Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Κωστοχονδρίτιδα

Τι είναι η κωστοχονδρίτιδα;

Η κωστοχονδρίτιδα είναι η φλεγμονή του χόνδρου στο θωρακικό κλωβό. Η πάθηση συνήθως επηρεάζει το χόνδρο όπου οι άνω πλευρές ενώνονται στο στέρνο, μία περιοχή γνωστή ως στερνοπλευρική άρθρωση.

Ο πόνος στο στήθος που προκαλείται από την κωστοχονδρίτιδα κυμαίνεται από ήπιος έως έντονος. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούν μόνο ευαισθησία στην αφή στο στήθος ή ελαφρύ πόνο όταν πιέζετε την περιοχή του χονδρού του θώρακα.

Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλούν διαπεραστικό πόνο στα άκρα ή ανυπόφορο πόνο στο στήθος που παρεμποδίζει την καθημερινή σας ζωή και δεν φαίνεται να υποχωρεί. Η πάθηση συχνά υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις απαιτεί θεραπεία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κωστοχονδρίτιδας;

Τα άτομα με κωστοχονδρίτιδα συχνά βιώνουν πόνος στο στήθος στην άνω και μέση περιοχή των πλευρών εκατέρωθεν του στέρνου. Ο πόνος εκτείνεται στην πλάτη ή την κοιλιακή χώρα. Επίσης, μπορεί να επιδεινώνεται εάν κινείστε, κάνετε διατάσεις ή αναπνέετε βαθιά.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν κι άλλες παθήσεις, όπως έμφραγμα. Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν έχετε επίμονο πόνο στο στήθος.

Ποια είναι τα επείγοντα συμπτώματα της κωστοχονδρίτιδας;

Επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή αισθάνεστε έντονο πόνο στο στήθος.

Πάντα να αναζητάτε επείγουσα ιατρική φροντίδα όταν έχετε μη φυσιολογικό και εξουθενωτικό πόνο στο στήθος, διότι μπορεί να υποδεικνύει κάτι πολύ σοβαρό, όπως έμφραγμα. Η λήψη άμεσης φροντίδας μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών, ιδιαίτερα εάν ένα υποκείμενο πρόβλημα προκαλεί την κωστοχονδρίτιδα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της κωστοχονδρίτιδας;

Η ακριβής αιτία της κωστοχονδρίτιδας στα περισσότερα άτομα παραμένει άγνωστη. Όμως, παθήσεις που μπορεί να την προκαλούν είναι οι εξής:

  • Τραύμα στο θώρακα, όπως πρόσκρουση σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή πτώση
  • Σωματική τάση από δραστηριότητες, όπως άρση βαρών ή εξαντλητική άθληση
  • Συγκεκριμένοι ιοί ή αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως φυματίωση και σύφιλη, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των αρθρώσεων
  • Συγκεκριμένοι τύποι αρθρίτιδας
  • Όγκοι στη στερνοπλευρική περιοχή

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης κωστοχονδρίτιδας;

Η κωστοχονδρίτιδα εμφανίζεται περισσότερο συχνά στις γυναίκες και σε άτομα άνω των 40 ετών. Μπορεί επίσης να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης εάν:

  • Συμμετέχετε σε δραστηριότητες υψηλής έντασης
  • Πραγματοποιείτε χειρωνακτικές εργασίες
  • Έχετε αλλεργίες και εκτίθεστε συχνά σε ερεθιστικά

Οι πιθανότητες αυξάνονται αν έχετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω παθήσεις:

Ο λανθασμένος χειρισμός βαρέων φορτίων μπορεί να προκαλέσει τάση στους μύες του θώρακα. Τα παιδιά θα πρέπει να σηκώνουν βαριές τσάντες με προσοχή. Όμως και οι ενήλικες, θα πρέπει να πραγματοποιούν χειρωνακτικές εργασίες με προσοχή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κωστοχονδρίτιδα;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση πριν τη διάγνωση και θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματα και το οικογενειακό ιστορικό σας. Κατά την κλινική εξέταση, θα αξιολογήσει τα επίπεδα πόνου ψηλαφώντας το θωρακικό κλωβό. Επίσης, θα αναζητήσει ενδείξεις λοίμωξης ή φλεγμονής.

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις, όπως ακτινογραφία ακτίνων-Χ και εξετάσεις αίματος, για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα. Μπορεί να χρειαστείτε ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ακτινογραφία θώρακος, ώστε ο γιατρός να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε στεφανιαία αρτηριακή νόσο ή κάποια άλλη καρδιολογική πάθηση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κωστοχονδρίτιδα;

Η κωστοχονδρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αρκετούς τρόπους.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι περισσότερες περιπτώσεις κωστοχονδρίτιδας αντιμετωπίζονται με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν ο πόνος είναι ήπιος ως μέτριος, ο γιατρός πιθανώς να σας προτείνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη.

Ο γιατρός επίσης μπορεί να σας συνταγογραφήσει:

  • Πιο ισχυρά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Ναρκωτικά αναλγητικά
  • Αγχολυτικά
  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως αμιτριπτυλίνη
  • Από το στόματος χορηγούμενα στεροειδή ή ενέσεις στεροειδών στην πάσχουσα περιοχή

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Ο γιατρός θα σας προτείνει δια βίου αλλαγές του τρόπου ζωής αν έχετε επίμονη ή χρόνια προστατίτιδα. Ορισμένοι τύποι άθλησης μπορούν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος και της άρσης βαρών. Οι χειρωνακτικές εργασίες επίσης έχουν αρνητική επίπτωση.

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει:

  • Ξεκούραση στο κρεβάτι
  • Φυσικοθεραπεία
  • Θεραπεία ζεστού και κρύου με θερμοφόρα και πάγο

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τα επίπεδα πόνου για να αξιολογήσει την απόκρισή σας τη θεραπεία. Μόλις έχετε ολοκληρώσει τη θεραπεία, μπορείτε σταδιακά να επιστρέψετε στα πρωθύστερα επίπεδα δραστηριότητας. Οι καθημερινές διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία διαδικασία που ονομάζεται διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση, κατά την οποία μικρές ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος σταματούν την αποστολή σημάτων πόνου από τα νεύρα στον εγκέφαλο.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της κωστοχονδρίτιδας;

Ο μακροχρόνιος πόνος της κωστοχονδρίτιδας μπορεί να είναι εξουθενωτικός αν δεν αντιμετωπιστεί. Φυσιολογικά, η θεραπεία της φλεγμονής και του πόνου θα κάνουν την κωστοχονδρίτιδα να υποχωρήσει από μόνη της.

Εάν έχετε χρόνια κωστοχονδρίτιδα, ο πόνος μπορεί να επιστρέψει ακόμη και με θεραπεία όταν αθλείστε ή συμμετέχετε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί να αναζητήσετε μακροχρόνια φροντίδα για να βεβαιωθείτε ότι η κωστοχονδρίτιδα δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας και την ικανότητά σας να συμμετέχετε στις δραστηριότητες που απολαμβάνετε.

Ο πόνος που σχετίζεται με την κωστοχονδρίτιδα μπορεί να υποδεικνύει άλλα προβλήματα. Ο πόνος στο στήθος συχνά σημαίνει ότι έχετε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα επομένως θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας αν αισθάνεστε πόνο στο στήθος για να βεβαιωθείτε ότι δεν παθαίνετε έμφραγμα και δεν έχετε πνευμονία.

Ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την κωστοχονδρίτιδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ινομυαλγίας. Στην ινομυαλγία, μπορεί να νιώσετε πόνο στο θώρακα επιπρόσθετα με:

  • Πόνο σε όλο το σώμα
  • Κόπωση και ανικανότητα να ξεκουραστείτε λόγω του πόνου
  • Δυσκολία στην εστίαση ή τη συγκέντρωση
  • Αίσθημα κατάθλιψης
  • Κεφαλαλγία

Εάν βιώνετε πόνο στο στήθος σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα συμπτώματα, ζητήστε από το γιατρό σας να εξεταστείτε για ινομυαλγία. Η κατανόηση της πάθησης θα βοηθήσει στη διευθέτηση των συμπτωμάτων, ώστε αυτά να μην διακόπτουν την καθημερινή σας ζωή.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της κωστοχονδρίτιδας;

Η πάθηση συνήθως δεν επιμένει. Σε πολλές περιπτώσεις, η κωστοχονδρίτιδα υποχωρεί από μόνη της. Ήπιες περιπτώσεις κωστοχονδρίτιδας μπορεί να εξαφανιστούν μετά από λίγες μέρες. Χρόνιες περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες ή περισσότερο, όμως συνήθως η πάθηση δεν διαρκεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες επίμονης και χρόνιας κωστοχονδρίτιδα, θα πρέπει να σηκώνετε και να μεταφέρετε βαριά φορτία με το σωστό τρόπο. Προσπαθήστε να αποφεύγετε δραστηριότητες υψηλής έντασης ή χειρωνακτική εργασία. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν βιώνετε πόνο στο στήθος ενώ πραγματοποιείτε οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved