Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη

Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη;

Η καλοήθης μεγέθυνση του προστάτη είναι μια κοινή πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται οίδημα στον αδένα προστάτη πέρα του φυσιολογικού. Είναι γνωστή και ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή ΚΥΠ. Αν πάσχετε από την διαταραχή αυτή, να θυμάστε πάντα ότι δεν πρόκειται για κάποια μορφή καρκίνου. Η πάθηση όμως εξακολουθεί να χρήζει θεραπείας όταν συνοδεύεται από συμπτώματα.

Ο προστάτης αδένας απαντάται μόνο στους άντρες και συνήθως έχει το μέγεθος ενός καρυδιού. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από το πέος. Ένας σωλήνας που ονομάζεται ουρήθρα, ο οποίος μεταφέρει τα ούρα από την κύστη, διαπερνά το κέντρο του προστάτη αδένα.

Ένας υπερμεγέθης προστάτης μπορεί να συμπιέζει την ουρήθρα, γεγονός που μπορεί να πρoκαλέσει στένωση ή έμφραξη του σωλήνα που αποτρέπει τα ούρα σας από το να έχουν φυσιολογική ροή.

Ευτυχώς, ο προστάτης αδένας δεν είναι όργανο ζωτικής σημασίας. Είναι δυνατό να αφαιρεθεί μέσω χειρουργικής επέμβασης αν τα προβλήματα που προκαλεί επηρεάζουν πολύ έντονα την ποιότητα ζωής σας.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη;

Αν πάσχετε από υπερπλασία του προστάτη, μπορεί να έχετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία τείνουν να επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου:

  • ανάγκη να ουρείτε συχνότερα από το φυσιολογικό
  • αυξημένη ανάγκη για ούρηση κατά την διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία)
  • δυσκολία έναρξης της ούρησης
  • αδύναμη ροή ούρων ή ροή που ξεκινάει και σταματάει (σταγόνες)
  • αίσθημα ότι πρέπει να πιεστείτε για την παραγωγή ούρων
  • αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης μετά την ούρηση
  • συνεχόμενες σταγόνες ούρων αφού έχετε ουρήσει

Μπορεί επίσης να έχετε κάποιες επιπλοκές λόγω της υπερπλασίας του προστάτη, όπως είναι η ουρολοίμωξη. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να εμφανίσετε πέτρες στην κύστη ή τους νεφρούς.

Ωστόσο, δεν αισθάνονται όλοι οι πάσχοντες τα συμπτώματα ή μπορεί να έχετε και συμπτώματα τα οποία φαινομενικά δεν σχετίζονται με τον προστάτη αδένα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη;

Όταν φτάσετε στην ηλικία των 45, έχετε αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσετε υπερπλασία του προστάτη. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών άνω των 50 παρουσιάζουν υπερπλασία προστάτη. Μέχρι την ηλικία των 85, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 90%.

Κάποιες έρευνες θεωρούν ότι την ευθύνη για την υπερπλασία του προστάτη φέρουν οι ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται στους άνδρες καθώς μεγαλώνουν.

Αν έχετε κάποιο στενό συγγενή με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, έχετε αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσετε και οι ίδιοι την πάθηση αυτή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Ο ιατρός σας θα σας κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας. Ίσως να διενεργήσει πρωκτική εξέταση, ώστε να ελέγξει το μέγεθος και το σχήμα του προστάτη αδένα.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις ούρων και αίματος. Μέσω των εξετάσεων αυτών, ο ιατρός σας θα ελέγξει τα επίπεδα των ειδικών αντιγόνων του αδένα (PSA) στο αίμα σας. Τα ποσοστά των PSA αυξάνονται όταν υπάρχει υπερπλασία του προστάτη.

Τα υψηλά επίπεδα PSA μπορεί κάποιες φορές να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του προστάτη, οπότε ο ιατρός σας μπορεί να θελήσει να ελέγξει και την περίπτωση αυτή. Αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, ο ιατρός σας μπορεί να παραπέμψει προς ανάλυση ένα δείγμα κυττάρων του προστάτη. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε υπερηχογράφημα.

Άλλη εξέταση που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε είναι η κυστεοσκόπηση, όπου ο ιατρός σας θα εισάγει ένα λεπτό εργαλείο με κάμερα στην ουρήθρα σας μέσα από το άκρο του πέους. Ο ιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει την μέθοδο αυτή ώστε να ελέγξει τον προστάτη αδένα από το εσωτερικό του σώματος.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ουρήσετε μέσα σε μια συσκευή η οποία καταγράφει την ροή των ούρων.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη;

Προσαρμογή του τρόπου ζωής

Αν τα συμπτώματά σας είναι μέτρια, μπορεί να μην χρειαστείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ίσως να μπορέσετε να διαχειριστείτε την πάθησή σας κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως το να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών την νύχτα και να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Ο ιατρός σας θα παρακολουθεί τον προστάτη σας σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Φαρμακευτική αγωγή

Όταν τα συμπτώματα είναι μέτρια, ακολουθείται πιο συχνά η φαρμακευτική θεραπεία. Μπορεί να λάβετε άλφα-αναστολείς ώστε να χαλαρώσουν οι μύες του προστάτη. Ο ιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα γνωστά ως αναστολείς 5-άλφα-αναγωγάσης, τα οποία αλλάζουν την ορμονική σας ισορροπία και στοχεύουν στην μείωση του μεγέθους του προστάτη. Οι ασθενείς συχνά λαμβάνουν και τα δύο είδη των φαρμακευτικών αγωγών. Αν λαμβάνετε αυτές τις αγωγές, θα πρέπει να παρακολουθείτε την πίεση του αίματος, καθώς αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες μπορεί να την επηρεάσουν.

Χειρουργική επέμβαση

Αν ο προστάτης σας δεν ανταποκριθεί στην φαρμακευτική θεραπεία ή αν είναι υπερμεγέθης, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί το υπερμέγεθες τμήμα του αδένα. Η πιο κοινή επέμβαση είναι γνωστή ως διουρηθρική εκτομή του προστάτη (ΔΕΠ). Όπως συμβαίνει και με την κυστεοσκόπηση, ένα μακρύ και λεπτό εργαλείο με κάμερα εισέρχεται στην ουρήθρα ώστε να φτάσει στον προστάτη. Το εργαλείο τότε αφαιρεί τους υπερμεγέθης ιστούς χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική θηλιά. Η θηλιά κόβει και ταυτόχρονα καυτηριάζει τα αιμοφόρα αγγεία ώστε η αιμορραγία να τεθεί υπό έλεγχο.

Ένα άλλο είδος επέμβασης είναι η διουρηθρική τομή του προστάτη (ΔΤΠ). Κατά την διαδικασία αυτή, διευρύνεται η ουρήθρα ώστε να επιτρέπει δυνατότερη ροή των ούρων. Αυτή είναι μια «ανοιχτή» επέμβαση, απαιτείται δηλαδή εξωτερική τομή ώστε να φτάσει ο ιατρός στον προστάτη. Οι γιατροί κάνουν χρήση της επέμβασης αυτής μόνο σε σοβαρότερες περιπτώσεις.

Άλλες επιλογές

Οι μη επεμβατικές τεχνικές χρησιμοποιούν μικροκύματα, ραδιοκύματα ή λέιζερ για την αφαίρεση του υπερμεγέθους ιστού του προστάτη. Οι τεχνικές αυτές μπορεί να προκαλούν λιγότερες παρενέργειες, δεν έχουν αποδειχτεί όμως τόσο αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα όσο οι συμβατικές μέθοδοι.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση;

Μέσω της κοινής θεραπείας – δηλαδή την φαρμακευτική αγωγή, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής ή την χειρουργική επέμβαση – οι περισσότεροι άντρες βλέπουν μεγάλη βελτίωση στην κατάστασή τους. Κάποιοι άντρες ανησυχούν ότι η επέμβαση του προστάτη θα επηρεάσει την σεξουαλική τους λειτουργία. Αν, ωστόσο, υπάρχει στυτική λειτουργία πριν την επέμβαση του προστάτη, θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην φυσιολογική σας σεξουαλική δραστηριότητα αφού αναρρώσετε πλήρως από τη διαδικασία αυτή.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Benign prostatic hyperplasia. (n.d.)

2. Mayo Clinic Staff. (2014, November 13). Benign prostatic hyperplasia mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia/basics/definition/con-20030812

3. Prostate enlargement: Benign prostatic hyperplasia. (2014, September) kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/prostateenlargement/