Παθολογικά

Κατάποση ξένου σώματος

Τι συμβαίνει όταν καταπίνετε ένα ξένο αντικείμενο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να καταπιεί ένα ξένο αντικείμενο. Ωστόσο, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, λόγω της φυσικής περιέργειάς τους έχουν την τάση να βάζουν πράγματα στο στόμα τους, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο κατάποσης ενός ξένου αντικειμένου συγκριτικά με τους ενήλικες.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πεπτικός σωλήνας θα επεξεργαστεί το αντικείμενο που έχει καταποθεί και αυτό θα απεκκριθεί φυσικά από το σώμα. Σε άλλες περιπτώσεις, το αντικείμενο μπορεί να κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή να προκαλέσει τραυματισμούς κατά την πορεία του μέσα στο σώμα. Εάν αυτό συμβεί, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό για θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη ανάλογα με τις συνθήκες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο κατάποσης ξένου αντικειμένου;

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά συχνά εξερευνούν και μαθαίνουν τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω τους βάζοντάς τα στο στόμα τους. Τα άτομα που είναι πιο πιθανό να καταπιούν ένα ξένο αντικείμενο είναι τα παιδιά κάτω των τριών ετών.

Ο κίνδυνος κατάποσης ενός ξένου αντικειμένου αυξάνεται όταν το παιδί βρίσκεται υπό ελάχιστη ή καθόλου επίβλεψη. Ο κίνδυνος επίσης αυξάνεται όταν το παιδί έχει πρόσβαση στα παρακάτω:

  • Κέρματα
  • Μικρές μπαταρίες
  • Κουμπιά
  • Χάντρες
  • Πέτρες
  • Ψεύτικα νύχια
  • Βίδες
  • Καρφίτσες
  • Μικροί μαγνήτες

Οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει στο στόμα ενός βρέφους ή μικρού παιδιού μπορεί να καταλήξει εκεί αν το παιδί βρίσκεται χωρίς επίβλεψη. Η περιοχή όπου παίζει το παιδί θα πρέπει να είναι ελεύθερη από τέτοιου είδους αντικείμενα.

Συμπτώματα

Πώς γνωρίζω εάν το παιδί μου ή κάποιος άλλος έχει καταπιεί ένα ξένο αντικείμενο;

Τα συμπτώματα της κατάποσης ενός ξένου αντικειμένου είναι δύσκολο να παραβλεφθούν. Θα παρατηρήσετε συμπτώματα αμέσως μόλις το αντικείμενο αποφράξει τον αεραγωγό. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

Εάν ένα παιδί κατάπιε εύκολα ένα αντικείμενο και αυτό δεν κόλλησε στο λαιμό του, μπορεί να μην υπάρξουν άμεσα συμπτώματα, διότι το αντικείμενο βρίσκεται ήδη εντός του πεπτικού σωλήνα. Μπορεί να απομακρυνθεί φυσιολογικά από το σώμα ή αλλιώς τα συμπτώματα θα εμφανιστούν αργότερα αν υπάρχει δυσκολία αποβολής του ξένου αντικειμένου.

Πιθανά συμπτώματα που εκδηλώνονται όταν ένα ξένο αντικείμενο έχει κολλήσει στον οισοφάγο ή το έντερο περιλαμβάνουν:

Ένα αντικείμενο που έχει κολλήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του σώματος χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, όπως επαναλαμβανόμενη πνευμονία από εισρόφηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, βήχα που παράγει φλέγμα και συρίττουσα αναπνοή. Μερικές φορές, πυρετός συνοδεύει αυτά τα συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα γιατρό εάν εσείς ή το παιδί σας έχει καταπιεί ένα ξένο αντικείμενο, ακόμη και αν πιστεύετε ότι έχει εξέλθει φυσιολογικά από το σώμα.

Η κατάποση ενός μαγνητικού αντικειμένου αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει καταπιεί ένα μαγνητικό αντικείμενο.

Διάγνωση

Πώς ο γιατρός εξετάζει ένα άτομο που έχει καταπιεί ένα ξένο αντικείμενο;

Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει καταπιεί ένα ξένο αντικείμενο.

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ για τον εντοπισμό της θέσης του αντικειμένου ή μία βρογχοσκόπηση για να εξετάσει καλύτερα τους αεραγωγούς, αν το άτομο δεν μπορεί να αναπνεύσει εύκολα. Η βρογχοσκόπηση είναι μία διαδικασία όπου ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα λεπτό σωλήνα με κάμερα, που ονομάζεται βρογχοσκόπιο, για την εξέταση των αεραγωγών.

Ο γιατρός θα λάβει υπόψιν του και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα κατά την πραγματοποίηση της διάγνωσης. Θα χρειαστεί να παρέχετε μία λίστα ενδείξεων που σας οδήγησαν να υποπτευθείτε ότι ένα ξένο αντικείμενο έχει καταποθεί.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι επιλογές αντιμετώπισης για την περίπτωση κατάποσης ξένου αντικειμένου;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του ατόμου.

Επείγουσα θεραπεία

Εάν το άτομο δεν μπορεί να αναπνεύσει λόγω απόφραξης του αεραγωγού, η επείγουσα θεραπεία κρίνεται απαραίτητη. Το ξένο αντικείμενο μπορεί να απομακρυνθεί από τον αεραγωγό με τη χρήση χτυπημάτων στην πλάτη, χειρισμού Heimlich ή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (CPR).

Αιχμηρά αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση στον οισοφάγο ή το έντερο. Μικρές μπαταρίες, όπως μικρές μπαταρίες ρολογιών, μπορούν να προκαλέσουν ιστική βλάβη. Αυτά τα αντικείμενα θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως. Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Εάν το άτομο δεν πνίγεται με το ξένο αντικείμενο και αυτό φαίνεται πως έχει καταποθεί πλήρως, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να περιμένει ώστε να διαπιστώσει εάν το σώμα θα το απομακρύνει φυσιολογικά. Θα χρειαστεί να παρατηρείτε τυχόν συμπτώματα, όπως εμετός, πυρετός ή ενδείξεις πόνου. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να ελέγχετε τα κόπρανα έως ότου το αντικείμενο απομακρυνθεί από το σώμα.

Χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός θα αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα εάν το ξένο αντικείμενο προκαλεί πόνο ή βλάβη στον οισοφάγο ή το έντερο. Αυτό μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση ή ενδοσκόπηση για την απομάκρυνση του αντικειμένου δίχως τη διάτρηση των εντέρων ή του οισοφάγου. Η ενδοσκόπηση περιλαμβάνει τη χρήση ενός μικρού ευέλικτου σωλήνα με κάμερα και μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία στην άκρη. Ο γιατρός θα εισάγει το ενδοσκόπιο από το στόμα εντός του οισοφάγου για την απομάκρυνση του ξένου αντικειμένου.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η κατάποση ενός ξένου αντικειμένου;

Μπορείτε να αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα απομακρύνοντας μικρά αντικείμενα από βρέφη και παιδιά. Αποφύγετε να βάζετε και εσείς μικρά αντικείμενα στο στόμα σας, ειδικά αντικείμενα που μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν στο λαιμό σας και να αποφράξουν τον αεραγωγό. Θυμηθείτε, οποιοσδήποτε μπορεί να καταπιεί κατά λάθος ένα αντικείμενο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της κατάποσης ενός ξένου αντικειμένου;

Βρέφη, παιδιά, ακόμη και ενήλικες, μπορούν να καταπιούν ξένα αντικείμενα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πεπτικό σύστημα θα τα επεξεργαστεί φυσιολογικά και το σώμα θα τα αποβάλει μέσα σε επτά ημέρες δίχως να προκληθεί βλάβη.

Ωστόσο, ένα ξένο αντικείμενο που παραμένει εντός του σώματος μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη ή βλάβη των οργάνων. Για αυτό, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εάν το αντικείμενο αποφράσσει τον αεραγωγό, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2014). Foreign object swallowed: First aid. mayoclinic.org/first-aid/first-aid/basics/art-20056707

2. Uyemura MC. (2005). Foreign body ingestion in children. aafp.org/afp/2005/0715/p287.html