Καρκίνος

Καρκίνος του ενδομητρίου

Ο τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στο ενδομήτριο (εσωτερική επένδυση της μήτρας) ονομάζεται καρκίνος του ενδομητρίου. Ο τύπος αυτός καρκίνου του ενδομητρίου αντιπροσωπεύει περίπου το 6% όλων των μορφών καρκίνου στις γυναίκες στις Δυτικές χώρες και αποτελεί τον πιο κοινό τύπο καρκίνου της μήτρας.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα πάντα για τον καρκίνο της μήτρας καθώς επίσης και για τα αυξημένα οιστρογόνα στο τεστ Παπ.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό;

Πολλά από τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου σχετίζονται και με άλλες μη καρκινικές καταστάσεις. Ωστόσο θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας αν αντιληφθειτε κάποιο από τα συμπτώματα. Ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι η ασυνήθιστη αιμορραγία του κόλπου ή η κηλίδωση. Αυτά αποτελούν και πιο συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου. Αν έχει παρέλθει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την παύση της εμμηνορυσίας και εμφανίσετε αιμορραγία θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον ιατρό σας. Η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία ορίζεται ως αιμορραγία που εμφανίζεται μετά από 12 μήνες μη εμμηνορροϊκών περιόδων σε μια γυναίκα που βρίσκεται στην αναμενόμενη ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου περιλαμβάνουν:

• λευκές εκκρίσεις (μετά την εμμηνόπαυση)
• αιμορραγία μεταξύ περιόδων ή περίοδοι που διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο
• βαριά αιμορραγία, αιμορραγία που διαρκεί πολύ και συχνή αιμορραγία αν είστε άνω των 40 ετών
• κάτω κοιλιακό ή πυελικό άλγος
• επώδυνη σεξουαλική επαφή

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του καρκίνου του ενδομητρίου;

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι άγνωστη. Μερικοί ειδικοί υποψιάζονται ότι υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να είναι υπεύθυνα για αυτή την ασθένεια. Η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα είναι θηλυκές ορμόνες που παράγονται στις ωοθήκες. Όταν αλλάζει η ισορροπία αυτών των δύο ορμονών, το ενδομήτριο μπορεί να αλλοιωθεί. Έρευνες έδειξαν ότι αυξημένα οιστρογόνα χωρίς αντίστοιχη αυξημένη προγεστερόνη μπορεί να πυκνώσουν το ενδομήτριο και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Σήμερα γνωρίσουμε ότι ο καρκίνος ξεκινά όταν συμβαίνει μια ή περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις σε κάποιο-α φυσιολογικό-α κύτταρό-α μας και αρχίζει να πολλάπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργείται ένας όγκος και σε προχωρημένες καταστάσεις κύτταρα του όγκου αυτού μπορούν να διηθήσουν τους γύρω ιστούς, να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη/όργανα του σώματος και να δημιουργήσουν νέους όγκους εκεί.

Ηλικία και εμμηνόπαυση

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 60 και 70 ετών. Αν βρίσκεστε σε αυτήν την ηλικιακή κλίμακα ή έχετε ήδη περάσει από την εμμηνόπαυση, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο. Περιλαμβάνουν:

Οιστρογόνο HRT

Η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών που περιέχει οιστρογόνα, είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου. Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Αντιθέτως δεν εχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο με την προγεστερόνη.

Αργοπορημένη εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση που αρχίζει σε μεταγενέστερη ηλικία έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης του οργανισμού στα οιστρογόνα.

Έκθεση σε οιστρογόνα

Αν είχατε την πρώτη σας εμμηνόρροια πριν από την ηλικία των 12 ετών, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου λόγω της αυξημένης έκθεσης του οργανισμού σας στα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Ορμονικές αλλαγές

Ορισμένες καταστάσεις ή ασθένειες οδηγούν σε αλλαγές που επηρεάζουν την ισορροπία μεταξύ των επιπέδων οιστρογόνου και προγεστερόνης στο σώμα σας. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε πύκνωση της επένδυσης της μήτρας και σε επακόλουθο αυξημένο κίνδυνο κυτταρικής ανωμαλίας και καρκίνου.

Οι παράγοντες ορμονικού κινδύνου περιλαμβάνουν:

• σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
• πολύποδες ή άλλες καλοήθεις αναπτύξεις στο ενδομήτριο
• ορμονοθεραπεία με ταμοξιφαίνη για καρκίνο του μαστού
όγκους των ωοθηκών που απελευθερώνουν οιστρογόνο

Παχυσαρκία

Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες είναι 2 έως 4 φορές πιθανότερο να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο λιπώδης ιστός παράγει υψηλά επίπεδα οιστρογόνων.

Διαβήτης και Υπέρταση

Οι γυναίκες που έχουν διαβήτη ή υπέρταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου. Οι ερευνητές πίστευαν αρχικά ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι συνθήκες προκαλούνται συχνά από την παχυσαρκία. Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση Καρκίνου και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει δείξει ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορούν ανεξάρτητα να προκαλέσουν καρκίνο του ενδομητρίου.
Οι άνθρωποι που έχουν κληρονομικό καρκίνο του παχέος εντέρου (HNPCC) έχουν υψηλότερο από το φυσιολογικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις ούρων ή αίματος καθώς και φυσική εξέταση για να ελέγξει τη γενική σας υγεία. Άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πυελική εξέταση

Ο γιατρός σας θα ελέγξει τη μήτρα, τον κόλπο, και την ουροδόχο κύστη για τυχόν ανωμαλίες.

Τεστ ΠΑΠ

Αυτή η δοκιμή ελέγχει τα άτυπα κύτταρα από τον τράχηλό σας και το άνω μέρος του κόλπου σας.

Διαγνωστικός υπέρηχος

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας και δημιουργείται μια απεικόνιση της μήτρας σας. Η εξέταση αυτή είναι ανώδυνη και συμβάλλει αρκετά στη διάγνωση του ιατρού.

Βιοψία

Ο γιατρός σας αφού αφαιρέσει ένα δείγμα από το ενδομήτριό σας θα το αποστείλει στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για βιοψία.

Σταδιοποίηση του καρκίνου του ενδομητρίου

Μετά τη διάγνωσή, το επόμενο βήμα είναι να υπολογίσετε πόσο πολύ έχει προχωρήσει ο καρκίνος.
Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη σταδιοποίηση του ενδομητρίου είναι εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες θώρακα και αξονικές τομογραφίες (CT). Οι εξετάσεις CT δείχνουν μια εγκάρσια τομή του σώματός σας που έχει ληφθεί από πολλές ακτινογραφίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να μην είναι σε θέση να ανακαλύψει σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος σας.

Τα στάδια είναι:

Στάδιο 1: Ο καρκίνος είναι μόνο στη μήτρα σας.
Στάδιο 2: Ο καρκίνος είναι στη μήτρα και στον τράχηλό σας.
Στάδιο 3: Ο καρκίνος βρίσκεται επίσης έξω από τη μήτρα και ενδεχομένως στους πυελικούς λεμφαδένες σας, αλλά όχι στην ουροδόχο κύστη
Στάδιο 4: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εκτός της περιοχής της πυέλου σας και μπορεί να εισβάλει στο στην ουροδόχο κύστη και σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου του ενδομητρίου. Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από το στάδιο του καρκίνου που βρίσκεστε, τη γενική σας υγεία και τις προσωπικές προτιμήσεις σας.

Χειρουργική επέμβαση

Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν υστερεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη τη μήτρα. Μια άλλη κοινή διαδικασία είναι η ωοθηκεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Η χειρουργική επέμβαση παρέχει επίσης στον γιατρό σας την ευκαιρία να ελέγξει τη μήτρα σας για να δει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Ακτινοθεραπεία

Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιεί δέσμες υψηλής ενέργειας για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ακτινοθεραπείας. Η πρώτη λέγεται εξωτερική ακτινοβολία, στην οποία η ακτινοβολία μεταδίδεται στον όγκο από ένα μηχάνημα που βρίσκεται έξω από το σώμα σας. Η δεύτερη λέγεται βραχυθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ραδιενεργού υλικού στο εσωτερικό του κόλπου ή της μήτρας.
Η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται στη βραχυθεραπεία λειτουργεί μόνο σε μικρές αποστάσεις. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να σας δώσει υψηλή δόση ακτινοβολίας και να έχει λιγότερη επίδραση στους υγιείς ιστούς σας.
Η βραχυθεραπεία χρησιμοποιείται σε ασθένεια πρώιμου σταδίου μετά τη χειρουργική επέμβαση και συνδυάζεται με χημειοθεραπεία σε μεταγενέστερη ασθένεια όταν ο κίνδυνος ανάπτυξης του καρκίνου μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι υψηλός. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χειρουργική επέμβαση λόγω άλλων ιατρικών καταστάσεων, η ακτινοβολία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή.

Χημειοθεραπεία

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας περιέχουν χημικές ουσίες που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Μπορούν να ληφθούν σε μορφή χαπιού ή μέσω των φλεβών σας ενδοφλεβίως. Ορισμένα προγράμματα θεραπείας περιλαμβάνουν ένα φάρμακο, ενώ άλλα περιλαμβάνουν δύο ή περισσότερα φάρμακα. Αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με ακτινοβολία.

Ορμονική Θεραπεία

Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιεί φάρμακα για να αλλάξετε τα επίπεδα των ορμονών σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ορμονοθεραπεία εάν έχετε πιο προχωρημένο στάδιο καρκίνου. Ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τα επίπεδα προγεστερόνης σας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ταχείας ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Άλλα φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων, για να μειώσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Αυτή η θεραπεία δεν χρησιμοποιείται ευρέως, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο άλλες διαθέσιμες θεραπείες.

Αντιμετώπιση και εύρεση υποστήριξης

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διάγνωσή σας, αναζητήστε μια ομάδα υποστήριξης στην περιοχή σας. Θα πρέπει να μάθετε όσο μπορείτε για την κατάστασή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο ότι ελέγχετε τη διαδικασία της θεραπείας. Μη φοβάστε να ρωτήσετε το γιατρό σας ή να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Τακτικές εξετάσεις και τεστ Παπανικολάου

Δείτε τον γυναικολόγο σας για τακτικές εξετάσεις της πυέλου και για το τεστ Παπανικολάου. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να βρει σημάδια ανωμαλιών. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου, ενημερώστε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να σας βλέπει πιο συχνά για εξετάσεις της πυέλου και για τεστ Παπανικολάου.

Αντισύλληψη

Η λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων για τουλάχιστον ένα έτος ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή εξισορροπούν τα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης. Οι προληπτικές επιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια μετά τη λήψη των χαπιών. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με πιθανές παρενέργειες πριν τις πάρετε.

+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Can endometrial cancer be prevented? (n.d.). cancer.org/cancer/endometrial-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html

2. Chemotherapy for endometrial cancer. (n.d.). cancer.org/cancer/endometrial-cancer/treating/chemotherapy.html

3. Endometrial cancer prevention (PDQ®): Patient version. (2019). cancer.gov/types/uterine/patient/endometrial-prevention-pdq

4. er.org/cancer/endometrial-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html Mayo Clinic Staff. (2018). Endometrial cancer. mayoclinic.org/diseases-conditions/endometrial-cancer/symptoms-causes/syc-20352461

5. Hormone therapy for endometrial cancer. (n.d.). cancer.org/cancer/endometrial-cancer/treating/hormone-therapy.html

6. Hysteroscopy. (2018). my.clevelandclinic.org/health/treatments/10142-hysteroscopy

7. Radiation therapy for endometrial cancer. (n.d.). cancer.org/cancer/endometrial-cancer/treating/surgery.html

8. Surgery for endometrial cancer. (n.d.). cancer.org/cancer/endometrial-cancer/treating/surgery.html

9. Tests for endometrial cancer. (n.d.). cancer.org/cancer/endometrial-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html

10. rg/cancer/endometrial-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html What causes endometrial cancer? (n.d.). cancer.org/cancer/endometrial-cancer/causes-risks-prevention/what-causes.html

11. What is endometrial cancer? (n.d.). cancer.org/cancer/endometrial-cancer/about/what-is-endometrial-cancer.html