Οδοντιατρικά προβλήματα

Κακή σύγκλειση των δοντιών

Τι είναι η κακή σύγκλειση των δοντιών;

Η κακή σύγκλειση των δοντιών είναι ένα πρόβλημα στην ευθυγράμμιση των δοντιών που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές της στοματικής υγιεινής.

Τα δόντια δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν λειτουργίες ζωτικής σημασίας αν έχουν κακή σύγκλειση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κακής σύγκλεισης των δοντιών;

Η σύγκλειση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε στη θέση και την ευθυγράμμιση των δοντιών. Ιδανικά, τα δόντια θα πρέπει να ταιριάζουν στις θέσεις τους εντός στο στόμα τους χωρίς να υπάρχουν περισσότερα ή λιγότερα δόντια ή κενά χωρίς δόντια. Επιπλέον, κανένα δόντι δεν θα πρέπει να παρουσιάζει στροφή. Τα δόντια της άνω γνάθου θα πρέπει ελαφρώς να βρίσκονται πιο μπροστά από τα δόντια της κάτω γνάθου, ώστε οι αιχμηρές άκρες των γομφίων της μιας γνάθου να ταιριάζουν στις κοιλότητες των γομφίων της αντίθετης γνάθου.

Παρεκκλίσεις από την ιδανική σύγκλειση είναι γνωστές ως κακή σύγκλειση. Οι παρεκκλίσεις ποικίλλουν, αλλά οποιοσδήποτε τύπος κακή σύγκλεισης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η σύγκλειση των δοντιών της άνω γνάθου είναι απαραίτητη, ώστε τα δόντια να μην δαγκώνουν τις παρειές και τα χείλη, ενώ η σύγκλειση των δοντιών της κάτω γνάθου χρειάζεται για να προστατεύεται η γλώσσα από δάγκωμα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της κακής σύγκλεισης των δοντιών;

Η κακή σύγκλειση των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι περνά από γενιά σε γενιά.

Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις ή συνήθειες που μπορεί να αλλάξουν το σχήμα και τη δομή της γνάθου και περιλαμβάνουν:

  • Χειλεοσχιστία και υπερωιοσχιστία
  • Συχνή χρήση πιπίλας μετά την ηλικία των 3 ετών
  • Παρατεταμένη χρήση μπουκαλιού για σίτιση στην παιδική ηλικία
  • Πιπίλισμα του αντίχειρα στην παιδική ηλικία
  • Τραυματισμοί που οδηγούν σε κακή σύγκλειση της γνάθου
  • Όγκοι στο στόμα ή τη γνάθο
  • Ανώμαλο σχήμα των δοντιών
  • Κακή στοματική φροντίδα που οδηγεί στη μη σωστή εφαρμογή οδοντιατρικών συσκευών, όπως σιδεράκια
  • Απόφραξη του αεραγωγού που πιθανώς προκαλείται από αλλεργίες ή διόγκωση αδενοειδών εκβλαστήσεων και αμυγδαλών

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κακής σύγκλεισης των δοντιών;

Ανάλογα με την ταξινόμηση της κακής σύγκλεισης, τα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Τυπικά συμπτώματα της κακής σύγκλεισης περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγή στην εμφάνιση του προσώπου
  • Συχνό δάγκωμα των παρειών στην εσωτερική πλευρά ή της γλώσσας
  • Δυσφορία κατά το δάγκωμα ή τη μάσηση
  • Προβλήματα λόγου, όπως ανάπτυξη τραυλισμού
  • Αναπνοή μέσω του στόματος και όχι μέσω της μύτης

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται και ταξινομείται η κακή σύγκλειση των δοντιών;

Η κακή σύγκλειση των δοντιών τυπικά διαγιγνώσκεται μέσω μιας οδοντιατρικής εξέτασης ρουτίνας. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τα δόντια σας και θα ζητήσει ακτινογραφία ακτίνων-Χ για να καθορίσει εάν έχουν σωστή σύγκλειση. Εάν εντοπιστεί κακή σύγκλειση, θα ταξινομηθεί ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα. Υπάρχουν τρεις κύριες τάξεις κακής σύγκλεισης:

Τάξη 1

Η κακή σύγκλειση τάξης 1 διαγιγνώσκεται όταν τα δόντια της άνω γνάθου αλληλεπικαλύπτουν τα δόντια της κάτω γνάθου. Σε αυτό τον τύπο κακή σύγκλεισης, το δάγκωμα είναι φυσιολογικό και η αλληλεπικάλυψη ήπια. Η κακή σύγκλειση τάξης 1 είναι η πιο κοινή ταξινόμηση κακής σύγκλεισης.

Τάξη 2

Η κακή σύγκλειση τάξης 2 διαγιγνώσκεται όταν υπάρχει έντονη προεκβολή της άνω γνάθου. Η πάθηση είναι επίσης γνωστή ως retrognathism, κάτι που σημαίνει ότι τα δόντια της άνω γνάθου είναι αρκετά μπροστά συγκριτικά με τα δόντια της κάτω γνάθου.

Τάξη 3

Η κακή σύγκλειση τάξης 3 διαγιγνώσκεται όταν υπάρχει έντονη προεκβολή της κάτω γνάθου. Αυτή η πάθηση, γνωστή ως προγναθισμός, σημαίνει ότι η κάτω γνάθος προεξέχει προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα τα δόντια της κάτω γνάθου να βρίσκονται πιο μπροστά από τα δόντια της άνω γνάθου.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κακή σύγκλειση των δοντιών;

Τα περισσότερα άτομα με ήπια κακή σύγκλειση δεν απαιτούν θεραπεία. Όμως, ο οδοντίατρος θα σας παραπέμψει σε έναν ορθοδοντικό αν έχετε έντονο πρόβλημα κακής σύγκλεισης. Ανάλογα με τον τύπο της κακής σύγκλεισης, ο ορθοδοντικός θα σας προτείνει ποικίλες θεραπείες, όπως:

  • Σιδεράκια για την επιδιόρθωση της θέσης των δοντιών
  • Αφαίρεση δοντιών εάν υπάρχει υπερπληθώρα
  • Επανασχεδιασμός των δοντιών ή χρήση σφραγισμάτων
  • Χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ή τη βράχυνση της γνάθου
  • Σύρματα ή άλλα εργαλεία για τη σταθεροποίηση του οστού της γνάθου

Η θεραπεία για τη διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες επιπλοκές, όπως:

  • Τερηδόνα
  • Πόνο ή δυσφορία
  • Ερεθισμό του στόματος από τη χρήση συσκευών, όπως σιδεράκια
  • Δυσκολία στη μάσηση ή την ομιλία κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η κακή σύγκλειση των δοντιών;

Η πρόληψη της διαταραχής είναι δύσκολη, επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις κακής σύγκλεισης είναι κληρονομικές. Οι γονείς μικρών παιδιών θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση πιπίλας και μπουκαλιού, ώστε να βοηθήσουν στη μείωση των αλλαγών κατά την ανάπτυξη της γνάθου. Ο έγκαιρος εντοπισμός της κακής σύγκλεισης θα μειώσει τη διάρκειας και τη σοβαρότητα της θεραπείας που χρειάζεται για την επιδιόρθωση του προβλήματος.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της κακής σύγκλεισης των δοντιών;

Η θεραπεία της κακής σύγκλεισης των δοντιών σε παιδιά και ενήλικες τυπικά οδηγεί στην επιδιόρθωση του προβλήματος. Η έγκαιρη αντιμετώπιση στην παιδική ηλικία θα μειώσει τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς και το κόστος της.

Οι ενήλικες επίσης μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα. Όμως, η θεραπεία στους ενήλικες γενικά χρειάζεται περισσότερο χρόνο και είναι πιο ακριβή. Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπίζεται η κακή σύγκλειση τόσο καλύτερη είναι η έκβαση.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Emerich, K., & Wojtaszek-Slominska, A. (2010, June). Later orthodontic complications caused by risk factors observed in the early years of life [Abstract]. European Journal of Pediatrics, 169(6), 651-655 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19859733

2. Gallois, R. (n.d.). Classification of malocclusion columbia.edu/itc/hs/dental/D5300/Classification%20of%20Malocclusion%20GALLOIS%2006%20final_BW.pdf