Τι αισθάνεσαι;

Παθολογικά

Κοιλιακό οζίδιο

Τι είναι ένα κοιλιακό οζίδιο;

Ένα κοιλιακό οζίδιο είναι μία διόγκωση ή εξόγκωμα που προεξέχει από οποιαδήποτε περιοχή της κοιλιακής χώρας. Τις περισσότερες φορές είναι μαλακό, αλλά μπορεί να γίνει σκληρό, αναλόγως την υποκείμενη αιτία.

Ως επί το πλείστον, το οζίδιο προκαλείται από κήλη. Μία κοιλιακή κήλη είναι όταν οι δομές της κοιλιακής χώρας προβάλλουν μέσω μιας αδυναμίας των κοιλιακών μυών. Συνήθως αυτό επιδιορθώνεται εύκολα με χειρουργική επέμβαση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το οζίδιο μπορεί να οφείλεται σε ανωμαλία καθόδου των όρχεων (κρυψορχία), ένα αβλαβές αιμάτωμα ή λίπωμα. Σε ακόμη πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι καρκινικός όγκος.

Αν επίσης έχετε πυρετό, εμετό ή πόνο γύρω από το κοιλιακό οζίδιο, χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Αίτια

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες ενός κοιλιακού οζιδίου;

Κήλη είναι αυτό που προκαλεί την πλειονότητα των οζιδίων της κοιλιακής χώρας. Οι κήλες εμφανίζονται συχνά αν έχετε προκαλέσει θλάση των κοιλιακών μυών σηκώνοντας κάτι βαρύ, βήχοντας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι κηλών. Τρεις εξ αυτών δημιουργούν ένα ορατό οζίδιο.

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη συμβαίνει όταν υπάρχει αδυναμία στο κοιλιακό τοίχωμα και μέρος του εντέρου ή άλλου μαλακού ιστού που προβάλλει μέσω αυτής. Θα παρατηρήσετε ή θα αισθανθείτε μία μάζα στην κάτω κοιλιακή χώρα κοντά στη βουβωνική περιοχή και θα νιώσετε πόνο όταν βήχετε, σκύβετε ή σηκώνετε αντικείμενα.

Σε μερικές περιπτώσεις, δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα έως ότου η κατάσταση επιδεινωθεί. Η κήλη τυπικά δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα από μόνη της. Ωστόσο, χρειάζεται χειρουργική επιδιόρθωση, γιατί μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως απώλεια αιματικής ροής στο έντερο ή/και απόφραξη του εντέρου.

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη είναι αρκετά παρόμοια με τη βουβωνοκήλη. Ωστόσο, η ομφαλοκήλη εντοπίζεται γύρω από τον ομφαλό. Αυτός ο τύπος κήλης είναι περισσότερο κοινός στα μωρά και συχνά εξαφανίζεται, καθώς το κοιλιακό τοίχωμα επουλώνεται από μόνο του.

Η τυπική ένδειξη της ομφαλοκήλης στο μωρό είναι ένα εξόγκωμα ιστού δίπλα από τον ομφαλό όταν κλαίει.

Απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση της ομφαλοκήλης αν δεν επουλωθεί από μόνη της έως ότου το παιδί συμπληρώσει τα τέσσερα έτη. Οι πιθανές επιπλοκές είναι παρόμοιες με αυτές της βουβωνοκήλης.

Μετεγχειρητική κήλη

Η μετεγχειρητική κήλη συμβαίνει όταν, μία προηγούμενη χειρουργική επέμβαση που έχει εξασθενήσει το κοιλιακό τοίχωμα, επιτρέπει στο ενδοκοιλιακό περιεχόμενο να προβάλλει δια μέσω αυτού. Απαιτεί επιδιορθωτική επέμβαση για την αποφυγή επιπλοκών.

Λιγότερο κοινές αιτίες ενός κοιλιακού οζιδίου

Αν η κήλη δεν είναι η αιτία του κοιλιακού οζιδίου, υπάρχουν αρκετές άλλες πιθανότητες.

Αιμάτωμα

Ένα αιμάτωμα είναι η συσσώρευση αίματος κάτω από το δέρμα που απορρέει από σπασμένα αγγεία. Τα αιματώματα προκαλούνται τυπικά από ένα τραυματισμό. Αν συμβεί αιμάτωμα στην κοιλιακή χώρα, μπορεί να εμφανιστεί εξόγκωμα και δυσχρωμία του δέρματος. Τα αιματώματα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους χωρίς θεραπεία.

Λίπωμα

Ένα λίπωμα είναι μία μάζα λίπους που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα. Έχει την αίσθηση ενός ελαφρώς σκληρού εξογκώματος που τείνει να κινηθεί όταν του ασκείται πίεση. Τα λιπώματα τυπικά αναπτύσσονται πολύ αργά, μπορούν να συμβούν οπουδήποτε στο σώμα και τις περισσότερες φορές είναι καλοήθη.

Μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά, αλλά ως επί το πλείστον δεν απαιτείται επέμβαση.

Κρυψορχία

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός άρρενος εμβρύου, οι όρχεις σχηματίζονται εντός της κοιλιακής χώρας και ύστερα κατεβαίνουν στο όσχεο. Σε μερικές περιπτώσεις, ο ένας ή και οι δύο όρχεις μπορεί να μην έχουν κατέβει πλήρως. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μία μικρή μάζα κοντά στη βουβωνική περιοχή στα νεογέννητα αγόρια και διορθώνεται με ορμονοθεραπεία ή/και χειρουργική επέμβαση για την επαναφορά του όρχι στη σωστή θέση.

Όγκος

Παρόλο που είναι σπάνιο, ένας καλοήθης (μη καρκινικός) ή κακοήθης (καρκινικός) όγκος σε ένα όργανο της κοιλιακής χώρας ή στο δέρμα ή στους μύες μπορεί να προκαλέσει μία ορατή μάζα. Το εάν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή κάποιο άλλο είδος θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο του όγκου και τη θέση του.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένα κοιλιακό οζίδιο;

Αν έχετε κήλη, ο γιατρός πιθανώς είναι σε θέση να κάνει τη διάγνωση κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Μπορεί βέβαια να ζητήσει κάποια απεικονιστική τεχνική, όπως έναν υπέρηχο ή μία αξονική τομογραφία κοιλίας. Μόλις επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της κοιλιακής κήλης, θα συζητήσετε τις λεπτομέρειες της χειρουργικής επιδιόρθωσής της.

Αν ο γιατρός πιστεύει ότι το οζίδιο δεν είναι κήλη, θα χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις. Για ένα μικρό ή ασυμπτωματικό αιμάτωμα ή λίπωμα, πιθανώς δεν θα χρειαστούν άλλα τεστ.

Αν υπάρχει υποψία όγκου, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε απεικονιστικές τεχνικές για να καθοριστεί η θέση του και το μέγεθός του. Επίσης, είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να κάνετε μία βιοψία, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση ιστού για τον καθορισμό κακοήθειας ή καλοήθειας του όγκου.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Αν αισθάνεστε ή βλέπετε ένα οζίδιο στην κοιλιακή χώρα το οποίο δεν αναγνωρίζετε, πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Επίσης, αν έχετε πυρετό, εμετό, δυσχρωμία ή έντονο πόνο γύρω από το οζίδιο (ως συνοδά συμπτώματα), μπορεί να χρειαστείτε επείγουσα φροντίδα.

Στο ραντεβού σας, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση της κοιλιακής χώρας. Θα σας ζητήσει να βήξετε ή να σφιχτείτε κατά κάποιο τρόπο, καθώς θα εξετάζει την κοιλιά σας.

Άλλες ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει είναι οι εξής:

  • Πότε παρατηρήσατε για πρώτη φορά το οζίδιο;
  • Το οζίδιο έχει αλλάξει μέγεθος ή θέση;
  • Υπάρχει κάτι που να το κάνει να αλλάζει;
  • Έχετε άλλα συμπτώματα;

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Lipomas. (2017). my.clevelandclinic.org/disorders/lipomas/hic_lipomas.aspx

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Inguinal hernia. mayoclinic.com/health/inguinal-hernia/DS00364

3. Shimodaira M, et al. (2013.) An oblique muscle hematoma as a rare cause of severe abdominal pain: A case report. (2013). ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3552714/

4. Umbilical hernia. (2015). mayoclinic.com/health/umbilical-hernia/DS00655

5. Undescended testicles. (2017). my.clevelandclinic.org/health/diseases/17594-undescended-testicles