Ψυχικές νόσοι

Καταθλιπτική Ψύχωση

Τι είναι η καταθλιπτική ψύχωση;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ένωση Ψυχικής Υγείας (ΑΕΕΨΥ), υπολογίζεται ότι το 20% των ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη παρουσιάζουν επίσης ψυχωτικά συμπτώματα. Η πάθηση αυτή είναι επίσης γνωστή ως:

  • παραληρητική κατάθλιψη
  • ψυχωτική κατάθλιψη
  • σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή με ψυχωτικά συμπτώματα συγκλίνουσας συναισθηματικής διάθεσης
  • σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή με ψυχωτικά συμπτώματα αποκλίνουσας συναισθηματικής διάθεσης

Η πάθηση αυτή αποτελεί την αιτία που βιώνετε ψυχωτικά συμπτώματα σε συνδυασμό με την θλίψη και την απελπισία που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Αυτό σημαίνει ότι βλέπετε, ακούτε, μυρίζετε ή πιστεύετε πράγματα τα οποία δεν είναι αλήθεια. Η καταθλιπτική ψύχωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή οι ψευδαισθήσεις που προκαλεί μπορεί να οδηγήσουν τους νοσούντες στην αυτοκτονία.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την Καταθλιπτική Ψύχωση;

Ένα άτομο το οποίο βιώνει καταθλιπτική ψύχωση αντιμετωπίζει έντονη κατάθλιψη και ψυχωτικά προβλήματα. Η κατάθλιψη προκύπτει όταν νιώθετε αρνητικά συναισθήματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • θλίψη
  • απελπισία
  • ενοχές
  • ευερεθιστότητα

Αν πάσχετε από κλινική κατάθλιψη, μπορεί επίσης να βιώσετε αλλαγές στην διατροφή και τον ύπνο σας καθώς και στα επίπεδα ενέργειάς σας.

Κάποια από τα ψυχωτικά συμπτώματα είναι:

  • οι ψευδαισθήσεις
  • οι παραισθήσεις
  • η παράνοια

Σύμφωνα με το Περιοδικό Κλινικής Ψυχιατρικής, οι ψευδαισθήσεις στην καταθλιπτική ψύχωση τείνουν να σχετίζονται με ενοχές, με παράνοια ή με σωματικούς παράγοντες. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε την παραίσθηση ότι κάποιο παράσιτο «τρώει» το έντερο σας και ότι κάτι τέτοιο το αξίζετε γιατί είσαστε τόσο ¨κακοί¨.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια της Καταθλιπτικής Ψύχωσης;

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή αιτία η οποία να προκαλεί την καταθλιπτική ψύχωση. Σε κάποιους ανθρώπους θεωρούν ότι οφείλεται σε κάποια χημική ανισορροπία του εγκεφάλου. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ταυτοποιήσει κάποια συγκεκριμένη αιτία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η Καταθλιπτική Ψύχωση;

Ο ιατρός σας θα πρέπει να σας διαγνώσει με σοβαρή κατάθλιψη και ψύχωση ώστε να θεωρηθεί ότι πάσχετε από καταθλιπτική ψύχωση. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ σκληρό επειδή τα άτομα με ψυχωτική κατάθλιψη ίσως να φοβούνται να μοιραστούν τις ψυχωτικές εμπειρίες.

Θα πρέπει να έχετε βιώσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο το οποίο να έχει διαρκέσει για δύο ή περισσότερες εβδομάδες ώστε να διαγνωστείτε με κατάθλιψη. Το να διαγνωστείτε με κατάθλιψη επίσης σημαίνει ότι υποφέρετε από τα ακόλουθα πέντε ή περισσότερα συμπτώματα:

  • υπερδιέγερση ή υποτονικότητα
  • αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος
  • καταθλιπτική διάθεση
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • αισθήματα ενοχής
  • αϋπνία ή υπερβολικό ύπνο
  • έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για ποικίλες δραστηριότητες
  • χαμηλά επίπεδα ενέργειας
  • αυτοκτονικό ιδεασμό

Σε συνδυασμό με αυτές τις σκέψεις που σχετίζονται με την κατάθλιψη, τα άτομα με καταθλιπτική ψύχωση υποφέρουν επίσης και από ψυχωτικά συμπτώματα, όπως ψευδαισθήσεις, οι οποίες είναι ψευδείς πεποιθήσεις, και παραισθήσεις, οι οποίες σχετίζονται με πράγματα που φαίνονται αληθινά, αλλά δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Το να έχετε παραισθήσεις σημαίνει να βλέπετε, να ακούτε ή να μυρίζετε κάτι που δεν υπάρχει.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η Καταθλιπτική Ψύχωση;

Στην σημερινή εποχή, δεν υπάρχουν εξειδικευμένες θεραπείες σχετικά με την καταθλιπτική ψύχωση οι οποίες να είναι εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ. Υπάρχει θεραπεία για την κατάθλιψη και την ψύχωση, αλλά όχι ειδικά για άτομα που πάσχουν και από τα δυο ταυτόχρονα.

Οι φαρμακευτικές αγωγές

Ο ιατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει την πάθησή σας ή να σας συστήσει σε έναν εγκεκριμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας που να είναι εξειδικευμένος στην χρήση φαρμάκων για αυτού του είδους τις νόσους.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορεί να συνταγογραφήσουν ένα συνδυασμό αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωτικών. Αυτές οι φαρμακευτικές αγωγές επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, οι οποίοι συχνά έχουν διαταραχθεί στα άτομα με αυτή την νόσο.

Τέτοιες φαρμακευτικές αγωγές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τους επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), όπως είναι η φλουοξετίνη (Prozac), και μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο άτυπο αντιψυχωτικό, όπως:

  • την ολανζαπίνη (Zyprexa)
  • την κουετιαπίνη (Seroquel)
  • την ρισπεριδόνη (Risperdal)

Αυτές οι ουσίες, ωστόσο, αποδεικνύονται αποτελεσματικές μετά από αρκετούς μήνες.

Ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT)

Η δεύτερη επιλογή σχετικά με την αντιμετώπιση της πάθησης αυτής είναι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT). Η θεραπεία αυτή συνήθως διενεργείται σε νοσοκομείο και περιλαμβάνει την ολική νάρκωση του ασθενούς.

Ο ψυχίατρος σας θα διοχετεύσει ηλεκτρικά κύματα σε ελεγχόμενη ποσότητα στον εγκέφαλο δημιουργώντας έτσι μια επιληπτική κρίση η οποία θα επηρεάσει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Η θεραπεία αυτή έχει παρενέργειες, συμπεριλαμβανόμενης και της απώλειας της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Ωστόσο, θεωρείται ότι λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά στα άτομα με αυτοκτονικές σκέψεις και ψυχωτικά συμπτώματα.

Ο ψυχίατρος σας μπορεί να συζητήσει τις επιλογές αυτές μαζί σας και με την οικογένειά σας, ώστε να καθορίσετε μαζί το καλύτερο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασής σας. Επειδή η πιθανότητα να υποτροπιάσετε είναι υπαρκτή, ο ψυχίατρος σας μπορεί να σας συστήσει και την λήψη φαρμάκων μετά την ηλεκτροσπασμοθεραπεία.

Πρόληψη αυτοκτονίας

Πώς προλαμβάνεται η αυτοκτονία;

Αν νομίζετε ότι κάποιος διατρέχει άμεσο κίνδυνο αυτοτραυματισμού ή τραυματισμού κάποιου άλλου ατόμου:

  • Τηλεφωνήστε στο 166 ή στην τοπική υπηρεσία για επείγοντα περιστατικά.
  • Παραμείνετε με το άτομο μέχρι να καταφτάσει βοήθεια.
  • Απομακρύνετε όπλα, μαχαίρια, φάρμακα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
  • Ακούστε το άτομο χωρίς να κρίνετε, να διαφωνείτε, να απειλείτε ή να φωνάζετε.

Αν νομίζετε ότι κάποιος σκέφτεται να αυτοκτονήσει, λάβετε βοήθεια από καμία τηλεφωνική υπηρεσία ή γραμμή πρόληψης κρίσεων ή αυτοκτονιών. Μπορείτε να δοκιμάσετε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Παρέμβασης για την Αυτοκτονία στο 1018.  

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της Καταθλιπτικής Ψύχωσης;

Η ψυχωτική κατάθλιψη συχνά θεωρείται ψυχιατρικά επείγουσα κατάσταση επειδή διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών, ειδικά αν ακούτε φωνές οι οποίες σας λένε να βλάψετε τον εαυτό σας. Τηλεφωνήστε άμεσα στο 166 αν εσείς ή κάποιος οικείος σας σκέφτεται την αυτοκτονία.

Παράγοντες κινδύνου

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου σχετικά με την Καταθλιπτική Ψύχωση;

Σύμφωνα με την ΑΕΕΨΥ, η καταθλιπτική ψύχωση μπορεί να οφείλεται σε κάποιο γενετικό παράγοντα. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ταυτοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο, γνωρίζουν ότι αν υπάρχει κάποιος στενός συγγενής, όπως η μητέρα, ο πατέρας, η αδερφή ή ο αδερφός, αυξάνονται οι πιθανότητες σας να νοσήσετε από ψυχωτική κατάθλιψη. Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ψυχωτική κατάθλιψη σε σχέση με τους άντρες.

Σύμφωνα με το περιοδικό BMC Psychiatry, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχωτικής κατάθλιψης. Υπολογίζεται ότι το 45% των ατόμων με κατάθλιψη έχουν ψυχωτικά χαρακτηριστικά.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα που πάσχουν από Καταθλιπτική Ψύχωση;

Η ζωή με καταθλιπτική ψύχωση μπορεί να μοιάζει με μια συνεχόμενη μάχη. Ακόμη και αν έχετε θέσει τα συμπτώματά σας υπό έλεγχο, ίσως να ανησυχείτε ότι θα επιστρέψουν. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν και ψυχοθεραπεία ώστε να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

Οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των ψυχωτικών και καταθλιπτικών σκέψεων αλλά μπορεί να έχουν και παρενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης
  • υπνηλία
  • ζάλη
  • δυσκολία στον ύπνο
  • αλλαγές του βάρους

Η ζωή σας όμως μπορεί να είναι πιο υγιεινή και πιο ουσιαστική μέσα από τις θεραπείες αυτές παρά χωρίς αυτές.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bell, M., & Rothschild A. (2004, January). Psychotic depression: State-of-the-art algorithm improves odds for remission. Current Psychiatry, 3(1) currentpsychiatry.com/home/article/psychotic-depression-state-of-the-art-algorithm-improves-odds-for-remission/2dea8173477da778f24fb3d4fd20c9a0.html

2. Diagnostic criteria for major depressive disorder and depressive episodes. (n.d.) psnpaloalto.com/wp/wp-content/uploads/2010/12/Depression-Diagnostic-Criteria-and-Severity-Rating.pdf

3. Flint, A., Meyers, B., Rothschild A., Whyte, E., Mulsant, B. Rudorfer, & M. Marino, P. (2013, January 25). Sustaining remission of psychotic depression: rationale, design and methodology of STOP-PD II. BMC Psychiatry, 13(38) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23351522

4. Mayo Clinic Staff. (2015, September 19). Electroconvulsive therapy mayoclinic.org/tests-procedures/electroconvulsive-therapy/basics/definition/prc-20014161

5. Psychotic depression can be effectively treated but is often tragically missed. (2011, August 26) bbrfoundation.org/discoveries/psychotic-depression-can-be-effectively-treated-but-is-often-tragically-missed

6. Schatzberg, A. (2003). New approaches to managing psychotic depression. Journal of Clinical Psychiatry, 64(1), 19-23 dbsamonrovia.org/education/New Approaches to Psychotic Depression.pdf

7. What is psychotic depression? (2013, May) www2.nami.org/factsheets/psychoticdepression_factsheet.pdf