Τι είναι ο καρκίνος του λάρυγγα;
Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι ένας τύπος καρκίνου του λαιμού που επηρεάζει το λάρυγγά σας. Ο λάρυγγας είναι όργανο της ανώτερης αναπνευστικής οδού που περιέχει χόνδρο και μύες και χρησιμεύει στην παραγωγή φωνής.
Για τον λόγο αυτό, ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί να επηρεάσει τη φωνή σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, οι καρκίνοι της κεφαλής και του λαιμού αντιπροσωπεύουν το 4% όλων των καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιθανότητες επιβίωσης εξαρτώνται από τη θέση και το στάδιο τη στιγμή της διάγνωσης.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο, το 90% των ατόμων με καρκίνους της γλωττίδας σταδίου 1 επιζούν για 5 χρόνια ή περισσότερο. Η γλωττίδα είναι το μέρος του λάρυγγα που περιέχει τις φωνητικές χορδές.
Αντιθέτως, το 59% των ατόμων με καρκίνους σταδίου 1 των δομών πάνω από τη γλωττίδα (υπεργλωττιδικός χώρος) επιζεί για 5 χρόνια ή περισσότερο. Ο υπεργλωττιδικός χώρος περιέχει την επιγλωττίδα, η οποία κλείνει το λάρυγγα όταν καταπίνετε, ώστε να μην εισέλθει η τροφή στους πνεύμονες.
Συμπτώματα
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα;
Σε αντίθεση με άλλους τύπους καρκίνου, τα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα είναι σχετικά εύκολα στον εντοπισμό. Ορισμένα εκ των πιο κοινών περιλαμβάνουν:
- Βήχα με αίμα
- Δυσκολία στην κατάποση τροφών
- Βραχνή φωνή
- Πόνο στον αυχένα
- Υπερβολικό βήχα
- Ξαφνική απώλεια βάρους
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πονόλαιμο
- Μάζες στο λαιμό
- Πρήξιμο του αυχένα
- Πόνο στο αυτί
Τα προαναφερθέντα συμπτώματα δεν εκδηλώνονται μόνο στην περίπτωση του καρκίνου. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας αν διαρκούν παραπάνω από μία εβδομάδα. Το κλειδί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση.
Αίτια
Ποια είναι η αιτία του καρκίνου του λάρυγγα;
Ο καρκίνος του λαιμού τυπικά συμβαίνει όταν υγιή κύτταρα υφίστανται βλάβη και αρχίζουν να αναπτύσσονται υπερβολικά. Τα κύτταρα αυτά μπορεί να εξελιχθούν σε όγκο. Οι καρκίνοι του λάρυγγα είναι όγκοι προερχόμενοι από το συγκεκριμένο σημείο του σώματος.
Οι μεταλλαγές που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα του λάρυγγα συχνά οφείλονται στο κάπνισμα. Επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα:
- Προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος
- Κατάχρησης αλκοόλ
- Γενετικών ασθενειών, όπως η αναιμία Falconi
- Κακής διατροφής
- Έκθεσης σε τοξίνες, όπως ο αμίαντος, στο περιβάλλον εργασίας
- Έκθεση στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
Ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα;
Υπάρχουν παράγοντες του τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα, όπως:
- Το κάπνισμα
- Η μάσηση φύλλων καπνού
- Η κατανάλωση αλκοόλ
- Η έκθεση στον αμίαντο
- Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων προϊόντων
- Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του λαιμού
- Η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Διάγνωση
Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του λάρυγγα;
Η διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα ξεκινά με το ιατρικό ιστορικό σας. Αν έχετε συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο, ο γιατρός θα σας εξετάσει ενδελεχώς και θα σας ξεκινήσει μια σειρά διαγνωστικών τεστ.
Η πρώτη εξέταση που πραγματοποιείται συνήθως είναι η λαρυγγοσκόπηση. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό καθετήρα ή μια σειρά καθρεπτών για να εξετάσει το λάρυγγά σας.
Αν διαπιστώσει οποιεσδήποτε ανωμαλίες, θα πραγματοποιήσει μια βιοψία. Το δείγμα ιστού που θα ληφθεί θα σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανή ύπαρξη καρκίνου.
Οι απεικονιστικές τεχνικές δεν επιστρατεύονται συχνά στη διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα. Ωστόσο, η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό να αντιληφθεί αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.
Σταδιοποίηση
Αν διαγνωστείτε με καρκίνο, το επόμενο βήμα είναι η σταδιοποίησή του, η οποία δείχνει το βαθμό εξάπλωσής του. Οι ογκολόγοι γενικά χρησιμοποιούν το διεθνές σύστημα ΤΝΜ για το διαχωρισμό των σταδίων:
- Τ: αναφέρεται στο μέγεθος του πρωτογενούς όγκου και εάν αυτός έχει εισβάλει στους παρακείμενους ιστούς.
- Ν: χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της εξάπλωσης του καρκίνου στους λεμφαδένες.
- Μ: υποδηλώνει αν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα ή σε απομακρυσμένους λεμφαδένες.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο, ο καρκίνος του λάρυγγα πιο συχνά εξαπλώνεται στους πνεύμονες.
Μικροί όγκοι που δεν έχουν κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες είναι οι λιγότερο σημαντικοί. Όσο, όμως, ο όγκος μεγαλώνει, τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται. Οι ρυθμοί επιβίωσης μειώνονται σημαντικά όταν ο καρκίνος κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες. Τέτοιου είδους καρκίνοι θεωρούνται προχωρημένο στάδιο.
Θεραπεία
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του λάρυγγα;
Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση του καρκίνου.
Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση αν ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το χειρουργείο είναι μια συνήθης μέθοδος για την αφαίρεση όγκου, αλλά δεν είναι απαλλαγμένο από επιπλοκές. Οι επιπλοκές είναι πιο πιθανό να συμβούν αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και περιλαμβάνουν:
- Δυσκολία στην κατάποση
- Απώλεια ή αλλαγή της φωνής
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Παραμόρφωση του αυχένα
- Μόνιμες ουλές στο λαιμό
Η ακτινοθεραπεία στοχεύει στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει την ακτινοθεραπεία για μικρούς όγκους.
Η χημειοθεραπεία είναι ένας άλλος τύπος αντικαρκινικής θεραπείας, η οποία:
- Καταστρέφει τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα μετά από χειρουργείο και ακτινοθεραπεία
- Αντιμετωπίζει τον προχωρημένο καρκίνο, σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία, όταν η χειρουργική επέμβαση κρίνεται ακατάλληλη
- Θεραπεύει τα συμπτώματα του προχωρημένου καρκίνου που δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως
Αρχικά, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία παρά εγχείρηση. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ο όγκος είναι μικρός ή όταν ο καρκίνος είναι σε τόσο προχωρημένο στάδιο που το χειρουργείο δεν θα είναι πλήρως αποτελεσματικό. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η διατήρηση της ζωής.
Καρκίνος του λάρυγγα σε προχωρημένο στάδιο συχνά απαιτεί ένα συνδυασμό ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης.
Διαχείριση της βλάβης στις φωνητικές χορδές
Μπορεί να χάσετε μερικώς ή εντελώς τη φωνή σας κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναμιλήσετε ποτέ. Η λογοθεραπεία θα σας διδάξει νέους τρόπους επικοινωνίας.
Αν ο γιατρός αφαιρέσει τις φωνητικές σας χορδές, ένα δεύτερο χειρουργείο μπορεί να αποκαταστήσει τη φωνή σας. Ωστόσο, δεν θα ακούγεται πια το ίδιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι επανακτούν ως ένα βαθμό την ικανότητα να μιλούν ξανά μέσω κάποιων διαδικασιών.
Η οισοφαγική ομιλία είναι μια μέθοδος που θα σας διδάξει ο λογοθεραπευτής σας, ώστε να καταπίνετε αέρα και να τον ξαναβγάζετε προς τα έξω μέσω του στόματος.
Η τραχειοοισοφαγική παρακέντηση δημιουργεί ένα πιο εύκολο τρόπο να στέλνετε αέρα από τους πνεύμονες στο στόμα. Ο γιατρός θα συνδέσει την τραχεία και τον οισοφάγο σας με ένα μικρό σωλήνα σιλικόνης (προσθετική φωνής). Ύστερα θα τοποθετήσει μια βαλβίδα στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Καλύπτοντας τη βαλβίδα με τα δάχτυλά σας θα μπορείτε να μιλάτε.
Τέλος, ο τεχνητός λάρυγγας είναι μια συσκευή που δημιουργεί μηχανική φωνή.
Εναλλακτικές θεραπείες
Κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής σας θεραπείας μπορεί να βρείτε βοηθητικά τα εξής:
- Βελονισμός
- Διαλογισμός
- Μασάζ
- Γιόγκα
Πρόληψη
Υπάρχει πρόληψη για τον καρκίνο του λάρυγγα;
Για να μειώσετε τις πιθανότητες καρκίνου του λάρυγγα, οφείλετε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής:
- Αν καπνίζετε, ελαχιστοποιήστε ή εξαλείψτε τον καπνό από τη ζωή σας σε όλες του τις μορφές.
- Αν πίνετε αλκοόλ, καταναλώστε το μετριοπαθώς.
- Ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές.
- Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό αν εκτίθεστε σε αμίαντο ή άλλες τοξικές ουσίες.
Έκβαση
Ποια είναι η έκβαση για τα περιστατικά καρκίνου του λάρυγγα;
Το κλειδί για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου του λάρυγγα είναι η έγκαιρη θεραπεία. Οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πολύ υψηλότερες αν ο καρκίνος δεν έχει κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες.
+ 4 πηγές
©2019 WikiHealth All Rights Reserved1. Head and neck cancers [Fact sheet]. (2017). cancer.gov/types/head-and-neck/head-neck-fact-sheet
2. Laryngeal and hypopharyngeal cancer. (2017). cancer.org/cancer/laryngeal-and-hypopharyngeal-cancer/about/what-is-laryngealand-hypopharyngeal.html
3. Laryngeal cancer treatment (adult). (2018). cancer.gov/types/head-and-neck/patient/adult/laryngeal-treatment-pdq
4. Mayo Clinic Staff. (2018). Throat cancer. mayoclinic.org/diseases-conditions/throat-cancer/symptoms-causes/syc-20366462