Παθολογικά

Κοινές τροφικές αλλεργίες

Τι είναι οι τροφικές αλλεργίες;

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά μη φυσιολογικά σε κάτι που τρώτε ή πίνετε, αυτό είναι γνωστό ως τροφική αλλεργία.

Σύμφωνα με την μη-κερδοσκοπική οργάνωση «Έρευνα και Εκπαίδευση για τις Τροφικές Αλλεργίες» (FARE) των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι 15 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν τροφικές αλλεργίες, με τα παιδιά να εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες. Περίπου 1 στα 13 παιδιά στις ΗΠΑ ζει με κάποια τροφική αλλεργία.

Μία τέτοιου είδους αλλεργία μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, το γαστρεντερικό σωλήνα, το αναπνευστικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα. Πολλές τροφές μπορεί να είναι αλλεργιογόνα, αλλά κάποιες είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν μια αλλεργική αντίδραση.

Σύμφωνα με τη FARE, τα παρακάτω 8 τρόφιμα είναι υπεύθυνα για το 90% των αλλεργιών:

 • Αγελαδινό γάλα
 • Αβγά
 • Φιστίκια
 • Σόγια
 • Ψάρια
 • Θαλασσινά
 • Αλεύρι
 • Ξηροί καρποί, όπως κάσιους ή καρύδια
Συμπτώματα Γάλα Αβγό Φιστίκια Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών;

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών μπορεί να κυμαίνονται από ήπια ως έντονα. Μπορεί να εκδηλωθούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν μέσα σε διάστημα κάποιων ωρών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου μπορεί να αντιδρά σε μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου, για αυτό οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνες και απειλητικές για τη ζωή, ειδικά αν επηρεάζεται η αναπνοή. Ακριβώς επειδή οι εν λόγω αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν την αναπνοή, τα άτομα με άσθμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρας αλλεργικής αντίδρασης σε τρόφιμα.

Ήπια συμπτώματα τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν:

 • Εξάνθημα
 • Στομαχικές κράμπες
 • Ρινική καταρροή
 • Πρήξιμο
 • Φτέρνισμα
 • Διάρροια
 • Υγρά μάτια

Συμπτώματα μιας σοβαρής τροφικής αλλεργικής αντίδρασης (που ονομάζεται αναφυλαξία) είναι:

 • Ναυτία ή εμετός
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ζάλη ή λιποθυμία
 • Πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού
 • Κνίδωση (κνησμώδες και ανυψωμένο εξάνθημα)

Γάλα

Αλλεργίες στο γάλα

Οι αλλεργίες στο γάλα έχουν μελετηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τροφική αλλεργία. Μία αλλεργία στο γάλα είναι η αντίδραση έναντι του ορού γάλακτος ή της καζεΐνης, πρωτεΐνες που απαντούν στο αγελαδινό γάλα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η ίδια κατάσταση με τη δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση και σε άλλα τρόφιμα, όπως η σόγια, το γάλα και τα φιστίκια. Επίσης, έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης ατοπικών ασθενειών, όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα ή το έκζεμα.

Αβγό

Αλλεργίες στο αβγό

Οι αλλεργίες στο αβγό συμβαίνουν πιο συχνά στα παιδιά και συνήθως υποχωρούν σε μικρή ηλικία. Ωστόσο, κάποια άτομα παραμένουν αλλεργικά στο αβγό σε όλη τους τη ζωή.

Ένα άτομο μπορεί να είναι αλλεργικό σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη είτε του κρόκου είτε του ασπραδιού. Για αυτό, κάποιος με αλλεργία στον κρόκο συνήθως μπορεί να καταναλώσει ασπράδια και αντιστρόφως. Ορισμένοι έχουν αλλεργία και στον κρόκο και στο ασπράδι.

Φιστίκια

Αλλεργίες στα φιστίκια

Τα παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια σπάνια απελευθερώνονται από αυτή, για αυτό η εν λόγω αλλεργία είναι μια δια βίου διαταραχή. Εξαιτίας αυτού, οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Έκθεση στο αλλεργιογόνο από λάθος μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στη ζωή του ατόμου.

Παρόλο που είναι σπάνιο, μία αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να καταλήξει σε αναφυλαξία. Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που περιορίζει την αναπνοή ή προκαλεί καρδιακή ανακοπή. Για αυτό απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα υπό μορφή ένεσης επινεφρίνης. Θα πρέπει να βρίσκεστε υπό παρακολούθηση για αρκετές ώρες μετά την ένεση, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματα δεν θα επιστρέψουν.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται μια τροφική αλλεργία;

Ο τρόπος που διαγιγνώσκονται οι τροφικές αλλεργίες συνήθως εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, ο γιατρός πιθανώς να σας προτείνει να κρατάτε ένα διατροφικό ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε οτιδήποτε τρώτε ή πίνετε, ώστε να εξακριβωθεί το αλλεργιογόνο. Ένας έτερος τρόπος διάγνωσης μιας ήπιας αλλεργίας είναι να αφαιρέσετε συγκεκριμένες τροφές από τη διατροφή σας και ύστερα να τις επανεισάγετε, ώστε να παρατηρήσετε αν τα συμπτώματα επιστρέφουν.

Στην περίπτωση των πιο σοβαρών αλλεργιών, αιματολογικές ή δερματικές εξετάσεις μπορούν να ταυτοποιήσουν αλλεργίες σε αβγά, ξηρούς καρπούς, γάλα και θαλασσινά.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι τροφικές αλλεργίες;

Όπως και με οποιαδήποτε αλλεργία, η αποφυγή του αλλεργιογόνου είναι συχνά το καλύτερο φάρμακο. Οποιοσδήποτε έχει την οποιαδήποτε τροφική αλλεργία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο τι αγοράζει από το σούπερ μάρκετ ή τι τρώει εκτός σπιτιού και να βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν ίχνη αλλεργιογόνου.

Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να μη χρειάζονται καθόλου θεραπεία, αλλιώς απλά μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά θα απαλύνουν τα συμπτώματα.

Για πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει στεροειδή φάρμακα. Τα στεροειδή έχουν σοβαρές παρενέργειες και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από λίγες μέρες τη φορά.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Food allergies. (n.d.). acaai.org/allergies/types/food-allergies

2. Mayo Clinic Staff. (2014). Food allergy. mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/basics/definition/con-20019293

3. Tools and resources. (n.d.). foodallergy.org/facts-and-stats