Παθολογικά

Κάταγμα στα πλευρά

Πώς να θεραπεύσετε ένα σπασμένο πλευρό;

Ο θώρακας αποτελείται από 12 ζεύγη πλευρών. Εκτός από την προστασία της καρδιάς και των πνευμόνων, ένας ακόμη ρόλος τους είναι η υποστήριξη πολλών μυών στο άνω μέρος του σώματος. Ως αποτέλεσμα, το σπάσιμο ή ο τραυματισμός ενός πλευρού μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες πολύ επώδυνες.

Δεδομένης της θέσης τους στο σώμα, τα σπασμένα πλευρά συνήθως επουλώνονται μόνα τους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση ενός σπασμένου πλευρού και πόσο καιρό θα χρειαστεί η διαδικασία ανάρρωσης και αποκατάστασης.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ένα από τα πιο επίμονα συμπτώματα ενός σπασμένου πλευρού είναι ο θωρακικός πόνος κατά την αναπνοή. Η βαθιά εισπνοή πονάει ακόμη περισσότερο. Το γέλιο, ο βήχας ή το φτέρνισμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν οξείς πόνους στο σημείο του τραυματισμού.

Ανάλογα με τη θέση του κατάγματος, η κάμψη ή η συστροφή του άνω μέρους του σώματος μπορεί να πυροδοτήσει ξαφνικό πόνο. Το κτύπημα ή η πίεση του κατάγματος θα προκαλέσει πόνο που θα διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες.

Μπορεί, ακόμη, να παρατηρήσετε οίδημα και ερυθρότητα, ακόμη και μώλωπες, στην περιοχή γύρω από το σπάσιμο.

Αίτια

Ως προστατευτικά της καρδιάς και των πνευμόνων, τα πλευρά σας έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε πολλά. Ωστόσο, ξαφνικά και δυνατά χτυπήματα στο στήθος και στην πλάτη μπορεί να τα σπάσουν.

Κάταγμα πλευρών μπορεί να προκληθεί από:

  • βίαιη σωματική επαφή σε αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο ή το ράγκμπι
  • τροχαία ατυχήματα
  • άσχημες πτώσεις
  • ενδοοικογενειακή βία ή άλλες μορφές βίαιης συμπεριφοράς

Επαναλαμβανόμενες για χρόνια δραστηριότητες, όπως η συχνή περιστροφή του σώματος στο γκολφ, μπορεί επίσης να επιβαρύνουν σοβαρά τα πλευρά και τους μύες σας. Το τραύμα που προκαλείται από την επανάληψη των ίδιων έντονων κινήσεων μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο σπάσιμο ενός πλευρού.

Εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σπασμένα πλευρά είναι:

  • αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής ή εκτελούν συχνές επαναλαμβανόμενες κινήσεις που αφορούν το στήθος ή την πλάτη
  • άτομα με οστεοπόρωση, μια ασθένεια που μειώνει την οστική πυκνότητα, καθιστώντας τα οστά πιο ευάλωτα σε κατάγματα
  • άτομα που τα πλευρά τους φέρουν κάποια κακοήθη αλλοίωση, η οποία μπορεί να εξασθενίσει το οστό

Διάγνωση

Σε αντίθεση με ένα σπασμένο δάκτυλο ή βραχίονα, μπορεί να είναι δύσκολο να δει κανείς ένα σπασμένο πλευρό. Αν νομίζετε ότι έχετε ένα σπασμένο πλευρό, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Εκείνος, με τις κατάλληλες εξετάσεις απεικόνισης, θα ελέγξει την ύπαρξη τυχόν σπασμένων οστών.

Οι απεικονιστικές τεχνικές περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία ακτίνων-Χ είναι χρήσιμη στην αποκάλυψη μεγάλων καταγμάτων, αλλά μπορεί να μην δώσει σαφή εικόνα για τα μικρά κατάγματα.
  • Αξονική τομογραφία θώρακος. Η αξονική τομογραφία μπορεί μερικές φορές να εμφανίσει μικρότερα κατάγματα που ίσως να μην φαίνονται στην ακτινογραφία ακτίνων-Χ.
  • Σπινθηρογράφημα οστών. Το σπινθηρογράφημα οστών περιλαμβάνει την ένεση μιας μικρής ποσότητας ραδιενεργού φαρμάκου σε μια φλέβα. Η ουσία αυτή, γνωστή ως ιχνηθέτης, μπορεί να ανιχνευθεί με κατάλληλο εξοπλισμό σάρωσης. Ο ιχνηθέτης τείνει να συγκεντρώνεται σε περιοχές όπου συμβαίνει οστική επούλωση, όπως το σημείο ενός κατάγματος. Ένα σπινθηρογράφημα οστών μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην ανίχνευση καταγμάτων καταπόνησης που προκαλούνται από επαναλαμβανόμενη κίνηση.

Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο ιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει μια μαγνητική τομογραφία θώρακος για να ελέγξει για τυχόν τραυματισμούς μαλακού ιστού ή μυών.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση των καταγμάτων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι γιατροί συνήθιζαν να θεραπεύουν ένα σπασμένο πλευρό τυλίγοντας τον κορμό σφιχτά, ώστε να βοηθήσουν στη ακινητοποίησή του. Όμως, αυτός ο τρόπος περίδεσης μπορεί να περιορίσει την αναπνοή και περιστασιακά να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Σήμερα, τα σπασμένα πλευρά συνήθως αφήνονται να επουλωθούν μόνα τους χωρίς υποστηρικτικές συσκευές ή επιδέσμους.

Ανάλογα με το επίπεδο του πόνου, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα. Τις πρώτες μέρες μετά το κάταγμα ενός πλευρού, μια ενέσιμη μορφή αναισθησίας μπορεί να βοηθήσει στην άμεση νάρκωση των νεύρων γύρω από αυτό.

Μπορείτε, επίσης, να εφαρμόσετε μια παγοκύστη στην περιοχή για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Φροντίστε, όμως, να την τυλίξετε πρώτα σε μια λεπτή πετσέτα.

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κοιμηθείτε σε όσο πιο όρθια θέση μπορείτε για τις πρώτες νύχτες μετά τον τραυματισμό.

Τα πολύ σοβαρά κατάγματα των πλευρών, όπως αυτά που δυσκολεύουν την αναπνοή, μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό συνεπάγεται τη χρήση λαμών και βιδών για τη σταθεροποίηση των πλευρών, ενώ αυτά επουλώνονται. Τα οφέλη μιας χειρουργικής επέμβασης με λάμες και βίδες συνήθως περιλαμβάνουν μικρότερο χρόνο επούλωσης και λιγότερο πόνο από το να αφεθούν τα πλευρά να θεραπευτούν μόνα τους.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να επουλωθεί ένα σπασμένο πλευρό;

Χρειάζονται περίπου έξι εβδομάδες για να ιαθούν μόνα τους τα σπασμένα πλευρά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να αποφύγετε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τα επιβαρύνουν περαιτέρω. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύονται τα αθλήματα και η ανύψωση βαρών. Αν κάτι σας κάνει να νιώσετε πόνο γύρω από τα πλευρά σας, σταματήστε το αμέσως και αποφύγετέ το μέχρι να θεραπευτείτε πλήρως.

Κατά τη διάρκεια της επούλωσης, ωστόσο, είναι σημαντικό να περπατάτε και να κινείτε τους ώμους σας περιστασιακά για να αποφύγετε τη συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες. Αν και μπορεί να προκαλέσει πόνο, ίσως χρειαστεί να βήχετε για να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας. Αυτό που μπορεί να ελαφρύνει κάπως τον πόνο είναι να κρατάτε ένα μαξιλάρι κολλητά στο στήθος όταν βήχετε.

Επιπλοκές

Ανάλογα με το σημείο που έχει σπάσει το πλευρό και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, η καρδιά και οι πνεύμονες ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο.

Ένα κρίσιμο κάταγμα σε ένα από τις τρία άνω ζεύγη πλευρών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αορτή, τη μεγάλη αρτηρία που ξεκινά από το άνω τμήμα της καρδιάς και παρέχει αίμα σε μεγάλο μέρος του σώματος. Άλλα αιμοφόρα αγγεία μέσα ή γύρω από την καρδιά ενδέχεται επίσης να διατρέχουν κίνδυνο.

Μια άλλη πιθανή επιπλοκή ενός σπασμένου πλευρού είναι ένας τρυπημένος πνεύμονας. Ένα σπάσιμο σε ένα από τα μεσαία πλευρά, που κάνει την άκρη του οστού οδοντωτή, μπορεί να διεισδύσει στον πνεύμονα και ενδεχομένως να προκαλέσει την κατάρρευσή του.

Ένα σπάσιμο σε ένα από τα κάτω πλευρά μπορεί να κόψει ή να τρυπήσει το ήπαρ, το νεφρό ή τον σπλήνα, εάν είναι σοβαρό. Αυτοί οι τύποι επιπλοκών είναι οι πιο συχνοί εάν έχετε περισσότερα από ένα σπασμένα πλευρά. Οι εξετάσεις απεικόνισης, όπως μια μαγνητική τομογραφία, μπορούν συνήθως να αποκαλύψουν τραυματισμό σε κάποιο εσωτερικό όργανο ή αιμοφόρο αγγείο.

Για να διασφαλίσετε ότι οι τυχόν πιθανές επιπλοκές θα εντοπιστούν νωρίς, ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα συμπτώματά σας, ακόμη και αν δεν φαίνεται να σχετίζονται με ένα σπασμένο πλευρό. Προσπαθήστε, επίσης, να συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες όταν περιγράφετε το περιστατικό που προκάλεσε το κάταγμα.

Έκβαση

Τα περισσότερα σπασμένα πλευρά επουλώνονται μέσα σε έξι εβδομάδες. Θα χρειαστεί να είστε ήρεμοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά θα είστε σε θέση να περπατάτε και να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Εάν διαπιστώσετε ότι ο πόνος δεν υποχωρεί, επισκεφθείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε τυχόν πρόσθετους τραυματισμούς που θα μπορούσαν να είναι η αιτία των συμπτωμάτων σας.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved