Καρκίνος

Καρκίνος των ωοθηκών

Τι είναι ο καρκίνος των ωοθηκών;

Οι ωοθήκες είναι μικρά όργανα σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρας και παράγουν τα ωάρια. Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να εκδηλωθεί σε αρκετά διαφορετικά τμήματα της ωοθήκης.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ξεκινήσει στα γεννητικά κύτταρα, στα κύτταρα του στρώματος ή στα επιθηλιακά κύτταρα. Τα γεννητικά κύτταρα είναι αυτά που θα γίνουν ωάρια, τα κύτταρα του στρώματος αποτελούν τα κυρίως κύτταρα της ωοθήκης, ενώ τα επιθηλιακά σχηματίζουν το εξωτερικό μέρος της.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι 22.240 γυναίκες θα έχουν διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών στις ΗΠΑ το 2018 και 14.070 θάνατοι θα συμβούν από τον εν λόγω τύπο καρκίνου την ίδια χρονιά. Περίπου οι μισές περιπτώσεις αφορούν σε γυναίκες άνω των 63 ετών.

Συμπτώματα Αίτια Τύποι Διάγνωση Θεραπεία Στάδια Πρόγνωση Πρόληψη Στατιστικά

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών;

Το πρώιμο στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, για αυτό και η διάγνωση είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο, αν εκδηλωθούν κάποια συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο ή δυσφορία στην κοιλιακή ή πυελική χώρα
  • Συχνό φούσκωμα
  • Συχνοουρία
  • Δυσκολία στην κατανάλωση τροφών
  • Ταχεία αίσθηση πληρότητας μετά το φαγητό

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα εκδηλώνονται ξαφνικά και διαφέρουν από τη δυσφορία της φυσιολογικής πέψης ή του εμμήνου κύκλου. Επίσης, δεν υποχωρούν.

Επιπλέον συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών περιλαμβάνουν:

  • Πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη
  • Πόνο στη μέση
  • Αλλαγή στον έμμηνο κύκλο
  • Απώλεια βάρους
  • Αύξηση βάρους
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κόπωση
  • Πόνο στην πλάτη που επιδεινώνεται
  • Ακμή
  • Δυσπεψία
  • Κολπική αιμορραγία

Αν βιώνετε αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του καρκίνου των ωοθηκών;

Οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τι προκαλεί το σχηματισμό καρκίνου των ωοθηκών. Διαφορετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών, αλλά η ύπαρξη των εν λόγω παραγόντων δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα εκδηλώσετε καρκίνο.

Ο καρκίνος σχηματίζεται όταν κύτταρα στο σώμα αρχίζουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Οι ερευνητές που μελετούν τον καρκίνο των ωοθηκών προσπαθούν να ταυτοποιήσουν ποιες γενετικές μεταλλαγές είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση του.

Οι μεταλλαγές αυτές μπορεί να κληρονομηθούν από ένα γονέα ή να είναι επίκτητες. Με τον όρο «επίκτητες» εννοούμε ότι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τον καρκίνο των ωοθηκών;

Παρόλο που η αιτία του καρκίνου των ωοθηκών δεν είναι γνωστή, οι ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει αρκετούς προδιαθεσικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο του εν λόγω τύπου καρκίνου. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Γονίδια. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού ή των σαλπίγγων ή καρκίνο του παχέος εντέρου, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών είναι υψηλότερος. Αυτό συμβαίνει, διότι έχουν ταυτοποιηθεί συγκεκριμένες γενετικές μεταλλαγές που είναι υπεύθυνες για τους προαναφερθέντες τύπους καρκίνου και μπορεί να κληρονομηθούν από τον γονέα στο παιδί.
  • Προσωπικό ιατρικό ιστορικό. Αν έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών είναι υψηλότερος. Ομοίως, αν έχετε διαγνωστεί με συγκεκριμένες παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στις ωοθήκες αυξάνεται. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και την ενδομητρίωση, μεταξύ άλλων.
  • Αναπαραγωγικό ιστορικό. Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, αλλά όσες χρησιμοποιούν φάρμακα για την αύξηση της γονιμότητας μπορεί να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά και τα θήλασαν έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, αλλά οι γυναίκες που δεν έχουν υπάρξει ποτέ έγκυες έχουν αυξημένες πιθανότητες.
  • Ηλικία. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι περισσότερο κοινός στις ηλικιωμένες γυναίκες σπάνια διαγιγνώσκεται σε μία γυναίκα κάτω των 40 ετών. Στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο πιθανό να διαγνωστείτε με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου μετά την εμμηνόπαυση.
  • Εθνικότητα. Λευκές γυναίκες μη-Ισπανικής καταγωγής έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνο των ωοθηκών. Ύστερα ακολουθούν οι γυναίκες Ισπανικής καταγωγής και οι γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής.
  • Μέγεθος σώματος. Οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες καρκίνου των ωοθηκών.

Τύποι

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου των ωοθηκών;

Επιθηλιακό καρκίνωμα της ωοθήκης

Το καρκίνωμα των επιθηλιακών κυττάρων είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των ωοθηκών και αποτελεί το 85% με 89% των περιστατικών. Επίσης, είναι η τέταρτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Αυτός ο τύπος συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα στα πρώιμα στάδια και οι περισσότερες γυναίκες δεν διαγιγνώσκονται έως ότου έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Γενετικοί παράγοντες

Ο εν λόγω τύπος καρκίνου μπορεί να είναι κληρονομικός και είναι περισσότερο κοινός σε γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό:

  • Καρκίνο των ωοθηκών και καρκίνο του μαστού
  • Καρκίνο των ωοθηκών χωρίς καρκίνο του μαστού
  • Καρκίνο των ωοθηκών και καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι γυναίκες που έχουν δύο ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως γονέα, αδελφή ή παιδί, με καρκίνο των ωοθηκών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Όμως, ακόμη και η ύπαρξη ενός συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο των ωοθηκών αυξάνει τις πιθανότητες. Τα γονίδια για τον καρκίνο του μαστού, BRCA1 και BRCA2, φαίνεται να σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης

Αρκετοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης στις γυναίκες με καρκίνο των επιθηλιακών κυττάρων των ωοθηκών:

  • Η νεαρή ηλικία
  • Η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο
  • Η ύπαρξη ενός μικρού όγκου τη στιγμή της χειρουργικής αφαίρεσης
  • Η ύπαρξη ενός διαφοροποιημένου όγκου ή καρκινικών κυττάρων που ακόμη ομοιάζουν με υγιή κύτταρα
  • Η ύπαρξη καρκίνου που προκαλείται από τα γονίδια BRCA1 και BRCA2

Καρκίνος των γεννητικών κυττάρων των ωοθηκών

Ο καρκίνος των γεννητικών κυττάρων των ωοθηκών είναι ένας όρος που περιγράφει αρκετούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Οι καρκίνοι αυτοί αναπτύσσονται από τα κύτταρα που δημιουργούν τα ωάρια. Συνήθως εκδηλώνονται σε νεαρές γυναίκες και έφηβες και είναι περισσότερο κοινές στις ηλικίες 20 έως 30 ετών.

Αυτοί οι καρκίνοι είναι συνήθως μεγάλοι σε μέγεθος και τείνουν να αναπτύσσονται ταχέως. Μερικές φορές παράγουν την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία μπορεί να δώσει ένα εσφαλμένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Οι καρκίνοι των γενετικών κυττάρων είναι συχνά θεραπεύσιμοι με χειρουργική επέμβαση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προτείνεται χημειοθεραπεία μετά το χειρουργείο.

Καρκίνος των κυττάρων του στρώματος των ωοθηκών

Οι καρκίνοι των κυττάρων του στρώματος αναπτύσσονται από τα κύτταρα των ωοθηκών. Κάποια από αυτά τα κύτταρα παράγουν ωοθηκικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη.

Οι καρκίνοι των κυττάρων του στρώματος των ωοθηκών είναι σπάνιοι και εξελίσσονται αργά. Χαρακτηριστικό τους είναι η παραγωγή οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Η υπερβολική τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει ακμή και ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο. Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη συγκέντρωση οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στη μήτρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι αρκετά εμφανή.

Για αυτό το λόγο, ο καρκίνος των κυττάρων του στρώματος είναι πιο πιθανό είναι να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Τα άτομα με τέτοιου είδους καρκίνο έχουν ως επί το πλείστον ευοίωνη έκβαση. Ο καρκίνος αυτός συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

Η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών ξεκίνα με το ιατρικό ιστορικό και μία κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει πυελική και πρωκτική εξέταση. Μία ή περισσότερες εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση του καρκίνου.

Το ετήσιο τεστ Παπ δεν ανιχνεύει καρκίνο των ωοθηκών. Εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν τον εν λόγω τύπο καρκίνου περιλαμβάνουν:

  • Ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα
  • Εξέταση των επιπέδων του καρκινικού αντιγόνου 125, το οποίο μπορεί να είναι αυξημένο αν έχετε καρκίνο των ωοθηκών
  • Εξέταση των επιπέδων χοριακής γοναδοτροπίνης, η οποία μπορεί να είναι αυξημένη αν έχετε καρκίνο των γεννητικών κυττάρων
  • Εξέταση των επιπέδων της α-φετοπρωτεΐνης, η οποία μπορεί να παράγεται από καρκίνο των γεννητικών κυττάρων
  • Εξέταση των επιπέδων της γαλακτικής αφυδρογονάσης, η οποία επίσης μπορεί να είναι αυξημένη αν έχετε καρκίνο των γεννητικών κυττάρων
  • Έλεγχος ιχνιμπίνης, οιστρογόνων και τεστοστερόνης, τα οποία μπορεί να είναι αυξημένα αν έχετε καρκίνο των κυττάρων του στρώματος
  • Έλεγχος ηπατικής λειτουργίας για τη διαπίστωση μετάστασης
  • Έλεγχος νεφρικής λειτουργίας για να καθοριστεί αν ο όγκος έχει αποφράξει τη ροή των ούρων ή έχει κάνει μετάσταση στην ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς

Βιοψία

Η βιοψία είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της ύπαρξης καρκίνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένα μικρό δείγμα ιστού συλλέγεται από τις ωοθήκες για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων.

Η βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί με βελόνα που καθοδηγείται είτε από μία αξονική τομογραφία είτε από έναν υπέρηχο. Επίσης πραγματοποιείται και λαπαροσκοπικά. Αν υπάρχει υγρό εντός της κοιλιακής χώρας, μπορεί να ληφθεί δείγμα και να εξεταστεί για καρκινικά κύτταρα.

Απεικονιστικές τεχνικές

Υπάρχουν αρκετοί τύποι απεικονιστικών τεχνικών που μπορούν να εντοπίσουν αλλαγές στις ωοθήκες (και σε άλλα όργανα) που προκαλούνται από καρκίνο. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν την αξονική τομογραφία, τη μαγνητική τομογραφία και την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων.

Έλεγχος μετάστασης

Αν ο γιατρός υποπτεύεται καρκίνο των ωοθηκών, μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εξετάσεις για να διαπιστώσει αν έχει κάνει μετάσταση. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Μία ανάλυση ούρων μπορεί να ανιχνεύσει ενδείξεις λοίμωξης ή αίμα στα ούρα. Αυτά μπορεί να είναι παρόντα αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στην ουροδόχο κύστη και στους νεφρούς.
  • Μία ακτινογραφία θώρακος μπορεί να πραγματοποιηθεί για την ανίχνευση μετάστασης του καρκίνου στους πνεύμονες.
  • Ένα κλύσμα βαρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στο παχύ έντερο ή το ορθό.

Οι τακτικοί έλεγχοι για καρκίνο των ωοθηκών δεν είναι κάτι που συνίσταται. Σήμερα οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι εσφαλμένα θετικά. Ωστόσο, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών ή των σαλπίγγων ή περιτοναϊκό καρκίνο, μπορεί να χρειαστεί να εξεταστείτε για την ύπαρξη συγκεκριμένων γενετικών μεταλλαγών και να κάνετε τακτικούς ελέγχους.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

Η αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών εξαρτάται από τον τύπο, το στάδιο και το αν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά στο μέλλον.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, να καθορίσει το στάδιο του καρκίνου και πιθανώς να αφαιρέσει τον όγκο.

Κατά και τη διάρκειά της, ο χειρουργός θα προσπαθήσει να αφαιρέσει όλο τον καρκινικό ιστό. Επίσης, είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει και μία βιοψία για να διαπιστώσει αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Η έκταση του χειρουργείου θα εξαρτηθεί από το εάν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά στο μέλλον.

Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος και έχετε καρκίνο σταδίου 1, η επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Την αφαίρεση της ωοθήκης που φέρει τον καρκίνο και μία βιοψία στην άλλη ωοθήκη
  • Την αφαίρεση του λιπώδους ιστού (επίπλουν) που είναι προσκολλημένος σε κάποια κοιλιακά όργανα
  • Την αφαίρεση των κοιλιακών και πυελικών λεμφαδένων
  • Τη βιοψία σε άλλους ιστούς και συλλογή υγρών από το εσωτερικό της κοιλιακής χώρας

Χειρουργική επέμβαση για προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών

Η χειρουργική επέμβαση είναι πιο εκτεταμένη αν δεν σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδιά ή αν έχετε καρκίνο σταδίου 2, 3 ή 4. Η ολική αφαίρεση των περιοχών που εμπλέκονται στον καρκίνο μπορεί να σας αποτρέψει από το να μείνετε έγκυος στο μέλλον:

  • Αφαίρεση της μήτρας
  • Αφαίρεση και των δύο ωοθηκών και των σαλπίγγων
  • Αφαίρεση του επίπλουν
  • Αφαίρεση όλου του ιστού όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί
  • Βιοψία σε οποιοδήποτε ιστό μπορεί να είναι καρκινικός

Χημειοθεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως ακολουθείται από χημειοθεραπεία. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν είτε ενδοφλέβια είτε απευθείας στην κοιλιακή χώρα (ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση). Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια μαλλιών
  • Ναυτία
  • Εμετούς
  • Κόπωση
  • Προβλήματα στον ύπνο

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Ενώ βρίσκεστε σε φάση προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ή την αφαίρεση του καρκίνου, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία για τα συμπτώματα που ο καρκίνος προκαλεί. Ο πόνος είναι ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών.

Ο όγκος μπορεί να ασκεί πίεση στα γειτονικά όργανα, τους μύες, τα νεύρα και τα οστά. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος, τόσο πιο έντονος είναι και ο πόνος.

Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της θεραπείας. Η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλούν πόνο κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Στάδια

Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου των ωοθηκών;

Το στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών καθορίζεται από τρεις παράγοντες:

  • Το μέγεθος του όγκου
  • Εάν ο όγκος έχει εισβάλει εντός της ωοθήκης ή σε παρακείμενους της ωοθήκης ιστούς
  • Εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος

Μόλις καταστούν γνωστοί αυτοί οι παράγοντες, ο καρκίνος των ωοθηκών σταδιοποιείται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Στάδιο 1: ο καρκίνος εντοπίζεται σε μία ή και στις δύο ωοθήκες.
  • Στάδιο 2: ο καρκίνος περιορίζεται στην πυελική χώρα.
  • Στάδιο 3: ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εντός της κοιλιακής χώρας.
  • Στάδιο 4: ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εκτός της κοιλιακής χώρας ή σε άλλα όργανα.

Κάθε στάδιο έχει και υπό στάδια τα οποία παρέχουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τον καρκίνο. Για παράδειγμα το στάδιο 1Α του καρκίνου των ωοθηκών είναι ο καρκίνος που έχει αναπτυχθεί μόνο στη μία ωοθήκη. Το στάδιο 1Β αφορά και στις δύο ωοθήκες.

Πρόγνωση

Ποιες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο των ωοθηκών;

Οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ένας δείκτης του πόσοι άνθρωποι με τον ίδιο τύπο καρκίνου ζουν μετά από μία συγκεκριμένη περίοδο. Οι περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης αφορούν στα 5 έτη. Παρόλο που αυτοί οι αριθμοί δεν καθορίζουν το πόσο θα ζήσετε, παρέχουν μία ιδέα του πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία για ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Για όλους τους τύπους καρκίνων των ωοθηκών η πενταετής πιθανότητα επιβίωσης είναι 47%. Ωστόσο, αν ο καρκίνος εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί πριν εξαπλωθεί έξω από τις ωοθήκες, η πενταετής πιθανότητα επιβίωσης είναι 92%.

Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι λιγότερο από το 15% όλων των καρκίνων των ωοθηκών ανιχνεύονται σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Ποια είναι η πρόγνωση για τον καρκίνο των ωοθηκών;

Η πρόγνωση για τον καρκίνο των ωοθηκών εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου τη στιγμή της διάγνωσης και πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Σαφώς οι καρκίνοι σταδίου 1 έχουν καλύτερη πρόγνωση από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.

Ωστόσο, μόνο το 15% των καρκίνων των ωοθηκών διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο. Περισσότερο από το 80% των γυναικών με αυτό τον τύπο καρκίνου διαγιγνώσκονται όταν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών σπάνια εκδηλώνει συμπτώματα στα πρώιμα στάδια. Ως αποτέλεσμα, δεν ανιχνεύεται έως ότου έχει εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας τρόπος πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών, αλλά οι γιατροί γνωρίζουν παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
  • Τη γέννηση ενός μωρού
  • Το θηλασμό
  • Τη σαλπιγγική περίδεση
  • Την υστερεκτομή

Η απολίνωση των σαλπίγγων (σαλπιγγική περίδεση) και η υστερεκτομή θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο για πολύ σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Ένας εξ αυτών μπορεί να είναι και η μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου των ωοθηκών. Ωστόσο, θα πρέπει να συζητήσετε άλλες προληπτικές μεθόδους με το γιατρό σας πριν καταλήξετε σε αυτές.

Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας αναφορικά με τον έγκαιρο έλεγχο για καρκίνο των ωοθηκών αν έχετε οικογενειακό ιστορικό. Συγκεκριμένες γενετικές μεταλλαγές μπορεί να σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο. Αν γνωρίζετε ότι υπάρχουν αυτές οι μεταλλαγές, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να είστε σε εγρήγορση για τυχόν αλλαγές.

Στατιστικά

Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο των ωοθηκών

Ενώ οι ωοθήκες είναι απλά ένα όργανο, υπάρχουν περισσότεροι από 30 τύποι καρκίνου των ωοθηκών. Οι τύποι αυτοί ταξινομούνται με βάση το είδος των κυττάρων όπου ξεκινά ο καρκίνος, καθώς και το στάδιο.

Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των ωοθηκών είναι οι επιθηλιακοί όγκοι. Περισσότερο από το 85% των καρκίνων των ωοθηκών αναπτύσσονται στα κύτταρα που αποτελούν το εξωτερικό τμήμα τους.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η πέμπτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στην Αμερική. Προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Μία στις 78 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών κάποια στιγμή στη ζωή της.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με τον εν λόγω καρκίνο. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 63 έτη.

Μόνο το 15% των περιστατικών καρκίνου των ωοθηκών διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Οι γυναίκες στις οποίες ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο έχουν πενταετή πιθανότητα επιβίωσης 92%. Για όλους τους τύπους και στάδια του καρκίνου αυτού, η πενταετής πιθανότητα επιβίωσης είναι 47%.

Το 2018 στις ΗΠΑ, 22.240 γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών κι άλλες 14.070 θα πεθάνουν από αυτόν.

Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο αριθμός των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών μειώνεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Can ovarian cancer be prevented? (2018). cancer.org/cancer/ovarian-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html

2. Key statistics for ovarian cancer. (2018). cancer.org/cancer/ovarian-cancer/about/key-statistics.html

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Ovarian cancer. mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cancer/symptoms-causes/syc-20375941

4. Ovarian cancer. (n.d.). foundationforwomenscancer.org/types-of-gynecologic-cancers/ovarian/

5. Ovarian, fallopian tube, and primary peritoneal cancer – patient version. (n.d.). cancer.gov/cancertopics/types/ovarian

6. September is ovarian cancer awareness month. (n.d.). ovarian.org/component/content/article/35-news/508-ovarian-cancer-awareness-month

7. Survival rates for ovarian cancer, by stage. (2018). cancer.org/cancer/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html

8. Types & stages of ovarian cancer. (n.d.). ovarian.org/about-ovarian-cancer/what-is-ovarian-cancer/types-a-stages

9. What can I do to reduce my risk of ovarian cancer? (2018). cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/prevention.htm

10. What causes ovarian cancer? (2018). cancer.org/cancer/ovarian-cancer/causes-risks-prevention/what-causes.html