Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κιρσοί

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν οι φλέβες διογκώνονται, διαστέλλονται και πληρώνονται υπερβολικά με αίμα. Συνήθως παρουσιάζονται πρησμένες και ανασηκωμένες, έχοντας ένα μπλε-μοβ ή κόκκινο χρώμα και συχνά προκαλούν πόνο.

Είναι μια πολύ κοινή πάθηση, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Περίπου το 25% των ενηλίκων έχουν κιρσούς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων στα κάτω άκρα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία-Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα των κιρσών είναι οι υπερβολικά εμφανείς, παραμορφωμένες φλέβες, συνήθως στα πόδια. Επίσης, μπορεί να βιώσετε πόνο, πρήξιμο και αίσθηση βάρους γύρω από τις διογκωμένες φλέβες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί οίδημα και δυσχρωμία στο δέρμα. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, οι φλέβες μπορεί να αιμορραγήσουν και να δημιουργηθούν έλκη.

Αίτια

Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Οι φλέβες φέρουν μονόδρομες βαλβίδες που αποτρέπουν την ροή του αίματος προς τα πίσω. Όταν αυτές αποτυγχάνουν να επιτελέσουν την λειτουργία τους, το αίμα αρχίζει να συσσωρεύεται στις φλέβες αντί να κατευθύνεται προς την καρδιά, με αποτέλεσμα αυτές να διογκώνονται. Οι κιρσοί επηρεάζουν κυρίως τα πόδια, καθώς εκεί οι φλέβες είναι πιο μακριά από την καρδιά και βαρύτητα καθιστά την ροή του αίματος προς τα πάνω πιο δύσκολή.

Ορισμένες πιθανές αιτίες των κιρσών είναι οι εξής:

 • Παχυσαρκία
 • Ηλικία άνω των 50 ετών
 • Οικογενειακό ιστορικό κιρσών
 • Εγκυμοσύνη
 • Ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα
 • Εμμηνόπαυση

Διάγνωση

Ο γιατρός θα εξετάσει τα πόδια και τις ορατές φλέβες σας ενώ κάθεστε και ενώ είστε όρθιοι, προκειμένου να διαγνώσει τους κιρσούς. Επίσης, θα σας ρωτήσει αν αισθάνεστε πόνο ή αν εμφανίζετε άλλα συμπτώματα.

Ο γιατρός μπορεί ακόμη να πραγματοποιήσει έναν υπέρηχο για να ελέγξει την αιματική ροή. Ο υπέρηχος είναι μια μη επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα και επιτρέπει στον γιατρό να δει πώς κυλά το αίμα μέσα στις φλέβες σας.

Ανάλογα με την θέση των κιρσών, μία φλεβογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί για την καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης των φλεβών σας. Κατά την διάρκεια της εν λόγω εξέτασης, ο γιατρός εισάγει με ένεση ένα σκιαγραφικό υγρό στα πόδια σας και λαμβάνει ακτινογραφίες της περιοχής. Το υγρό αυτό εμφανίζεται στις ακτινογραφίες, προσφέροντας μια καλύτερη εικόνα της αιματικής ροής.

Διαγνωστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα ή η φλεβογραφία, συνεισφέρουν και στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως η θρόμβωση, ως πιθανών αιτιών του πόνου και του πρηξίματος στα πόδια.

Θεραπεία-Πρόληψη

Γενικά, οι γιατροί είναι συντηρητικοί όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κιρσών. Θα σας δοθεί η συμβουλή να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, παρά να δοκιμάσετε δραστικές θεραπείες.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Οι παρακάτω αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σχηματισμού κιρσών ή στην αποτροπή της επιδείνωσής τους.

 • Αποκτήστε ή διατηρείστε ένα φυσιολογικό βάρος.
 • Χρησιμοποιείστε κάλτσες συμπίεσης
 • Αποφύγετε την ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Αθληθείτε για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος

Αν έχετε ήδη κιρσούς, θα πρέπει να ακολουθείτε τα παραπάνω βήματα για την αποφυγή νέων. Επίσης, θα πρέπει να διατηρείτε τα πόδια σας ανυψωμένα ενώ ξεκουράζεστε ή κοιμάστε.

Συμπίεση

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να φοράτε κάλτσες συμπίεσης, οι οποίες εφαρμόζουν αρκετή πίεση στα πόδια, ώστε το αίμα να ρέει πιο εύκολα προς την καρδιά. Επίσης, μειώνουν το πρήξιμο.

Τα επίπεδα συμπίεσης ποικίλουν, αλλά τα περισσότερα εξ αυτών είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και στα καταστήματα με ιατρικά και ορθοπεδικά είδη.

Εγχείρηση

Αν οι αλλαγές του τρόπου διαβίωσης αποδειχθούν μη αποτελεσματικές ή κιρσοί προκαλούν ιδιαίτερο πόνο επηρεάζοντας γενικά την υγεία σας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια επεμβατική τεχνική.

Η απολίνωση και εκρίζωση φλεβών είναι μια χειρουργική διαδικασία που απαιτεί αναισθησία. Κατά την διάρκειά της, ο χειρουργός δημιουργεί τομές στο δέρμα, κόβει τους κιρσούς και τους αφαιρεί μέσω των τομών αυτών. Παρόλο που έχουν αναπτυχθεί ποικίλες τροποποιήσεις την συγκεκριμένης επέμβασης, δεν πραγματοποιούνται συχνά, επειδή νέες, λιγότερο επεμβατικές τεχνικές είναι διαθέσιμες.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές

Υπάρχει μια πληθώρα ελάχιστα επεμβατικών θεραπευτικών επιλογών για τους κιρσούς, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Σκληροθεραπεία, στην οποία ένα ειδικό υγρό ή αφρός εισάγεται με ένεση με στόχο την απόφραξη μιας μεγαλύτερης φλέβας
 • Μικροσκληροθεραπεία, στην οποία ένα ειδικό υγρό εισάγεται με ένεση με στόχο την απόφραξη μιας μικρότερης φλέβας
 • Εχγείρηση με laser, η οποία χρησιμοποιεί την ενέργεια του laser για την απόφραξη μιας φλέβας
 • Ενδοφλέβια αφαίρεση κιρσών, με την χρήση θερμότητας και ραδιοκυμάτων για την απόφραξη μιας φλέβας
 • Επεμβατική ενδοσκόπηση, κατά την οποία αποφράσσεται μια φλέβα με την χρήση ενός ενδοσκοπίου το οποίο εισάγεται σε αυτή από μια μικρή τομή στο δέρμα

Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και τους κινδύνους της καθεμιάς πριν την τελική σας απόφαση. Η μέθοδος που θα σας προτείνει ο γιατρός σας εξαρτάται από τα συμπτώματά σας, καθώς και το μέγεθος και την θέση των κιρσών.

Έκβαση

Οι κιρσοί συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα συμβεί ακόμη κι αν κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο διαβίωσής σας. Παρόλο που μπορεί να είναι δυσάρεστοι την όψη, οι κιρσοί συνήθως δεν προκαλούν μακροπρόθεσμα ιατρικά προβλήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε έλκη και πληγές στα πόδια, θρόμβους ή χρόνια φλεγμονή. Σε σοβαρά περιστατικά, οι φλέβες μπορεί να αιμορραγήσουν.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν αναπτύξετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν ότι χρειάζεστε μια πιο δραστική προσέγγιση, όπως εγχείρηση.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. How are varicose veins treated? (2014, February 13) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/vv/treatment

2. Joh, J. H., Kim, W.-S., Jung, I. M., Park, K.-H., Lee, T., Kang, J. M., & Consensus Working Group. (2014, December). Consensus for the treatment of varicose vein with radiofrequency ablation. Vascular Specialist International, 30(4), 105-112 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4480318/

3. Varicose veins and spider veins. (2017, January 4) womenshealth.gov/a-z-topics/varicose-veins-and-spider-veins

4. What are varicose veins? (2014, February 13) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/vv/