Δερματολογικές παθήσεις

Κοιλονυχία

Τι είναι η κοιλονυχία;

Η κοιλονυχία αναφέρεται σε νύχια που είναι λεπτά και μαλακά και αποκτούν το σχήμα ενός μικρού κουταλιού – συχνά είναι σε θέση να συγκρατήσουν μία σταγόνα νερού. Υπάρχουν πολλές αιτίες, αλλά η πιο κοινή είναι η σιδηροπενική αναιμία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλονυχίας;

Η κοιλονυχία μοιάζει σαν το κέντρο του νυχιού να φέρει ένα βαθούλωμα. Το νύχι γίνεται λεπτό και οι άκρες του στρέφονται προς τα πάνω. Το νύχι μπορεί να σπάζει και το εξωτερικό τμήμα του να ανασηκώνεται από την κοίτη.

Κάποια βρέφη γεννιούνται με κοιλονυχία, αλλά η πάθηση υποχωρεί καθώς μεγαλώνουν. Η κοιλονυχία συνήθως εμφανίζεται στα νύχια των χεριών, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στα νύχια των ποδιών.

Η πιο κοινή αιτία κοιλονυχίας είναι η σιδηροπενική αναιμία. Στην αναιμία, τα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό. Εάν η αναιμία προκαλεί κοιλονυχία, μπορεί επίσης να βιώσετε:

Η κοιλονυχία μπορεί να εμφανίζεται μόνο σε ένα νύχι, σε λίγα ή και σε όλα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της κοιλονυχίας;

Η πιο κοινή αιτία κοιλονυχία είναι η σιδηροπενική αναιμία. Όμως η πάθηση μπορεί να είναι επίσης το αποτέλεσμα:

  • Τραυματισμού στο νύχι
  • Χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας για καρκίνο
  • Συχνής έκθεσης σε πετρελαϊκούς διαλύτες ή απορρυπαντικά
  • Ανικανότητας απορρόφησης θρεπτικών συστατικών

Ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με την κοιλονυχία είναι οι εξής:

Η κοιλονυχία μπορεί επίσης να είναι κληρονομική ή να προκαλείται από το περιβάλλον. Μία μελέτη σε άτομα που ζούσαν σε μεγάλο υψόμετρο βρήκε ότι πάνω από το 47% εξ αυτών είχαν κοιλονυχία. Η μελέτη επίσης βρήκε ότι οι κάτοικοι που έκαναν χειρωνακτικές εργασίες είχαν ακόμη υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης κοιλονυχίας.

Μία άλλη μελέτη βρήκε ότι η κοιλονυχία εμφανίστηκε στο 32% των παιδιών που ζούσαν σε αγροτική περιοχή, συγκριτικά με το 17% παιδιών σε αστική περιοχή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές ήταν πιο πιθανό να υποστούν τραύμα στα άκρα ποδός, επειδή κυκλοφορούσαν ξυπόλητα και είχαν συχνά τα πόδια τους σε νερό.

Οι κομμωτές βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο κοιλονυχίας λόγω της χρήσης προϊόντων με βάση το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν για τις τρέσες μαλλιών και την αποτρίχωση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κοιλονυχία;

Μπορεί να είστε σε θέση να εντοπίσετε την κοιλονυχία λόγω της εμφάνισης των νυχιών σας, όμως θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να καθορίσετε την αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση, θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα ζητήσει εξετάσεις αίματος αν υποπτεύεται ανεπάρκεια ή μεγάλη συγκέντρωση σιδήρου.

Εάν δεν εμπλέκεται κάποια συστηματική νόσος, η κοιλονυχία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα βλάβης των νυχιών, κληρονομικότητας ή περιβαλλοντικών παραγόντων. Η κοιλονυχία χωρίς υποκείμενη συστηματική νόσο δεν επηρεάζει την υγεία σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κοιλονυχία;

Εάν η κοιλονυχία σχετίζεται με μία συγκεκριμένη πάθηση, ο γιατρός θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Για την αναιμία, την πιο συχνή αιτία της κοιλονυχίας, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα σιδήρου και θα σας προτείνει διατροφικές αλλαγές για να λαμβάνετε περισσότερο σίδηρο από τις τροφές. Ακολουθήστε αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού σας αναφορικά με τα συμπληρώματα σιδήρου, ώστε το σώμα σας να απορροφά τη σωστή ποσότητα.

Εάν το σώμα σας δεν απορροφά βιταμίνη Β-12 από τις τροφές, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει περιοδικές ενέσεις βιταμίνης Β-12.

Ακολουθήστε μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο, για την πρόληψη της αναιμίας, που περιλαμβάνει:

  • Κόκκινο κρέας
  • Χοιρινό
  • Πουλερικά
  • Θαλασσινά
  • Φασόλια
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Αρακά
  • Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και αχλάδια

Το σώμα μπορεί να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο από το κρέας από ό, τι από άλλες πηγές. Αν έχετε επιλέξει να μην καταναλώνετε κρέας, θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά και φρούτα πλούσια σε σίδηρο. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών με βιταμίνη C θα βοηθήσει το σώμα να απορροφά περισσότερο σίδηρο από τις τροφές.

Υπάρχουν ορισμένα βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κοιλονυχία:

  • Διατηρήστε τα νύχια σας κοντά και καθαρά.
  • Χρησιμοποιήστε έλαιο για να ενυδατώσετε τα νύχια σας.
  • Μην τρώτε τα νύχια σας.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της κοιλονυχίας;

Το πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει η κοιλονυχία εξαρτάται από την αιτία. Αν σχετίζεται με αναιμία, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε περίπου μία εβδομάδα μετά την αύξηση της πρόσληψης σιδήρου, αλλά μπορεί να χρειαστούν μήνες ώστε τα επίπεδα σιδήρου να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Αν λαμβάνετε θεραπεία για άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την κοιλονυχία, τα νύχια θα επανέλθουν στο φυσιολογικό με την πάροδο του χρόνου.

Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν αργά και των ποδιών ακόμη πιο αργά. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 6 μήνες για να βγει ένα καινούργιο νύχι στα χέρια και περίπου ενάμισης χρόνος για τα νύχια στα πόδια.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η κοιλονυχία;

Η διατήρηση των νυχιών καθαρά και κοντά είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της κοιλονυχίας, καθώς και η αποφυγή λοιμώξεων στις πάσχουσες περιοχές. Χρησιμοποιήστε έλαιο στα νύχια σας μετά το μπάνιο, ώστε να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση.

Αλλά προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:

  • Μην τρώτε τα νύχια σας και μην τα πειράζετε με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα υποδήματά σας ταιριάζουν καλά στο άκρο ποδός, και διατηρήστε τα άκρα ποδός καθαρά και στεγνά αν επηρεάζονται τα νύχια των ποδιών.
  • Μη χρησιμοποιείτε βερνίκι ωσότου τα νύχια σας επιστρέψουν στο φυσιολογικό.
  • Φορέστε γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας όταν εργάζεστε με χημικά ή πλένετε πιάτα.
  • Καταναλώστε μία ισορροπημένη διατροφή.

+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Alanko, K., Kanerva, L., Estlander, T., Jolanki, R., Leino, T., & Suhonen, R. (1997, September). Hairdresser’s koilonychia. American Journal of Contact Dermatitis, 8(3), 177-178 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9249291/

2. Gregoriou, S., Argyriou, G., Larios, G., & Rigopoulos, D. (2008, August). Nail disorders and systemic disease: What the nails tell us. Journal of Family Practice, 57(8), 509-514 researchgate.net/publication/23156078_Nail_disorders_and_systemic_disease_What_the_nails_tell_us

3. How nails grow. (n.d.) Retrieved from aad.org/public/kids/nails/how-nails-grow

4. Kumar, V., Aggarwal, S., Sharma, A., & Sharma, V. (2012). Nailing the diagnosis: Koilonychia. The Permanente Journal, 16(3), 65 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3442766/

5. Mayer, L., & Bhikha, R. (2014, November). Nails as indicators of health status http://www.tibb.co.za/articles/Nails-as-indicators-of-health-status.pdf

6. Mayo Clinic staff. (2014, December 16). 7 Fingernail problems not to ignore: Spoon nails ttp://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/multimedia/nails/sls-20076131?s=3

7. Mayo Clinic staff. (2014, January 2). Iron deficiency anemia mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/basics/prevention/con-20019327

8. Sawhney, M. P. (2003). Ladakhi koilonychia. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 69(2), 79-80 ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2003;volume=69;issue=2;spage=79;epage=80;aulast=Sawhney

9. Stone, O. J. (1985, July). Clubbing and koilonychia [Abstract]. Dermatologic Clinics, 3(3), 485-490 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3830509

10. Yinnon, A. M., & Matalon, A. (1988, December). Koilonychia of the toenails in children [Abstract]. International Journal of Dermatology, 27(1), 685-687 onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-4362.1988.tb01263.x/full