Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Τι είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος;

Το κυκλοφορικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα. Όταν η αιματική ροή σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος μειώνεται, μπορεί να βιώσετε τα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας. Η κακή κυκλοφορία είναι περισσότερο κοινή στα άκρα (τα χέρια και τα πόδια).

Η κακή κυκλοφορία δεν αποτελεί από μόνη της πάθηση. Αντιθέτως, είναι το αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων υγείας. Για αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι όποιες υποκείμενες αιτίες και όχι μόνο τα συμπτώματα. Αρκετές παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κακή κυκλοφορία, με τις πιο συχνές να είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και τα αρτηριακά προβλήματα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας του αίματος;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας του αίματος είναι:

Κάθε πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία μπορεί να προκαλεί και πιο ειδικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, τα άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο μπορεί να έχουν στυτική δυσλειτουργία σε συνδυασμό με τον πόνο, το μούδιασμα και την αίσθηση μυρμηγκιάσματος.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της κακής κυκλοφορίας του αίματος;

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αιτίες για την κακή κυκλοφορία του αίματος.

Περιφερική αρτηριοπάθεια

Η περιφερική αρτηριοπάθεια (PAD) μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία αίματος στα πόδια. Είναι μία πάθηση του κυκλοφορικού συστήματος που προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών. Σε μία σχετιζόμενη πάθηση, που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, οι αρτηρίες υφίστανται ακαμψία λόγω της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας. Και οι δύο παθήσεις μειώνουν την αιματική ροή στα άκρα και μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο.

Με την πάροδο του χρόνου, η μειωμένη αιματική ροή στα άκρα μπορεί να προκαλέσει:

 • Μούδιασμα
 • Αίσθηση μυρμηγκιάσματος
 • Νευρική βλάβη
 • Ιστική βλάβη

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η μειωμένη αιματική ροή και η αθηρωματική πλάκα στην καρωτίδα μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό. Η καρωτίδα είναι η κύρια αρτηρία που μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο. Εάν αθηρωματική πλάκα συσσωρευτεί στις αρτηρίες της καρδιάς, βρίσκεστε σε κίνδυνο εμφράγματος.

Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι περισσότερο κοινή στους ενήλικες άνω των 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Οι καπνιστές βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας σε μικρή ηλικία.

Θρόμβοι αίματος

Οι θρόμβοι αίματος παρεμποδίζουν την αιματική ροή είτε μερικώς είτε εξ ολοκλήρου. Μπορεί να σχηματιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά ένας θρόμβος που παρουσιάζεται στα χέρια και τα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε κυκλοφορικά προβλήματα.

Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να εμφανιστούν λόγω μιας πληθώρα αιτιών και είναι επικίνδυνοι. Εάν ένας θρόμβος στο πόδι σπάσει, μπορεί να κινηθεί σε άλλα μέρη του σώματος και να φτάσει στην καρδιά ή τους πνεύμονες. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό. Όταν αυτό συμβεί, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι σοβαρά, ακόμη και θανατηφόρα. Εάν ανακαλυφθεί προτού προκαλέσει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, ο θρόμβος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Κιρσοί

Οι κιρσοί είναι διογκωμένες φλέβες που προκαλούνται από βαλβιδική ανεπάρκεια. Οι φλέβες εμφανίζονται διογκωμένες και συχνά παρατηρούνται στο κάτω μέρος των ποδιών. Οι πάσχουσες φλέβες δεν μπορούν να κινήσουν το αίμα αποτελεσματικά, επομένως η κακή κυκλοφορία γίνεται πρόβλημα. Παρόλο που είναι σπάνιο, οι κιρσοί μπορούν να προκαλέσουν θρόμβους.

Τα γονίδια σας κυρίως καθορίζουν αν θα εμφανίσετε κιρσούς. Εάν κάποιος συγγενής σας έχει κιρσούς, οι πιθανότητες είναι υψηλότερες. Οι γυναίκες επίσης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κιρσούς, καθώς και τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Διαβήτης

Μπορεί να πιστεύετε ότι ο διαβήτης επηρεάζει μόνο τα επίπεδα σακχάρου, αλλά μπορεί να προκαλέσει κακή κυκλοφορία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Αυτό περιλαμβάνει κράμπες στα πόδια, καθώς και πόνο στις γάμπες, τους μηρούς και τους γλουτούς. Αυτές οι κράμπες είναι περισσότερο έντονες κατά τη σωματική δραστηριότητα. Τα άτομα με προχωρημένο διαβήτη δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας του αίματος, διότι η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει μειωμένη αίσθηση στα άκρα.

Ο διαβήτης επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών και αγγειακών προβλημάτων. Τα άτομα με διαβήτη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, υπέρτασης και καρδιοπάθειας.

Παχυσαρκία

Τα επιπλέον κιλά ασκούν πίεση στο σώμα. Αν είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η, κάθεστε ή στέκεστε για πολλές ώρες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυκλοφορικά προβλήματα.

Η παχυσαρκία επίσης αυξάνει τις πιθανότητες άλλων αιτιών της κακής κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των κιρσών και των αγγειακών προβλημάτων.

Φαινόμενο Raynaud

Τα άτομα που έχουν χρόνια παγωμένα άκρα χεριών και ποδιών μπορεί να πάσχουν από μία πάθηση που ονομάζεται φαινόμενο Raynaud. Αυτή η νόσος προκαλεί στένωση στις μικρές αρτηρίες στα άκρα των χεριών και των ποδιών. Οι στενές αρτηρίες είναι λιγότερο ικανές να κινήσουν το αίμα στο σώμα, επομένως θα αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα κακής κυκλοφορίας. Τα συμπτώματα του φαινομένου Raynaud κυρίως εμφανίζονται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή όταν βρίσκεστε υπό στρες.

Άλλες περιοχές του σώματος μπορεί επίσης να επηρεαστούν. Κάποια άτομα έχουν συμπτώματα στα χείλη, τη μύτη, τις θηλές και τα αυτιά.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φαινόμενο Raynaud, καθώς και τα άτομα που ζουν σε ψυχρά κλίματα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κακή κυκλοφορία του αίματος;

Εφόσον η κακή κυκλοφορία είναι σύμπτωμα πολλών παθήσεων, η σωστή διάγνωση είναι κρίσιμη. Είναι σημαντικό αρχικά να αναφέρετε οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό κακής κυκλοφορίας, καθώς και σχετιζόμενες παθήσεις. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να αξιολογήσει καλύτερα τους προδιαθεσικούς παράγοντες, καθώς και ποιες διαγνωστικές εξετάσεις είναι κατάλληλες.

Πέρα από την κλινική εξέταση για τον εντοπισμό του πόνου και του οιδήματος, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει:

 • Έλεγχο αντισωμάτων για τον εντοπισμό φλεγμονωδών παθήσεων, όπως το φαινόμενο Raynaud
 • Έλεγχο σακχάρου του αίματος για διαβήτη
 • Εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων, στην περίπτωση θρόμβων
 • Υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία
 • Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ακόμη και στα πόδια

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κακή κυκλοφορία του αίματος;

Η θεραπεία της κακής κυκλοφορίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Οι θεραπευτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • Κάλτσες συμπίεσης για επώδυνα, οιδηματώδη πόδια
 • Ειδικό πρόγραμμα άθλησης για την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας
 • Ινσουλίνη για διαβήτη
 • Laser ή ενδοσκοπική αγγειακή επέμβαση για τους κιρσούς

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τη διάλυση των θρόμβων, καθώς και αντιπηκτικά, ανάλογα με την πάθηση. Οι α-αναστολείς και οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου Raynaud.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της κακής κυκλοφορίας του αίματος;

Θα πρέπει να συζητήσετε πιθανά συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας με το γιατρό σας. Αν έχετε δυσάρεστα συμπτώματα, αυτά μπορεί να αποτελούν ένδειξη μιας υποκείμενης πάθησης. Οι παθήσεις που δεν αντιμετωπίζονται μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία της κακής κυκλοφορίας και να την αντιμετωπίσετε.

Όταν εντοπίζονται έγκαιρα, οι παθήσεις που οδηγούν σε κακή κυκλοφορία είναι θεραπεύσιμες. Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως χαλαροί θρόμβοι αίματος, μπορούν να εκδηλωθούν εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να ξεκινήσετε ένα θεραπευτικό πλάνο το οποίο θα περιλαμβάνει και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μεταξύ άλλων.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2015, March 4). Raynaud’s disease mayoclinic.org/diseases-conditions/raynauds-disease/basics/definition/con-20022916

2. Mayo Clinic Staff. (2014, February 22). Thrombophlebitis mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombophlebitis/basics/definition/con-20021437

3. Mayo Clinic Staff. (2016, January 22). Varicose veins mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/home/ovc-20178078

4. The health effects of overweight and obesity. (2015, June 5) cdc.gov/healthyweight/effects/

5. Treating leg circulation problems. (n.d.) my.clevelandclinic.org/florida/about/publications/treating-leg-circulation-problems.aspx