Παθολογικά

Κήλη

Τι είναι η κήλη;

Η κήλη συμβαίνει όταν ένα όργανο προβάλλει μέσω ενός ανοίγματος στο μυ ή στον ιστό που το συγκρατεί στη θέση του. Για παράδειγμα, το έντερο μπορεί να προβάλλει μέσω μιας εξασθενημένης περιοχής στο κοιλιακό τοίχωμα.

Πολλές κήλες συμβαίνουν στην κοιλιακή χώρα μεταξύ του θώρακα και των ισχίων, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και στο άνω τμήμα του μηρού, καθώς και στη βουβωνική περιοχή.

Οι περισσότερες κήλες δεν είναι άμεσα απειλητικές για τη ζωή, αλλά δεν υποχωρούν από μόνες τους. Μερικές φορές απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη επικίνδυνων επιπλοκών.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι κήλης;

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη είναι ο πιο κοινός τύπος κήλης. Συμβαίνει όταν το έντερο εξωθείται μέσω ενός αδύναμου σημείου ή ρήξης στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα, συχνά μέσα στο βουβωνικό κανάλι. Αυτός ο τύπος είναι περισσότερο κοινός στους άνδρες.

Το βουβωνικό κανάλι βρίσκεται στη βουβωνική περιοχή. Στους άντρες είναι το σημείο όπου ο σπερματικός τόνος πέρνα από την κοιλιακή χώρα προς στους όρχεις. Ο σπερματικός τόνος είναι αυτός που κρατάει τους όρχεις. Στις γυναίκες, το βουβωνικό κανάλι περιέχει το σύνδεσμο που βοηθά στη διατήρηση της μήτρας στη θέση της.

Αυτές οι κήλες είναι πιο κοινές στους άνδρες, επειδή οι όρχεις κατεβαίνουν μέσω του βουβωνικού καναλιού αμέσως μετά τη γέννηση. Το κανάλι υποτίθεται ότι κλείνει εντελώς πίσω τους. Μερικές φορές όμως δεν κλείνει σωστά αφήνοντας μία αδύναμη περιοχή.

Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη δημιουργείται όταν μέρος του στομαχιού προβάλλει μέσω του διαφράγματος εντός του θώρακα. Το διάφραγμα είναι ο μυς που σας βοηθά να αναπνέετε, συνεισφέροντας στην αποβολή και είσοδο αέρα στους πνεύμονες. Επίσης, διαχωρίζει τα όργανα της κοιλιακής χώρας από αυτά του θώρακα.

Αυτός ο τύπος κήλης είναι περισσότερο κοινός στα άτομα άνω των 50 ετών. Αν ένα παιδί εμφανίσει αυτή την πάθηση, τυπικά προκαλείται από κάποια συγγενή ανωμαλία.

Οι διαφραγματοκηλες σχεδόν πάντα προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μία κατάσταση στην οποία το περιεχόμενο του στομάχου διαρρέει προς τα πάνω στον οισοφάγο προκαλώντας μία αίσθηση καούρας.

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη μπορεί να συμβεί σε παιδιά και μωρά. Λαμβάνει χώρα όταν το έντερο προβάλει στο κοιλιακό τοίχωμα κοντά στον ομφαλό. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα μέσα ή γύρω από τον ομφαλό του παιδιού σας, ειδικά όταν κλαίει.

Η ομφαλοκήλη είναι ο μοναδικός τύπος κήλης που υποχωρεί από μόνος του καθώς οι κοιλιακοί μύες γίνονται πιο δυνατοί τυπικά κατά τον 1ο με 2ο χρόνο της ζωής του παιδιού. Αν η κήλη δεν έχει υποχωρήσει μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωσή της.

Όμως, μπορούν και οι ενήλικες να εμφανίσουν ομφαλοκήλη. Αυτό συμβαίνει από επαναλαμβανόμενη τάση στην κοιλιακή περιοχή εξαιτίας καταστάσεων, όπως παχυσαρκία, εγκυμοσύνη ή υγρό στην κοιλιακή χώρα (ασκίτης).

Κοιλιοκήλη

Η κοιλιοκήλη συμβαίνει όταν ιστοί προβάλλουν μέσω ενός ανοίγματος των κοιλιακών μυών. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μέγεθος της κοιλιοκήλης μειώνεται όταν ξαπλώνετε.

Παρόλο που η κοιλιοκήλη μπορεί να είναι παρούσα από τη στιγμή της γέννησης, συνήθως εμφανίζεται σε κάποιο σημείο της ζωής του ατόμου. Κοινοί παράγοντες που συμβάλλουν στο σχηματισμό της είναι η παχυσαρκία, η έντονη δραστηριότητα και η εγκυμοσύνη.

Οι κοιλιοκήλες μπορούν να εμφανιστούν επίσης και στο σημείο μιας χειρουργικής τομής. Αυτό ονομάζεται κήλη τομής και μπορεί να οφείλεται στον σχηματισμό ουλώδους ιστού μετά τη χειρουργική επέμβαση ή στην εξασθένηση των κοιλιακών μυών στο σημείο της τομής.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Ανάρρωση Μωρά Εγκυμοσύνη Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κήλης;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της κήλης είναι η δημιουργία ενός εξογκώματος στην πάσχουσα περιοχή. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της βουβωνοκήλης μπορεί να παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα σε μία από τις δύο πλευρές του ηβικού οστού, εκεί που η λεκάνη συναντά τον μηρό.

Πιθανώς να παρατηρήσετε ότι το εξόγκωμα εξαφανίζεται όταν ξαπλώνετε. Είναι πολύ πιθανό ότι θα αισθανθείτε την κήλη με την αφή όταν στέκεστε όρθιοι, σκύβετε προς τα εμπρός ή βήχετε. Στην περιοχή της κήλης μπορεί να εμφανιστεί δυσφορία η πόνος.

Κάποιοι τύποι κήλης, όπως η διαφραγματοκήλη, μπορεί να έχουν πιο ειδικά συμπτώματα, όπως καούρα, δυσκολία στην κατάποση και πόνο στο στήθος.

Σε πολλές περιπτώσεις οι κήλες είναι ασυμπτωματικές. Μπορεί να μη γνωρίζετε ότι έχετε μία κήλη εκτός και αν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας ή ενός ιατρικού ελέγχου για ένα άσχετο πρόβλημα υγείας.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες μιας κήλης;

Οι κήλες προκαλούνται από ένα συνδυασμό μυϊκής αδυναμίας και εφαρμογής τάσης. Ανάλογα με την αιτία, η κήλη μπορεί να αναπτυχθεί ταχέως ή κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου.

Μερικές κοινές αιτίες μυϊκής αδυναμίας ή τάσης που μπορούν να οδηγήσουν σε κήλη περιλαμβάνουν:

  • Έντονες ασκήσεις ή ανύψωση βαρών
  • Μία γενετική πάθηση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου στη μήτρα
  • Χρόνιο βήχα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Βλάβη από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη, ειδικά πολύδυμη εγκυμοσύνη
  • Υγρό στην κοιλιακή χώρα, ή ασκίτης
  • Ηλικία
  • Δυσκοιλιότητα, η οποία σας αναγκάζει να σφίγγεστε κατά την κένωση του εντέρου

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας κήλης περιλαμβάνουν:

  • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό κηλών
  • Κάπνισμα (οδηγεί σε εξασθένηση του συνδετικού ιστού)
  • Προχωρημένη ηλικία
  • Κυστική ίνωση
  • Εγκυμοσύνη
  • Χρόνιος βήχας (εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης αύξησης της πίεσης στην κοιλιακή χώρα)
  • Παχυσαρκία
  • Πρόωρος τοκετός ή γέννηση μωρού με χαμηλό βάρος
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται μία κήλη;

Για τη διάγνωση της κατάστασής σας, ο γιατρός αρχικά θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Σε αυτή, θα ψηλαφίσει την κοιλιακή ή βουβωνική χώρα για τυχόν εξογκώματα που γίνονται πιο εμφανή όταν στέκεστε όρθιοι, βήχετε ή σφίγγεστε.

Στη συνέχεια, θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας. Θα σας κάνει μία πληθώρα ερωτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

  • Πότε παρατηρήσατε πρώτη φορά το εξόγκωμα;
  • Βιώνετε κι άλλα συμπτώματα;
  • Θεωρείτε ότι υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που να το δημιούργησε;
  • Πείτε μου λίγο για τον τρόπο ζωής σας. Η εργασία σας περιλαμβάνει την ανύψωση βαρών; Ασκείστε έντονα; Έχετε ιστορικό καπνίσματος;
  • Έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό κηλών;
  • Έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή ή βουβωνική χώρα;

Ο γιατρός επίσης θα ζητήσει και απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υπέρηχο κοιλίας, ο οποίος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων των δομών εντός του σώματος.
  • Αξονική τομογραφία, η οποία με τη βοήθεια ακτίνων-Χ παράγει εικόνες του εσωτερικού του σώματος
  • Μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ισχυρών μαγνητών και ραδιοκυμάτων για τη δημιουργία εικόνων

Αν ο γιατρός υποπτεύεται διαφραγματοκήλη, μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλες εξετάσεις που θα τον βοηθήσουν να εντοπίσει την εσωτερική θέση του στομάχου:

  • Ακτινογραφία με βάριο, η οποία είναι μία σειρά ακτίνων-Χ του πεπτικού συστήματος. Οι ακτινογραφίες λαμβάνονται αφού έχετε πιει ένα υγρό που περιέχει διάλυμα βαρίου. Αυτό προσδίδει καλύτερη ανάλυση στις ακτινογραφίες.
  • Ενδοσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικρής κάμερας συνδεδεμένη σε έναν ευέλικτο σωλήνα στο λαιμό, στον οισοφάγο και το στομάχι.

Θεραπεία

Χειρουργική επέμβαση για την κήλη

Αν η κήλη μεγαλώνει σε μέγεθος ή προκαλεί πόνο, ο γιατρός θα αποφασίσει ποια χειρουργική μέθοδος είναι καλύτερη. Μπορεί να αποκαταστήσει την κήλη ράβοντας την τρύπα στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται με τη χρήση ενός χειρουργικού πλέγματος.

Οι κήλες αντιμετωπίζονται είτε με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είτε λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική εγχείρηση χρησιμοποιεί μία μικροσκοπική κάμερα και μικρά χειρουργικά εργαλεία για την αποκατάσταση της κήλης με την πραγματοποίηση λίγων μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα. Επίσης, προκαλεί μικρότερη βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς.

Κατά τη διάρκεια ενός ανοιχτού χειρουργείου, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία τομή κοντά στο σημείο της κήλης και στη συνέχεια θα σπρώξει τον εξέχοντα ιστό μέσα στην κοιλιακή χώρα. Ύστερα, θα ράψει την περιοχή και μερικές φορές θα χρησιμοποιήσει χειρουργικό πλέγμα για να την ενισχύσει. Τέλος, θα κλείσει την τομή.

Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες οι κήλες λαπαροσκοπικά. Αν η κήλη σας απαιτεί ανοιχτό χειρουργείο, ο γιατρός θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τον βέλτιστο για εσάς τύπο χειρουργικής επέμβασης.

Ανάρρωση

Μετά το χειρουργείο μπορεί να αισθάνεστε πόνο γύρω από το σημείο της τομής. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να ανακουφίσει την δυσφορία κατά την διάρκεια της ανάρρωσης.

Θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά όλες τις συμβουλές του χειρουργού σας, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη φροντίδα της πληγής. Επικοινωνήστε αμέσως μαζί του αν παρατηρήσετε ενδείξεις μόλυνσης, όπως πυρετό, ερυθρότητα ή εμφάνιση υγρών στην περιοχή ή πόνο που ξαφνικά επιδεινώνεται.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης από εγχείρηση κήλης δεν θα είστε σε θέση να κινηθείτε φυσιολογικά για αρκετές εβδομάδες. Θα χρειαστεί να αποφεύγετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να σηκώνετε αντικείμενα άνω των 5 κιλών.

Το ανοιχτό χειρουργείο συχνά απαιτεί μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης απ’ ό,τι η λαπαροσκοπική επέμβαση. Ο χειρουργός θα σας ενημερώσει πότε μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κήλες;

Ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης μιας κήλης είναι η χειρουργική επιδιόρθωση. Όμως, το εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από το μέγεθος της κήλης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ο γιατρός μπορεί απλά να παρακολουθεί την κήλη σας για πιθανές επιπλοκές.

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να σας βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων να φοράτε ένα κηλεπίδεσμο. Ο κηλεπίδεσμος είναι ένα προϊόν που τοποθετείται κάτω από τα ρούχα και συγκρατεί την κήλη στη θέση της. Θα πρέπει, όμως, να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι ο κηλεπίδεσμος ταιριάζει κατάλληλα στο σώμα σας πριν τον χρησιμοποιήσετε.

Αν έχετε διαφραγματοκήλη, συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα οξέα του στομάχου, να ανακουφίσουν τη δυσφορία και να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν αντιόξινα, αναστολείς Η2 υποδοχέων και αναστολείς αντλιών πρωτονίων.

Ποιες κατ' οίκον θεραπείες βοηθούν στην αντιμετώπιση μιας κήλης;

Παρόλο που οι κατ’ οίκον θεραπείες δεν θεραπεύουν την κήλη, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα σας.

Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο κατά τη διάρκεια κενώσεων του εντέρου, κάτι το οποίο επιδεινώνει μία κήλη. Παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι διατροφικές αλλαγές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στα συμπτώματα μιας διαφραγματοκήλης. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα μεγάλα ή βαριά γεύματα, μην ξαπλώνετε αμέσως μετά από ένα γεύμα και διατηρήστε το σωματικό σας βάρος σε ένα υγιές εύρος.

Για την πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αποφύγετε τροφές που μπορεί να την προκαλούν, όπως τα καυτερά φαγητά και τα φαγητά με βάση την ντομάτα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει και ο τερματισμός του καπνίσματος.

Ποιες ασκήσεις προτείνονται στα άτομα με κήλη;

Η άσκηση θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε τους μύες γύρω από την κήλη και θα προωθήσει την απώλεια βάρους, συνεισφέροντας στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Μία μελέτη του 2018 εξερεύνησε τις επιδράσεις ενός προγράμματος γυμναστικής σε παχύσαρκα άτομα που επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επιδιόρθωση κοιλιοκήλης. Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα γυμναστικής είχαν λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάποιοι τύποι ασκήσεις, όπως η άρση βαρών ή οι ασκήσεις που ασκούν πίεση στην κοιλιακή χώρα, μπορεί να αυξήσουν την πίεση στην περιοχή της κήλης. Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περαιτέρω εξώθηση της κήλης. Το ίδιο ισχύει και για τις ασκήσεις που δεν πραγματοποιούνται σωστά.

Αν έχετε κήλη, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε το πρόγραμμα άσκησης με τον γιατρό ή το φυσικοθεραπευτή σας. Εκείνοι θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για σας και πώς να τις πραγματοποιήσετε σωστά, ώστε να αποφύγετε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ανάρρωση

Πώς ανακάμπτει κάποιος από κήλη;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια της κήλης και να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν υποπτεύεστε ότι τα εκδηλώνετε. Αν δεν την αντιμετωπίσετε, δεν θα υποχωρήσει από μόνη της. Ο γιατρός θα εκτιμήσει την κήλη σας και θα καθορίσει το θεραπευτικό πλάνο.

Οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική περίθαλψη αν βιώνετε συμπτώματα, όπως ναυτία ή εμετό, πυρετό ή ξαφνικό έντονο πόνο.

Η έγκαιρη ιατρική φροντίδα και οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα. Όμως, η χειρουργική επέμβαση είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης μιας κήλης. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι χειρουργικής επέμβασης διαθέσιμοι και ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει ποιος είναι ο καλύτερος για την κατάστασή σας.

Η πρόγνωση για μία εγχείρηση αποκατάστασης κήλης είναι γενικά πολύ καλή, αλλά εξαρτάται από τη φύση της κήλης, τα συμπτώματα και τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Σε μερικές περιπτώσεις η κήλη μπορεί να επανεμφανιστεί μετά την εγχείρηση.

Μωρά

Κήλη στα μωρά

Το 10 με 25% των μωρών γεννιούνται με ομφαλοκήλη. Αυτός ο τύπος κήλης είναι περισσότερο κοινός στα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή με χαμηλό βάρος.

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται κοντά στον ομφαλό και σχηματίζεται όταν οι μύες γύρω από την τρύπα που αφήνει ομφάλιος λώρος δεν κλείνουν σωστά. Έτσι, μέρος του εντέρου μπορεί να προβάλλει.

Αν το μωρό σας έχει ομφαλοκήλη, μπορεί να την παρατηρήσετε όταν κλαίει ή βήχει. Τυπικά, η ομφαλοκήλη στα μωρά δεν προκαλεί πόνο. Όμως, αν εκδηλωθούν συμπτώματα, όπως πόνος, εμετός ή πρήξιμο στο σημείο της κήλης, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Επισκεφθείτε τον παιδίατρο αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας έχει ομφαλοκήλη. Οι ομφαλοκήλες τυπικά υποχωρούν όταν το παιδί φτάσει ενός με δύο ετών. Όμως, αν δεν εξαφανιστούν μέχρι την ηλικία των πέντε, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση τους.

Εγκυμοσύνη

Κήλη στην εγκυμοσύνη

Αν είστε έγκυος και πιστεύετε ότι έχετε κήλη θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Εκείνος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα καθορίσει αν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία σας.

Συνήθως η αποκατάσταση της κήλης παρατείνεται για μετά τον τοκετό. Όμως, αν μία μικρή κήλη που υπήρχε πριν ή εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ξεκίνα να μεγαλώνει ή να προκαλεί δυσφορία, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση. Η καλύτερη περίοδος για αυτή είναι το δεύτερο τρίμηνο.

Κήλες που είχαν αποκατασταθεί στο παρελθόν μπορεί να επανεμφανιστούν σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Αυτό συμβαίνει, διότι η εγκυμοσύνη προκαλεί τάση στους μύες της κοιλιάς που μπορεί να είχαν εξασθενήσει από χειρουργική επέμβαση.

Οι κήλες μπορεί να εμφανιστούν και μετά από καισαρική τομή. Κατά τη διάρκεια της καισαρικής, πραγματοποιείται μια τομή στην κοιλιά και τη μήτρα, από πού βγαίνει το μωρό. Μία κήλη τομής μπορεί να εμφανιστεί στο σημείο της καισαρικής.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκύψουν από την κήλη;

Μερικές φορές μία κήλη που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να μεγαλώσει σε μέγεθος και να προκαλέσει περισσότερα συμπτώματα. Μπορεί, επίσης, να εφαρμόσει υπερβολική πίεση στους περιβάλλοντες ιστούς, κάτι το οποίο θα προκαλέσει διόγκωση και πόνο στη γύρω περιοχή.

Επιπλέον, ένα μέρος του εντέρου μπορεί να παγιδευτεί εντός του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτό ονομάζεται περίσφιξη. Η περίσφιξη μπορεί να αποφράξει το παχύ έντερο προκαλώντας έντονο πόνο, ναυτία ή δυσκοιλιότητα.

Αν το παγιδευμένο τμήμα του εντέρου δεν λαμβάνει επαρκή αιματική ροή, ο ιστός θα υποστεί μόλυνση ή θα πεθάνει. Η περισφιγμένη κήλη απειλεί τη ζωή του ασθενούς και απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Ορισμένα συμπτώματα που θα σας θορυβήσουν να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα για κήλη περιλαμβάνουν:

  • Πόνο που ξαφνικά επιδεινώνεται
  • Ένα εξόγκωμα που γίνεται κόκκινο ή μωβ
  • Πυρετό
  • Ναυτία ή εμετό
  • Αδυναμία αποβολής κοπράνων ή αερίων

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί μία κήλη;

Δεν είναι πάντα εφικτή η πρόληψη μιας κήλης. Μερικές φορές μία υπάρχουσα κληρονομική πάθηση ή προγενέστερη χειρουργική επέμβαση επιτρέπουν τη δημιουργία της.

Ωστόσο, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μερικές μικρές προσαρμογές του τρόπου ζωής σας που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το σχηματισμό της. Αυτά τα βήματα συνεισφέρουν στην μείωση της τάσης και της πίεσης που εφαρμόζετε στο σώμα σας.

Ακολουθούν μερικά tips πρόληψης:

  • Αποφύγετε την ανύψωση βαρών που είναι πολύ βαριά για εσάς. Αν χρειάζεται οπωσδήποτε να σηκώσετε κάτι βαρύ, λυγίστε τα γόνατά σας και μην βάζετε πίεση στη μέση ή την πλάτη σας.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  • Πραγματοποιήστε ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε τους μυς της κοιλιάς.
  • Επισκεφθείτε το γιατρό σας όταν είστε άρρωστοι, ώστε να αποφύγετε την ανάπτυξη ενός χρόνιου βήχα.
  • Προσπαθήστε να μη σφίγγεστε κατά τη διάρκεια της κένωσης του εντέρου ή της ούρησης.
  • Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να προλάβετε τη δυσκοιλιότητα.

+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Anouchka AH, et al. (2019). Umbilical hernia. StatPearls. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459312/

2. Blay E Jr., et al. (2017). Umbilical hernia. jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2630603

3. Hernia. (2019). nhs.uk/conditions/hernia/

4. Inguinal hernia. (2014). niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/inguinal-hernia

5. Kulacoglu H. (2018). Umbilical hernia repair and pregnancy: before, during, after… DOI: 10.3389/fsurg.2018.00001

6. Liang MK, et al. (2018). Modifying risks in ventral hernia patients with prehabilitation: A randomized controlled trial. DOI: 10.1097/SLA.0000000000002961

7. Mayo Clinic Staff. (2018). Hiatal hernia. mayoclinic.org/diseases-conditions/hiatal-hernia/symptoms-causes/syc-20373379

8. Mayo Clinic Staff. (2018). Umbilical hernia. mayoclinic.org/diseases-conditions/umbilical-hernia/symptoms-causes/syc-20378685

9. Mayo Clinic Staff. (2019). Inguinal hernia. mayoclinic.org/diseases-conditions/inguinal-hernia/symptoms-causes/syc-20351547

10. Oma E, et al. (2019). Ventral hernia and pregnancy: A systemic review. DOI: 10.1016/j.amjsurg.2018.04.016

11. Smith J, et al. (2019). Ventral hernia. StatPearls. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499927/

12. Ventral hernia repair. (2017). facs.org/~/media/files/education/patient%20ed/ventral_hernia.ashx