Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα

Τι είναι η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα;

Η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα είναι μια λοίμωξη του εξωτερικού τμήματος του καναλιού του αυτιού, η οποία έχει επεκταθεί στα οστά της βάσης του κρανίου. Η νόσος αυτή ονομάζεται επίσης νεκρωτική εξωτερική ωτίτιδα ή οστεομυελίτιδα βάσης κρανίου και προσβάλλει τα οστά του σαγονιού και του προσώπου. Η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με διαβήτη και οφείλεται συχνά στα βακτήρια του σταφυλόκοκκου. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι περίπου το 90% των ατόμων που παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη ασθένεια πάσχουν επίσης από τη νόσο του διαβήτη.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζουν τα άτομα με κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα;

Τα άτομα με τη συγκεκριμένη νόσο εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • απώλεια ακοής
  • πυρετό
  • δυσκολία στην κατάποση
  • αδυναμία των μυών του προσώπου
  • λαρυγγίτιδα ή απώλεια της φωνής
  • πολύ έντονος πόνος στο αυτί, μαζί με έντονο τσούξιμο στην περιοχή
  • καταρροή κίτρινων ή πράσινων εκκρίσεων, με έντονη μυρωδιά από το αυτί 
  • οίδημα και κοκκίνισμα στην περιοχή γύρω από το αυτί.

Είναι σημαντικό, σε περίπτωση που κάποιος εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα να επικοινωνήσει αμέσως με έναν ιατρό, προκειμένου να λάβει κατάλληλη θεραπεία και να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές της νόσου.

Αίτια

Που οφείλεται η κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα και ποια άτομα είναι πιο πιθανό να την εμφανίσουν ;

Η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα εμφανίζεται ως επιπλοκή της εξωτερική ωτίτιδας, όταν αυτή δεν θεραπευτεί άμεσα και συμβαίνει κυρίως σε άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας ή σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως για παράδειγμα με διαβήτη, HIV, AIDS ή άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπείες. Εφόσον, εισέλθουν βακτήρια στο κανάλι του αυτιού ενός ατόμου και προκαλέσουν λοίμωξη, θα πρέπει να καταπολεμηθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα, εάν όμως, αυτό δεν είναι ικανό να τα αντιμετωπίσει, θα πρέπει το άτομο να λάβει άμεση ιατρική θεραπεία. Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, η λοίμωξη θα επεκταθεί προσβάλλοντας τα οστά στη βάση του κρανίου και προκαλώντας κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα, ενώ εάν ούτε αυτή θεραπευτεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η μόλυνση μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο και στα κρανιακά νεύρα, προκαλώντας ακόμα και θάνατο του ατόμου. 

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της κακοήθους εξωτερικής ωτίτιδας;

Αρχικά, ο ιατρός θα καταγράψει τα συμπτώματα που εμφανίζει το άτομο, καθώς και το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του, προκειμένου να δει εάν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα που προκαλούν καταστολή του ανοσοποιητικού. Στην συνέχεια, θα διεξάγει φυσική εξέταση της περιοχής και θα παρατηρήσει το εσωτερικό του αυτιού για σημάδια λοίμωξης. Κατόπιν, εάν υπάρχουν εκκρίσεις από το αυτί θα ληφθεί δείγμα για εργαστηριακή ανάλυση, προκειμένου να προσδιοριστεί το είδος του μικροοργανισμού, ενώ θα διεξαχθούν και κάποια επιπλέον τεστ προκειμένου να φανεί, πόσο έχει επεκταθεί η λοίμωξη. Τέτοια τεστ, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αξονική τομογραφία εγκεφάλου
  • μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου
  • νευρολογική εξέταση
  • σάρωση ραδιονουκλεϊδίων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται θεραπευτικά η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα;

Η θεραπεία της κακοήθους εξωτερικής ωτίτιδας συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση των βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη, ενώ εάν η λοίμωξη έχει επεκταθεί πολύ μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης είναι αρκετά δύσκολη και το άτομο μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνει αντιβιοτικά για αρκετούς μήνες, ενώ στην αρχή αυτά μπορεί να χορηγούνται και ενδοφλέβια για ένα διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, το άτομο δεν πρέπει  να διακόψει την αγωγή του εάν δεν επιβεβαιώσει ο ιατρός ότι η λοίμωξη έχει αντιμετωπιστεί πλήρως. Από την άλλη, η χειρουργική επέμβαση λαμβάνει χώρα αφού το άτομο έχει θεραπευτεί πλήρως, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει πολύ εκτεταμένη βλάβη σε ορισμένους ιστούς και απαιτείται αφαίρεση αυτών.

Μπορεί η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα να επανεμφανιστεί μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, και ειδικότερα σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι δυνατόν η νόσος να επανεμφανιστεί ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας προκαλώντας βλάβες στα κρανιακά νεύρα και τον εγκέφαλο. Η μόλυνση του εγκεφάλου από τη νόσο είναι αρκετά σπάνια, αλλά μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και θάνατο του ατόμου. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε άτομο με τα συμπτώματα της νόσου να απευθύνεται άμεσα στον ιατρό, προκειμένου να λαμβάνει έγκαιρα κατάλληλη θεραπεία, αλλά και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. 

Πρόληψη

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αποφύγει την εμφάνιση της κακοήθους εξωτερικής ωτίτιδας;

Το βασικό που πρέπει να έχει στο νου του κάποιος, ειδικότερα εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου, είναι να θεραπεύσει πλήρως και άμεσα κάθε περίπτωση εξωτερικής ωτίτιδας που μπορεί να εμφανίσει. Αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αγωγής που έχει χορηγήσει ο ιατρός, για όσο διάστημα εκείνος υποδείξει, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανεμφανιστεί η λοίμωξη. 

Επιπλέον, εάν ένα άτομο έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι σημαντικό να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να φροντίζει την γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Για παράδειγμα, εάν έχει διαβήτη είναι σημαντικό να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, ενώ εάν έχει AIDS να λαμβάνει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.   

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Handzel, O., & Halperin, D. (2003, July 15). Necrotizing (malignant) otitis externa. American Family Physician, 68(2), 309312 aafp.org/afp/2003/0715/p309.html

2. Kesser, B. W. (2014, September). Malignant external otitis merckmanuals.com/professional/ear-nose-and-throat-disorders/external-ear-disorders/malignant-external-otitis

3. Paauw, D. S. (2000). Infectious emergencies in patients with diabetes. Clinical Diabetes, 18(3) journal.diabetes.org/clinicaldiabetes/V18N32000/pg102.htm

4. Singh, R. (2012). Malignant otitis externa. Pulse, 72(12), 35 pulsetoday.co.uk/clinical/ent-clinic-malignant-otitis-externa/13716684.article