Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Κροταφική αρτηρίτιδα

Τι είναι η κροταφική αρτηρίτιδα;

Η κροταφική αρτηρίτιδα είναι μία πάθηση στην οποία οι κροταφικές αρτηρίες, οι οποίες διοχετεύουν αίμα στο κεφάλι και τον εγκέφαλο, υφίστανται φλεγμονή η βλάβη. Είναι επίσης γνωστή ως κρανιακή αρτηρίτιδα ή γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα. Παρόλο που η πάθηση συνήθως συμβαίνει στις κροταφικές αρτηρίες, μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε μέτρια ως μεγάλη αρτηρία του σώματος

Το επιστημονικό περιοδικό Arthritis & Rheumatology αναφέρει ότι περίπου 228.000 άτομα στις ΗΠΑ πάσχουν από κροταφική αρτηρίτιδα. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ρευματολογίας, άτομα άνω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση συγκριτικά με νεότερους. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες κροταφικής αρτηρίτιδα συγκριτικά με τους άνδρες. Η νόσος είναι κυρίαρχη στα άτομα Βορειοευρωπαϊκής ή Σκανδιναβικής καταγωγής.

Παρόλο που η ακριβής αίτια της πάθησης παραμένει άγνωστη, έχει συνδεθεί με την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Επιπλέον, μεγάλη δόση αντιβιοτικών ή συγκεκριμένες σοβαρές λοιμώξεις φαίνεται πως έχουν κάποια σχέση με την κροταφική αρτηρίτιδα. Δεν υπάρχει κάποιος γνωστός τρόπος πρόληψης της νόσου. Όταν, όμως, διαγνωστεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.

Αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κροταφική αρτηρίτιδα, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, αλλά η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας και θεραπείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των εν λόγω επιπλοκών.

Συμπτώματα Διάγνωση Επιπλοκές Θεραπεία Έκβαση Q&A

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κροταφικής αρτηρίτιδας;

Τα συμπτώματα της κροταφικής αρτηρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνική, μόνιμη απώλεια όρασης στο ένα μάτι
  • Διπλή όραση
  • Πόνο στη γνάθο, που μερικές φορές εμφανίζεται κατά τη μάσηση
  • Πονοκέφαλο, συνήθως στους κροτάφους
  • Πυρετό
  • Απώλεια όρεξης
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Πόνο στον ώμο, στα ισχία και ακαμψία
  • Αδυναμία
  • Ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής και στην περιοχή των κροτάφων

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί όμως να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις. Θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας οποιαδήποτε στιγμή ανησυχείτε για τα συμπτώματα που βιώνετε.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κροταφική αρτηρίτιδα;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα εξετάσει το κεφάλι σας για να καθορίσει εάν υπάρχουν περιοχές ευαισθησίας. Θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις αρτηρίες της κεφαλής και μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αίματος που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στη διάγνωση της κροταφικής αρτηρίτιδας συμπεριλαμβάνουν τις ακόλουθες:

  • Ένα τεστ αιμοσφαιρίνης μετρά την ποσότητα της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο, στο αίμα σας.
  • Ένα τεστ αιματοκρίτη μετρά το ποσοστό του αίματος που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια.
  • Ένα τεστ ηπατικής λειτουργίας καθορίζει πόσο καλά λειτουργεί το ήπαρ.
  • Ο ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων (ΤΚΕ) μέτρα πόσο γρήγορα τα ερυθρά αιμοσφαίρια συλλέγονται στον πάτο ενός δοκιμαστικού σωλήνα μέσα σε μία ώρα. Υψηλή ταχύτητα καθίζησης σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή στο σώμα.
  • Ένα τεστ C-αντιδρώσας πρωτεΐνης μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης η οποία παράγεται από το ήπαρ και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά από τραυματισμό κάποιου ιστού. Υψηλά επίπεδα CRP καταδεικνύουν ότι υπάρχει φλεγμονή στο σώμα.

Παρόλο που οι εξετάσεις αυτές είναι επιβοηθητικές, δεν επαρκούν. Συνήθως ο γιατρός πραγματοποιεί μία βιοψία της αρτηρίας που υποπτεύεται ότι έχει επηρεαστεί, ώστε να καταλήξει σε μία ασφαλή διάγνωση. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί δίχως νοσηλεία με τοπική αναισθησία. Ένα υπερηχογράφημα μπορεί να παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με το εάν έχετε ή όχι κροταφική αρτηρίτιδα. Η αξονική και μαγνητική τομογραφία δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της κροταφικής αρτηρίτιδας;

Εάν η κροταφική αρτηρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορούν να συμβούν. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια όρασης
  • Φλεγμονή και βλάβη σε άλλα αγγεία του σώματος
  • Αδυναμία των οφθαλμικών μυών
  • Ανάπτυξη ανευρυσμάτων, συμπεριλαμβανομένων αορτικών ανευρυσμάτων
  • Τύφλωση
  • Εγκεφαλικό

Ένα αορτικό ανεύρυσμα μπορεί να οδηγήσει σε ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία. Εάν η κροταφική αρτηρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Μιλήστε με τον γιατρό σας αναφορικά με τρόπους ελαχιστοποίησης των επιπλοκών.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κροταφική αρτηρίτιδα;

Δεν υπάρχει ίαση και την κροταφική αρτηρίτιδα. Για αυτό, ο στόχος της θεραπείας είναι η ελαχιστοποίηση της ιστικής βλάβης που μπορεί να προκύψει εξαιτίας της ανεπαρκούς αιματικής ροής που προκαλεί η εν λόγω νόσος.

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται κροταφική αρτηρίτιδα, θα ξεκινήσει άμεσα τη θεραπεία ακόμη και αν οι εξετάσεις δεν έχουν επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας συνταγογραφήσει από του στόματος χορηγούμενα κορτικοστεροειδή. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων παθήσεων, όπως:

Άλλες πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Αύξηση βάρους
  • Λέπτυνση του δέρματος
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Αυξημένοι μώλωπες

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τρόπους ελαχιστοποίησης αυτών των παρενεργειών.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας προτείνει ασπιρίνη για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών συμπτωμάτων.

Η θεραπεία τυπικά διαρκεί ένα με δύο χρόνια. Για όσο διάστημα θα λαμβάνετε τα κορτικοστεροειδή είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας. Εκείνος θα πρέπει να παρακολουθεί την πρόοδό σας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στα οστά και στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Γενικά συστήνονται τα ακόλουθα μέτρα ως μέρος της θεραπείας:

  • Τερματισμός του καπνίσματος
  • Λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D
  • Τακτικοί έλεγχοι σακχάρου του αίματος
  • Ήπια άσκηση, όπως περπάτημα
  • Τακτικοί έλεγχοι της οστικής πυκνότητας

Θα πρέπει να εξακολουθείτε να επισκέπτεστε το γιατρό σας για τακτικούς ελέγχους, ακόμη και όταν ολοκληρώσετε τη θεραπεία. Και αυτό διότι η κροταφική αρτηρίτιδα μπορεί να επανεμφανιστεί.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με κροταφική αρτηρίτιδα;

Η έκβαση της κροταφικής αρτηρίτιδας εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα λαμβάνετε τη διάγνωση και ξεκινάτε τη θεραπεία. Η κροταφική αρτηρίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα αγγεία του σώματος. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν παρατηρήσετε νέα συμπτώματα. Έτσι, θα είναι πιο πιθανό να λάβετε διάγνωση ακόμη και στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Q&A

Τι είναι η ρευματική πολυμυαλγία και πώς σχετίζεται με την κροταφική αρτηρίτιδα;

Η ρευματική πολυμυαλγία είναι μία πάθηση η οποία εμφανίζεται στις γυναίκες περισσότερο από ό, τι στους άντρες, γύρω στα 70 έτη. Η πάθηση περιλαμβάνει η μυϊκή δυσφορία, πόνο και ακαμψία του αυχένα, των ώμων, των άνω άκρων, των ισχίων και των μηρών. Η αιτία της ρευματικής πολυμυαλγία παραμένει άγνωστη, αλλά μερικές φορές σχετίζεται με μία ιική λοίμωξη που μπορεί να προκαλεί αυξημένη φλεγμονή. Υπάρχουν κάποια άτομα με κροταφική αρτηρίτιδα που επίσης εμφανίζουν συμπτώματα ρευματικής πολυμυαλγίας, αλλά το πώς και γιατί οι δύο παθήσεις αλληλεπικαλύπτονται είναι άγνωστο. Και οι δύο νόσοι ανταποκρίνονται σε από του στόματος χορηγούμενα στεροειδή. Εκτιμάται ότι περίπου 71.000 άτομα έχουν ρευματική πολυμυαλγία και 228.000 έχουν κροταφική αρτηρίτιδα στις ΗΠΑ.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Giant Cell Arteritis (Temporal Arteritis). (2012, September) vasculitisfoundation.org/education/forms/giant-cell-arteritis/

2. Mayo Clinic Staff. (2015, October 2). Giant cell arteritis: Definition mayoclinic.org/diseases-conditions/giant-cell-arteritis/basics/definition/con-20023109

3. Lawrence, R. C., Felson, D. T., Helmick, C. G., Arnold, L. M., Choi, H., Deyo, R. A., … Wolfe, F. for the National Arthritis Data Workgroup. (2008, January). Estimates of the Prevalence of Arthritis and Other Rheumatic Conditions in the United States, Part II. Arthritis & Rheumatology, 58(1), 26-35 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18163497

4. Questions and Answers about Polymyalgia Rheumatica and Giant Cell Arteritis. (2015, April) niams.nih.gov/Health_Info/Polymyalgia