Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κοκκιδιοειδομυκητίαση (Πυρετός της κοιλάδας)

Τι είναι η κοκκιδιοειδομυκητίαση;

Ο πυρετός της κοιλάδας (Valley Fever), επίσης γνωστός ως κοκκιδιοειδομυκητίαση, είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από τον μύκητα Coccidioides. Αυτός ο μύκητας εντοπίζεται στο χώμα και τη σκόνη στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και σε μέρη του Μεξικό, της κεντρικής Αμερικής και της νότιας Αμερικής. Ο μύκητας Coccidioides επίσης ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Κεντρική Καλιφόρνια και την νοτιοκεντρική Ουάσιγκτον.

Τα σπόρια του μύκητα είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν σε ζεστά υγρά χώματα μετά από περιόδους έντονης βροχόπτωσης. Στη συνέχεια, απελευθερώνονται στον αέρα από οτιδήποτε αναταράσσει το χώμα, όπως άνεμος, γεωργικές ή κατασκευαστικές εργασίες. Τα άτομα μολύνονται από πυρετό της κοιλάδας εισπνέοντας αυτά τα μικροσκοπικά σπόρια.

Η μυκητιασική λοίμωξη συνήθως ξεκινά στους πνεύμονες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα. Κάποια άτομα μπορεί επίσης να αναπτύξουν μία χρονιά μορφή της κοκκιδιοειδομυκητίασης. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται επανειλημμένα για παρατεταμένες περιόδους.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοκκιδιοειδομυκητίασης;

Τα περισσότερα άτομα που εκτίθενται στον μύκητα Coccidioides δεν βιώνουν συμπτώματα. Όταν αυτά εκδηλωθούν, εμφανίζονται μέσα σε μία με τρεις εβδομάδες μετά την αρχική έκθεση. Τα συμπτώματα συνήθως ομοιάζουν με αυτά της γρίπης. Ωστόσο, ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον τύπο της νόσου από τον οποίο μολύνθηκε το άτομο. Τα συμπτώματα επίσης εξαρτώνται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Οξεία κοκκιδιοειδομυκητίαση

Η οξεία κοκκιδιοειδομυκητίαση είναι πιο κοινή μορφή του πυρετού της κοιλάδας. Προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης, όπως:

 • Πυρετό
 • Βήχα
 • Πονοκεφάλους
 • Ρίγη
 • Νυχτερινή εφίδρωση
 • Κόπωση
 • Πόνο στις αρθρώσεις
 • Επώδυνο εξάνθημα

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας κοκκιδιοειδομυκητίασηw είναι ήπιες. Τα συμπτώματα τυπικά υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε μερικές περιπτώσεις όμως η λοίμωξη μπορεί να γίνει σοβαρή και να εξελιχθεί στη διάχυτη ή χρόνια μορφή της.

Διάχυτη κοκκιδιοειδομυκητίαση

Η διάχυτη κοκκιδιοειδομυκητίαση είναι η πιο σοβαρή μορφή του πυρετού της κοιλάδας. Ωστόσο, είναι πολύ σπάνια με λιγότερο από 1% των περιπτώσεων. Συμβαίνει όταν η μυκητιασική λοίμωξη εξαπλώνεται από τους πνεύμονες σε άλλα μέρη του σώματος, όπως:

 • Το δέρμα
 • Τα οστά
 • Το ήπαρ
 • Τον εγκέφαλο
 • Την καρδιά
 • Τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό

Μόλις αυτά τα όργανα μολυνθούν, τα συμπτώματα του πυρετού της κοιλάδας γίνονται ακόμη πιο σοβαρά. Ανάλογα με το πάσχον μέρος του σώματος, επιπρόσθετα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν:

 • Δερματικά έλκη
 • Επώδυνες και διογκωμένες αρθρώσεις
 • Μειωμένη όρεξη
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες
 • Αλλαγές στην πνευματική κατάσταση, όπως ευερεθιστότητα και σύγχυση

Χρόνια κοκκιδιοειδομυκητίαση

Η κοκκιδιοειδομυκητίαση μπορεί να γίνει χρόνια εάν δεν υποχωρήσει πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται επανειλημμένα ή να επιμένουν για παρατεταμένες περιόδους. Τα συμπτώματα της χρόνιας κοκκιδιοειδομυκητίασης περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλό πυρετό
 • Στηθάγχη
 • Βήχα
 • Αιμόπτυση

Αίτια

Τι προκαλεί την κοκκιδιοειδομυκητίαση;

Τα άτομα μπορεί να μολυνθούν από πυρετό της κοιλάδας εισπνέοντας σκόνη από χώμα που περιέχει τον μύκητα Coccidioides. Υπάρχουν δύο τύποι του γένους Coccidioides που μπορεί να προκαλέσουν πυρετό της κοιλάδας: Coccidioides immitis και Coccidioides posadasii. Αυτοί οι μύκητες τυπικά εντοπίζονται σε πολλά μέρη στο Μεξικό, την κεντρική και τη νότια Αμερική. Επίσης απαντούν σε ξηρά χώματα της ερήμου της Αριζόνα, της Νεβάδα, της Utah, του Τέξας, του Νέου Μεξικό, της νοτιοκεντρικής Ουάσινγκτον και της κοιλάδας San Joaquin της κεντρικής Καλιφόρνια.

Όπως και άλλοι τύποι μύκητα, τα είδη του γένους Coccidioides έχουν περίπλοκο κύκλο ζωής. Αναπτύσσονται σαν μούχλα στο έδαφος και δημιουργούν μακριές υφές (μία λεπτή σειρά από κύτταρα). Αυτά μπορεί να διασπαστούν σε σπόρια όταν το χώμα διαταράσσεται από τον καιρό ή γεωργικές και κατασκευαστικές εργασίες. Τα σπόρια του μύκητα είναι εξαιρετικά μικρά και μπορεί να μεταφερθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον άνεμο. Όταν τα σπόρια εισπνέονται, μπορούν να αναπαράγονται εντός των πνευμόνων συνεχίζοντας τον κύκλο της νόσου.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο κοκκιδιοειδομυκητίασης;

Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρετού της κοιλάδας αν ζείτε ή αφιερώνετε χρόνο σε μία περιοχή όπου ο μύκητας εντοπίζεται. Ο κίνδυνος λοίμωξης είναι ακόμη υψηλότερος αν μένετε σε μία περιοχή όπου το χώμα το οποίο περιέχει το μύκητα διαταράσσεται συχνά από τον καιρό, τις γεωργικές ή κατασκευαστικές εργασίες.

Έχετε αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης της χρόνιας ή διάχυτης μορφής του πυρετού της κοιλάδας εάν:

 • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Έχετε διαβήτη
 • Είστε ηλικιωμένος/η
 • Είστε έγκυος

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κοκκιδιοειδομυκητίαση;

Η κοκκιδιοειδομυκητίαση είναι δύσκολο να διαγνωστεί μόνο με βάση τα συμπτώματα, καθώς αυτά μιμούνται τα συμπτώματα πολλών άλλων ασθενειών. Για μία ασφαλή διάγνωση, ο γιατρός θα λάβει δείγμα βλέννας ή αίματος για να το ελέγξει για την παρουσία του μύκητα. Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αλλαγές στους πνεύμονες συναφείς με τη λοίμωξη από το μύκητα Coccidioides.

Εάν έχετε έντονα συμπτώματα και ο γιατρός υποπτεύεται ότι η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στο σώμα σας, μπορεί να ζητήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:

 • Βιοψία
 • Βρογχοσκόπηση
 • Οσφυονωτιαία παρακέντηση

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κοκκιδιοειδομυκητίαση;

Η θεραπεία του πυρετού της κοιλάδας μπορεί να περιλαμβάνει κατ’ οίκον φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Τα περισσότερα άτομα βελτιώνονται χωρίς θεραπεία. Για την επιτάχυνση του χρόνου ανάρρωσης, οι γιατροί μπορεί να σας προτείνουν σπιτικές θεραπείες, όπως ξεκούραση, λήψη άφθονων υγρών και μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως ιβουπροφαίνη και ακεταμινοφαίνη.

Φάρμακα

Όταν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με σπιτικές θεραπείες, οι γιατροί συνταγογραφούν αντιμυκητιασικά φάρμακα για τη θανάτωση των μυκήτων. Αυτά τα φάρμακα επίσης χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της χρόνιας ή διάχυτης μορφής της κοκκιδιοειδομυκητίασης. Τα πιο κοινά συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα είναι η φλουκοναζόλη και η ιτρακοναζόλη. Ωστόσο, η βορικοναζόλη και η ποσακοναζόλη μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη πιο σοβαρών μυκητιασικών λοιμώξεων.

Χειρουργική επέμβαση

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της πάσχουσας περιοχής των πνευμόνων. Αυτή συνήθως πραγματοποιείται μόνο για τα άτομα με χρόνια κοκκιδιοειδομυκητίαση.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με κοκκιδιοειδομυκητίαση;

Η έκβαση για τα περισσότερα άτομα με κοκκιδιοειδομυκητίαση εξαρτάται από τη γενικότερη εικόνα της υγείας τους και τον τύπο της λοίμωξης. Τα περισσότερα άτομα με την οξεία μορφή ανακάμπτουν πλήρως χωρίς επιπλοκές. Τα άτομα με τη χρόνια μορφή επίσης ανακάμπτουν με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά μπορεί να βιώσουν επανεμφάνιση της ασθένειας στο μέλλον.

Παρόλο που λίγα άτομα εκδηλώνουν τη διάχυτη μορφή, είναι πιο πιθανό να βιώσουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Τα άτομα με παθήσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της διάχυτης μορφής της κοκκιδιοειδομυκητίασης, όπως άτομα με HIV ή ασθενής που λαμβάνουν χημειοθεραπευτικά ή αντιδιαβητικά φάρμακα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η κοκκιδιοειδομυκητίαση;

Η κοκκιδιοειδομυκητίαση δεν μπορεί πάντοτε να προληφθεί. Ωστόσο, μπορείτε να περιορίσετε την έκθεση στο μύκητα:

 • Βρέχοντας το χώμα προτού σκάψετε ή ασχοληθείτε με κηπευτικές εργασίες
 • Φορώντας μία μάσκα με φίλτρο που φιλτράρει σωματίδια μικρότερα 0.4 μm
 • Καλύπτοντας ανοιχτές περιοχές στο σπίτι σας με γρασίδι ή φυτά

Διατηρώντας τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά κατά τη διάρκεια έντονων ανέμων

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2015, May 27). Valley fever mayoclinic.org/diseases-conditions/valley-fever/basics/definition/con-20027390

2. Valley fever (coccidioidomycosis). (n.d.) cdc.gov/fungal/diseases/coccidioidomycosis/