Παθολογικά

Καλοήθεις όγκοι

Τι είναι οι καλοήθεις όγκοι;

Οι καλοήθεις όγκοι αναφέρονται σε μη καρκινική ανάπτυξη κυττάρων στο σώμα. Σε αντίθεση με τους καρκινικούς όγκους, δεν κάνουν μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι καλοήθεις όγκοι μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε. Εάν ανακαλύψετε ένα ογκίδιο ή μια μάζα στο σώμα που μπορεί να ψηλαφηθεί εξωτερικά, μπορεί αμέσως να υποθέσετε ότι είναι καρκινική. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που εντοπίζουν μάζες στο μαστό κατά τη διάρκεια αυτοεξέτασης συχνά ανησυχούν. Όμως οι περισσότεροι όγκοι στο στήθος είναι καλοήθεις. Στην πραγματικότητα, πολλοί όγκοι σε όλο το σώμα είναι καλοήθεις.

Οι καλοήθεις είναι εξαιρετικά συχνοί, με εννιά στις δέκα γυναίκες να έχουν καλοήθεις αλλαγές στο μαστικό ιστό. Παρομοίως, οι καλοήθεις όγκοι στα οστά έχουν μεγαλύτερο επιπολασμό από ό, τι οι καρκινικοί όγκοι.

Αίτια Τύποι Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Διαβίωση Επίσκεψη στον ιατρό

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των καλοήθων όγκων;

Η ακριβής αιτία ενός καλοήθους όγκου είναι συχνά άγνωστη. Ο όγκος αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα του σώματος διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται με υπερβολικό ρυθμό. Φυσιολογικά, το σώμα είναι σε θέση να ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση. Όταν κύτταρα πεθαίνουν ή καταστρέφονται, αυτόματα ανανεώνονται με νέα και υγιή. Στην περίπτωση ενός όγκου, τα νεκρά κύτταρα παραμένουν και σχηματίζουν μία ανάπτυξη που ονομάζεται όγκος.

Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο. Όμως σε αντίθεση με τα κύτταρα των καλοηθών όγκων, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισβάλουν σε παρακείμενους ιστούς και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι καλοηθών όγκων;

Υπάρχει μία πληθώρα καλοηθών όγκων που μπορούν να σχηματιστούν σε διαφορετικά μέρη του σώματος.

Οι καλοήθεις όγκοι ταξινομούνται ανάλογα με το σημείο που εμφανίζονται. Τα λιπώματα, για παράδειγμα, σχηματίζονται από λιπώδη κύτταρα, ενώ τα μυώματα από μυϊκά κύτταρα. Παρακάτω αναφέρονται οι διαφορετικοί τύποι καλοηθών όγκων:

  • Τα αδενώματα σχηματίζονται σε μία λεπτή στιβάδα ιστού που καλύπτει αδένες, όργανα και άλλες εσωτερικές δομές. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τους πολύποδες του παχέος εντέρου και τους όγκους στο ήπαρ.
  • Τα λιπώματα σχηματίζονται από λιπώδη κύτταρα και είναι ο πιο κοινός τύπος καλοήθους όγκου, σύμφωνα με την Κλινική Cleveland. Συχνά εντοπίζονται στην πλάτη, τα χέρια ή τον αυχένα. Είναι μαλακά και κυκλικά και μπορούν να κινηθούν ελαφρά κάτω από το δέρμα.
  • Τα μυώματα αναπτύσσονται από μυϊκά κύτταρα ή σε τοιχώματα αιμοφόρων αγγείων. Μπορούν επίσης να σχηματιστούν σε λείους μύες, όπως σε αυτούς που βρίσκονται στο εσωτερικό οργάνων, όπως η μήτρα ή ο στόμαχος.
  • Οι σπίλοι είναι μη καρκινικοί όγκοι στο δέρμα και είναι αρκετά συχνοί.
  • Τα ινομυώματα μπορούν να αναπτυχθούν στον ινώδη ιστό που εντοπίζεται σε πολλά όργανα. Συνήθως αναπτύσσονται στη μήτρα και είναι γνωστά ως ινομυώματα μήτρας.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι καλοήθεις όγκοι ελέγχονται προσεκτικά. Η μη καρκινικοί σπίλοι ή οι πολύποδες του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικούς με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένοι τύποι εσωτερικών καλοηθών όγκων μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα. Τα ινομυώματα μήτρας μπορούν να δημιουργήσουν πυελικό άλγος και μη φυσιολογική αιμορραγία, και κάποιοι εσωτερικοί όγκοι να αποφράξουν ένα αιμοφόρο αγγείο ή να προκαλέσουν πόνο πιέζοντας ένα νεύρο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει έναν καλοήθη όγκο, ακόμη και τα παιδιά, αν και οι ενήλικες είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν με την πάροδο των ετών.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των καλοηθών όγκων;

Δεν δημιουργούν όλοι οι όγκοι, είτε καρκινικοί είτε μη καρκινικοί, συμπτώματα.

Ανάλογα με τη θέση του όγκου, μία πληθώρα συμπτωμάτων μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητα σημαντικών οργάνων ή αισθήσεων. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο, μπορεί να βιώσετε πονοκεφάλους, θολή όραση και συγκεχυμένη μνήμη.

Εάν ο όγκος βρίσκεται κοντά στο δέρμα ή σε μία περιοχή μαλακού ιστού, όπως στην κοιλιακή χώρα, η μάζα μπορεί να ψηλαφηθεί.

Ανάλογα με τη θέση, πιθανά συμπτώματα ενός καλοήθους είναι τα εξής:

Οι καλοήθεις όγκοι μπορεί να είναι αρκετά μεγάλοι για να εντοπιστούν, ιδιαίτερα αν βρίσκονται κοντά στο δέρμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν είναι τόσο μεγάλοι ώστε να προκαλούν δυσφορία ή πόνο. Αν είναι, μπορούν να αφαιρεθούν. Στα λιπώματα, για παράδειγμα, το μέγεθος μπορεί να επιτρέπει τον εντοπισμό τους, αλλά γενικά είναι μαλακά, κινητά και ανώδυνα. Σε περιπτώσεις καλοηθών όγκων που εμφανίζονται στο δέρμα, όπως στους σπίλους, μπορεί να παρατηρήσετε αποχρωματισμό του δέρματος. Εν κατακλείδι, οτιδήποτε φαίνεται μη φυσιολογικό θα πρέπει να εξετάζεται από έναν επαγγελματία υγείας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι καλοήθεις όγκοι;

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μία πληθώρα τεχνικών για τη διάγνωση καλοηθών όγκων. Το κλειδί στη διάγνωση είναι να καθοριστεί εάν ο όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης. Μόνο οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να το καθορίσουν αυτό με βεβαιότητα.

Ο γιατρός αρχικά θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας. Επίσης θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματά σας.

Πολλοί εσωτερικοί καλοήθεις όγκοι εντοπίζονται με απεικονιστικές τεχνικές, όπως:

  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Ψηφιακή μαστογραφία
  • Υπερηχογράφημα
  • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ

Οι καλοήθεις όγκοι συχνά έχουν έναν ορατό προστατευτικό σάκο που βοηθά τους γιατρούς να τους διαγνώσουν ως καλοήθεις. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο ύπαρξης καρκινικών δεικτών.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί βιοψία για να καθοριστεί αν ο όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης. Η βιοψία μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο επεμβατική ανάλογα με τη θέση του όγκου. Οι δερματικοί όγκοι αφαιρούνται εύκολα και απαιτούν μόνο τοπική αναισθησία, ενώ οι πολύποδες παχέος εντέρου απαιτούν κολονοσκόπηση και ένας όγκος στομάχου ενδοσκόπηση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι καλοήθεις όγκοι;

Δεν χρειάζονται όλοι οι καλοήθεις όγκοι θεραπεία. Εάν ο όγκος είναι μικρός και δεν προκαλεί συμπτώματα, ο γιατρός θα σας προτείνει παρακολούθηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία ενέχει περισσότερους κινδύνους από ότι ο ίδιος ο όγκος. Κάποιοι όγκοι δεν χρειάζονται πότε θεραπεία.

Αν ο γιατρός αποφασίσει να προχωρήσει σε θεραπεία, το συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο θα εξαρτηθεί από τη θέση του όγκου. Ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί για κοσμητικούς λόγους εάν, για παράδειγμα, βρίσκεται στο πρόσωπο ή το λαιμό. Άλλοι όγκοι που επηρεάζουν όργανα, νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία συχνά αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.

Η χειρουργική επέμβαση για τους όγκους συχνά πραγματοποιείται με ενδοσκοπικές τεχνικές που απαιτούν μικρότερες χειρουργικές τομές και συντομότερο χρόνο επούλωσης και ανάρρωσης.

Διαδικασίες, όπως η ενδοσκόπηση ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα και η κολονοσκόπηση, δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου χρόνο ανάρρωσης, αν και δίνεται η συμβουλή στους ασθενείς να τους οδηγήσει κάποιος στο σπίτι και να ξεκουραστούν για το υπόλοιπο της ημέρας. Η βιοψία δερματικών όγκων μπορεί να χρειαστεί λίγες εβδομάδες για να επουλωθεί και απαιτεί τις βασικές διαδικασίες επούλωσης, όπως αλλαγή επιδέσμων και κάλυψη. Όσο πιο επεμβατική είναι η θεραπεία τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ανάρρωσης. Η ανάρρωση από την αφαίρεση ενός καλοήθους εγκεφαλικού όγκου, για παράδειγμα, θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμη και όταν αφαιρεθεί, μπορεί να χρειαστείτε λογοθεραπεία, εργοθεραπεία ή φυσικοθεραπεία για την διευθέτηση των προβλημάτων που άφησε ο όγκος.

Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί με ασφάλεια να προσεγγίσει τον όγκο, ο γιατρός θα σας προτείνει ακτινοθεραπεία για να μειωθεί το μέγεθός του ή να προληφθεί η ανάπτυξή του.

Παρόλο που η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με άθληση και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτρέψει προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου, δεν υπάρχουν φυσικές ή εναλλακτικές θεραπείες για τους καλοήθεις όγκους.

Διαβίωση

Ζώντας με καλοήθεις όγκους

Πολλοί καλοήθεις όγκοι δεν αφαιρούνται αν δεν δημιουργούν συμπτώματα και επιπλοκές. Όμως θα πρέπει να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές.

Εάν δεν αφαιρεθεί ο όγκος, ο γιατρός θα σας ενημερώσει για το πότε πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να βεβαιωθείτε ότι ο όγκος δεν μεγαλώνει.

Όσο ο όγκος δεν προκαλεί πόνο ή δυσφορία και δεν αλλάζει ή δεν μεγαλώνει, μπορείτε να ζείτε φυσιολογικά με αυτόν.

Επίσκεψη στον ιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Παρόλο που πολλοί όγκοι είναι καλοήθεις, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό σας μόλις εντοπίσετε έναν όγκο ή ένα σύμπτωμα που μπορεί να υποδεικνύει όγκο, όπως δερματικές κακώσεις ή ασυνήθιστους σπίλους.

Είναι επίσης σημαντικό να πραγματοποιήσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές σε έναν όγκο που παλιότερα είχε διαγνωστεί ως καλοήθης, όπως αύξηση του μεγέθους ή αλλαγή στα συμπτώματα. Ορισμένοι τύποι καλοήθων όγκων μπορεί να γίνουν καρκινικοί με την πάροδο του χρόνου και ο έγκαιρος εντοπισμός τους κάνει όλη τη διαφορά.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved