Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Καρκίνος των οστών

Τι είναι ο καρκίνος των οστών;

Ο καρκίνος των οστών συμβαίνει όταν ένας όγκος, ή ανώμαλη μάζα ιστού, σχηματίζεται σε ένα οστό. Ένας όγκος μπορεί να είναι κακοήθης, πράγμα που σημαίνει ότι αναπτύσσεται επιθετικά και εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Ένας κακοήθης όγκος αναφέρεται συχνά ως καρκινικός. Ο καρκίνος που αρχίζει από τα οστά είναι σπάνιος.

Τύποι του καρκίνου των οστών

Οι πρωτογενείς καρκίνοι των οστών είναι ο σοβαρότερος από όλους τους τύπους καρκίνου των οστών. Αυτοί σχηματίζονται απευθείας στα οστά ή σε περιβάλλοντες ιστούς, όπως ο χόνδρος.

Ο καρκίνος μπορεί, όμως, και να εξαπλωθεί ή να μετασταθεί από άλλο μέρος του σώματος στα οστά σας. Αυτός είναι γνωστός ως δευτερογενής καρκίνος των οστών, και είναι πιο συχνός από τον πρωτογενή.

Οι συνήθεις τύποι πρωτογενών καρκίνων των οστών είναι:

Πολλαπλό Μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των οστών. Εμφανίζεται όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στον μυελό των οστών και προκαλούν όγκους σε διάφορα οστά. Το ΠΜ συνήθως επηρεάζει μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες. Μεταξύ των καρκίνων των οστών, το ΠΜ έχει μία από τις καλύτερες προγνώσεις και πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από δεν χρειάζονται θεραπεία.

Οστεοσάρκωμα (Οστεογενές Σάρκωμα)

Το οστεοσάρκωμα ή οστεογενές σάρκωμα επηρεάζει γενικά τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες. Έχει την τάση να προέρχεται από τις άκρες των μακριών οστών των χεριών και των ποδιών. Το οστεοσάρκωμα μπορεί επίσης να ξεκινήσει στα ισχία, στους ώμους ή σε άλλες περιοχές. Επιδρά στον σκληρό ιστό που αποτελεί το εξωτερικό στρώμα των οστών.

Χονδροσάρκωμα

Το χονδροσάρκωμα μπορεί να εμφανιστεί στην περιοχή της λεκάνης, των μηρών και των ώμων των ηλικιωμένων. Σχηματίζεται στον υποχόνδριο ιστό, ο οποίος είναι ο σκληρός συνδετικός ιστός μεταξύ των οστών. Αυτός είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος πρωτογενούς καρκίνου των οστών.

Σάρκωμα Ewing

Το σάρκωμα Ewing είναι ένας σπάνιος καρκίνος που ξεκινά είτε στους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν τα οστά είτε απευθείας στα οστά των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων. Επηρεάζονται συνήθως τα μακριά οστά του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια, καθώς και η λεκάνη.

Ποιος κινδυνεύει από τον καρκίνο των οστών;

Τα άτομα με τις καταστάσεις που αναφέρονται παρακάτω μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των οστών:

 • όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου των οστών
 • όσοι υποβάλλονται ή έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με ακτινοβολία
 • όσοι έχουν την ασθένεια του Paget, η οποία είναι μια κατάσταση που προκαλεί τη διάσπαση των οστών και τη μη φυσιολογική ανάπτυξη τους
 • όσοι έχουν ή είχαν πολλαπλούς όγκους στον χόνδρο των οστών
Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου των οστών είναι:

 • πόνος και οίδημα στα πάσχοντα οστά
 • ψηλαφητή σκληρή μάζα στα μακρά οστά των άκρων
 • αίσθηση κούρασης και κόπωσης

Τα λιγότερο συνήθη συμπτώματα είναι:

 • εύκολο σπάσιμο των οστών
 • απώλεια βάρους

Αίτια

Η αιτία του καρκίνου των οστών δεν είναι ακριβώς γνωστή, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν ή να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να σχηματίσει μη φυσιολογικούς όγκους στο οστό. Αυτοί είναι:

Μη φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη

Τα υγιή κύτταρα διαιρούνται συνεχώς και αντικαθιστούν τα ήδη υπάρχοντα. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας πεθαίνουν. Ωστόσο, τα μη φυσιολογικά κύτταρα συνεχίζουν να ζουν. Αρχίζουν να σχηματίζουν μάζες ιστού που μετατρέπονται σε όγκους.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία, η οποία σκοτώνει επικίνδυνα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου των οστών. Ωστόσο,  σε ορισμένα άτομα μπορεί να σχηματιστεί οστεοσάρκωμα. Η χρήση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας συνιστά έναν παράγοντα ανάπτυξης του καρκίνου των οστών.

Διάγνωση

Οι γιατροί κατατάσσουν τον πρωτογενή καρκίνο των οστών σε στάδια. Αυτά τα στάδια περιγράφουν τον καρκίνο, τι κάνει και πόσο έχει επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος:

 • Στο στάδιο 1 ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί από τα οστά.
 • Στο στάδιο 2 ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί, αλλά μπορεί να γίνει διεισδυτικός, καθιστώντας τον απειλή για άλλους ιστούς.
 • Στο στάδιο 3 ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε μία ή περισσότερες περιοχές του οστού και είναι διεισδυτικός.
 • Στο στάδιο 4 ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους ιστούς που περιβάλλουν το οστό, καθώς και σε άλλα όργανα, όπως οι πνεύμονες ή ο εγκέφαλος.

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ακόλουθες μεθόδους για να καθορίσει το στάδιο του καρκίνου στα οστά:

 • βιοψία, η οποία αναλύει ένα μικρό δείγμα ιστού για τη διάγνωση του καρκίνου
 • σπινθηρογράφημα οστών, το οποίο ελέγχει την κατάσταση των οστών
 • εξετάσεις αίματος
 • εξετάσεις απεικόνισης που περιλαμβάνουν ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία, προκιμένου να αποκτήσει σε βάθος άποψη για τη δομή των οστών

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από:

 • το στάδιο του καρκίνου
 • την ηλικία σας
 • τη γενική κατάσταση της υγείας σας
 • το μέγεθος και τη θέση του όγκου

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που θεραπεύουν τον καρκίνο των οστών είναι:

 • φάρμακα χημειοθεραπείας για πολλαπλό μυέλωμα
 • αναλγητικά φάρμακα για την ανακούφιση της φλεγμονής και της δυσφορίας
 • διφωσφονικά για την πρόληψη της οστικής απώλειας και την προστασία της οστικής δομής
 • κυτταροτοξικά φάρμακα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

Ακτινοθεραπεία

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ακτινοθεραπεία, η οποία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Χειρουργική Επέμβαση

Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει χειρουργικά όγκους ή προσβεβλημένους ιστούς. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση και αντικατάσταση των κατεστραμμένων οστών είναι μια επιλογή να την αναχαίτηση των τύπων καρκίνου που εξαπλώνονται γρήγορα. Στην εκτεταμένη βλάβη των οστών στα χέρια ή στα πόδια μπορεί να χρειαστεί ακρωτηριασμός.

Εναλλακτική Θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να προσθέσει εναλλακτικές θεραπείες, που περιλαμβάνουν φυτικές θεραπείες, στο πλάνο της περίθαλψης. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει με προσεκτική εκτίμηση, καθώς ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

Έκβαση

Το ποσοστό για πενταετή επιβίωση από τον καρκίνο των οστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση και το στάδιο του καρκίνου όταν αυτός διαγνωστεί για πρώτη φορά.