Διαγνωστικές εξετάσεις

Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μία διαδικασία που επιτρέπει στο γυναικολόγο να εξετάσει τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το αιδοίο μιας γυναίκας. Χρησιμοποιεί μία μεγεθυντική συσκευή με φακό που ονομάζεται κολποσκόπιο. Η συσκευή τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου και επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει παθολογικές καταστάσεις που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Εάν ο γιατρός εντοπίσει κάποια ανωμαλία, μπορεί να λάβει δείγμα ιστού για ανάλυση (βιοψία). Το δείγμα συχνά λαμβάνεται από τον τράχηλο (τραχηλική βιοψία). Βιοψία μπορεί επίσης να ληφθεί και από τον κόλπο ή το αιδοίο. Μία βιοψία του τραχήλου, του κόλπου ή του αιδοίου θα αναδείξει εάν υπάρχουν κύτταρα που υπάρχει κίνδυνος να γίνουν καρκινικά. Αυτά ονομάζονται προκαρκινικά κύτταρα. Ο εντοπισμός και η θεραπεία των προκαρκινικών κυττάρων μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση συχνά χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ανώμαλων κυττάρων στον τράχηλο, τον κόλπο ή το αιδοίο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί:

  • Για τον έλεγχο κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, κάτι που μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης από τον ιό HPV. Ο HPV αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου ή του αιδοίου.
  • Για τον εντοπισμό μη καρκινικών όγκων, που ονομάζονται πολύποδες.
  • Για τον έλεγχο ερεθισμoύ ή φλεγμονής του τραχήλου.

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί και έχετε λάβει θεραπεία για τον HPV, η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο κυτταρικών αλλαγών στον τράχηλο. Μερικές φορές, μη φυσιολογικά κύτταρα μπορεί να επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία.

Γιατί χρειάζομαι την κολποσκόπηση;

Μπορεί να χρειαστείτε αυτή την εξέταση αν έχετε μη φυσιολογικά αποτελέσματα στο τεστ ΠΑΠ. Το τεστ ΠΑΠ είναι μία εξέταση που περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Μπορεί να αναδείξει την παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων, αλλά δεν παρέχει διάγνωση. Η κολποσκόπηση παρέχει μία πιο λεπτομερή εικόνα των κυττάρων, κάτι που θα βοηθήσει το γιατρό να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ή/και να εντοπίσει άλλα πιθανά προβλήματα.

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε την κολποσκόπηση εάν:

  • Έχετε διαγνωστεί με HPV
  • Ο γυναικολόγος παρατηρεί μη φυσιολογικές περιοχές στον τράχηλο κατά τη διάρκεια μιας τυπικής πυελικής εξέτασης
  • Έχετε αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση συνήθως πραγματοποιείται στο ιατρείο του γυναικολόγου. Εάν εντοπιστεί μη φυσιολογικός ιστός, μπορεί να πραγματοποιηθεί και βιοψία.

Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης:

  • Θα χρειαστεί να αφαιρέσετε το ρουχισμό σας και να φορέσετε μία νοσοκομειακή ρόμπα.
  • Θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι με τα γόνατα λυγισμένα.
  • Ο γιατρός θα εισάγει ένα εργαλείο που ονομάζεται διαστολέας εντός του κόλπου. Ο διαστολέας χρησιμοποιείται στη διάνοιξη των τοιχωμάτων του κόλπου.
  • Ο γιατρός θα εφαρμόσει ένα βαμβακοφόρο στυλεό εμβαπτισμένο σε διάλυμα οξικού οξέος ή ιωδίου στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Αυτό καθιστά πιο εύκολη την παρατήρηση του μη φυσιολογικού ιστού.
  • Θα τοποθετήσει το κολποσκόπιο κοντά στον κόλπο, όμως η συσκευή δεν θα αγγίξει το σώμα σας.
  • Ο γιατρός θα κοιτάξει μέσω του κολποσκοπίου, το οποίο παρέχει μεγεθυμένη όψη του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου. Αν εντοπιστεί μη φυσιολογικός ιστός, θα πραγματοποιηθεί βιοψία στο σημείο.

Κατά τη διάρκεια της βιοψίας:

  • Η βιοψία κόλπου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη, επομένως ο γιατρός αρχικά θα χορηγήσει αναισθητικό παράγοντα.
  • Μόλις η περιοχή μουδιάσει, θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό εργαλείο για την αφαίρεση δείγματος ιστού για ανάλυση. Μπορεί να ληφθούν πολλαπλά δείγματα.
  • Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μία διαδικασία που ονομάζεται ενδοτραχηλική απόξεση για να λάβει δείγμα από το άνοιγμα του τραχήλου. Αυτή η περιοχή δεν είναι ορατή κατά την κολποσκόπηση. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή αίσθηση κράμπας κατά την αφαίρεση του ιστού.
  • Ο γιατρός θα εφαρμόσει τοπικό φάρμακο στο σημείο της βιοψίας για τον τερματισμό οποιασδήποτε αιμορραγίας.

Μετά τη βιοψία δεν θα πρέπει να κάνετε κολπικές πλύσεις, να χρησιμοποιείτε ταμπόν ή να έρθετε σε σεξουαλική επαφή για μία εβδομάδα ή για όσο σας συστήσει ο γιατρός σας.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την κολποσκόπηση;

Μην κάνετε κολπικές πλύσεις, μη χρησιμοποιείτε ταμπόν ή κολπικά φάρμακα και απέχετε από τη σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 24 ώρες πριν την εξέταση. Επίσης, θα πρέπει να προγραμματίσετε την κολποσκόπηση όταν δεν θα έχετε εμμηνόρροια. Ενημερώστε το γιατρό σας αν είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος. Η κολποσκόπηση είναι γενικά μία ασφαλής διαδικασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως, αν χρειαστεί βιοψία, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την κολποσκόπηση;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν την κολποσκόπηση. Μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία κατά την είσοδο του διαστολέα στον κόλπο ή αίσθηση τσιμπήματος κατά τη χρήση του βαμβακοφόρου στυλεού με διάλυμα οξικού οξέος ή ιωδίου.

Η βιοψία είναι επίσης μία ασφαλής διαδικασία. Μπορεί να νιώσετε μια αίσθηση τσιμπήματος κατά τη λήψη του δείγματος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στον κόλπο για μία με δύο ημέρες, καθώς και ήπια αίσθηση κράμπας και ελαφρά αιμορραγία. Είναι φυσιολογικό να έχετε ήπια αιμορραγία και κολπικές εκκρίσεις για μία εβδομάδα μετά τη βιοψία.

Οι σοβαρές επιπλοκές από τη βιοψία είναι σπάνιες, όμως ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Έντονη αιμορραγία
  • Κοιλιακό άλγος
  • Ενδείξεις λοίμωξης, όπως πυρετό, ρίγη ή/και δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Κατά την κολποσκόπηση, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω παθήσεις:

  • Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων
  • Πολύποδες
  • Οίδημα ή ερεθισμό του τραχήλου
  • Μη φυσιολογικό ιστό

Εάν ο γιατρός πραγματοποιήσει βιοψία, τα αποτελέσματα μπορεί να δείξουν:

Αν τα αποτελέσματα της βιοψίας είναι φυσιολογικά, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε προκαρκινικά κύτταρα στον τράχηλο, τον κόλπο και το αιδοίο. Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει. Επομένως, ο γιατρός μπορεί να επιθυμεί να ελέγχει την κατάσταση των κυττάρων σας πιο συχνά με τεστ ΠΑΠ ή επιπλέον κολποσκοπήσεις.

Αν έχετε απορίες αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με την κολποσκόπηση;

Εάν τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έχετε προκαρκινικά κύτταρα, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία διαδικασία για να τα αφαιρέσει, ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκινικά. Εάν εντοπιστεί καρκίνος, θα παραπεμφθείτε σε έναν γυναικολόγο-ογκολόγο, ένα γιατρό που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση καρκίνων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. ACOG: Women's Healthcare Physicians [Internet]. Washington D.C.: American College of Obstetricians and Gynecologists; c2020. Colposcopy; [cited 2020 Jun 22]; [about 3 screens]. Available from: https://www.acog.org/patient-resources/faqs/special-procedures/colposcopy

2. Cleveland Clinic [Internet]. Cleveland (OH): Cleveland Clinic; c2020. Colposcopy: Results and Follow-Up; [cited 2020 Jun 22]; [about 5 screens]. Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4044-colposcopy/results-and-follow-up

3. Cancer.Net [Internet]. Alexandria (VA): American Society of Clinical Oncology; 2005–2020. Colposcopy: How to Prepare and What to Know; 2019 Jun 13 [cited 2020 Jun 22]; [about 3 screens]. Available from: https://www.cancer.net/blog/2019-06/colposcopy-how-prepare-and-what-know

4. Cancer.Net [Internet]. Alexandria (VA): American Society of Clinical Oncology; 2005-2020. Pap Test; 2018 Jun [cited 2020 Jun 22]; [about 3 screens]. Available from: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/tests-and-procedures/pap-test

5. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2020. Colposcopy Overview; 2020 Apr 4 [cited 2020 Jun 22]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036

6. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2020. Colposcopy – directed biopsy: Overview; [updated 2020 Jun 22; cited 2020 Jun 2]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/colposcopy-directed-biopsy

7. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2020. Health Encyclopedia: Colposcopy; [cited 2020 Jun 22]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=92&ContentID=p07770