Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Κοινή ιχθύαση

Τι είναι η κοινή ιχθύαση;

Η κοινή ιχθύαση (ichthyosis vulgaris) είναι μία κληρονομική ή επίκτητη δερματική πάθηση που συμβαίνει όταν το δέρμα δεν απομακρύνει τα νεκρά του κύτταρα. Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση νεκρών και ξηρών κυττάρων σε φολίδες στην επιφάνεια του δέρματος. Τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό πρότυπο που ομοιάζει με τα λέπια του ψαριού. Για αυτό και η νόσος ονομάζεται και “fish scale disease”.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ήπιες και η ιχθύαση περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Όμως κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά σοβαρές και η πάθηση καλύπτει μεγάλες περιοχές του σώματος, όπως την κοιλιακή χώρα, την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοινής ιχθύασης;

Τα συμπτώματα της κοινής ιχθύαση περιλαμβάνουν:

  • Νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής
  • Κνησμώδες δέρμα
  • Σχηματισμοί σε μορφή πολυγώνου στο δέρμα
  • Σχηματισμοί σαν φολίδες ή «λέπια ψαριού» καφέ, γκρι ή λευκού χρώματος
  • Έντονη ξηροδερμία
  • Σκλήρυνση του δέρματος

Τα συμπτώματα της κοινής ιχθύασης τυπικά επιδεινώνονται το χειμώνα όταν ο αέρας είναι πιο παγωμένος και ξηρός. Οι περιοχές ξηροδερμίας συνήθως εμφανίζονται στους αγκώνες και το κατώτερο σημείο των ποδιών. Πιο συχνά επηρεάζεται η κνήμη με παχιά και σκούρα τμήματα ξηρού δέρματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κοινή ιχθύαση μπορεί να προκαλέσει βαθιές και επώδυνες ρωγμές στα πέλματα των ποδιών ή τις παλάμες των χεριών.

Αίτια

Τι προκαλεί την κοινή ιχθύαση;

Η κοινή ιχθύαση μπορεί να είναι παρούσα κατά τη γέννηση ή να εκδηλωθεί μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Τυπικά εξαφανίζεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Κάποια άτομα μπορεί να μην εκδηλώσουν ποτέ ξανά συμπτώματα. Όμως σε άλλα, η πάθηση μπορεί να επιστρέψει στην ενήλικη ζωή.

Όπως και σε πολλές άλλες δερματικές παθήσεις, τα γονίδια διαδραματίζουν ρόλο στην εκδήλωση της κοινής ιχθύασης. Η πάθηση ακολουθεί ένα πρότυπο αυτοσωμικής επικρατούς κληρονόμησης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μόνο ο ένας γονέας να φέρει το μεταλλαγμένο γονίδιο, ώστε να το κληρονομήσει το παιδί. Η κοινή ιχθύαση είναι μία από τις πιο συχνές κληρονομικές δερματολογικές διαταραχές.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ενήλικες μπορεί να εκδηλώσουν ιχθύαση ακόμα και αν δεν φέρουν το μεταλλαγμένο γονίδιο. Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, συχνά σχετίζεται με άλλες παθήσεις, όπως καρκίνος, νεφρική ανεπάρκεια ή νόσος του θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να σχετιστεί και με τη λήψη συγκεκριμένων τύπων φαρμάκων.

Η κοινή ιχθύαση δύναται να εκδηλωθεί σε συνδυασμό με άλλες δερματικές διαταραχές, όπως ατοπική δερματίτιδα ή η θυλακική υπερκεράτωση. Η ατοπική δερματίτιδα, πιο γνωστή ως σοβαρό έκζεμα, είναι γνωστή για την πρόκληση εξαιρετικά κνησμωδών δερματικών εξανθημάτων.

Το πάσχον δέρμα μπορεί επίσης να είναι σκληρό και να καλύπτεται από φολίδες. Τα λευκά ή ερυθρά σπυράκια που προκαλούνται από την θυλακική υπερκεράτωση ομοιάζουν με ακμή, αλλά συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, τους μηρούς και τους γλουτούς. Η εν λόγω πάθηση μπορεί επίσης να προκαλέσει τραχιές περιοχές του δέρματος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κοινή ιχθύαση;

Ο δερματολόγος μπορεί τυπικά να διαγνώσει την κοινή ιχθύαση μόνο μέσω παρατήρησης.

Θα σας ρωτήσει εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό δερματολογικών νόσων, την ηλικία που πρωτοπαρατηρήσετε τα συμπτώματά σας και αν έχετε άλλες δερματικές διαταραχές.

Ο γιατρός επίσης θα καταγράψει πού εμφανίζονται τα σημεία ξηροδερμίας, ώστε να ελέγξει ύστερα την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιήσει και άλλες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος ή δερματική βιοψία. Έτσι θα αποκλείσει άλλες δερματολογικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, που μπορεί να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Η δερματική βιοψία περιλαμβάνει την απομάκρυνση ενός μικρού τμήματος του πάσχοντος δέρματος για μικροσκοπική εξέταση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κοινή ιχθύαση;

Δεν υπάρχει ίαση για την κοινή ιχθύαση. Ωστόσο, η θεραπεία θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Η απολέπιση του δέρματος, όπως για παράδειγμα με μία ελαφρόπετρα μετά το μπάνιο, μπορεί να σας βοηθήσει στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος δέρματος.

Εφαρμόστε τακτικά ενυδατικές κρέμες που περιέχουν ουρία ή προπυλενογλυκόλη. Αυτά τα χημικά θα βοηθήσουν στην ενυδάτωση του δέρματος. Η χρήση προϊόντων με ουρία, γαλακτικό ή σαλικυλικό οξύ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απόπτωση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα στο σπίτι σας, ο οποίος θα προσθέσει υγρασία στον αέρα και θα αποτρέψει την ξηροδερμία.

Συνταγογραφούμενες θεραπείες

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ειδικές κρέμες ή αλοιφές για την ενυδάτωση του δέρματος, την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και τον έλεγχο της φλεγμονής και του κνησμού. Αυτές οι τοπικές θεραπείες θα περιέχουν τα ακόλουθα συστατικά:

  • Γαλακτικό οξύ ή άλλα α-υδροξυοξεα: Αυτές οι ενώσεις, που επίσης χρησιμοποιούνται σε αντιγηραντικά προϊόντα, βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος και τη μείωση του σχηματισμού φολίδων.
  • Ρετινοειδή: Τα ρετινοειδή μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε δύσκολες περιοχές για να επιβραδύνουν την παραγωγή κυττάρων του δέρματος. Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, επομένως συχνά συνοδεύονται από ορισμένες παρενέργειες. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν διόγκωση των χειλιών ή τριχόπτωση. Αν λαμβάνονται ρετινοειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσουν συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο.

Έκβαση

Ζώντας με κοινή ιχθύαση

Η διαβίωση με κοινή ιχθύαση και άλλες παρόμοιες δερματικές παθήσεις μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά για τα παιδιά. Εάν η επίπτωση της πάθησης στο αισθητικό αποτέλεσμα γίνει έντονη, μπορεί να επιθυμείτε να συμμετέχετε σε μία ομάδα υποστήριξης ή να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να επανακτήσετε την αυτοπεποίθηση σας και να αντιμετωπίσετε τυχόν συναισθηματικές δυσκολίες.

Το κλειδί για τη διαβίωση με κοινή ιχθύαση είναι να μάθετε να διαχειρίζεστε τη νόσο ως μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved