Διαγνωστικές εξετάσεις

Καλλιέργεια αίματος (Αιμοκαλλιέργεια)

Τι είναι η καλλιέργεια αίματος;

Η καλλιέργεια αίματος είναι μία εξέταση που ελέγχει την ύπαρξη εξωγενών «εισβολέων», όπως βακτήρια, μύκητες και άλλοι μικροοργανισμοί, στο αίμα. Η ύπαρξη αυτών των παθογόνων στην αιματική κυκλοφορία μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης του αίματος, μία πάθηση γνωστή ως βακτηριαιμία. Θετική καλλιέργεια αίματος σημαίνει ότι έχετε βακτήρια στο αίμα.

Αυτός ο τύπος λοίμωξης επηρεάζει το αίμα που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα. Βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος, των πνευμόνων, του ουροποιητικού ή του γαστρεντερικού συστήματος είναι κοινές πήγες μόλυνσης του αίματος.

Μία λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στην αιματική κυκλοφορία και να γίνει συστημική αν είναι σοβαρή ή αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο. Η συστημική λοίμωξη είναι γνωστή ως σήψη.

Η καλλιέργεια αίματος απαιτεί μόνο ένα δείγμα αίματος. Η εξέταση πραγματοποιείται σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο και τα αποτελέσματα προωθούνται στον ιατρό σας, ο οποίος θα τα χρησιμοποιήσει για να θεραπεύσει την όποια λοίμωξη.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η καλλιέργεια αίματος;

Η καλλιέργεια αίματος παραγγέλλεται όταν ο γιατρός υποπτεύεται ότι έχετε λοίμωξη του αίματος. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται τέτοιες πιθανές λοιμώξεις, επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Μία τέτοια επιπλοκή λοίμωξης του αίματος είναι η σήψη.

Στη σήψη, τα παθογόνα που προκάλεσαν τη λοίμωξη της αιματικής κυκλοφορίας, αναστέλλουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και αποτρέπουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα παθογόνα επίσης παράγουν τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα όργανα.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα βοηθήσουν το γιατρό να καθορίσει ποιος μικροοργανισμός ή βακτήριο προκάλεσε τη λοίμωξη και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Συμπτώματα λοίμωξης του αίματος και σήψης

Θα πρέπει να καλέσετε το 166 ή να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας αν βιώνετε συμπτώματα λοίμωξης του αίματος, όπως:

Χωρίς θεραπεία, μια αιματική λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί στο πιο σοβαρό στάδιο, τη σήψη. Τα συμπτώματα της σήψης περιλαμβάνουν τα προαναφερθέντα, καθώς και ενδείξεις οργανικής βλάβης. Τα ακόλουθα αποτελούν επιπρόσθετα συμπτώματα σήψης:

Καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρές επιπλοκές της σήψης, όπως:

 • Φλεγμονή σε όλο το σώμα
 • Σχηματισμός πολλών μικροσκοπικών θρόμβων σε μικρά αιμοφόρα αγγεία
 • Επικίνδυνη πτώση στην αρτηριακή πίεση
 • Ανεπάρκεια ενός ή περισσοτέρων οργάνων

Προδιαθεσικοί παράγοντες λοίμωξης του αίματος

Οι καλλιέργειες αίματος πραγματοποιούνται περισσότερο συχνά σε άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μιας λοίμωξης του αίματος. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να υποστείτε λοίμωξη του αίματος εάν έχετε διαγνωστεί με:

Οι ακόλουθες καταστάσεις επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης του αίματος:

 • Έχετε υποστεί πρόσφατα λοίμωξη.
 • Έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση.
 • Έχετε υποβληθεί σε προσθετική αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας.
 • Έχετε λάβει ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Οι καλλιέργειες αίματος επίσης πραγματοποιούνται περισσότερο συχνά σε νεογνά και παιδιά με πυρετό που μπορεί να έχουν λοίμωξη αλλά δεν εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα της σήψης. Οι ηλικιωμένοι επίσης έχουν αυξημένες πιθανότητες λοίμωξης του αίματος.

Καλλιέργεια αίματος για άλλες παθήσεις

Μία καλλιέργεια αίματος επίσης χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παθήσεων, όπως ενδοκαρδίτιδα. Η ενδοκαρδίτιδα είναι μία πάθηση στην οποία βακτήρια στην αιματική κυκλοφορία συσσωρεύονται στις καρδιακές βαλβίδες, και μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την καλλιέργεια αίματος;

Οι κίνδυνοι που συνοδεύουν μία εξέταση αίματος είναι ελάχιστοι. Τα άτομα που έχουν πιο δυσπρόσιτες φλέβες μπορεί να βιώσουν περισσότερη δυσφορία από το σύνηθες κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Άλλοι σπάνιοι κίνδυνοι είναι οι εξής:

 • Υπερβολική αιμορραγία
 • Μόλυνση στο σημείο
 • Λιποθυμία στη θέα του αίματος
 • Αιμάτωμα (συσσώρευση αίματος κάτω από το δέρμα)

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την καλλιέργεια αίματος;

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των συμπληρωμάτων. Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να διακόψετε προσωρινά κάποια φάρμακα, γιατί μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας αίματος.

Εάν φοβάστε τις βελόνες, ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας που πρόκειται να λάβει το δείγμα αίματος.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η καλλιέργεια αίματος;

Το αίμα συλλέγεται στο νοσοκομείο, στα επείγοντα περιστατικά ή σε άλλο εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο. Οι καλλιέργειες αίματος σπάνια πραγματοποιούνται εξωνοσοκομειακά.

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Μπορεί να ληφθούν πολλαπλά δείγματα αίματος από διαφορετικές φλέβες, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εντοπισμού βακτηρίων και μυκήτων στην αιματική κυκλοφορία. Αν είστε ενήλικας, ο γιατρός ή η ιατρική ομάδα θα συλλέξει δύο με τρία δείγματα, συχνά σε διαφορετικές επισκέψεις.

Μετά τη λήψη του αίματος, ο νοσηλευτής θα καλύψει το σημείο με αυτοκόλλητο επίθεμα ή γάζα. Τα αίμα στη συνέχεια αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου θα πραγματοποιηθεί η καλλιέργεια. Κάθε δείγμα αίματος προστίθεται σε ένα δοχείο που περιέχει ένα υγρό γνωστό ως θρεπτικό υλικό. Το θρεπτικό υλικό ενισχύει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών που υπάρχουν στο αίμα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Εάν η καλλιέργεια αίματος είναι θετική, αυτό σημαίνει ότι έχετε βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη στο αίμα. Τα αποτελέσματα συνήθως βοηθούν τον γιατρό να εντοπίσει τα βακτήρια ή τους μύκητες που προκαλούν τη λοίμωξη.

Ανάλογα με τον τύπο του μικροοργανισμού που ανακαλύφθηκε, ο ιατρός θα ζητήσει μία άλλη εξέταση που ονομάζεται δοκιμή ελέγχου ευαισθησίας, ώστε να καθοριστεί ποιο φάρμακο δρα καλύτερα έναντι του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. Είναι βασική πρακτική να πραγματοποιείται μία δοκιμή ελέγχου ευαισθησίας μετά από μία θετική καλλιέργεια αίματος. Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν η λοίμωξη δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Μετά την καλλιέργεια

Αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι έχετε λοίμωξη του αίματος, θα ξεκινήσει άμεσα θεραπεία με ενδοφλέβια ευρέως φάσματος αντιβιοτικά. Αυτά τα φάρμακα θα αρχίσουν να καταπολεμούν μία πληθώρα βακτηρίων για το διάστημα που αναμένετε τα αποτελέσματα της καλλιέργειας αίματος ή της δοκιμής ευαισθησίας.

Οι λοιμώξεις του αίματος γενικά απαιτούν άμεση θεραπεία σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Αν εμφανιστεί σήψη, μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή, ιδιαίτερα αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν έχετε σήψη, θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε για να λάβετε θεραπεία.

Οι λοιμώξεις του αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, επομένως θα πρέπει να μιλήσετε στο γιατρό σας αν βρίσκεστε σε κίνδυνο ή αν εμφανίζετε συμπτώματα. Οποιοσδήποτε πυρετός διαρκεί περισσότερο από τρεις μέρες θα πρέπει να αξιολογείται από γιατρό. Εάν ένα βρέφος κάτω των τριών μηνών έχει πυρετό, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από γιατρό.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Blood culture. (2015, September) kidshealth.org/parent/general/sick/labtest3.html

2. Blood culture. (n.d.) urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=blood_culture

3. Blood culture: The test. (2015, November 9) labtestsonline.org/understanding/analytes/blood-culture/tab/test

4. Ramachandran, G. (2014, January). Gram-positive and gram-negative bacterial toxins in sepsis. Virulence, 5(1), 213-218. Retrieved by ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3916377/

5. Susceptibility testing: At a glance. (2016, January 20) labtestsonline.org/understanding/analytes/susceptibility/tab/glance/