Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Ισθμική στένωση της αορτής

Τι είναι η ισθμική στένωση της αορτής;

Η ισθμική στένωση της αορτής είναι μία συγγενής ανωμαλία της αορτής.

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία στο σώμα. Έχει διάμετρο περίπου όσο το μέγεθος ενός λάστιχου του κήπου. Η αορτή ξεκινά από την αριστερή κοιλία της καρδιάς και περνά από το μέσο του σώματος διαμέσου του στήθους στην κοιλιακή χώρα. Στη συνέχεια διακλαδίζεται, ώστε να παρέχει οξυγονωμένο αίμα στα κάτω άκρα. Μία στένωση αυτής της σημαντικής αρτηρίας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ροή οξυγόνου.

Το τμήμα της αορτής που υφίσταται τη στένωση βρίσκεται γενικά κοντά στο άνω μέρος της καρδιάς, εκεί όπου ξεκινάει η αορτή. Καθώς η καρδιά προσπαθεί να εξωθήσει το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στο σώμα, το αίμα δυσκολεύεται να περάσει μέσω του στενού σημείου. Αυτό προκαλεί αυξημένη πίεση στους άνω θαλάμους της καρδιάς και μειωμένη αιματική ροή στα κάτω άκρα του σώματος.

Οι γιατροί συνήθως διαγιγνώσκουν και αντιμετωπίζουν χειρουργικά την ισθμική στένωση της αορτής αμέσως μετά τη γέννηση. Τα παιδιά με ισθμική στένωση αορτής ζουν μία φυσιολογική και υγιή ζωή. Ωστόσο, το παιδί βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και καρδιακών προβλημάτων εάν ισθμική στένωση αορτής δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Οι περιπτώσεις στις οποίες η ισθμική στένωση αορτής δεν αντιμετωπίζεται είναι συνήθως θανατηφόρες, με τα άτομα να πεθαίνουν μεταξύ 30 και 40 ετών από καρδιοπάθειες ή επιπλοκές της χρόνιας υπέρτασης.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ισθμικής στένωσης της αορτής;

Συμπτώματα στα νεογέννητα

Τα συμπτώματα στα νεογέννητα ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της στένωσης της αορτής. Σύμφωνα με το KidsHealth, τα περισσότερα νεογέννητα με ισθμική στένωση αορτής είναι ασυμπτωματικά. Τα υπόλοιπα έχουν δυσκολία στην αναπνοή και την τροφή. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν εφίδρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Συμπτώματα σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες

Σε ήπιες περιπτώσεις, τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά για αρκετά χρόνια. Όταν τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται, περιλαμβάνουν:

 • Παγωμένα χέρια και πόδια
 • Ρινορραγία
 • Πόνο στο στήθος
 • Πονοκεφάλους
 • Λαχάνιασμα
 • Υπέρταση
 • Ζάλη
 • Λιποθυμία

Αίτια

Τι προκαλεί την ισθμική στένωση αορτής;

Η ισθμική στένωση αορτής είναι ένας από τους πολλούς κοινούς τύπους συμφορητικών καρδιακών δυσπλασιών. Η ισθμική στένωση της αορτής μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ανωμαλίες της καρδιάς. Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια από ό, τι στα κορίτσια και μπορεί να συνοδεύεται από άλλες συγγενείς καρδιοπάθειες, όπως το σύνδρομο Shone και το σύνδρομο DiGeorge. Η ισθμική στένωση της αορτής ξεκινά κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, αλλά οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως τις αιτίες της.

Στο παρελθόν, οι γιατροί πίστευαν ότι η ισθμική στένωση της αορτής συμβαίνει περισσότερο συχνά στους Καυκάσιους από ό, τι σε άλλες φυλές. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι διαφορές στην εμφάνιση της ισθμικής στένωσης της αορτής μπορεί να οφείλονται στα διαφορετικά ποσοστά ανίχνευσης της πάθησης. Οι μελέτες αναφέρουν ότι άτομα όλων των φύλων έχουν τις ίδιες πιθανότητες να γεννηθούν με αυτή την ανωμαλία.

Ευτυχώς, οι πιθανότητες το παιδί σας να γεννηθεί με ισθμική στένωση της αορτής είναι αρκετά χαμηλές. Το KidsHealth αναφέρει ότι η πάθηση επηρεάζει μόνο περίπου 8% όλων των παιδιών που γεννιούνται με καρδιακές ανωμαλίες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου 4 στα 10.000 νεογέννητα στις ΗΠΑ έχουν ισθμική στένωση της αορτής.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ισθμική στένωση της αορτής;

Η πρώτη εξέταση του νεογέννητου θα αποκαλύψει την ισθμική στένωση της αορτής. Ο γιατρός θα ανιχνεύσει διαφορές στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των άνω και κάτω άκρων του μωρού ή μπορεί να ακροαστεί χαρακτηριστικούς ήχους βλάβης της καρδιάς.

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ισθμική στένωση της αορτής, μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως ηχοκαρδιογράφημα, μαγνητική τομογραφία ή καρδιακό καθετηριασμό για μία ασφαλή διάγνωση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ισθμική στένωση της αορτής;

Οι συνήθεις θεραπείες για την ισθμική στένωση της αορτής περιλαμβάνουν αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή εγχείρηση.

Η αγγειοπλαστική με μπαλόνι περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός καθετήρα στη στενή αρτηρία και στη συνέχεια φούσκωμα του μπαλονιού εντός της αρτηρίας ώστε να ανοίξει.

Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αφαίρεση και την αντικατάσταση του πάσχοντος τμήματος της αορτής. Ο παιδοχειρουργός μπορεί, από την άλλη πλευρά, να παρακάμψει το σημείο της στένωσης με ένα μόσχευμα ή να χρησιμοποιήσει ιστό ώστε να διευρύνει το στενό τμήμα.

Οι ενήλικες που έλαβαν θεραπεία κατά την παιδική ηλικία μπορεί να χρειαστούν μία επιπλέον χειρουργική επέμβαση αργότερα στη ζωή τους για την αντιμετώπιση τυχόν επανεμφάνισης ισθμικής στένωσης της αορτής. Η επιδιόρθωση οποιασδήποτε αδύναμης περιοχής του αορτικού τοιχώματος κρίνεται απαραίτητη. Αν η ισθμική στένωση της αορτής δεν αντιμετωπιστεί, τα άτομα πεθαίνουν μεταξύ 30 και 40 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια, ρήξη αορτής, εγκεφαλικό ή άλλες παθήσεις.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της ισθμικής στένωσης της αορτής;

Η χρόνια υπέρταση που σχετίζεται με την ισθμική στένωση της αορτής αυξάνει τον κίνδυνο για:

Η χρόνια υπέρταση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε:

Τα άτομα με ισθμική στένωση της αορτής μπορεί να χρειάζονται φάρμακα, όπως αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και β-αναστολείς για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αν έχετε ισθμική στένωση της αορτής, θα πρέπει να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τα παρακάτω:

 • Πραγματοποιήστε ήπια αερόβια γυμναστική καθημερινά. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς και για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
 • Αποφύγετε την εξαντλητική γυμναστική, όπως την άρση βαρών, διότι επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την καρδιά.
 • Ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη άλατος και λιπών.
 • Αποφύγετε αυστηρά οποιαδήποτε προϊόντα καπνού.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Aortic coarctation. (2016). cincinnatichildrens.org/health/c/coarctation/

2. Coarctation of the aorta. (2017). kidshealth.org/teen/diseases_conditions/heart/coa.html

3. Facts about coarctation of the aorta. (2016). cdc.gov/ncbddd/heartdefects/coarctationofaorta.html

4. Mayo Clinic Staff. (2017). Coarctation of the aorta. mayoclinic.org/diseases-conditions/coarctation-of-the-aorta/symptoms-causes/syc-20352529

5. Triedman JK, et al. (2016). Trends in congenital heart disease. DOI: https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023544