
  • Αντιβιοτικά (για την πρόληψη λοίμωξης)
  • Παυσίπονα
  • Ενδοφλέβια υγρά (για ενυδάτωση)

Η οξεία ισχαιμική κολίτιδα είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό και μπορεί να απαιτεί:

  • Θρομβολυτικά φάρμακα για τη διάλυση των θρόμβων
  • Αγγειοδιασταλτικά φάρμακα που διανοίγουν τις μεσεντέριες αρτηρίες
  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της απόφραξης στην αρτηρία

Τα άτομα με χρόνια ισχαιμική κολίτιδα συνήθως χρειάζονται χειρουργική επέμβαση αν οι άλλες θεραπευτικές μέθοδοι αποτυγχάνουν.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ισχαιμικής κολίτιδας;

Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της ισχαιμικής κολίτιδας είναι η γάγγραινα, ή ιστική νέκρωση. Όταν η αιματική ροή προς το παχύ έντερο είναι περιορισμένη, ο ιστός μπορεί να πεθάνει. Αν αυτό συμβεί, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική αφαίρεση του νεκρού ιστού.

Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την ισχαιμική κολίτιδα είναι οι εξής:

  • Διάτρηση (τρύπα) στο έντερο
  • Περιτονίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του τοιχώματος της κοιλιακής χώρας
  • Σήψη, μία πολύ σοβαρή και εκτεταμένη βακτηριακή λοίμωξη

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με ισχαιμική κολίτιδα;

Τα περισσότερα άτομα με χρόνια ισχαιμική κολίτιδα μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά με φάρμακα και χειρουργική επέμβαση. Όμως, το πρόβλημα μπορεί να επιστρέψει αν δεν διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αν δεν πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες αλλαγές του τρόπου ζωής, οι αρτηρίες θα συνεχίσουν να σκληραίνουν. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν πιο συχνή άσκηση και τερματισμό του καπνίσματος.

Η έκβαση για τα άτομα με οξεία ισχαιμική κολίτιδα είναι συχνά δυσοίωνη, επειδή μπορεί να συμβεί νέκρωση του ιστού του παχέος εντέρου πριν το χειρουργείο. Η έκβαση είναι πολύ καλύτερη αν λάβετε η διάγνωση και ξεκινήσατε αμέσως θεραπεία.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ισχαιμική κολίτιδα;

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σκληρών αρτηριών. Τα βασικά στοιχεία ενός τέτοιου τρόπο ζωής περιλαμβάνουν:

  • Ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής
  • Τακτική άσκηση
  • Αποφυγή του καπνίσματος
  • Αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε θρόμβους, όπως αρρυθμίες
  • Έλεγχος της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ansari, P. (n.d.). Ischemic colitis. merckmanuals.com/home/digestive-disorders/gastrointestinal-emergencies/ischemic-colitis

2. Mayo Clinic Staff. (2015, October 13). Ischemic colitis. mayoclinic.org/diseases-conditions/ischemic-colitis/basics/definition/con-20026677

3. Theodoropoulou, A., et al. (2008). Ischemic colitis: Clinical practice in diagnosis and treatment. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2778113