Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Κοκκύτης

Τι είναι ο κοκκύτης;

Ο κοκκύτης είναι μία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από το βακτήριο Bordetella pertussis. Η λοίμωξη προκαλεί βίαιο, ανεξέλεγκτο βήχα που καθιστά δύσκολη την αναπνοή.

Παρόλο που ο κοκκύτης μπορεί να επηρεάσει τα άτομα σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να αποβεί θανατηφόρος για βρέφη και μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, προτού το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο, ο κοκκύτης ήταν η κύρια αιτία θνησιμότητας στην παιδική ηλικία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός περιστατικών κοκκύτη το 2016 στις ΗΠΑ ήταν κάτω των 18.000, με 7 θανάτους να αναφέρονται.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοκκύτη;

Η περίοδος επώασης (ο χρόνος μεταξύ της αρχικής μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων) για τον κοκκύτη είναι περίπου 5 με 10 ημέρες, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι και τρεις εβδομάδες μετά την μόλυνση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα πρώιμα συμπτώματα μιμούνται το κοινό κρυολόγημα και περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, βήχα και πυρετό. Μέσα σε δύο εβδομάδες, αναπτύσσεται ένας ξηρός και επίμονος βήχας που καθιστά πολύ δύσκολη την αναπνοή.

Τα παιδιά συχνά παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό οξύ εισπνευστικο ήχο («κοκοράκι») όταν προσπαθούν να αναπνεύσουν μετά το βήχα, παρόλο που αυτός ο κλασικός ήχος είναι λιγότερο κοινός στα βρέφη.

Αυτός ο τύπος σοβαρού βήχα μπορεί επίσης να προκαλέσει:

 • Εμετό
 • Μπλε ή μωβ απόχρωση του δέρματος γύρω από το στόμα
 • Αφυδάτωση
 • Ήπιο πυρετό
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Οι ενήλικες και οι έφηβοι τυπικά βιώνουν πιο ήπια συμπτώματα, όπως παρατεταμένο βήχα χωρίς τον χαρακτηριστικό εισπνευστικό ήχο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο κοκκύτης;

Εάν εσείς ή το παιδί σας βιώνετε συμπτώματα κοκκύτη, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, ειδικά αν υπάρχουν μέλη της οικογένειας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο έναντι της νόσου.

Ο κοκκύτης είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός (βακτήρια μπορεί να απελευθερωθούν στον αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή γελά) και μπορεί να μολύνει ταχέως άλλα άτομα.

Για τη διάγνωση του κοκκύτη, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα λάβει δείγμα της βλέννας από τη μύτη και το λαιμό. Αυτά τα δείγματα θα ελεγχθούν για την παρουσία του βακτηρίου B. pertussis. Μία εξέταση αίματος μπορεί να κριθεί απαραίτητη για μία πιο ασφαλή διάγνωση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο κοκκύτης;

Πολλά βρέφη και μερικά μικρά παιδιά θα πρέπει να νοσηλευτούν για θεραπεία, παρακολούθηση και αναπνευστική υποστήριξη. Κάποια χρειάζονται ενδοφλέβια υγρά για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, αν τα συμπτώματα καθιστούν το παιδί ανίκανο να πιει υγρά.

Από τη στιγμή που ο κοκκύτης είναι μία βακτηριακή λοίμωξη, τα αντιβιοτικά είναι το κύριο θεραπευτικό πλάνο. Τα αντιβιοτικά είναι περισσότερο αποτελεσματικά στα πρώιμα στάδια της νόσου. Μπορούν, όμως, να χρησιμοποιηθούν και σε πιο προχωρημένα στάδια της λοίμωξης για να αποτρέψουν τη μετάδοσή της σε άλλα άτομα.

Ενώ τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη, δεν αποτρέπουν ούτε αντιμετωπίζουν τον ίδιο το βήχα.

Ωστόσο, αντιβηχικά φάρμακα δεν συνιστώνται – δεν έχουν επίδραση στον βήχα του κοκκύτη και μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς παρενέργειες σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν τη χρήση υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο του παιδιού, ώστε να διατηρεί την υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα και να το βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοκκύτη.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του κοκκύτη;

Τα βρέφη με κοκκύτη απαιτούν στενή παρακολούθηση για την αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου. Σοβαρές επιπλοκές είναι οι ακόλουθες:

Εάν το μωρό σας εμφανίζει συμπτώματα της λοίμωξης, καλέστε αμέσως το γιατρό.

Μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και ενήλικες μπορεί επίσης να βιώσουν επιπλοκές, όπως:

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του κοκκύτη;

Τα συμπτώματα του κοκκύτη μπορούν να διαρκέσουν έως 4 εβδομάδες ή περισσότερο, ακόμη και με την κατάλληλη θεραπεία. Τα παιδιά και οι ενήλικες γενικά ανακάμπτουν γρήγορα με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση.

Τα βρέφη βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κοκκύτη ακόμη και μετά την έναρξη της θεραπείας.

Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν τα μωρά προσεκτικά. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο κοκκύτης;

Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί για την πρόληψη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προτείνουν εμβολιασμό για τα βρέφη στους:

 • 2 μήνες
 • 4 μήνες
 • 6 μήνες

Αναμνηστικές δόσεις χρειάζονται για τα παιδιά:

 • Μεταξύ 15 με 18 μηνών
 • Μεταξύ 4 έως 6 ετών και ύστερα ξανά στα 11 έτη

Δεν είναι μόνο τα παιδιά ευάλωτα στον κοκκύτη. Μιλήστε στο γιατρό σας για να εμβολιαστείτε εσείς εάν:

 • Εργάζεστε, επισκέπτεστε ή φροντίζετε βρέφη και παιδιά
 • Είστε άνω των 65 ετών
 • Εργάζεστε στον τομέα της υγείας

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. 2016 Final pertussis surveillance report. (2018). cdc.gov/pertussis/downloads/pertuss-surv-report-2016.pdf

2. Diphtheria, tetanus, and whooping cough vaccination: What everyone should know. (2016). https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/dtap-tdap-td/public/index.html

3. Epidemiology and prevention of vaccine-preventable diseases: Pertussis. (2018). cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/pert.html

4. Infections: Whooping cough (pertussis) (2016). kidshealth.org/parent/infections/bacterial_viral/whooping_cough.html

5. Pertussis (whooping cough). (2017). cdc.gov/pertussis/about/signs-symptoms.html

6. Pertussis cases by year (1922–2015). (2018). cdc.gov/pertussis/surv-reporting/cases-by-year.html

7. Whooping cough (2015). healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chest-lungs/Pages/Whooping-Cough.aspx?nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token