Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Κολπικές λοιμώξεις

Τι είναι οι κολπικές λοιμώξεις;

Ο όρος κολπίτιδα περιγράφει παθήσεις που προκαλούν μόλυνση ή φλεγμονή του κόλπου. Η αιδοιοκολπίτιδα περιγράφει τη φλεγμονή τόσο του κόλπου όσο και του αιδοίου. Το αιδοίο είναι το εξωτερικό τμήμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κολπικής λοίμωξης;

Ορισμένες κολπικές λοιμώξεις μπορεί να μην δημιουργούν συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, τα πιο κοινά είναι τα εξής:

Τα συμπτώματα των κολπικών λοιμώξεων ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία:

  • Οι βακτηριακές λοιμώξεις τυπικά προκαλούν την εμφάνιση γκριζωπών-λευκών ή κίτρινων κολπικών εκκρίσεων. Αυτές οι εκκρίσεις μπορεί να έχουν οσμή ψαριού που γίνεται εύκολα αντιληπτή μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Οι μυκητιασικές λοιμώξεις συνήθως προκαλούν κνησμό. Εάν υπάρχει έκκριση υγρού, μπορεί να είναι παχύρρευστο και λευκό και να μοιάζει σαν τυρί cottage.
  • Η τριχομονάδωση είναι μία πάθηση που δημιουργεί κολπικό κνησμό και δυσοσμία. Οι κολπικές εκκρίσεις τυπικά είναι πρασινο-κίτρινες και πιθανώς αφρώδεις.

Οι κολπικές λοιμώξεις δεν είναι απειλητικές για τη ζωή. Όμως θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν:

  • Δεν είχατε πότε κολπική λοίμωξη στο παρελθόν
  • Έχετε κολπική λοίμωξη, αλλά παρουσιάζετε νέα συμπτώματα
  • Έχετε διαφορετικούς ή νέους σεξουαλικούς συντρόφους
  • Έχετε πυρετό
  • Πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος
  • Έχετε συμπτώματα που επιστρέφουν μετά τη θεραπεία

Αν βιώνετε κολπικό ερεθισμό και έχετε διαγνωστεί με μυκητιασικές λοιμώξεις στο παρελθόν, μπορεί να μη χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Οι κολπικές μυκητιάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με μη συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Όμως, αν δεν είστε βέβαιοι ότι πρόκειται για κολπική μυκητίαση, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των κολπικών λοιμώξεων;

Οι κολπικές λοιμώξεις μπορεί να έχουν αρκετές αιτίες. Εάν έχετε μία κολπική λοίμωξη, ο γιατρός θα διαγνώσει και θα αντιμετωπίσει την πάθηση με βάση την αιτία.

Κοινές αιτίες κολπικών λοιμώξεων περιλαμβάνουν:

  • Βακτηριακές λοιμώξεις. Συγκεκριμένα βακτήρια εντοπίζονται συχνά στον κόλπο και μία υπερανάπτυξη αυτών μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή κόλπωση.
  • Μυκητιασικές λοιμώξεις. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις συνήθως προκαλούνται από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida albicans. Πολλοί παράγοντες, όπως αντιβιοτικά, μειώνουν των αριθμό των αντιμυκητιασικών βακτηρίων στον κόλπο. Αυτή η μείωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη των μυκήτων, προκαλώντας λοίμωξη.
  • Τριχομονάδωση. Αυτή η κολπική λοίμωξη προκαλείται από ένα πρωτόζωο που μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.
  • Κολπική ατροφία. Η πάθηση συμβαίνει συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια άλλων περιόδων της ζωής, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, όπως κατά το θηλασμό. Τα μειωμένα επίπεδα ορμονών μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση και ξηρότητα του κόλπου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κολπική φλεγμονή.
  • Ερεθιστικά. Σαπούνια, αφρόλουτρα, αρώματα και κολπικά αντισυλληπτικά μπορούν να ερεθίσουν τον κόλπο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονής. Τα πολύ σφιχτά ρούχα μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα λόγω ζέστης που ερεθίζουν τον κόλπο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να μην είναι σε θέση να καθορίσει την αιτία της κολπικής λοίμωξης. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως μη ειδική αιδοιοκολπίτιδα. Μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι περισσότερο κοινή στα νεαρά κορίτσια που δεν έχουν εισέλθει ακόμη στην εφηβεία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται κολπικές λοιμώξεις;

Για τη διάγνωση μιας κολπικής λοίμωξης, ο γιατρός θα σας ζητήσει το ιατρικό ιστορικό σας. Επίσης θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τη σεξουαλική σας υγεία, όπως τον τρέχοντα αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων και το ιστορικό παλαιότερων κολπικών λοιμώξεων ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Επίσης, μπορεί να πραγματοποιήσει μία πυελική εξέταση κατά την οποία θα συλλέξει δείγμα των εκκρίσεων του κόλπου. Αυτό το δείγμα θα αποσταλεί σε εργαστήριο για ανάλυση, ώστε να εντοπιστεί η αιτία της λοίμωξης.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι κολπικές λοιμώξεις;

Η θεραπεία για τις κολπικές λοιμώξεις εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα:

  • Δισκία, κρέμες ή gel μετρονιδαζόλης, ή κρέμες ή gel κλινδαμυκίνης συνταγογραφούνται για βακτηριακές λοιμώξεις.
  • Αντιμυκητιασικές κρέμες ή υπόθετα συνταγογραφούνται για κολπικές μυκητιάσεις.
  • Δισκία μετρονιδαζόλης ή τινιδαζόλης συνταγογραφούνται για την τριχομονάδωση.
  • Κρέμες ή δισκία οιστρογόνων συνταγογραφούνται για την κολπική ατροφία.

Εάν η λοίμωξη προκαλείται από ένα ερεθιστικό, όπως σαπούνι, ο γιατρός θα σας προτείνει ένα εναλλακτικό προϊόν για τη μείωση του ερεθισμού.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν οι κολπικές λοιμώξεις;

Δεν μπορούν να προληφθούν όλες οι κολπικές λοιμώξεις. Η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής βοηθά στην πρόληψη εξάπλωσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από αυτές.

Η σωστή φροντίδα και υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να αποτρέψει κάποιες κολπικές λοιμώξεις.

Όταν είναι εφικτό, θα πρέπει να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και καλσόν με βαμβακερό καβάλο. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο κολπικής φλεγμονής και ερεθισμού. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν φλεγμονή και ερεθισμό όταν φορούν υφάσματα που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση των κολπικών λοιμώξεων;

Η θεραπεία για τις κολπικές λοιμώξεις είναι γενικά πολύ αποτελεσματική. Η σωστή διάγνωση είναι το κλειδί για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Αν έχετε νέα ή ανησυχητικά συμπτώματα, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για να σας προτείνει τη σωστή θεραπεία.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved