Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα

Τι είναι το κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα;

Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο στο ανθρώπινο σώμα. Μεταφέρει αίμα από την καρδιά προς τα πάνω, στο κεφάλι και τα χέρια, και προς τα κάτω, στην κοιλιακή χώρα, τα πόδια και την πυελική χώρα. Τα τοιχώματα της αορτής μπορούν να διογκωθούν ή να δημιουργήσουν μικρά εξογκώματα σαν μπαλόνια αν εξασθενήσουν. Αυτό ονομάζεται κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα όταν συμβαίνει σε τμήμα της αορτής που βρίσκεται εντός της κοιλιακής χώρας.

Τα κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα δεν προκαλούν πάντα προβλήματα, αλλά ένα ανεύρυσμα που έχει υποστεί ρήξη μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Για αυτό αν διαγνωστείτε με ανεύρυσμα, ο γιατρός θα σας παρακολουθεί στενά αν δεν χρειάζεστε άμεση επέμβαση.

Ποιοι είναι οι τύποι κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος;

Τα κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα συνήθως ταξινομούνται με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα με την οποία μεγαλώνουν. Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των επιπτώσεων του ανευρύσματος στην υγεία.

Τα μικρά (μικρότερα από 5,5 εκατοστά) ή αργά αναπτυσσόμενα κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα γενικά έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο ρήξης από ό,τι τα μεγαλύτερα ή αυτά που αναπτύσσονται ταχύτερα. Οι γιατροί συχνά θεωρούν πιο ασφαλές να παρακολουθούν αυτά τα ανευρύσματα με τακτικούς υπερήχους κοιλίας από ό,τι να τα αντιμετωπίσουν με κάποια επεμβατική μέθοδο.

Τα μεγάλα (μεγαλύτερα από 5,5 εκατοστά) ή ταχέως αναπτυσσόμενα και κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα είναι πιο πιθανό να υποστούν ρήξη από ό,τι τα μικρά ή αργά αναπτυσσόμενα. Μία ρήξη μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτοί οι τύποι ανευρύσματος επίσης χρειάζεται να αντιμετωπιστούν αν προκαλούν συμπτώματα ή αν υπάρχει διαρροή αίματος.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες ενός κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος;

Η αίτια δημιουργίας ενός κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο και περιλαμβάνουν:

Κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει άμεση βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών, καθιστώντας τες πιο πιθανό να δημιουργήσουν εξογκώματα. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Η αρτηριακή πίεση αναφέρεται στο επίπεδο πίεσης στα τοιχώματα των αρτηριών. Υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να εξασθενήσει τα τοιχώματα της αορτής, αυξάνοντας τις πιθανότητες δημιουργίας ενός ανευρύσματος.

Φλεγμονή των αγγείων (αγγειίτιδα)

Σοβαρή φλεγμονή εντός της αορτής ή άλλων αρτηριών μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα. Αυτό, ωστόσο, συμβαίνει πολύ σπάνια.

Τα ανευρύσματα μπορεί να δημιουργηθούν σε οποιοδήποτε αγγείο του σώματος. Όμως, τα κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρά εξαιτίας του μεγέθους της αορτής.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο για κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα;

Το κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν:

 • Είστε άνω των 60 ετών
 • Καπνίζετε
 • Είστε άνδρας
 • Κάνετε καθιστική ζωή
 • Είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η
 • Είχατε τραύμα ή άλλη βλάβη στην κοιλιακή χώρα
 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών
 • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά αν είστε μεταξύ 35 και 60 ετών
 • Έχετε υψηλή χοληστερόλη ή συσσώρευση λοιπόν στα αγγεία (αθηροσκλήρωση)

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος;

Τα περισσότερα ανευρύσματα δεν έχουν συμπτώματα εκτός και αν υποστούν ρήξη. Αν ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα υποστεί ρήξη, μπορεί να βιώσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ξαφνικό πόνο στην κοιλιακή χώρα ή την πλάτη
 • Πόνο που εξαπλώνεται από την κοιλιακή χώρα ή την πλάτη στην πυελική χώρα, τα πόδια ή τους γλουτούς
 • Αυξημένο καρδιακό παλμό
 • Εφίδρωση στο δέρμα
 • Σοκ ή απώλεια αισθήσεων

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν βιώνετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα. Ένα ανεύρυσμα που έχει υποστεί ρήξη μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα;

Κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα που δεν έχουν υποστεί ρήξη διαγιγνώσκονται συνήθως όταν ο γιατρός πραγματοποιεί μία σάρωση ή κλινική εξέταση της κοιλιακής χώρας για κάποιο άλλο λόγο.

Αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι έχετε ανεύρυσμα, θα ψηλαφήσει την περιοχή της κοιλιάς για να διαπιστώσει εάν έχει σκληρές περιοχές ή αν περιέχει μία παλλόμενη μάζα. Επίσης, θα ελέγξει την αιματική ροή στα πόδια ή θα χρησιμοποιήσει μία από τις ακόλουθες εξετάσεις:

 • Ακτινογραφία κοιλίας
 • Αξονική τομογραφία κοιλίας
 • Μαγνητική τομογραφία κοιλίας
 • Κοιλιακός υπέρηχος

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα;

Ανάλογα με το μέγεθος και την ακριβή θέση του ανευρύσματος, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση για να το επιδιορθώσει ή να το αφαιρέσει. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μία ανοικτή επέμβαση κοιλίας είτε με ενδαγγειακή θεραπεία. Ο τύπος της επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και τον τύπο του ανευρύσματος.

Η ανοικτή κοιλιακή επέμβαση χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση περιοχών της αορτής που έχουν υποστεί βλάβη. Είναι ο πιο επεμβατικός τύπος χειρουργείου και έχει το μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Ο συγκεκριμένος τύπος μπορεί να κριθεί απαραίτητος αν το ανεύρυσμα είναι πολύ μεγάλο ή αν έχει υποστεί ρήξη.

Η ενδαγγειακή θεραπεία είναι μία λιγότερο επεμβατική χειρουργική μορφή. Περιλαμβάνει τη χρήση ενός μοσχεύματος για τη σταθεροποίηση των εξασθενημένων τοιχωμάτων της αορτής.

Ένα μικρό κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα που έχει διάμετρο μικρότερη από 5,5 εκατοστά ο γιατρός πιθανώς να αποφασίσει ότι θα το παρακολουθεί τακτικά αντί να πραγματοποιήσει κάποια επέμβαση. Όλες οι επεμβάσεις έχουν κινδύνους και τα μικρά ανευρύσματα γενικά δεν υφίστανται ρήξη.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα;

Αν ο γιατρός προτείνει ανοικτή κοιλιακή επέμβαση, μπορεί να χρειαστείτε μέχρι και έξι εβδομάδες για να ανακάμψετε. Η ανάρρωση από την ενδαγγειακή θεραπεία χρειάζεται μόνο δύο εβδομάδες.

Η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης και η ανάρρωση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εάν το ανεύρυσμα εντοπίστηκε πριν υποστεί ρήξη. Η πρόγνωση είναι συνήθως καλύτερη σε αυτήν την περίπτωση.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα;

Αν εστιάζετε στην υγεία της καρδιάς σας, μπορεί να προλάβετε ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχετε τι τρώτε, να ασκείστε και να αποφεύγετε προδιαθεσικούς παράγοντες καρδιαγγειακών νόσων, όπως το κάπνισμα. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης ή του διαβήτη.

Πιθανώς να χρειαστείτε έλεγχο για κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα αν είστε άνω των 65 ετών και βρίσκεστε σε υψηλό κίνδυνο εξαιτίας του καπνίσματος ή άλλων παραγόντων. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει έναν υπέρηχο κοιλίας για την εξέταση της αορτής για τυχόν εξογκώματα. Είναι μία ανώδυνη εξέταση και χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Aortic aneurysm. (n.d.). cardiosmart.org/Heart-Conditions/Aortic-Aneurysm

2. Galyfos G, et al. (2015). Small abdominal aortic aneurysms: Should we wait? vasculardiseasemanagement.com/content/small-abdominal-aortic-aneurysms-should-we-wait

3. Keisler B, et al. (2015). Abdominal aortic aneurysm. aafp.org/afp/2015/0415/p538.html

4. Mayo Clinic Staff. (2013). Abdominal aortic aneurysm: Symptoms and causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/abdominal-aortic-aneurysm/symptoms-causes/dxc-20197861

5. Mayo Clinic Staff. (2013). Abdominal aortic aneurysm: Treatment. mayoclinic.org/diseases-conditions/abdominal-aortic-aneurysm/diagnosis-treatment/treatment/txc-20197872

6. Singh MJ. (n.d.). Abdominal aortic aneurysm. vascularweb.org/vascularhealth/pages/abdominal-aortic-aneurysm.aspx