Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Κοιλιακό απόστημα

Τι είναι το κοιλιακό απόστημα;

Ένα απόστημα είναι ένας σάκος ιστού που έχει υποστεί φλεγμονή γεμάτος με πύον. Τα αποστήματα μπορούν να δημιουργηθούν οπουδήποτε στο σώμα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Πιο συχνά απαντούν στην επιφάνεια του δέρματος.

Ένα κοιλιακό απόστημα είναι ένας σάκος πύου που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα.

Τα κοιλιακά αποστήματα μπορούν να δημιουργηθούν κοντά στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος, στο πίσω μέρος της κοιλιακής χώρας ή γύρω από όργανα της κοιλιακής χώρας, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και οι νεφροί. Τα κοιλιακά αποστήματα αναπτύσσονται δίχως κάποιο προφανή λόγο, αλλά συνήθως σχετίζονται με κάποιο άλλο γεγονός, όπως εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, ρήξη του εντέρου ή τραυματισμός της κοιλιάς.

Αίτια

Τι προκαλεί το σχηματισμό ενός κοιλιακού αποστήματος;

Τα κοιλιακά αποστήματα συνήθως προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται στην κοιλιακή χώρα ως αποτέλεσμα τραύματος διάτρησης, ρήξη του εντέρου ή εγχείρησης στο εσωτερικό της κοιλιάς. Τα ενδοκοιλιακά ή ενδοπεριτοναϊκά αποστήματα (αποστήματα εντός της κοιλιακής χώρας) μπορούν να αναπτυχθούν όταν η περιτοναϊκή κοιλότητα ή ένα όργανο εντός αυτής υφίσταται κάποια βλάβη και τα βακτήρια εισέρχονται σε αυτό. Τέτοιες παθήσεις περιλαμβάνουν τη σκωληκοειδίτιδα, τη ρήξη εντέρου, ένα τραύμα διάτρησης, μία χειρουργική επέμβαση, τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα. Ανάλογα με το πού βρίσκεται το κοιλιακό απόστημα, μπορεί να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες.

Τα αποστήματα μπορεί επίσης να σχηματιστούν στο χώρο μεταξύ της περιτοναϊκής κοιλότητας και της σπονδυλικής στήλης. Αυτά ονομάζονται οπισθοπεριτοναϊκά αποστήματα. Ο όρος οπισθοπεριτόναιο αναφέρεται στο χώρο μεταξύ της περιτοναϊκής κοιλότητας και της σπονδυλικής στήλης.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός κοιλιακού αποστήματος;

Γενικά συμπτώματα ενός κοιλιακού αποστήματος περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένα κοιλιακό απόστημα;

Τα συμπτώματα ενός κοιλιακού αποστήματος μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων, λιγότερο σοβαρών παθήσεων. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία απεικονιστική τεχνική για να κάνει ασφαλή διάγνωση. Το υπερηχογράφημα είναι συνήθως το πρώτο διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται. Άλλες εξετάσεις, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία, επίσης βοηθούν το γιατρό να δει τα όργανα και τους ιστούς της κοιλιακής χώρας.

Υπερηχογράφημα

Ένας υπέρηχος κοιλίας χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων των οργάνων της κοιλιάς.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα ξαπλώσετε πάνω στο κρεβάτι του ιατρείου με την κοιλιά σας εκτεθειμένη. Ο γιατρός θα εφαρμόσει ένα καθαρό τζελ με βάση το νερό στο δέρμα στην περιοχή της κοιλιακής χώρας. Ύστερα, θα χρησιμοποιήσει ένα όργανο που ονομάζεται μετατροπέας υπερήχων σε όλη την κοιλιά σας. Ο μετατροπέας υπερήχων στέλνει ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας που αντανακλούν στις δομές και τα όργανα του σώματος. Στη συνέχεια, αυτά τα κύματα αποστέλλονται σε έναν υπολογιστή, ο οποίος τα χρησιμοποιεί για τη δημιουργία εικόνων. Οι εικόνες επιτρέπουν στο γιατρό να εξετάσει λεπτομερώς τα όργανα της κοιλιάς.

Αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία είναι ένα ειδικός τύπος ακτίνων-Χ που παράγει εικόνες εγκάρσιας διατομής μιας συγκεκριμένης περιοχής του σώματος.

Το μηχάνημα σάρωσης της αξονικής τομογραφίας μοιάζει με ένα μεγάλο κύκλο με μία τρύπα στη μέση. Για αυτή την εξέταση θα χρειαστεί να ξαπλώσετε πάνω σε ένα τραπέζι το οποίο εισέρχεται στον αξονικό τομογράφο. Ύστερα, το μηχάνημα αρχίζει να περιστρέφεται γύρω σας λαμβάνοντας εικόνες της κοιλιακής χώρας από πολλές γωνίες. Αυτό δίνει μία ολοκληρωμένη άποψη στο γιατρό.

Μία αξονική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει ρήξεις, αποστήματα, μη φυσιολογικούς όγκους και ξένα αντικείμενα εντός του σώματος.

Τομογραφία μαγνητικού συντονισμού

Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μεγάλους μαγνήτες και ραδιοκύματα είναι δημιουργία εικόνων του σώματος. Ο μαγνητικός τομογράφος είναι ένας μακρύς μαγνητικός σωλήνας.

Για αυτή την εξέταση θα ξαπλώσετε σε ένα τραπέζι το οποίο εισέρχεται στο άνοιγμα του μαγνητικού τομογράφου. Το μηχάνημα παράγει μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει το σώμα σας και ευθυγραμμίζει τα μόρια νερού εντός του. Αυτό επιτρέπει στο μηχάνημα να δημιουργήσει καθαρές εικόνες εγκάρσιας διατομής της κοιλιακής χώρας.

Με τη μαγνητική τομογραφία είναι πιο εύκολο για τον γιατρό να ελέγξει ανωμαλίες στους ιστούς και τα όργανα της κοιλιάς.

Ανάλυση δείγματος υγρού του αποστήματος

Ο γιατρός μπορεί να λάβει ένα δείγμα υγρού από το απόστημα και να το εξετάσει για να καταλήξει σε μία ασφαλή διάγνωση. Η μέθοδος απόκτησης του δείγματος υγρού εξαρτάται από τη θέση του αποστήματος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ένα κοιλιακό απόστημα;

Η αποστράγγιση είναι ένα από τα πρώτα βήματα στην αντιμετώπιση ενός κοιλιακού αποστήματος. Η αποστράγγιση με βελόνα είναι μία ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την αφαίρεση του πύου από το απόστημα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία αξονική τομογραφία ή ένα υπερηχογράφημα για να εισάγει τη βελόνα από το δέρμα σας απευθείας στο απόστημα. Ύστερα, θα τραβήξει τη σύριγγα για να αφαιρέσει όλο το υγρό. Μετά την αποστράγγιση του αποστήματος, ο γιατρός θα στείλει ένα δείγμα του υγρού στο εργαστήριο για ανάλυση. Αυτό θα τον βοηθήσει να καθορίσει τη αντιβιοτικό θα σας συνταγογραφήσει.

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε ενδοφλέβια αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση του κοιλιακού αποστήματος.

Μερικές περιπτώσεις απαιτούν χειρουργείο. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη:

  • Για τον καθαρισμό του αποστήματος ενδελεχώς
  • Εάν το απόστημα δεν μπορεί να αποστραγγιστεί με βελόνα
  • Εάν κάποιο όργανο έχει υποστεί ρήξη

Ο γιατρός θα σας χορηγήσει ολική αναισθησία πριν το χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θα πραγματοποιήσει μία τομή στην κοιλιακή χώρα και θα εντοπίσει το απόστημα. Ύστερα θα το καθαρίσει και θα εφαρμόσει μία συσκευή αποστράγγισης, ώστε να μπορέσει το πύον να απομακρυνθεί τελείως. Η συσκευή θα παραμείνει στη θέση της μέχρι το απόστημα να επουλωθεί. Αυτό συνήθως χρειάζεται αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved