Καρκίνος

Καρκίνος των νεφρών

Τι είναι ο καρκίνος των νεφρών;

Οι νεφροί είναι δύο όργανα στο σχήμα φασολιού με μέγεθος περίπου όσο μιας γροθιάς. Βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης. Οι νεφροί φιλτράρουν απόβλητα από το αίμα και παράγουν τα ούρα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καρκίνου που μπορεί να επηρεάσουν τους νεφρούς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, υπήρξαν περισσότερα από 63.000 νέα περιστατικά καρκίνου των νεφρών στις ΗΠΑ το 2017.

Η συχνότητα καρκίνου των νεφρών φαίνεται πως αυξάνεται, σύμφωνα με την Κλινική Mayo. Μία πιθανή αιτία μπορεί να είναι ο αυξημένος αριθμός αξονικών τομογραφιών.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου των νεφρών;

Αρκετοί τύποι καρκίνου μπορεί να επηρεάσουν τους νεφρούς. Το αδενοκαρκίνωμα των νεφρών είναι ο πιο κοινός τύπος στους ενήλικες και ξεκίνα στο τμήμα των νεφρών που φιλτράρουν το αίμα. Το καρκίνωμα της νεφρικής πυέλου ξεκίνα στο τμήμα των νεφρών όπου συλλέγονται τα ούρα.

Ο όγκος του Wilms είναι πιο κοινός τύπος καρκίνου των νεφρών σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι καρκίνου των νεφρών, αλλά είναι σπάνιοι.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των νεφρών;

Ο καρκίνος των νεφρών συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στα πρώιμα στάδια. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες καρκίνου των νεφρών;

Η αιτία του καρκίνου των νεφρών παραμένει άγνωστη. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Οικογενειακό ιστορικό
 • Κάπνισμα
 • Νεφρική νόσο
 • Προχωρημένη ηλικία
 • Παχυσαρκία
 • Έκθεση σε τοξίνες στο περιβάλλον εργασίας
 • Υπέρταση
 • Άρρεν φύλο

Υπάρχουν επίσης αρκετές κληρονομικές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών. Αυτές περιλαμβάνουν τη νόσο von Hippel-Lindau και το κληρονομικό θηλώδες νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος των νεφρών;

Η διάγνωση του καρκίνου των νεφρών απαιτεί ένα πλήρες ιστορικό και μία κλινική εξέταση. Ο γιατρός θα αναζητήσει ενδείξεις διόγκωσης ή μάζα στην κοιλιακή χώρα. Στους άντρες, ο γιατρός επίσης θα αναζητήσει μία διογκωμένη φλέβα με συστροφή στο όσχεο.

Μερικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στην ανίχνευση καρκίνου των νεφρών περιλαμβάνουν:

Πλήρες αιμοδιάγραμμα

Οι νεφροί παράγουν μία ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη και η οποία διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα μπορεί να αποκαλύψει εάν ο αριθμός των ερυθροκυττάρων είναι υψηλός, κάτι που υποδεικνύει πολυκυτταραιμία, ή χαμηλός, που υποδεικνύει αναιμία.

Βιοχημικές εξετάσεις αίματος

Οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας. Ο καρκίνος των νεφρών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορισμένων ουσιών στο αίμα, όπως ηπατικών ενζύμων και ασβεστίου.

Ανάλυση ούρων

Η ανάλυση ούρων μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει εάν υπάρχει αίμα στα ούρα. Επίσης μπορεί να αποκαλύψει έτερες ενδείξεις λοίμωξης.

Υπερηχογράφημα κοιλιάς και νεφρών

Ένα υπερηχογράφημα κοιλίας μπορεί να μετρήσει το μέγεθος και το σχήμα των νεφρών. Εάν υπάρχει όγκος, θα αποκαλυφθεί το μέγεθος και η σύστασή του.

Νεφρική αγγειογραφία

Σε αυτή την εξέταση, ο γιατρός θα εισάγει έναν καθετήρα σε μία μεγάλη αρτηρία του ποδιού ή της βουβωνικής περιοχής προς την νεφρική αρτηρία. Ύστερα θα χορηγήσει ένα ειδικό σκιαγραφικό υγρό εντός της αρτηρίας και θα λάβει μία σειρά ακτινογραφιών ακτίνων-Χ. Αυτό θα τον βοηθήσει να δει την αιματική παροχέτευση προς τους νεφρούς λεπτομερώς. Εάν υπάρχει όγκος, η αιματική ροή προς τον όγκο μπορεί επίσης να απεικονιστεί.

Ενδοφλέβια πυελογραφία

Σε αυτή την εξέταση, ο γιατρός θα χορηγήσει ένα ειδικό σκιαγραφικό υγρό στις φλέβες σας. Το υγρό αυτό επιτρέπει την απεικόνιση των νεφρών πιο καθαρά στις ακτινογραφίες ακτίνων-Χ, καθώς και τον εντοπισμό όγκου ή απόφραξης.

Αξονική τομογραφία της κοιλιακής χώρας

Η αξονική τομογραφία είναι μία μη επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ για τη δημιουργία εικόνων εγκάρσιας διατομής του σώματος. Επιτρέπεται η απεικόνιση:

 • Μυών
 • Οστών
 • Αιμοφόρων αγγείων
 • Λίπους
 • Οργάνων

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση εκτός των νεφρών.

Οι ακόλουθες εξετάσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό μετάστασης:

 • Σπινθηρογράφημα οστών
 • Μαγνητική τομογραφία της κοιλιακής χώρας
 • Αξονική τομογραφία κοιλίας ή θώρακος
 • Ακτινογραφία θώρακος
 • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ)

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος των νεφρών;

Η αντιμετώπιση του καρκίνου των νεφρών εστιάζει στην απομάκρυνση του όγκου από το σώμα. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται μέσω χειρουργικής επέμβασης, η οποία μπορεί να είναι ριζική ή συντηρητική.

Ριζική νεφρεκτομή

Η ριζική νεφρεκτομή είναι μία χειρουργική διαδικασία που απομακρύνει το νεφρό. Αφαιρείται ολόκληρο το όργανο μαζί με περιβάλλοντες ιστούς και λεμφαδένες. Ο επινεφριδιακός αδένας μπορεί επίσης να αφαιρεθεί. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται είτε μέσω μιας μεγάλης τομής ή λαπαροσκοπικά (με τη χρήση ενός λεπτού σωλήνα με μία μικροσκοπική κάμερα στην άκρη).

Συντηρητική νεφρεκτομή

Η συντηρητική νεφρεκτομή αφαιρεί μόνο τον όγκο, τους λεμφαδένες και κάποιους περιβάλλοντες ιστούς. Τμήμα του πάσχοντος νεφρού αφήνεται ως έχει. Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί επίσης να θανατωθούν μέσω κρυοχειρουργικής ή θερμοκαυτηρίασης με ραδιοσυχνότητα.

Μεταστατικός καρκίνος των νεφρών

Ο μεταστατικός καρκίνος των νεφρών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χειρουργική επέμβαση. Μετά την απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους του όγκου με χειρουργείο, θα χρειαστούν και άλλες θεραπείες, όπως ανοσοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία και ακτινοθεραπεία. Όλες αυτές, όμως, συνοδεύονται από παρενέργειες.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί συνθετικές μορφές ανοσοδραστικών χημικών που βρίσκονται στο σώμα. Η ιντερφερόνη και η αλδεσλευκίνη είναι παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων.

Στοχευμένα φάρμακα

Τα στοχευμένα φάρμακα είναι σχεδιασμένα να μπλοκάρουν συγκεκριμένα μη φυσιολογικά σήματα των καρκινικών νεφρικών κυττάρων. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι τα εξής:

 • Αξιτινίμπη
 • Σουνιτινίμπη
 • Μπεβασιζουμάμπη
 • Σοραφενίμπη
 • Παζοπανίμπη

Αυτά βοηθούν στον τερματισμό δημιουργίας νέων αγγείων τα οποία παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα καρκινικά κύτταρα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με καρκίνο των νεφρών;

Η έκβαση για τα άτομα με καρκίνο των νεφρών ποικίλει. Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εντοπίζεται ο καρκίνος και πόσο καλά το άτομο ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Περίπου 65% των καρκίνων των νεφρών και των καρκινωμάτων της νεφρικής πυέλου διαγιγνώσκονται πριν εξαπλωθούν. Ο καρκίνος μπορεί να κάνει μετάσταση στον άλλον νεφρό, αλλά το πιο πιθανό είναι πως θα εξαπλωθεί στους πνεύμονες. Ο μεταστατικός καρκίνος είναι δυσκολότερο να αντιμετωπισθεί.

Ο καρκίνος των νεφρών μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:

Οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο των νεφρών είναι υψηλότερες όταν η πάθηση αντιμετωπίζεται στα πρώιμα στάδια. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι η πενταετής πιθανότητα επιβίωσης για καρκίνο των νεφρών σταδίου 1 είναι 81%. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μόνο μία γενική εκτίμηση.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος των νεφρών;

Ένας υγιής τρόπος ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου καρκίνου των νεφρών. Ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε την ελάττωση του κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Ακολούθηση μιας ισορροπημένης διατροφής
 • Αποφυγή του καπνίσματος
 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
 • Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
 • Προστασία του εαυτού σας από χημικά και τοξίνες στο περιβάλλον εργασίας

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cancer stat facts: Kidney and renal pelvis cancer. (n.d.) seer.cancer.gov/statfacts/html/kidrp.html

2. Intravenous pyelogram (IVP). (n.d.). hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/radiology/intravenous_pyelogram_ivp_85,P01287/

3. Kidney cancer - patient version. (n.d.). cancer.gov/cancertopics/types/kidney

4. Mayo Clinic Staff. (2018). Kidney cancer. mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-cancer/symptoms-causes/syc-20352664

5. Renal arteriogram. (n.d.). hopkinsmedicine.org/vascular/procedures/renal/

6. Survival rates for kidney cancer by stage. (2017). cancer.org/cancer/kidneycancer/detailedguide/kidney-cancer-adult-survival-rates