Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Καρκίνος του πρωκτού

Τι είναι ο καρκίνος του πρωκτού;

Όταν τα καρκινικά κύτταρα εξελίσσονται σε καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους στους ιστούς του πρωκτού, εκδηλώνεται ο καρκίνος του πρωκτού.

Ο πρωκτός είναι το άνοιγμα στο τέλος του γαστρεντερικού σωλήνα όπου τα κόπρανα εξέρχονται από το σώμα. Ο καρκίνος του πρωκτού είναι σπάνιος, αλλά όταν εκδηλωθεί, μπορεί να κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος. Ορισμένες μη καρκινικές μορφές καρκίνου του πρωκτού μπορεί επίσης να γίνουν καρκινικές με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα ή τους προδιαθεσικούς παράγοντες που θα αναφερθούν παρακάτω, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου του πρωκτού;

Υπάρχει μία πληθώρα τύπων καρκίνου του πρωκτού, καθένας από τους οποίους ορίζεται από τον τύπο του όγκου που αναπτύσσει. Ο όγκος είναι μία μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων στο σώμα και μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης. Οι κακοήθεις όγκοι μπορεί να κάνουν μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αντιμετωπιστούν. Παραδείγματα όγκων είναι τα εξής:

  • Καλοήθεις όγκοι. Οι όγκοι που είναι καλοήθεις είναι μη καρκινικοί. Στον πρωκτό αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολύποδες, θηλώματα όγκους αδενοειδών κυττάρων και κονδυλώματα γεννητικών οργάνων.
  • Προκαρκινική κατάσταση. Αυτό αναφέρεται σε καλοήθεις όγκους που μπορεί να γίνουν καρκινικοί με την πάροδο του χρόνου, κάτι το οποίο απαντάς συχνά στην ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία πρωκτού και την πλακώδη ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία πρωκτού.
  • Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων. Το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του πρωκτού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αποτελεί εννέα στις δέκα περιπτώσεις. Αυτοί οι κακοήθεις όγκοι στον πρωκτό προκαλούνται από μη φυσιολογικά πλακώδη κύτταρα κύτταρα που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του πρωκτικού καναλιού.
  • Νόσος του Βowen. Αυτή η πάθηση, επίσης γνωστή ως καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων in situ, χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικά κύτταρα στον ιστό της επιφάνειας του πρωκτού που δεν έχουν εισέλθει σε βαθύτερα στρώματα.
  • Καρκίνωμα βασικών κυττάρων. Το καρκίνωμα βασικών κυττάρων είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που γενικά επηρεάζει το δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο. Για αυτό το λόγο είναι μία πολύ σπάνια μορφή καρκίνου του πρωκτού.
  • Αδενοκαρκίνωμα. Αυτή η σπάνια μορφή καρκίνου προκύπτει από τους αδένες που περιβάλλουν τον πρωκτό.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί τον καρκίνο του πρωκτού;

Ο καρκίνος του πρωκτού προκαλείται από την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων στο σώμα. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να συσσωρευτούν σχηματίζοντας μάζες γνωστές ως όγκους. Οι προχωρημένοι καρκίνοι μπορούν να κάνουν μετάσταση, ή αλλιώς να εξαπλωθούν, σε άλλα μέρη του σώματος και να παρεμποδίσουν φυσιολογικές λειτουργίες.

Ο καρκίνος του πρωκτού θεωρείται ότι προκαλείται εν μέρει από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Είναι κυρίαρχος στην πλειονότητα των περιπτώσεων καρκίνου του πρωκτού.

Ο καρκίνος του πρωκτού μπορεί επίσης να προκαλείται από άλλους τύπους καρκίνου στο σώμα που έχουν κάνει μετάσταση στο κανάλι του πρωκτού. Αυτό συμβαίνει όταν ο καρκίνος εκδηλώνεται σε άλλο μέρος του σώματος αρχικά και ύστερα κάνει μετάσταση στον πρωκτό.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες εκδήλωσης καρκίνου του πρωκτού;

Μόνο περίπου 0,2% όλων των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πρωκτού σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ο καρκίνος του πρωκτού μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε άτομο, αλλά ορισμένοι έχουν αυξημένες πιθανότητες. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι εξής:

Λοίμωξη από HPV

Ο HPV είναι μία ομάδα ιών που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και παραμένουν στο σώμα μετά τη μόλυνση. Ο HPV είναι παρών στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του πρωκτού. Επίσης ήταν η κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πριν την εισαγωγή του τεστ Παπ.

HIV

Ο HIV θέτει τα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πρωκτού, επειδή εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι και το δεκτικό πρωκτικό σεξ αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου του πρωκτού. Επιπλέον, η μη χρήση προφυλακτικού αυξάνει επίσης τον κίνδυνο λόγω περισσότερων πιθανοτήτων μόλυνσης από HPV.

Κάπνισμα

Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του πρωκτού, ακόμη και να τερματίσουν το κάπνισμα.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθιστά το σώμα αδύναμο έναντι του καρκίνου του πρωκτού. Τα άτομα με HIV ή άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (λόγω, παραδείγματος χάρη, μιας μεταμόσχευσης οργάνου) έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Προχωρημένη ηλικία

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του πρωκτού εκδηλώνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα των αιμορροΐδων, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και πολλών γαστρεντερικών νόσων. Συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στις συνήθειες κένωσης του εντέρου
  • Λεπτά κόπρανα
  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Πόνο, πίεση ή σχηματισμό μάζας κοντά στο πρωκτό
  • Έκκριση υγρών από τον πρωκτό ή κνησμό

Εάν δεν είστε βέβαιοι τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για μία πλήρη αξιολόγηση. Με τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις θα διαπιστώσει ποια είναι η αιτία των συμπτωμάτων σας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του πρωκτού;

Ο καρκίνος του πρωκτού συχνά συνοδεύεται από πρωκτική αιμορραγία. Τα άτομα που βιώνουν αιμορραγία, κνησμό ή πόνο στον πρωκτό, συχνά επισκέπτονται το γιατρό προτού ο καρκίνος περάσει το στάδιο 1. Σε άλλες περιπτώσεις, ο καρκίνος του πρωκτού διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας.

Η ψηφιακή πρωκτική εξέταση μπορεί να εντοπίσει ορισμένες περιπτώσεις πρωκτικού καρκινώματος. Αυτές οι εξετάσεις είναι συνήθως μέρος του ελέγχου του προστάτη στους άντρες. Η δακτυλική πρωκτική εξέταση, όπου ο γιατρός εισάγει το δάχτυλό του εντός του πρωκτού σας για τον έλεγχο μαζών ή όγκων, είναι κοινή στην πυελική εξέταση και για τα δύο φύλα.

Το πρωκτικό επίχρισμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο καρκίνου του πρωκτού. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή ενός παραδοσιακού τεστ Παπ. Ο γιατρός θα εισάγει μία μεγάλη μπατονέτα για να συλλέξει κύτταρα της εσωτερικής επένδυσης του πρωκτού, τα οποία στη συνέχεια θα μελετηθούν για τυχόν ανωμαλίες.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μία βιοψία για να λάβει κύτταρα ή ιστό για τον έλεγχο καρκίνου του πρωκτού εάν εντοπίσει κάποια ανωμαλία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος στον πρωκτό;

Δεν υπάρχει ίαση για τον καρκίνο του πρωκτού, αλλά πολλά άτομα που διαγιγνώσκονται συνεχίζουν να ζουν μία υγιή και γεμάτη ζωή. Ανάλογα με την ηλικία σας και το στάδιο του καρκίνου, υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές:

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και την πρόληψη της ανάπτυξης τους. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα χορηγούνται είτε ενδοφλέβια είτε από το στόμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν αναλγητικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση τοπικής αφαίρεσης συχνά χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση ενός όγκου στον πρωκτό μαζί με μέρος υγιούς ιστού γύρω από αυτόν. Αυτή η διαδικασία επιλέγεται συνήθως για τα άτομα των οποίων ο καρκίνος εντοπίζεται στο κατώτερο μέρος του πρωκτού και δεν έχει κάνει μετάσταση σε γειτονικές δομές. Επιλέγεται συνήθως σε περιπτώσεις καρκίνου πρώιμου σταδίου και μικρών όγκων.

Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή είναι μία πιο επεμβατική χειρουργική διαδικασία. Αυτός ο τύπος επέμβασης συνήθως επιλέγεται μόνο σε άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί καλά σε άλλου είδους θεραπείες ή έχουν καρκίνο του πρωκτού προχωρημένου σταδίου. Περιλαμβάνει μία τομή στην κοιλιακή χώρα για την αφαίρεση του πρωκτού, του ορθού και μερών του σιγμοειδούς παχέος εντέρου. Επειδή αυτή η διαδικασία αφαιρεί ολόκληρο το κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, ο γιατρός θα δημιουργήσει μία στομία, η οποία είναι η σύνδεση του γαστρεντερικού σωλήνα στο δέρμα. Οι ασθενείς με στομία θα πρέπει να συλλέγουν τα κόπρανά τους σε μία σακούλα εκτός του σώματος.

Άλλες θεραπείες

Η ακτινοθεραπεία είναι συνήθης θεραπεία για πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πρωκτού. Ακτίνες-Χ και άλλου είδους ακτινοβολίες χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, παρόλο που μπορεί επίσης να θανατώσουν και υγιείς περιβάλλοντες ιστούς. Αυτή η θεραπεία είναι μη επεμβατική και συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τον καρκίνο του πρωκτού;

Τα περισσότερα άτομα μπορούν να ζήσουν μία υγιή, πλήρη ζωή μετά τη διάγνωση. Ο έγκαιρος εντοπισμός είναι το κλειδί για την ευοίωνη έκβαση.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η γενική πενταετής πιθανότητα επιβίωσης για τα άτομα με καρκίνο του πρωκτού είναι 66,9%, με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν την περίοδο 2007-2013. Επιπρόσθετα, τα άτομα με εντοπισμένο καρκίνο του πρωκτού έχουν 87,3% πιθανότητα επιβίωσης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του πρωκτού;

Δεν υπάρχει βέβαιος τρόπος πρόληψης για τον καρκίνο του πρωκτού, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι μείωσης του κινδύνου εκδήλωσής του:

Ασφαλές σεξ

Το ασφαλές σεξ περιλαμβάνει τον περιορισμό των σεξουαλικών συντρόφων, τη χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, την αποφυγή του δεκτικού πρωκτικού σεξ και τον τακτικό έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Τερματισμός του καπνίσματος

Τερμάτισε το κάπνισμα και αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα, όταν αυτό είναι δυνατόν.

Εμβολιασμός

Μία σειρά τριών δόσεων του εμβολίου για τον HPV έχει εγκριθεί τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες 9 με 26 ετών. Αυτό το εμβόλιο θα σας προστατεύσει από ορισμένους τύπους HPV που συχνά προκαλούν καρκίνο του πρωκτού.

Εάν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πρωκτού λόγω άλλων παραγόντων, όπως οικογενειακού ιστορικού ή ηλικίας, συζητήστε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Anal cancer treatment — Patient version. (2018). cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/anal/Patient/page1

2. Cancer stat facts: Anal cancer. (n.d.). seer.cancer.gov/statfacts/html/anus.html

3. What is anal cancer? (2017). cancer.org/cancer/anal-cancer/about/what-is-anal-cancer.html