Καρκίνος

Καρκίνος του Τραχήλου της μήτρας

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στον τράχηλο. Ο τράχηλος συνδέει το κατώτερο τμήμα της μήτρας με τον κόλπο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελούσε παλαιότερα μια βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες, αλλά αυτό άλλαξε μετά την ανακάλυψη του test Pap. To test Pap επιτρέπει στους ιατρός να διαγιγνώσκουν προκαρκινικές αλλαγές στον τράχηλο των γυναικών και να τις θεραπεύουν.

Τι είναι ο τράχηλος;

Ο τράχηλος της μήτρας είναι επίσης γνωστός και ως “στόμιο της μήτρας”. Αν είσαι γυναίκα, είναι ο κοίλος κύλινδρος που συνδέει τη μήτρα σου με τον κόλπο σου. Η μήτρα σας είναι ο χώρος όπου το έμβρυο εμφυτεύεται σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και μεγαλώνει κατά τη διάρκειά της.
Η επιφάνεια του τραχήλου σας κοιτάζει προς τον κόλπο σας. Αποτελείται από διαφορετικούς τύπους κυττάρων από την επένδυση του τραχήλου της μήτρας. Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας ξεκινούν στην επιφάνεια του τραχήλου.

Τι είναι το τεστ Παπανικολάου;

Ένα τεστ Παπανικολάου είναι μία βασική διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για να εκτελέσετε αυτή την εξέταση, ο γιατρός σας συλλέγει κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου σας. Αυτά τα κύτταρα στέλνονται έπειτα σε εργαστήριο για εξέταση υπό μικροσκόπιο για ενδείξεις προκαρκινικών ή καρκινικών αλλαγών. Εάν εντοπιστούν τέτοιες αλλαγές, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια κολποσκόπηση, μια διαδικασία για την εξέταση του τράχηλου. Οι πρώτες βλάβες μπορούν να αφαιρεθούν προτού προκαλέσουν χειρότερη ζημιά.
Το τεστ Πανανικολάου έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Προοπτικές Καρκίνος τραχήλου μήτρας και ιός HPV

Προοπτικές

Ποιες είναι οι προοπτικές για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Tα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης για τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας που έχουν διαγνωσθεί νωρίς είναι εξαιρετικά. Αυτό δεν ισχύει για τους μεγαλύτερους, διεισδυτικούς καρκίνους. Όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί ή μετασταθεί, εντός της πυελικής περιοχής, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης μειώνεται στο 57%. Εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί πέρα από αυτή την περιοχή, το ποσοστό μειώνεται στο 16%.

Τα τεστ Παπανικολάου είναι σημαντικά. Αν διαγνωσθεί πρόωρα ο καρκίνος του καρκίνου της μήτρας είναι θεραπεύσιμος. Οι προκαρκινικές αλλαγές συχνά ανιχνεύονται και αντιμετωπίζονται πριν αναπτυχθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Η εξέταση και η θεραπεία σταματά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας προτού αρχίσει. Η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου δεν είχαν ποτέ πραγματοποιήσει ένα τεστ Παπανικολάου ή δεν είχαν ένα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Καρκίνος τραχήλου μήτρας και ιός HPV

Ποια είναι η συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του ιού HPV;

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του HPV. Όμως, μόνοι ορισμένοι τύποι συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι δύο τύποι που συχνότερα προκαλούν καρκίνο είναι οι HPV-16 και HPV-18.

Η μόλυνση με στέλεχος HPV που προκαλεί καρκίνο δεν σημαίνει ότι θα εκδηλώσετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξαλείφει τη συντριπτική πλειοψηφία των λοιμώξεων από HPV. Οι περισσότεροι άνθρωποι απαλλάσσονται από τον ιό εντός δύο ετών. Ωστόσο, ο HPV είναι εξαιρετικά κοινός. Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες θα μολυνθούν από τον HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο ιός HPV μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλους καρκίνους σε γυναίκες και άνδρες. Αυτά περιλαμβάνουν:
καρκίνο του αιδοίου
καρκίνο του κόλπου
καρκίνο του πέους
καρκίνο του πρωκτού
καρκίνο του ορθού
καρκίνο του λαιμού

Ωστόσο, η μόλυνση από τα δύο πιο κοινά στελέχη HPV που προκαλούν καρκίνο μπορεί να προληφθεί από το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός πριν το άτομο γίνει σεξουαλικά ενεργό. Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μπορούν να εμβολιαστούν κατά του HPV.

Ο κίνδυνος μετάδοσης HPV μπορεί επίσης να μειωθεί με την άσκηση ασφαλούς σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, τα προφυλακτικά δεν μπορούν να αποτρέψουν όλες τις λοιμώξεις από HPV. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από δέρμα σε δέρμα.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. What you need to know about cervical cancer. (2012, January) cancer.gov/publications/patient-education/cervix.pdf

2. Understanding cervical changes: A health guide for women. (2015, April 22) cancer.gov/cancertopics/understandingcervicalchanges/page1/AllPages

3. A snapshot of cervical cancer. (2014, November 5) cancer.gov/research/progress/snapshots/cervical

4. Human papillomavirus (HPV) and cancer. (2016, October 5) cdc.gov/cancer/hpv/

5. Cervical cancer. (2016, January 29) cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003094-pdf.pdf

6. Genital HPV infection - fact sheet [Fact sheet]. (2016, November 4) cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm/