Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Κιρσοκήλη

Τι είναι η κιρσοκήλη;

Το όσχεο είναι ο σάκος που συγκρατεί τους όρχεις. Επίσης περιέχει τις αρτηρίες και τις φλέβες που διοχετεύουν αίμα στους αναπαραγωγικούς αδένες. Μία φλεβική ανωμαλία στο όσχεο μπορεί να οδηγήσει σε κιρσοκήλη. Η κιρσοκήλη είναι η διόγκωση των φλεβών εντός του όσχεου. Αυτές οι φλέβες ονομάζονται ελικοειδές φλεβικό πλέγμα.

Η κιρσοκήλη εμφανίζεται μόνο στο όσχεο και είναι παρόμοια με τους κιρσούς που εμφανίζονται στα πόδια. Η κιρσοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή και ποιότητα σπέρματος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και σε υπογονιμότητα. Μπορεί επίσης να συρρικνώσει τους όρχεις.

Οι κιρσοκήλες είναι κοινές. Παρατηρούνται στο 15% των ανδρών και περίπου στο 20% των εφήβων. Είναι περισσότερο κοινές στους άντρες 15 έως 25 ετών.

Οι κιρσοκήλες γενικά σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και είναι περισσότερο κοινές στην αριστερή πλευρά του οσχέου. Η ανατομία της δεξιάς και της αριστερής πλευράς του οσχέου δεν είναι ίδια. Οι κιρσοκήλες μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές, όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Δεν επηρεάζουν όλες οι κιρσοκήλες στην παραγωγή του σπέρματος.

Αίτια Συμπτώματα Επιπλοκές Διάγνωση Θεραπεία Διαβίωση

Αίτια

Τι προκαλεί την ανάπτυξη μιας κιρσοκήλης;

Ο σπερματικός τόνος συγκρατεί κάθε όρχι. Ο σπερματικός τόνος επίσης περιέχει τις φλέβες, τις αρτηρίες και τα νεύρα που υποστηρίζουν αυτούς τους αδένες. Στις υγιείς φλέβες εντός του οσχέου, μονόδρομες βαλβίδες κινούν το αίμα από τους όρχεις στο όσχεο και ύστερα το στέλνουν πίσω στην καρδιά.

Μερικές φορές, το αίμα δεν κινείται μέσω των φλεβών όπως θα έπρεπε και ξεκινά να λιμνάζει σε μία φλέβα προκαλώντας τη διόγκωσή της. Η κιρσοκήλη αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σαφείς προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωση μιας κιρσοκήλης και η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη.

Συμπτώματα

Αναγνωρίζοντας συμπτώματα μιας κιρσοκήλης

Μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα που να συνοδεύουν την κιρσοκήλη. Μπορεί όμως να παρατηρήσατε:

  • Μία μάζα σε έναν όρχι
  • Οίδημα στο όσχεο
  • Ορατά διογκωμένες φλέβες στο όσχεο, οι οποίες συχνά περιγράφονται ότι μοιάζουν «σαν σάκος με σκουλήκια»
  • Αμβλύ, επανεμφανιζόμενο πόνο στο όσχεο

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μιας κιρσοκήλης;

Η πάθηση μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα. Η κιρσοκήλη παρουσιάζεται στο 35-44% των ανδρών με πρωτογενή υπογονιμότητα και στο 45-81% των ανδρών με δευτερογενή υπογονιμότητα.

Η πρωτογενής υπογονιμότητα γενικά αναφέρεται σε ένα ζευγάρι που δεν έχει συλλάβει παιδί τουλάχιστον μετά από έναν χρόνο προσπαθειών. Η δευτερογενής γονιμότητα περιγράφει ζευγάρια που έχουν συλλάβει τουλάχιστον μία φορά, αλλά δεν είναι σε θέση να συλλάβουν ξανά.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κιρσοκήλη;

Για τη διάγνωση της κιρσοκήλης, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Η κιρσοκήλη δεν μπορεί πάντα να ψηλαφηθεί ή να γίνει ορατή όταν ξαπλώνετε. Για αυτό, ο γιατρός θα εξετάσει τους όρχεις σας και σε όρθια και σε ξαπλωμένη θέση.

Είναι πιθανό ότι ο γιατρός θα πραγματοποιήσει ένα υπερηχογράφημα στο όσχεο. Αυτό βοηθά στη μέτρηση των σπερματικών φλεβών και επιτρέπει στο γιατρό να λάβει μία λεπτομερή και ακριβή εικόνα της κατάστασής σας.

Μόλις διαγνωστεί η κιρσοκήλη, ο γιατρός θα την ταξινομήσει σε μία από τις τρεις κλινικές βαθμίδες. Οι βαθμίδες ταξινομούνται με βαθμό 1 έως 3, ανάλογα με το μέγεθος της μάζας στον όρχι. Ο βαθμός 1 αντιστοιχεί στη μικρότερη μάζα και ο βαθμός 3 στη μεγαλύτερη.

Το μέγεθος δεν επηρεάζει απαραίτητα τη συνολική θεραπεία, επειδή μπορεί να μη χρειάζεστε καθόλου θεραπεία. Οι θεραπευτικές επιλογές βασίζονται στο βαθμό της δυσφορίας ή τα προβλήματα υπογονιμότητας που έχετε.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοκήλες;

Δεν είναι πάντα απαραίτητη η θεραπεία για μία κιρσοκήλη. Όμως, μπορεί να χρειάζεστε θεραπεία εάν προκαλεί πόνο, ατροφία των όρχεων ή υπογονιμότητα.

Επίσης, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργικότητα των όρχεων σε κάποια άτομα. Όσο πιο έγκαιρα ξεκινήσετε τη θεραπεία τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες βελτίωσης της παραγωγής του σπέρματος.

Ένα σφιχτό εσώρουχο ή ένα σπασουάρ (προστατευτικό γενετικών οργάνων) μπορεί μερικές φορές να παρέχει υποστήριξη που ανακουφίζει από τον πόνο ή τη δυσφορία. Επιπρόσθετες θεραπείες, όπως η κιρσοκηλεκτομή και ο εμβολισμός και κιρσοκήλης, μπορεί να κριθούν απαραίτητες αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Κιρσοκηλεκτομή  

Η κιρσοκηλεκτομή είναι μία χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στο νοσοκομείο. Ο ουρολόγος θα πραγματοποιήσει μία τομή στην κοιλιακή ή πυελική χώρα και θα απολινώσει της ανώμαλες φλέβες. Το αίμα θα ρέει κανονικά στις φυσιολογικές φλέβες που βρίσκονται γύρω. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με το πώς πρέπει να προετοιμαστείτε για τη χειρουργική επέμβαση και τι να περιμένετε μετά από αυτήν.

Εμβολισμός κιρσοκήλης

Ο εμβολισμός κιρσοκήλης είναι μία λιγότερο επεμβατική διαδικασία. Ένας μικρός καθετήρας εισάγεται σε μία φλέβα της βουβωνικής χώρας ή του λαιμού. Ένας σπείραμα στη συνέχεια τοποθετείται εντός του καθετήρα και κατευθύνεται στην κιρσοκήλη. Αυτό σταμάτα το αίμα κι έτσι δεν οδηγείται στην κιρσοκήλη.

Διαβίωση

Ζώντας με κιρσοκήλη

Η υπογονιμότητα είναι μία κοινή επιπλοκή της κιρσοκήλης. Επισκεφθείτε έναν ειδικό στην αναπαραγωγική υγεία αν εσείς και η σύντροφός σας έχετε προβλήματα σύλληψης.

Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη μόνο όταν η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο ή αν προσπαθείτε να συλλάβετε. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τη βέλτιστη για εσάς θεραπεία.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Choi WS, et al. (2013). Current issues in varicocele management: A Review. https://wjmh.org/DOIx.php?id=10.5534/wjmh.2013.31.1.12

2. Conditions treated: Varicocele. (n.d.). urology.ucla.edu/body.cfm?id=478&action=detail&ref=19

3. Damsgaard J, et al. (2016). Varicocele is associated with impaired semen quality and reproductive hormone levels: A study of 7035 healthy young men from six European countries. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0302283816303967?via%3Dihub

4. Mayo Clinic Staff. (2014). Varicocele. mayoclinic.org/diseases-conditions/varicocele/basics/definition/con-20024164

5. Microsurgical varicocelectomy. (n.d.). malefertility.jhu.edu/Varicocelectomy.php

6. Varicoceles: Overview. (2016). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072530/